Τρεις Μέγιστοι Φωστήρες

Τους Τρεις Μεγίστους Φωστήρες, Ιεράρχες και προστάτες της γνώσης τιμήσαμε  ως σχολική κοινότητα την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018. Φέτος καινοτομήσαμε αλλάζοντας τη συνήθεια και μαθητές και δάσκαλοι πήραμε μέρος στη Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι των Τριών Ιεραρχών που γειτνιάζει με το σχολείο μας και βρίσκεται στα υπέροχα στενά δρομάκια της πόλης μας. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για όλους μας. Στο μοναδικά κατανυκτικό περιβάλλον του Ναού αυτού  και σκορπίσαμε χαρά και στους υπόλοιπους εκκλησιαζόμενους πιστούς που με έκπληξη και ιδιαίτερη χαρά μας καλοσώρισαν και μας έδωσαν πολλές ευχές για υγεία και πρόοδο. Μας ζήτησαν δε και τους το υποσχεθήκαμε, να πάμε και του χρόνου. Το σχολείο μας πραγματοποίησε και αρτοκλασία για όλους όσους εκκλησιάστηκαν μαζί μας.  Και του χρόνου λοιπόν και βοήθειά μας οι Τρεις Ιεράρχες.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

17ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η  Δανειστική  Βιβλιοθήκη στεγάζεται  στην νέα αίθουσα  του σχολείου μας. Διαθέτει  πάρα  πολλούς  τίτλους   βιβλίων και στόχο έχει οι μαθητές να απολαύσουν  τον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας και της γνώσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

ΗΜΕΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Κάθε Τετάρτη

1ο ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ (9.40-10.00)        Α΄και Β΄ ΤΑΞΗ

2ο ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ (11.30-11.45)      Γ΄ ΤΑΞΗ  και Δ΄ΤΑΞΗ και   Ε΄ ΤΑΞΗ και Στ΄ ΤΑΞΗ

 

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

  • Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να κρατήσει το βιβλίο που δανείζεται μέχρι δύο εβδομάδες. Εάν δεν προλάβει να το διαβάσει, μπορεί να το δανειστεί μία ακόμα εβδομάδα.
  • Οι μαθητές/τριες είναι υπεύθυνοι για τα βιβλία που δανείζονται ώστε να τα επιστρέψουν στην κατάσταση που τα δανείστηκαν. Μαθητής/τρια που χάνει ή καταστρέφει ένα βιβλίο, είναι υποχρεωμένος/η να το αντικαταστήσει με ένα άλλο αντίστοιχης αξίας.
  • Νέος δανεισμός χωρίς επιστροφή του προηγούμενου βιβλίου, δε γίνεται.
  • Οι μαθητές/τριες επιστρέφουν το βιβλίο και το παραδίδουν στην υπεύθυνη δασκάλα της Βιβλιοθήκης για να το «ξεχρεώσει», χωρίς να το παρατούν στα ράφια ή αλλού.

 

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

  • Μπαίνω στη Βιβλιοθήκη αθόρυβα και σε σειρά, κρατώντας το βιβλίο που επιστρέφω και βρίσκω γρήγορα το νέο βιβλίο, που θα δανειστώ, από το αντίστοιχο για την τάξη μου ράφι.
  • Περιμένω υπομονετικά να σημειώσουν οι υπεύθυνοι δάσκαλοι τον αριθμό του βιβλίου που επιστρέφω και του νέου.
  • Φεύγω από τη Βιβλιοθήκη και είμαι υπεύθυνος/η για το βιβλίο ώστε να μην το χάσω ή το παρατήσω σε λάθος μέρος.
  • Στο τέλος της χρονιάς οι μαθητές/τριες που θα έχουν διαβάσει ένα σημαντικό αριθμό βιβλίων, θα επιβραβεύονται με «έπαινο ανάγνωσης» από τον Διευθυντή και τους δασκάλους του σχολείου.

 

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΟΤΙ…

 

«Η γνώση είναι από τα λίγα πράγματα στη ζωή που διαιρείται για να πολλαπλασιαστεί…»

 

Υπεύθυνες δασκάλες Βιβλιοθήκης 2017-2018

Χρύσα Σάπικα

Ελευθερία Γεωργακάκου

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΡΓΑΡΩ

Με αφορμή την ονομαστική εορτή της μαθήτριας της Β τάξης Μαργαρίτας , σήμερα 25 Ιανουαρίου, οι συμμαθητές της της ευχήθηκαν μ έναν ιδιαίτερο τρόπο. Της χάρισαν ένα  ξεχωριτό λεύκωμα που ετοίμασν με ζωγραφιές ειδικά για εκείνη και πολλές πολλές ευχές

Να είσαι Πολύχρονη, γερή και τυχερή όμορφη Μαργαρίτα και να προοδεύεις στη ζωή σου

 

Χειμωνιάτικες πινελιές

Στο μάθημα της Ευέλικτης ζώνης οι μαθητές της Β΄τάξης ασχολήθηκαν με θέματα που αφορούν τις 4 εποχές του χρόνου και στη συνέχεια εκφράστηκαν ζωγραφίζοντας εικόνες του χειμώνα. Έφτιαξαν ένα κολάζ με την εικόνα ενός δάσους την εποχή που διανύουμε και στη συνέχεια πουλάκια στα κλαδιά μια χιονισμένη μέρα

Το Ημερολόγιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Σαν τα ραδιόφωνα της παλιάς εποχής φαντάζει το φετινό ημερολόγιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας. Στολίστηκε και με μια όμορφη φωτογραφία όπου απεικονίζονται μαθητές και εκπαιδευτικοί, συνοδεύτηκε με γουράκια και έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Ευχόμαστε σε όλες τις οικογένειες του σχολείου μας ένα ευτυχισμένο νέο έτος με υγεία και προκοπή για όλους τους. Και του χρόνου!

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ

 

Την ερχόμενη εβδομάδα από 22 έως 26 Ιανουαρίου 2018 στο 24ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί δωρεάν Προληπτική Ιατρική-Οδοντιατρική από το κινητό πολυιατρείο  «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» του Συλλόγου το «Χαμόγελο του Παιδιού». Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και αποτελεί συνδιοργάνωση της Δ/νσης Π.Ε. ν. Μεσσηνίας με το Δήμο Καλαμάτας και το «Χαμόγελο του παιδιού».Θα συμμετέχουν εθελοντικά Παιδίατρος, Οφθαλμίατρος, Ωτορινολαριγγολόγος, Γενικός Ιατρός και Οδοντίατρος. Για τη συμμετοχή των μαθητών χρειάζεται συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από τους γονείς & κηδεμόνες έγγραφο συγκατάθεσης που θα το παρέχει το σχολείο του μαθητή.

Για πληροφορίες: τηλ. 2721360764

Οι Βασιλόπιτες και τα φλουριά

Δύο πεντανόστιμες Βασιλόπιτες κόψαμε χθες Τρίτη 16 Γενάρη στο Σχολείο μας. Ήταν προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας και φτιαγμένες με περίσσια αγάπη και τέχνη από μητέρες των μαθητών μας. Τους ευχαριστούμε. Το πρώτο φλουρί έτυχε ο Παναγιώτης, μαθητής της Γ΄τάξης και μαζί με αυτό κέρδισε ένα λογοτεχνικό βιβλίο καθώς και μια δωροεπιταγή σε βιβλιοπωλείο. Το δεύτερο δεν βρέθηκε αμέσως καθώς η μαθήτρια απουσίαζε. Η δασκάλα της φρόντισε να κρατηθεί το κομμάτι της και σήμερα βρέθηκε η δεύτερη τυχερή τυχερή , η Άρια , μαθήτρια της Ε΄τάξης που μαζί κέρδισε και ένα υπέροχο βιβλίο. Υγεία και χαρά σε όλους τους μαθητές μας, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας και στις οικογένειες των μαθητών μας.

Με τα μάτια, την ψυχή και το σώμα

Στις 15 Δεκεμβρίου του 2017 το σχολείο μας συμμετείχε σε μονοήμερο πρόγραμμα του ΚΠΕ Καλαμάτας με τίτλο ¨Ο Ταϋγετος με τα μάτια την ψυχή και το σώμα¨

Αρχικά επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ και στη συνέχεια μεταβήκαμε στις Πηγές Αλαγονίας όπου με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών του ΚΠΕ, γευτήκαμε τις ομορφιές της φύσης στον Ταϋγετο , πειραματιστήκαμε και παίξαμε. Περάσαμε υπέροχα

Ο κος Αργυρουλιόπουλος παρουσίασε το θέμα στους μαθητές μας
Στην άφιξή μας στο ΚΠΕ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΟΡΦΕΥΣ

Ο μουσικός όμιλος  ΟΡΦΕΥΣ Καλαμάτας, αποφάσισε να  δημιουργήσει  παιδική χορωδία, την οποία θα  θα διευθύνει ο καθηγητής μουσικής κ. Απόστολος Τσάφος. Στην παιδική χορωδία μπορούν να συμμετέχουν μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και τα δίδακτρα είναι δωρεάν . Οι πρόβες θα γίνονται κάθε Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στον α΄ όροφο του κτιρίου του ΟΡΦΕΑ στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Καλαμάτας.

Για πληροφορίες:τηλ.2721021532   6978190104

Το δέντρο της ενέργειας

Τις διάφορες πηγές ενέργειας του πλανήτη μας μελέτησαν οι μαθητές της Ε΄τάξης με τη βοήθεια της κας Χρύσας που είναι η υπεύθυνη για το μάθημα αυτό. Ύστερα έφτιαξαν και διακόσμησαν την τάξη τους με ένα δέντρο που για καρπούς έχει τις μορφές ενέργειας και στη βάση του την μορφή του μεγαλύτερου φυσικού επιστήμονα στον 20ο αιώνα Albert Einstein