Τη Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε και ζούμε δύο παραβολές:
- Των δέκα παρθένων που μας διδάσκει να είμαστε γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία καθώς και να είμαστε πάντοτε έτοιμοι, για να υποδεχθούμε τον Νυμφίο Χριστό, γιατί κανείς δεν γνωρίζει πότε θα “φύγει” απ΄αυτήν εδώ την ζωή.
- Των Ταλάντων , που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και ότι πρέπει να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.
- Το βράδυ στις εκκλησίες ψάλλεται το υπέροχης ποιητικής ομορφιάς, τροπάριο της Κασσιανής.
- Σχεδόν σε όλη τη χώρα οι νοικοκυρές αυτή τη μέρα φτιάχνουν τα πασχαλινά κουλουράκια τους.
- ΥΛΙΚΑ
- 500 γραμ. βούτυρο αγελάδος
- 500 γραμ. ζάχαρη
- ξύσμα από 3 πορτοκάλια
- 2 βανίλιες
- 1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
- 1 πρέζα αλάτι
- 4 αυγά
- 120 γραμ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
- 1 κ.γλ. κοφτό σόδα μαγειρική
- 1.350 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 10 γραμ. μπέικιν πάουντερ (1/2 φάκελο)
-
Για το διάλυμα αυγού
- 2 κρόκους αυγού
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 4 κ.σ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να γίνουν τραγανά και αφράτα αυτά τα εύκολα πασχαλινά κουλουράκια με πορτοκάλι, χωρίς αμμωνία, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Κοσκινίζουμε αλεύρι και baking powder. Στύβουμε τα πορτοκάλια στον στίφτη.
Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής, το βούτυρο με τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε για 6-7 λεπτά με το εξάρτημα ανάδευσης (αναδευτήρας Κ) ή με το σύρμα (φουέ). Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα και να γίνει κρέμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα να τα πίνει.
Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια. Την ώρα που προσθέτουμε το αλεύρι κρατάμε λίγο. Ίσως να μην το πάρει όλο.Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και εύπλαστη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 20 λεπτά να σταθεί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού και χτυπάμε με ένα πιρούνι.
Πλάθουμε τα Πασχαλινά κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Αλείφουμε με διάλυμα αυγού.
Ψήνουμε τα Πασχαλινά κουλουράκια για 25 λεπτά περίπου να ροδίσουν. Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.