“Γεωμετρικά σχήματα”

Αυτή την εβδομάδα αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα γεωμετρικά σχήματα. Τα σχηματίσαμε  με χαρτοταινία στο πάτωμα και παίξαμε το διασκεδαστικό παιχνίδι “πηδώ στο σχήμα που ακούω”! (Διερεύνηση γνώσης) Εντοπίσαμε τα χαρακτηριστικά του καθενός.
Έπειτα χωριστήκαμε σε 4 ομάδες, ανάλογα με το σχήμα που σχεδιάσαμε στο χεράκι κάθε παιδιού. Η κάθε ομάδα εντόπισε στο χώρο αντικείμενα που έχουν το αντίστοιχο σχήμα και τα ανακοίνωσε στις υπόλοιπες ομάδες. Σκορπίσαμε πολλά γεωμετρικά σχήματα στο πάτωμα και κάθε ομάδα μάζεψε τα δικά της… 
και έτοιμες οι ομαδοποιήσεις μας!!! 
Η κάθε ομάδα στη συνέχεια δημιούργησε με κολάζ το δικό της σχηματοανθρωπάκι  

και του έδωσε το όνομα της αρεσκείας της.

Σειρά είχε η αγαπημένη για τα παιδιά, ελεύθερη σύνθεση με τα 4 επίπεδα γεωμετρικά σχήματα και πολύ φαντασία!!  
Δημιουργήσαμε επίσης τα σχήματα με τα σώματα μας!! 

Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε και να συμπληρώσουμε έναν πίνακα διπλής εισόδου (σχήμα-χρώμα).  

Συνεχίσαμε με μαθηματικά και συγκεκριμένα με μοτίβα με βάση δύο χαρακτηριστικά: το σχήμα και το χρώμα. Αφού δημιουργήσαμε διάφορα μοτίβα στην ολομέλεια με ξύλινα σχήματα….

 

φτιάξαμε ατομικά τα χαλάκια των σχημάτων με το μοτίβο που προτιμούσε ο καθένας και συμπληρώνοντας το εσωτερικό του χαλιού  με ελεύθερη ζωγραφική!
Κλείσαμε την ενότητα με γλωσσικές ασκήσεις. Συνδέσαμε κάθε σχήμα με την αντίστοιχη  λέξη και παίξαμε το παιχνίδι, “μαντεύω ποια λέξη έχω στο μέτωπό μου”. Το παιδί που έχει την καρτέλα στο μέτωπό του προσπαθεί να τη μαντέψει, απευθύνοντας κατάλληλες ερωτήσεις στα υπόλοιπα παιδιά που απαντούν μονολεκτικά με ναι ή όχι.
Φυσικά, μάθαμε το Τ,τ όπως τρίγωνο, τετράγωνο. 

Η ζωή στους πάγους!!

Αυτή τη βδομάδα μιλήσαμε για τη ζωή στους πάγους.Αρχικά εντοπίσαμε τους πόλους στην υδρόγειο σφαίρα.Έπειτα μάθαμε ποια ζώα ζουν στους πάγους,πως αντέχουν το κρύο,ποιοι άνθρωποι ζουν εκεί, πως τρέφονται, πως μετακινούνται, που ζουν κ.τ.λ.
        
                                           

 
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το θέμα και αποφάσισαν να φτιάξουν ομαδικό κολάζ για το ”Βόρειο Πόλο”!

Και ατομικό κολάζ τον εσκιμώο με το ιγκλού!!
                                        

Από όλα τα ζώα τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον περισσότερο για τον Βασιλικό Πιγκουίνο!!Με τη βοήθεια του υπολογιστή βρήκαμε πληροφορίες σχετικά με τη ζωή του,την τροφή,την αναπαραγωγή και τα είδη πιγκουίνων που υπάρχουν!Φτιάξαμε μια μοναδική οικογένεια πιγκουίνων!!!
                                       

Ένα Βασιλικό Πιγκουίνο!!
                                       

Διασκεδάσαμε παίζοντας το παιχνίδι ”ο πιγκουίνος και το αβγό του”.Για αβγό τα παιδιά χρησιμοποίησαν ένα κουβάρι.Ποιος πιγκουίνος θα φτάσει πρώτος στη φωλιά του χωρίς να του πέσει το αβγό;                 
                                              

Και μια επανάληψη στους αριθμούς που έχουμε μάθει!!
 
Το ενδιαφέρον των παιδιών  ήταν αμείωτο!Γι’αυτό εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας για την πολική αρκούδα και κάναμε μια υπέροχη κατασκευή με χάρτινα πιάτα για να στολίσουμε την τάξη μας!!

Διαβάσαμε δύο υπέροχα παραμύθια:

Ολοκληρώνοντας το θέμα ψηφίσαμε (σύμφωνα με το πνεύμα των ημερών) ποιο ζώο είναι το αγαπημένο μας και να τα αποτελέσματα :τρεις ομαδικές κατασκευές!!
η πολική αρκούδα
η φώκια
ο βασιλικός πιγκουίνος
 

“Ο χρόνος και οι 12 μήνες”

Ξεκινώντας η καινούρια χρονιά μας δίνεται μια ακόμα ευκαιρία να κατανοήσουμε τον χρόνο, τις τέσσερις εποχές και τους 12 μήνες. Διαβάσαμε το παραδοσιακό παραμύθι “Η κυρά καλή και οι 12 μήνες”, το δραματοποιήσαμε και στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες και φτιάξαμε το δέντρο του χρόνου.

Άλλο ένα φανταστικό παραμύθι “Το φεγγαράκι πάει εκδρομή” της Ζωής Βαλάση, μας έδωσε την ευκαιρία να συνδέσουμε τον κάθε μήνα με ένα χαρακτηριστικό. Και όλα αυτά γιατί το φεγγαράκι που ήθελε να πάει εκδρομή στη γη, το συμβούλεψε ο πύραυλος που ήξερε από ταξίδια, να πάρει μαζί του
 ένα παλτό για τα κρύα του Ιανουαρίου…. 
μία μάσκα για τα καρναβάλια που γίνονται τον Φεβρουάριο… 
ένα μαρτάκι για να μην το κάψει ο ήλιος τον Μάρτιο…. 
καινούρια παπούτσια για το Πάσχα τον Απρίλιο…. 
ένα λουλουδένιο στεφάνι για τον Μάιο…. 
μαγιό για τις βουτιές στη θάλασσα τον Ιούνιο…. 
μια βάρκα για μαγευτικές βαρκάδες τον Ιούλιο…..
ένα καπέλο για να βάζει τα λαχταριστά φρούτα τον Αύγουστο…. 
μια σχολική τσάντα για τον Σεπτέμβριο… 
ομπρέλα για τα πρωτοβρόχια του Οκτώβρη…. 
ένα κασκόλ για τα κρύα του Νοέμβρη… 
και πολλά δώρα για τον Δεκέμβρη!!!! 
Τραγουδήσαμε επίσης πολλές φορές το γνωστό τραγούδι από τη Λιλιπούπολη “12 μήνες αθλητές”.
Και αφού γνωρίσαμε τους μήνες καλά βοηθήσαμε καθένα από αυτούς να βρει την αρχική φωνούλα που είχε χάσει και τους αριθμήσαμε. Συμπληρώσαμε και αντίστοιχο φύλλο εργασίας.
Κλείσαμε τη θεματική ενότητα μαθαίνοντας το Ι,ι του Ιανουάριου.

Καλή χρονιά!!!

Ευτυχισμένο,χαρούμενο και δημιουργικό το 2015!!
Για να καλωσορίσουμε το νέο χρόνο αποφασίσαμε να μάθουμε το όνομά του, να το  παίξουμε φτιάχνοντας  τους αριθμούς σε  καρτέλες  και να φτιάξουμε μια όμορφη κατασκευή!
                                         
 Βάλαμε και στόχους γι’αυτή τη χρονιά και υποσχεθήκαμε να τους πραγματοποιήσουμε!!                                         

Όμως το χιόνι που έπεσε στην πόλη μας μονοπώλησε το ενδιαφέρον των παιδιών γι΄αυτό φτιάξαμε υπέροχους χιονάνθρωπους για να στολίσουμε την τάξη μας!!
                                         

Και μια ομαδική!!          
                                      

Δημιουργήσαμε επίσης μαγευτικά χειμωνιάτικα τοπία με ζωγραφική, χαρτοκοπτική  κολάζ και πολλή φαντασία!