Σχέδιο Δράσης Σχολικής Μονάδας: “Η σχολική μας βιβλιοθήκη…ένα ορυχείο χρυσού για μικρά παιδιά!”
Στόχος Βελτίωσης:
Στόχος του σχεδίου δράσης είναι η αναβάθμιση της σχολικής μας βιβλιοθήκης σε σύγχρονη και λειτουργική έτσι ώστε να βοηθήσει σημαντικά στην εξέλιξη του γραμματισμού του κάθε παιδιού καθώς και στην ανάπτυξη μιας δημιουργικής σχέσης των παιδιών με τα βιβλία που θα προάγει το αίσθημα της φιλομάθειας και της φιλαναγνωσίας.
Στο σχολείο μας υπάρχουν δύο πολύ μικρές γωνιές βιβλιοθήκης, με λίγα βιβλία, λόγω του περιορισμένου χώρου των τάξεων. Αυτό παρατηρήσαμε πως αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ως προς την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των μαθητών μας και κατ’ επέκταση για την ανάπτυξη της αγάπης προς το βιβλίο. Έτσι προέκυψε η αναγκαιότητα περαιτέρω ενασχόλησής μας με τη γωνιά της βιβλιοθήκης μέσω του Σχεδίου Δράσης μας, με τίτλο “Η σχολική μας βιβλιοθήκη, ένα ορυχείο χρυσού για μικρά παιδιά!”, που αντανακλά αυτό ακριβώς στο οποίο επιδιώκουμε να μεταμορφωθεί. Η βιβλιοθήκη αποτελεί ένα αειφόρο παράγοντα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είναι δυναμικό μέσο διδασκαλίας, που συνδέεται με το Πρόγραμμα Σπουδών, το ενισχύει και το εξελίσσει. Βασικό μας μέλημα είναι η καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο και η ενίσχυση του ενδιαφέροντος των παιδιών για τη γωνιά, τόσο κατά την ελεύθερη ενασχόληση στα κέντρα μάθησης, όσο και κατά τις οργανωμένες δραστηριότητες. Στόχος μας είναι να προσελκύει μεγαλύτερο αριθμό παιδιών, για περισσότερο χρόνο, τόσο ως κέντρο μάθησης, ψυχαγωγίας και χαλάρωσης, όσο και ως δανειστική, όπως επίσης και από τις εκπαιδευτικούς του νηπιαγωγείου για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσω του εμπλουτισμού της συλλογής βιβλίων με νέους τίτλους, νέων θεμάτων, συγγραφέων και εκδόσεων, καθιστώντας τη γωνιά της βιβλιοθήκης πόλο έλξης για όλους μας.
ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΝΤΑΙ:
- Εμπλουτισμός των γνώσεων σχετικά με το βιβλίο.
- Ανάπτυξη αφηγηματικής ικανότητας.
- Ενδυνάμωση γλωσσικής έκφρασης.
- Καλλιέργεια αναγνωστικής απόλαυσης.
- Δραστηριοποίηση της φαντασίας και της εφευρετικότητας.
- Όξυνση της συναισθηματικής νοημοσύνης.
- Διεύρυνση της κριτικής και δημιουργικής σκέψης.
Υλοποίηση Σχεδίου Δράσης
Ενέργειες & χρονοδιάγραμμα υλοποίησης:
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Δράση 1: Διαμόρφωση Γωνιάς Βιβλιοθήκης (Σύνδεση με το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών για το Νηπιαγωγείο)
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα |
Βασικό Θεματικό Πεδίο:
Α΄ Θεματικό Πεδίο: Παιδί και Επικοινωνία
Α. 1. Γλώσσα- Α.1.2 Γραπτή Επικοινωνία |
ΓΝΩΣΕΙΣ |
- Να γνωρίζουν τα υλικά και τα μέσα που είναι απαραίτητα για τη γραφή στην καθημερινότητα. (ii. Εμπλοκή σε πράξεις γραφής)
- Να παρατηρούν τη φορά ανάγνωσης σε γραπτά κείμενα. (iii. Έννοιες και συμβάσεις γραπτού κειμένου)
- Να διακρίνουν τα όρια της λέξης και της πρότασης σε κείμενα. (iii. Έννοιες και συμβάσεις γραπτού κειμένου)
- Να αναγνωρίζουν τα βασικά σημεία στίξης. (iii. Έννοιες και συμβάσεις γραπτού κειμένου)
- Να αναγνωρίζουν έννοιες και χαρακτηριστικά των έντυπων κειμένων- βιβλίων (τίτλος, συγγραφέας, εξώφυλλο, οπισθόφυλλο). (iii. Έννοιες και συμβάσεις γραπτού κειμένου)
|
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ |
- Να περιγράφουν τη βασική ιδέα του γραπτού κειμένου συνοψίζοντας πληροφορίες ή συνάγοντας αποτελέσματα. (i. Κατανόηση γραπτών κειμένων και εμπλοκή σε πρακτικές ανάγνωσης)
- Να ερμηνεύουν πληροφορίες στα κείμενα με βάση τις δικές τους ιδέες και τα προσωπικά τους βιώματα. (i. Κατανόηση γραπτών κειμένων και εμπλοκή σε πρακτικές ανάγνωσης)
- Να τοποθετούν σωστά το σώμα τους και να χρησιμοποιούν με τον κατάλληλο τρόπο τα μέσα και τα υλικά για να παράγουν γραφή. (ii. Εμπλοκή σε πράξεις γραφής)
- Να παράγουν γραπτά κείμενα αξιοποιώντας είδη γραφής και διάφορους σημειωτικούς τρόπου. (ii. Εμπλοκή σε πράξεις γραφής)
- Να αντιστοιχίζουν τα φωνήματα με τα αντίστοιχα γράμματα. (iii. Έννοιες και συμβάσεις γραπτού κειμένου)
|
ΣΤΑΣΕΙΣ |
- Να απολαμβάνουν την ανάγνωση βιβλίων. (i. Κατανόηση γραπτών κειμένων και εμπλοκή σε πρακτικές ανάγνωσης)
- Να επιδίδονται σε πρακτικές συμμετοχικής ανάγνωσης. (i. Κατανόηση γραπτών κειμένων και εμπλοκή σε πρακτικές ανάγνωσης)
- Να σέβονται την προσπάθεια εμπλοκής σε πράξεις γραφής με όποιον τρόπο γίνεται. (ii. Εμπλοκή σε πράξεις γραφής)
- Να εκτιμούν τη χρησιμότητα των διαφόρων σημειωτικών τρόπων για την παραγωγή γραπτού κειμένου και να αξιολογούν τη “μονιμότητα” του γραπτού κειμένου στο χρόνο. (iii. Έννοιες και συμβάσεις γραπτού κειμένου)
|
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα |
Εμπλεκόμενα Θεματικά Πεδία:
Δ΄ Θεματικό Πεδίο: Παιδί, Σώμα, Δημιουργία και Έκφραση
Δ. 2. Τέχνες – Δ.2.1. Εικαστικές Τέχνες , Δ. 2.2. Θεατρική Τέχνη |
ΓΝΩΣΕΙΣ |
- Να διακρίνουν χρώματα, είδη γραμμών και σχημάτων στις εικόνες των βιβλίων. (Δ.2.1. i. Εικαστική μορφή και σύνθεση)
- Να διακρίνουν τα μέσα που τους είναι χρήσιμα για τη σύνθεση μιας εικαστικής δημιουργίας. (Δ.2.1. i. Εικαστική μορφή και σύνθεση)
- Να συσχετίζουν την ανάπτυξη ενός ρόλου με την κατάλληλη χρήση της φωνής. (Δ2.2. i. Θεατρική έκφραση και αλληλεπίδραση)
- Να προσδιορίζουν τον ρόλο ως ένα μέσο για να υποδυθούν έναν άλλο χαρακτήρα. (Δ2.2. i. Θεατρική έκφραση και αλληλεπίδραση)
- Να γνωρίζουν διάφορα είδη θεατρικών εκφάνσεων και συμβάσεων. (Δ. 2.2. ii. Θεατρικά στοιχεία και δημιουργία)
- Να διακρίνουν τεχνικές κατασκευής θεατρικού υλικού. (Δ. 2.2. ii. Θεατρικά στοιχεία και δημιουργία)
|
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ |
- Να δημιουργούν πρωτότυπα έργα ως απόκριση σε ένα ερέθισμα. (Δ.2.1. i. Εικαστική μορφή και σύνθεση)
- Να πειραματίζονται και να ανακαλύπτουν τις δυνατότητες έκφρασης που τους δίνει το ύφος και το χρώμα της φωνής τους. (Δ2.2. i. Θεατρική έκφραση και αλληλεπίδραση)
- Να δομούν στοιχεία του ρόλου τους στο πλαίσιο του σεναρίου. (Δ2.2. i. Θεατρική έκφραση και αλληλεπίδραση)
- Να επεξεργάζονται και να επεκτείνουν τα γλωσσικά και εκφραστικά τους μέσα, ώστε να επικοινωνούν νοήματα στα πλαίσια θεατρικών δρώμενων(κουκλοθέατρο). (Δ2.2. i. Θεατρική έκφραση και αλληλεπίδραση)
- Να συνδέουν το περιεχόμενο ενός θεατρικού έργου(παράσταση κουκλοθεάτρου) με ζητήματα της καθημερινότητάς τους . (Δ.2.2. iii. Είδη θεάτρου και κοινωνικο-πολιτισμικά πλαίσια)
|
ΣΤΑΣΕΙΣ |
- Να αντιμετωπίζουν με φαντασία και δημιουργικότητα τη διαδικασία σύνθεσης ενός έργου τέχνης. (Δ.2.1. i. Εικαστική μορφή και σύνθεση)
- Να υιοθετούν σταδιακά το προσωπικό τους στιλ καλλιτεχνικής έκφρασης. (Δ.2.1. i. Εικαστική μορφή και σύνθεση)
- Να συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός καλλιτεχνήματος. (Δ.2.1. i. Εικαστική μορφή και σύνθεση)
- Να αποκτούν σταδιακά αυτοπεποίθηση στην προφορική παρουσίαση εικαστικών δημιουργιών. (Δ.2.1. ii. Εικαστικό περιεχόμενο)
- Να συνεργάζονται για την αναβάθμιση της αισθητικής ποιότητας του άμεσου περιβάλλοντός τους . (Δ.2.1. iii. Εικαστικός χώρος και παρουσίαση)
- Να υιοθετούν το θεατρικό παιχνίδι (κούκλες-κουκλοθέατρο) ως ένα μέσο για να εκφράσουν τη σκέψη τους, τη φαντασία και τα συναισθήματά τους.(Δ2.2. i. Θεατρική έκφραση και αλληλεπίδραση)
- Να συμμετέχουν στην ομάδα και να συντονίζουν την έκφραση και την κίνηση στο πλαίσιο του θεατρικού παιχνιδιού(κουκλοθέατρο). (Δ2.2. i. Θεατρική έκφραση και αλληλεπίδραση)
- Να απολαμβάνουν την εμπειρία της συμμετοχής τους σε ποικίλες θεατρικές συμβάσεις. (Δ. 2.2. ii. Θεατρικά στοιχεία και δημιουργία)
- Να εκφράζονται συμμετέχοντας σε θεατρικά δρώμενα ισχυροποιώντας τους δεσμούς τους με την ομάδα. (Δ.2.2. iii. Είδη θεάτρου και κοινωνικο-πολιτισμικά πλαίσια)
|
Περιγραφή δραστηριοτήτων: Δημιουργία ευνοϊκού κλίματος ανάγνωσης-αφήγησης.
Φροντίσαμε τη διακόσμηση του χώρου της σχολικής μας γωνιάς βιβλιοθήκης, ώστε να είναι ελκυστικός για τους μαθητές μας. Σε κάθε τμήμα οι νηπιαγωγοί φροντίσαμε να διαμορφώσουμε μια χαριτωμένη γωνιά με βάση το θέμα της γενικότερης διακόσμησης της τάξης μας και συγκεκριμένα διακόσμηση με θέμα “Δεινόσαυροι” για το Α’ Τμήμα και “Δέντρο της γνώσης” για το Β΄ Τμήμα. Αρχικά, στα πλαίσια των δράσεων των νηπιαγωγών, τοποθετήσαμε αναπαυτικά μαξιλάρια για να αισθάνονται άνετα τα παιδιά κατά την ανάγνωση, χαλιά, κούκλες-ήρωες παραμυθιών, γαντόκουκλες-δακτυλόκουκλες, βιβλία διαφόρων κατηγοριών στα ράφια, επιπλέον βιβλία σε ελκυστικά κουτιά αποθήκευσης για τακτικές αλλαγές και μαριονέτες και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν ζωγραφιές και αφίσες που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά στα πλαίσια των οργανωμένων δραστηριοτήτων. Παρουσιάσαμε με παιγνιώδη τρόπο τη “μασκότ” της βιβλιοθήκης μας, κάνοντάς τη να εμφανιστεί από την άκρη της τσάντας μας, έναν “σύντροφο” στην ανάγνωση, που μας συντροφεύει στις αναγνώσεις/αφηγήσεις μας, κατά τις οργανωμένες δραστηριότητες, αλλά και κατά τη διάρκεια της ελεύθερης ενασχόλησης στη γωνιά της βιβλιοθήκης. Τα παιδιά έδωσαν όνομα στη μασκότ μετά από ένα καταιγισμό ιδεών και την αποτύπωσαν εικαστικά. Ο “Ντίνος, ο βιβλιοθηκάριος” και η “Νεράιδα Φιλαναγνωσία” παρεμβαίνουν πριν και μετά την ανάγνωση/αφήγηση και πολλές φορές μας προτείνουν βιβλία, που έχουν “οι ίδιοι” τοποθετήσει στα ράφια της βιβλιοθήκης, για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους. Τα παιδιά εμπλεκόμενα σε πράξεις γραφής, εικαστικής έμπνευσης και θεατρικού παιχνιδιού(κουκλοθεάτρου), δημιούργησαν αφίσες με τα δικαιώματα του μικρού αναγνώστη, τους κανόνες της σχολικής, αλλά και δανειστικής βιβλιοθήκης, που αφορούν στη σωστή συμπεριφορά απέναντι στο βιβλίο και το “Συμβόλαιο” της τάξης, για την τήρησή τους από όλα τα μέλη της ομάδας και διακόσμησαν με αυτές τη γωνιά. Μέσα σε ένα ευχάριστο και ελκυστικό πλέον περιβάλλον, πραγματοποιήθηκε η έναρξη της ανάγνωσης/αφήγησης ιστοριών. Οι μασκότ μας, προτείναν να ξεκινήσουμε με εξειδικευμένα βιβλία για την αρχή της σχολικής χρονιάς, που βοήθησαν στην ομαλή προσαρμογή των μαθητών μας και τους ενέπλεξαν σε δραστηριότητες προφορικής επικοινωνίας, εικαστικής έκφρασης και παιχνιδιών λεξιλογίου.
Αξιολόγηση δράσης
Για την αξιολόγηση της δράσης χρησιμοποιήθηκαν, σχετικά με τους στόχους του σχεδίου δράσης και τα επιμέρους προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα:
- Ατομικά φύλλα δραστηριότητας
- Ρουμπρίκα αυτοαξιολόγησης
- Παρατήρηση δράσης στο φυσικό μαθησιακό πλαίσιο (οργανωμένες και ελεύθερες δραστηριότητες, αυτοσχέδια παράσταση κουκλοθεάτρου από τους μαθητές κλπ.)
- Φωτογραφίες
- Σχόλια των μαθητών καθόλη τη διάρκεια της δράσης

Φωτογραφικό Υλικό