“Από την ελιά στο λάδι”

Έφτασε ο καιρός καλέ που πέφτουν οι ελιές και οι λιομαζωχτάδες του 13ου Νηπιαγωγείου ετοιμάζονται για το λιομάζωμα! Αφού παρατηρήσαμε σχετικές εικόνες και video στον υπολογιστή και καταθέσαμε τις προσωπικές μας εμπειρίες ξεκινήσαμε  για το λιομάζωμα του δικού μας ελαιώνα με πολύ κέφι και χαρά!

Συγκρίναμε και γευτήκαμε ελιές διαφόρων ειδών και απολαύσαμε την υπέροχη γεύση του κρητικού λαδιού πάνω σε φρέσκο ψωμί και ντάκο! 
Παίξαμε το μαθηματικό παιχνίδι “Ελιά ελιά μαυροελιά, πόσα φύλλα στα  κλαδιά;
Συνδέσαμε τον κάθε αριθμό με την αντίστοιχη ποσότητα ελιών και συμπληρώσαμε αντίστοιχο φύλλο εργασίας…. 
Με φυσικό υλικό, δακτυλομπογιές, μαρκαδόρους και διάθεση για δημιουργία αποδώσαμε εικαστικά το μάζεμα της ελιάς ατομικά και ομαδικά!! 

“Η αλήθεια και το λάδι βγαίνουν πάντα από πάνω” μας μαθαίνει η λαική σοφία και εμείς το διαπιστώσαμε κάνοντας σχετικά πειράματα. Αναφερθήκαμε στη σχέση εκκλησίας και λαδιού όπως βάπτιση, ευχέλαιο και γνωρίσαμε το καντηλάκι. 
Δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε στην αρχαία Ελλάδα, στους ολυμπιακούς αγώνες, στο μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα. Συμμετείχαμε σε αγώνες σαν αληθινοί αθλητές και νιώσαμε περηφάνια που το έπαθλο μας ήταν ένα στεφάνι ελιάς, “κότινος”. 
Διαβάσαμε σχετικά παραμύθια, βρήκαμε σύνθετες λέξεις με τις λέξεις ελιά και λάδι και μάθαμε το γράμμα Λ,λ. Τελειώσαμε το λιομάζωμα τραγουδώντας και χορεύοντας παραδοσιακά τραγούδια!!!!!