Άρθρα ανά μήνα: Δεκέμβριος 2018
Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου
Η χρήση αειθαλούς δέντρου, στεφανιού και γιρλάντας ως συμβόλων της αιώνιας ζωής, αποτελούσε έθιμο των αρχαίων Αιγυπτίων, των Κινέζων και των Εβραίων. Η λατρεία των δέντρων, που ήταν συνηθισμένο φαινόμενο ανάμεσα στους ειδωλολάτρες Ευρωπαίους, επιβίωσε και μετά τον εκχριστιανισμό τους σε διάφορα έθιμα.
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο των νεώτερων χρόνων προέρχεται από τη Γερμανία. Σ’ ένα λαϊκό μεσαιωνικό δράμα για τον Αδάμ και την Εύα το κυριότερο εξάρτημα του σκηνικού ήταν ένα έλατο διακοσμημένο με μήλα, το οποίο συμβόλιζε τον Κήπο της Εδέμ.
Οι Γερμανοί έστηναν δέντρο του Παραδείσου μέσα στα σπίτια τους στις 24 Δεκεμβρίου, θρησκευτική γιορτή του Αδάμ και της Εύας. Αρχικά κρεμούσαν πάνω του λεπτά μπισκότα (συμβόλιζαν την όστια, το χριστιανικό σύμβολο της σωτηρίας), τα οποία αντικαταστάθηκαν αργότερα από μπισκότα σε διάφορα σχήματα. Στην διακόσμηση προσέθεταν συχνά και κεριά, τα οποία συμβόλιζαν τον Χριστό.
Στο ίδιο δωμάτιο υπήρχε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και η πυραμίδα των Χριστουγέννων, μια τριγωνική ξύλινη κατασκευή με ράφια, πάνω στην οποία τοποθετούσαν χριστουγεννιάτικα ειδώλια, κλαδιά, κεριά και ένα αστέρι. Τον 16ο αιώνα είχε ήδη συντελεστεί η συγχώνευση της πυραμίδας των Χριστουγέννων και του δέντρου του Παραδείσου, από την οποία προήλθε το δέντρο των Χριστουγέννων.
Μέχρι τον 18ο αιώνα το έθιμο τού χριστουγεννιάτικου δέντρου είχε διαδοθεί ευρέως στον χώρο των Γερμανών Προτεσταντών, αλλά η παράδοση αυτή απέκτησε βαθιές ρίζες στη Γερμανία μόνο τον επόμενο αιώνα. Στην Αγγλία εισήχθη στις αρχές τού 19ου αιώνα και έγινε ευρύτερα γνωστό στα μέσα της ίδιας εκατονταετίας, χάρη στις προσπάθειες του Γερμανού πρίγκιπα Αλβέρτου, συζύγου τής βασίλισσας Βικτωρίας. Στο βικτωριανό δέντρο κρεμούσαν με κορδέλες και χάρτινες αλυσίδες διάφορα κεριά, γλυκά και εντυπωσιακά κέικ.
Στη Βόρεια Αμερική τα χριστουγεννιάτικα δέντρα εισήχθησαν από τους Γερμανούς αποίκους στις αρχές τού 17ου αιώνα και έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή τον 19ο αιώνα. Εξίσου δημοφιλή ήταν στην Αυστρία, την Ελβετία, την Πολωνία και την Ολλανδία. Κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα οι Αμερικανοί ιεραπόστολοι εισήγαγαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στην Κίνα και την Ιαπωνία, όπου επικράτησε η διακόσμησή τους με περίπλοκα σχέδια από χαρτί.
Στις 22 Δεκεμβρίου 1882, ο Τόμας Έντισον ηλεκτροφώτισε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Νέα Υόρκη, αντικαθιστώντας τα κεριά με ηλεκτρικούς λαμπτήρες, που ο ίδιος είχε ανακαλύψει.
Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου εισήχθη στην Ελλάδα επί Βαυαροκρατίας, όταν τα Χριστούγεννα του 1834 στολίστηκε με δέντρο η κατοικία του Όθωνα στο Ναύπλιο και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια στο παλάτι των Αθηνών. Στις 24 Δεκεμβρίου 1843 στήθηκε για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ελληνικό σπίτι και συγκεκριμένα στο αρχοντικό του Ναξιώτη Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου, γενικού Προξένου της Ρωσίας στην Αθήνα.
Το έθιμο, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, άργησε να εξαπλωθεί στη χώρα μας. Μόλις τη δεκαετία του τριάντα κάποια αστικά σπίτια άρχισαν να στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ μεταπολεμικά το έθιμο διαδόθηκε ταχύτατα τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο χώρα. Μια προσπάθεια να αντικατασταθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ελληνοπρεπέστατο καραβάκι στα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα δεν ευοδώθηκε.
ΤΑΫΓΕΤΟΣ VS ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΣΟΠΑΛΙΑ!!!
Πραγματοποιήσαμε και φέτος μια όμορφη Χριστουγεννιάτικη γιορτή με πρωταγωνιστές τους μικρούς μας μαθητές, στο φιλόξενο χώρο της Φιλαρμονικής της πόλης μας. Οι μαμάδες ανησυχούσαν αλλά τα παιδιά δεν υποχωρούσαν. Εκεί κολλημένα στα ηλεκτρονικά!!!!!!!! Το ταξίδι στο χωριό του Άγιου Βασίλη, έδωσε την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν ένα υπέροχο τριήμερο στο όμορφο βουνό μας, τον Ταϋγετο, και να διασκεδάσουν με τα ίδια πράγματα. Υποψιαζόμαστε όμως πως στο γυρισμό τα παιδιά θα πιάσουν και πάλι τα ηλεκτρονικά. Όπως και νάχει, “Παν μέτρον Άριστον”.
Μπράβο στους μαθητές του σχολείου μας.
Ο Άγιος Βασίλης για να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια πόση επιτυχία είχε η πρότασή του ήρθε στ αλήθεια και έφερε δώρα σε όλους τους μικρούς μας.
Χριστουγεννιάτικη γιορτή από το 17ο δημοτικό σχολείο Καλαμάτας (video)
ΤΑΫΓΕΤΟΣ VS ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
Για ακόμα μια φορά, στο φιλόξενο χώρο της Φιλαρμονικής της πόλης μας, θα πραγματοποιήσουμε τη Χριστουγεννιάτικη γιορτούλα μας. Οι μικροί μας μαθητές, θα σας παρουσιάσουν ένα όμορφο θεατρικό δρώμενο που συνδυάζει την παράδοση με τα σύγχρονα μηνύματα με τίτλο: ” Ταϋγετος VS ηλεκτρονικά”. Το σενάριο είναι γραμμένο από τη δασκάλα του σχολείου μας, την κα Χρύσα Σάπικα. Την επιμέλεια έχουν, η δασκάλα μας, η κα Πολυξένη Παπαδοπούλου σε συνεργασία με τη Θεατρολόγο του σχολείου μας , την κα Αικατερίνη Παρθενίου. Στη γιορτή μας θα ακούσετε και όμορφα τραγούδια καθώς και Κάλαντα με την επιμέλεια της δασκάλας της μουσικής, κας Παναγιώτας Δημητροπούλου. Μουσική θα παίξουν οι μαθητές μας των Ε΄και Στ΄τάξεων και την προετοιμασία τους έκανε ο δάσκαλος της μουσικής του σχολείου μας , κος Δημήτρης Σαρρής. Και να μην ξεχαστούμε…Θα είναι και ο Άγιος Βασίλης ,VIP , προσκαλεσμένος στη γιορτή μας από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας. Θα χαρούμε πολύ αν σας δούμε εκεί την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018, στις 19.00
Χριστουγεννιάτικο Παζάρι
Για πρώτη φορά φέτος, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων θα πραγματοποιηθεί εορταστικό παζάρι στην Πλατεία της πόλης μας, σε ένα από τα σπιτάκια των νάνων. Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι η οικονομική ενίσχυση του Σχολείου μας για να καλυφθούν υλικές ανάγκες και ένα μέρος των εσόδων θα δοθεί στην Κιβωτό του κόσμου για φιλανθρωπικό σκοπό .
Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους
τους γονείς και κυρίως στις μανούλες που στήριξαν με διάφορους τρόπους. Περιμένουμε και από τον κόσμο να αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια.
17ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας: Χριστουγεννιάτικο παζάρι στην Πλατεία για καλό σκοπό
http://messinia24.gr/%CE%B5%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-17%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF/?fbclid=IwAR1HVQ60_mski5hEQF3EKuatK66A79ep_QXMcaxH3Slt02IfcL_hM8OTvSw
15 ΜΕΡΕΣ ΩΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΨΑΡΕΜΑ
Την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου οι μαθητές με τις δασκάλες τους βρέθηκαν στο ΕΚΦΕ Μεσσηνίας και διασκέδασαν με την ψυχή τους ψαρεύοντας με τους μαγνήτες. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΚΦΕ που απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού. Παράλληλα έκαναν τα πρώτα τους βήματα στις Φυσικές επιστήμες μαθαίνοντας τους μαγνήτες, τις ιδιότητές τους και τη χρησιμότητά τους .