12ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού

12ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού

Αρχεία για Σεπτέμβριος, 2018


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τη Δευτέρα 01/10/2018 οι μαθητές να έχουν μαζί τους και τις τσάντες τους, σε περίπτωση που αναβληθεί η επίσκεψη λόγω καιρικών συνθηκών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Επειδή το σχολείο θα είναι αύριο κλειστό, οι εκκρεμότητες των μαθητών (Α.Δ.Υ.Μ. , Υπεύθυνες Δηλώσεις) σε σχέση με την προγραμματισμένη επίσκεψη της Δευτέρας 01/10/2018 πρέπει  να τακτοποιηθούν αναγκαστικά τη Δευτέρα.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Αύριο, Παρασκευή 28/09/2018 το σχολείο θα είναι κλειστό λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ύστερα από απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή και του Δημάρχου Κορυδαλλού.

Την επόμενη εβδομάδα το ολοήμερο θα λειτουργήσει μόνο Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα λάβετε εκ νέου ενημέρωση.

ΟΛΟΗΜΕΡΟ 26-28/09/2018

Αυτή την εβδομάδα το ολοήμερο θα λειτουργήσει : Τετάρτη 26/09/2018,     Πέμπτη 27/09/2018     και   Παρασκευή 28/09/2018, έως τις 16:00.

Για οτιδήποτε νεότερο θα λάβετε ενημέρωση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Από την Τρίτη 18/09/2018 όλες οι τάξεις του σχολείου θα σχολάνε καθημερινά στις 13:15.

Το ολοήμερο τμήμα δε θα λειτουργήσει ακόμα. Θα λάβετε προσεχώς ενημέρωση για το πότε θα αρχίσει η λειτουργία του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 17/09/2018

Τη Δευτέρα 17/09/2018 όλες οι τάξεις θα σχολάσουν 12:25μ.μ..

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ Α’ ΤΑΞΗΣ

Τη Δευτέρα 17/09/2018 παρακαλούνται οι γονείς των μαθητών της Α΄ Τάξης να έρθουν στο σχολείο για μια πρώτη ενημέρωση από τη Διευθύντρια και τις δασκάλες της τάξης.

Στις 12:30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μια σύντομη ενημέρωση από τη Διευθύντρια στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου.

Στις 13:15μ.μ. οι γονείς, αφού παραλάβουν τα παιδιά μετά το σχόλασμα, θα πάνε στις αίθουσες των τάξεων, για να ενημερωθούν από τις δασκάλες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 14/09/2018

Αύριο Παρασκευή 14/09/2018 όλες οι τάξεις θα σχολάσουν 12:25μ.μ..

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΜΠΤΗΣ 13/09/2018

Αύριο Πέμπτη 13/09/2018 όλες οι τάξεις θα σχολάσουν 12:25μ.μ..

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 12/09/2018

Την Τετάρτη 12/09/2018 η Α’ τάξη θα σχολάσει στις 11:30π.μ.. Οι υπόλοιπες τάξεις θα σχολάσουν στις 12:25μ.μ..

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 12ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

 

 

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Με τον όρο «Σχολικό κανονισμό» εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου.

Οι συνθήκες αυτές πρέπει να αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος το οποίο θα εξασφαλίζει τη συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές – εκπαιδευτικοί – γονείς), χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, με ανοχή και αναγνώριση. Στο πλαίσιο αυτό ο όρος «σχολική πειθαρχία» αποκτά δημοκρατικό περιεχόμενο και αναδεικνύεται σε βασικό ποιοτικό στοιχείο του σύγχρονου δημοκρατικού σχολείου.

Η εφαρμογή του σχολικού κανονισμού δεν έχει σκοπό να περιορίσει την ελευθερία του μαθητή αλλά μέσα από την καθιέρωση και εφαρμογή των κανόνων να βοηθήσει την σχολική κοινότητα να διαμορφώσει υγιείς προσωπικότητες, να μάθει στα μέλη της να σέβονται τις ελευθερίες των άλλων και να εδραιώσει δημοκρατικές αρχές.

 

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

  • Η κεντρική είσοδος επί της οδού Ευρυτανίας, παραμένει ανοιχτή μόνο κατά τις ώρες εισόδου και εξόδου των μαθητών πριν την έναρξη και μετά τη λήξη των μαθημάτων τους. Την ευθυνη για το έγκαιρο άνοιγμα και κλείσιμο της εισόδου, κατά το χρόνο της χρήσης της έχουν οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός ολοήμερου για τις ώρες λειτουργίας του ολοήμερου.
  • Όποιος εισέρχεται ή εξέρχεται κατά τις ώρες αυτές, έχει την ευθύνη να κλείνει την είσοδο και έξοδο.
  • Ο διαθέσιμος εκπαιδευτικός που θα τύχει να ανοίξει μετά το κτύπημα του κουδουνιού την πόρτα έχει την ευθύνη τόσο να ελέγξει ποιος εισέρχεται στο σχολείο και για ποιο λόγο όσο και για το αν εξυπηρετήθηκε και κατόπιν εξήλθε από το σχολείο.
  • Το σχολείο έχει την ευθύνη των μαθητών που παραμένουν μέχρι και 10΄λεπτά μετά τη λήξη του ωραρίου του πρωινού κύκλου και του ολοήμερου.
  • Οι γονείς δεν πρέπει να εισέρχονται ή να παραμένουν εντός του διδακτηρίου. Εάν υπάρχει κάποιο ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί με κάποιον εκπαιδευτικό, οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν νωρίτερα με το σχολείο για να κλείσουν ραντεβού.
  • Κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών που φοιτούν στην πρωινή ζώνη, στο ολοήμερο και στις δραστηριότητες του Συλλόγου, όσοι γονείς συνοδεύουν τα παιδιά τους τα οδηγούν μέχρι την κεντρική είσοδο ή περιμένουν για να τα παραλάβουν έξω από αυτήν.
  • Σε περίπτωση που ο καιρός είναι επισφαλής την ημέρα μιας προγραμματισμένης μετακίνησης (εκδρομής) οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο με την εκδρομική, αλλά και με τη σχολική τους τσάντα σαν να πρόκειται να γίνει το μάθημα. Σε κάθε περίπτωση το ωράριο του πρωινού κύκλου ( 8:15 -13:15), αλλά και του ολοήμερου (13:20 -16:00) θα τηρείται κανονικά.
  • Εφόσον μια μετακίνηση δεν πραγματοποιηθεί λόγω κακοκαιρίας, θα αναβάλλεται για κάποια επόμενη ημέρα που θα έχει καλό καιρό. Η νέα ημερομηνία της μετακίνησης θα γνωστοποιείται με γραπτή ενημέρωση των μαθητών την προηγούμενη ημέρα και μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου.
  • Σε περίπτωση απεργίας το σχολείο έχει την ευθύνη για την ασφαλή αποχώρηση μόνο όσων μαθητών βρίσκονται σε αυτό κατά την ώρα της προσευχής. Οι γονείς οφείλουν το πρωί της ίδια ημέρας να ενημερώνονται από το σχολείο.
  • Σε περίπτωση σεισμού και αποχώρησης των μαθητών πριν τη λήξη των μαθημάτων, αυτό θα πραγματοποιηθεί από το πάρκο στη γωνία του σχολείου σύμφωνα με το σχέδιο, καθώς εκεί ορίζεται το σημείο συγκέντρωσης.

Εγγραφές

Η εγγραφή των μαθητών γίνεται από τους γονείς από την 1η έως τις 20 Μαϊου. Για την εγγραφή απαιτούνται τα δικαιολογητικά που ορίζει το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου εγκαίρως.

Διδακτικό ωράριο

Η έναρξη, η λήξη, η διάρκεια μαθημάτων και τα διαλείμματα καθορίζονται από σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης Έρευνας και Θρησκευμάτων και ανακοινώνεται στους γονείς και τα παιδιά με την έναρξη του διδακτικού έτους. Το σχολικό έτος ορίζεται από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 21 Ιουνίου, ενώ τα μαθήματα αρχίζουν από τις 11 Σεπτεμβρίου και λήγουν στις 15 Ιουνίου.

 

 

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

ΩΡΕΣ

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ  
ΠΡΩΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ
08.00΄- 08.15΄ 15΄ Υποδοχή μαθητών
08.15΄- 09.40΄ 85΄ 1η διδακτική περίοδος
09.40΄- 10.00΄ 20΄ Διάλειμμα
10.00΄- 11.30΄ 90΄ 2η διδακτική περίοδος
11.30΄- 11.45΄ 15΄ Διάλειμμα
11.45΄- 12.25΄ 40΄ 5η ώρα
12.25΄- 12.35΄ 10΄ Διάλειμμα
12.35΄- 13.15΄ 40΄ 6η ώρα
13.15΄- 13.20΄ Διάλειμμα
Ο Λ Ο Η Μ Ε Ρ Ο
13.20΄- 14.00΄ 40΄ Φαγητό
14.00΄- 14.15΄ 15΄ Διάλειμμα
14.15΄- 15.00΄ 45΄ 7η ώρα. Προετοιμασία – Μελέτη
15.00΄- 15.15΄ 15΄ Διάλειμμα
15.15΄- 16.00΄ 45΄ 8η ώρα. Μελέτη – Χορός – Μουσική κ.ά.

 

ΜΑΘΗΤΕΣ – ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ KAI AΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

  • Η ώρα προσέλευσης των μαθητών είναι από τις 8:00 έως 8:15.
  • Όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί παρευρίσκονται στην πρωινή προσευχή του σχολείου.
  • Οι καθυστερημένοι κατά την προσέλευση μαθητές εφόσον φτάσουν στο σχολείο μετά το κτύπημα του κουδουνιού, κατά τη διάρκεια της προσευχής παραμένουν επί της εισόδου του σχολείου τηρώντας την ησυχία μέχρι να τελειώσει η προσευχή για να εισέλθουν.
  • Το σχολείο ρυθμίζει το θέμα της καθυστερημένης προσέλευσης των μαθητών, έχοντας σαν γενική αρχή ότι δεν πρέπει να διακόπτεται το μάθημα εξαιτίας αυτών που καθυστερούν επισημαίνοντας στους γονείς την ευθύνη τους όσο αφορά στην έγκαιρη προσέλευση των μαθητών και την αναστάτωση που δημιουργείται στην τάξη. Μαθητής που φτάνει στο σχολείο μετά το κλείδωμα της κεντρικής αυλόπορτας οφείλει να παρουσιάζεται πρώτα στο γραφείο της Δ/νσης και να ενημερώνει για τον λόγο της απουσίας του.
  • Η προσέλευση των μαθητών στο σχολείο γίνεται με ευθύνη των γονέων. Μετά την είσοδο των μαθητών στο χώρο του σχολείου, την ευθύνη έχουν οι εκπαιδευτικοί εφημερίας.
  • Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών πριν από την ώρα προσέλευσης και μετά το ωράριο λειτουργίας ανήκει αποκλειστικά στον γονέα ή κηδεμόνα. Οι γονείς – κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους και να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις του σχολείου.
  • Κατά την παραμονή των μαθητών στην τάξη υπεύθυνος είναι ο εκπαιδευτικός που διδάσκει τη συγκεκριμένη ώρα, ο εκπαιδευτικός διδασκαλίας εισέρχεται στην αίθουσα μαζί με τους μαθητές και μετά το τέλος του μαθήματος εξέρχεται από αυτή όταν έχουν αποχωρήσει όλοι οι μαθητές, συνοδεύοντας τους μαθητές στο προαύλιο, ενώ κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων υπεύθυνοι είναι οι εκπαιδευτικοί εφημερίας.
  • Με τη λήξη των μαθημάτων η αποχώρηση ή η παραλαβή των μαθητών από τον χώρο του σχολείου στην κεντρική έξοδο, γίνεται με ευθύνη των γονέων.
  • Η αποχώρηση ενός μαθητή από το σχολείο πριν τη λήξη των μαθημάτων γίνεται μόνο μετά από ενημέρωση του δασκάλου της τάξης ή της διεύθυνσης και με τη συνοδεία του γονέα ή κηδεμόνα αφού υπογραφεί σχετική υπεύθυνη δήλωση – η οποία φυλάσσεται στο αρχείο του σχολείου από τον ενήλικα που παραλαμβάνει το παιδί.
  • Σε περίπτωση έκτακτης απουσίας εκπαιδευτικού στο Δημοτικό Σχολείο το ωράριο αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο δε διαφοροποιείται από το προβλεπόμενο, όπως αυτό ορίζεται στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας. Ο τρόπος κάλυψης έκτακτης απουσίας εκπαιδευτικού αποφασίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και καταγράφεται στο Βιβλίο Πράξεων του Συλλόγου Διδασκόντων στην πρώτη συνεδρίαση του σχολικού έτους και δύναται να τροποποιείται κατά περίπτωση όταν κρίνεται αναγκαίο. Η απόφαση υλοποιείται από τη Διευθύντρια της σχολικής μονάδας.

 

ΦΟΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Το σχολείο, ως ζωντανός οργανισμός, αποτελεί θεσμό που προετοιμάζει τα παιδιά, με τη μάθηση και την αγωγή, για μια σωστή και αποδοτική ζωή, τα προετοιμάζει και τα διαπαιδαγωγεί για την απρόσκοπτη ένταξή τους σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο. Για τον λόγο αυτό η συμμετοχή των μαθητών οφείλει να είναι τακτική, ενεργός και συστηματική. Η ελλιπής φοίτηση των μαθητών και μάλιστα χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο (π.χ. υγείας), δυσχεραίνει τόσο το σχολικό έργο όσο και την πρόοδό τους.

Η φοίτηση των μαθητών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι καθήκον και υποχρέωσή τους.

  • Η φοίτηση των μαθητών και η παρακολούθηση όλων των μαθημάτων πρέπει να είναι τακτική.
  • Η συμμετοχή των μαθητών στις σχολικές δραστηριότητες είναι ένα από τα καθήκοντά τους.
  • Το σχολείο οφείλει να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε ο μαθητής να χαίρεται και να επιδιώκει τη συμμετοχή του σε αυτές.
  • Για την τακτική φοίτηση του μαθητή την ευθύνη έχει ο γονέας ή κηδεμόνας του με τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος.
  • Απουσία των παιδιών από τα μαθήματα δικαιολογείται μόνο σε περίπτωση σοβαρού λόγου (ασθένεια, οικογενειακά γεγονότα).
  • Μαθητής που απουσιάζει πλέον των 3 διδακτικών ωρών σε μία ημέρα, θεωρείται απών για την ημέρα εκείνη.
  • Σε περίπτωση ασθενείας, η απουσία δηλώνεται εγκαίρως από τον γονέα στη Διεύθυνση του Σχολείου ή στον δάσκαλο της τάξης.
  • Για απουσία πολυήμερη αναγράφεται η ασθένεια στην ιατρική βεβαίωση όπου και θα προσκομίσει. Ο/Η μαθητής/τρια επιστρέφει όταν δεν υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί η νόσος του/της.
  • Για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης του μαθητή την ευθύνη έχει το σχολείο. Σε περίπτωση πολυήμερης απουσίας ενός μαθητή ο δάσκαλος της τάξης ή η διεύθυνση του σχολείου, αν δεν έχει ενημερωθεί από τον γονέα, οφείλει να ενδιαφερθεί για τον λόγο της απουσίας του.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

  • Κάθε γονέας δικαιούται να ενημερώνεται υπεύθυνα από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για την πρόοδο του παιδιού του στη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα που ο εκπαιδευτικός έχει ορίσει για τον σκοπό αυτό και αυστηρά στον χώρο που έχει υποδειχθεί.
  • Προκειμένου να ενημερωθούν οι γονείς για ειδικότερα θέματα που αφορούν την φοίτηση και την πρόοδο των μαθητών οφείλουν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το σχολείο τουλάχιστον μια ημέρα πριν και να κλείνουν σχετικό ραντεβού σε μέρα και ώρα που έχει δηλώσει πως δέχεται ο εκπαιδευτικός για τον σκοπό αυτό.
  • Οι γονείς εισέρχονται στο σχολείο κατά τις προγραμματισμένες ώρες συναντήσεων με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων ύστερα από ραντεβού.
  • Στο τέλος κάθε τριμήνου ο εκπαιδευτικός αξιολογεί τη συνολική επίδοση των μαθητών του.
  • Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει την ημερομηνία κατά την οποία οι γονείς θα ενημερωθούν από τους εκπαιδευτικούς των Α΄ και Β΄ τάξεων για την πρόοδο των παιδιών τους και οι γονείς των μαθητών των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων θα πάρουν τους ελέγχους προόδου.
  • Η προσέλευση των γονέων και κηδεμόνων στις συναντήσεις που ορίζονται από το σχολείο είναι απαραίτητη για τη στήριξη της ομαλής φοίτησης και την πρόοδο των παιδιών τους.

 

ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ .… ΕΧΩ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ

  • Τηρώ το ωράριο του καθημερινού σχολικού προγράμματος. Σέβομαι την ώρα έναρξης των μαθημάτων, γι’ αυτό έρχομαι στο σχολείο έγκαιρα και επιδιώκω να παρευρίσκομαι πάντα στην πρωινή συγκέντρωση.
  • Γνωρίζω ότι κατά την πρωινή προσευχή κανείς δεν μένει μέσα στις τάξεις, αλλά όλοι συγκεντρωνόμαστε στην αυλή του Σχολείου και συντασσόμαστε στην θέση που βρίσκεται το τμήμα μας για την πρωινή προσευχή.
  • Τηρώ απόλυτη ησυχία στους κοινόχρηστους χώρους ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
  • Συμπεριφέρομαι ευγενικά στους δασκάλους μου, τους συμμαθητές μου και στο υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου.
  • Δεν χρησιμοποιώ απρεπείς εκφράσεις και βία.
  • Περιμένω στο κυλικείο με ησυχία τη σειρά μου για να εξυπηρετηθώ και δείχνω την πρέπουσα ευγένεια.
  • Δεν δείχνω διάκριση προς άλλους μαθητές που έχουν διαφορετική εμφάνιση, χρώμα, θρησκεία, γλώσσα ή οικονομική κατάσταση από εμένα. Όλοι είμαστε συμμαθητές στο ίδιο Σχολείο και έχουμε τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις.
  • Προσέχω ώστε η εμφάνισή μου να είναι καθαρή και όσο δυνατόν ευπρεπής.
  • Συμμετέχω με την άδεια των γονιών μου στις δραστηριότητες, στις εκδηλώσεις, στις εκδρομές και τα προγράμματα που οργανώνει το σχολείο.
  • Δεν φέρνω στο σχολείο κινητό τηλέφωνο, είδη αξίας, περιττά χρήματα, παιχνίδια και ότι άλλο είναι άσχετο με το σχολείο και βλαβερό για την υγεία μας.
  • Προσέχω στα διαλείμματα για να προλαμβάνω ατυχήματα. Παίζω με προσοχή και συνεργάζομαι αρμονικά με τους συμμαθητές μου. Τις διαφορές που μπορεί να έχω με τους συμμαθητές μου προσπαθούμε να τις λύσουμε με συζήτηση και όχι με βία. Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την διαφωνία μας απευθυνόμαστε στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς ή στον δάσκαλο της τάξης.
  • Φροντίζω και νοιάζομαι το σχολείο μου, γιατί σε αυτό περνώ πολλές ώρες της ημέρας μου. Γι’ αυτό διατηρώ τους χώρους του καθαρούς (τις αίθουσες, την αυλή, τις τουαλέτες).
  • Προσέχω και δεν προκαλώ φθορές στην περιουσία του σχολείου. Αν προκαλέσω κάποια φθορά, ο γονέας / κηδεμόνας μου θα αισθανθεί την υποχρέωση να την αποκαταστήσει.
  • Φροντίζω πάντα την τήρηση των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας. Ιδιαίτερα προσέχω την χρήση των τουαλετών αφήνοντας πάντα τον χώρο καθαρό. Ρίχνω πάντα το χαρτί καθαριότητας μέσα στους κάδους, δεν ξεχνώ να τραβήξω το καζανάκι και φεύγοντας πάντα πλένω τα χέρια μου.
  • Τηρώ τους κανόνες του Σχολείου ώστε να αισθάνομαι ασφάλεια.
  • Ξεκουράζομαι στο διάλειμμα, παίζω και αναπτύσσω φιλικές σχέσεις με τους συμμαθητές μου. Φροντίζω να τρώω το δεκατιανό μου, να πίνω τον χυμό μου, να επισκέπτομαι την τουαλέτα και τις βρύσες για νερό όσο διαρκεί το διάλειμμα και όχι κατά την επιστροφή μου στην αίθουσα διδασκαλίας.

 

ΕΧΩ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΟΥ

  • Παρακολουθώ το μάθημα και συμμετέχω σε αυτό. Θέλω να μάθω και δεν εμποδίζω τους άλλους να μάθουν και αυτοί. Θέλω, μέσα στην αίθουσα, τάξη και ηρεμία. Οι ψίθυροι και κάθε είδους ενόχληση εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή του μαθήματος.
  • Διατηρώ την θέση μου όπως αυτή έχει αποφασιστεί από τους μαθητές και τον δάσκαλο.
  • Συνεργάζομαι με τη δασκάλα μου ή τον δάσκαλό μου και τους συμμαθητές μου για να μπορούμε να λειτουργούμε όλοι μαζί αρμονικά στην αίθουσα.
  • Φέρνω πάντα μαζί μου τα βιβλία μου, τα τετράδιά μου και ό,τι χρειάζεται για τις σχολικές εργασίες.
  • Δεν καταστρέφω τα βιβλία μου, αλλά τα διατηρώ σε καλή κατάσταση, όπως επίσης το θρανίο μου και την καρέκλα μου για να μπορώ να τα χρησιμοποιήσω ευχάριστα την ώρα του μαθήματος.
  • Ετοιμάζω καθημερινά στο σπίτι τις εργασίες που μας αναθέτουν οι δάσκαλοί μας. Μαθαίνω έτσι να είμαι συνεπής, εργατικός, να γυμνάζω και να ασκώ το μυαλό μου.
  • Εκφράζω την άποψή μου και προτείνω τις ιδέες μου, όταν μου απευθύνουν τον λόγο. Ακούω με προσοχή και ενδιαφέρον τις ιδέες των συμμαθητών μου, αφού το ίδιο θέλω να γίνεται και σε μένα.
  • Δεν ξεχνώ να δώσω στους γονείς μου τις γραπτές ανακοινώσεις και σημειώματα που απευθύνει ο Διευθυντής/ντρια ή η δασκάλα ή ο δάσκαλός μου και το Σχολείο σ’ αυτούς για να ενημερωθούν.
  • Δεν χρησιμοποιώ τα προσωπικά αντικείμενα των συμμαθητών μου χωρίς την άδεια τους. Δεν θα ήθελα να γινόταν το ίδιο και σε μένα.
  • Δεν τρώω την ώρα του μαθήματος.
  • Φροντίζω την αίθουσα να παραμένει καθαρή και περιποιημένη, αφού θέλω να βρίσκομαι σε ένα καθαρό και όμορφο περιβάλλον.
  • Προσέχω την σχολική περιουσία που βρίσκεται μέσα στην τάξη μου (π.χ. χάρτες, πίνακες, υπολογιστές, προτζέκτορες, κτλ.) αφού εγώ τη χρησιμοποιώ και έχω την ευθύνη της.
  • Χρησιμοποιώ τις ηλεκτρονικές συσκευές του Σχολείου, μουσικά όργανα και όργανα γυμναστικής μόνο με την άδεια του υπεύθυνου εκπαιδευτικού.
  • Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για διάλειμμα βγαίνω, βγαίνω σύμφωνα με τον τρόπο που έχει οριστεί, με προσοχή από την αίθουσα παίρνοντας μαζί μου το φαγητό μου και το πανωφόρι μου, όταν κάνει κρύο.
  • Όταν δε νιώθω πολύ καλά, απευθύνομαι στον δάσκαλό μου για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζω μέσα στην αίθουσα και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων στον εφημερεύοντα εκπαιδευτικό.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

  • Οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου με την συμπεριφορά τους συνεισφέρουν στην διαμόρφωση ήρεμου, ευχάριστου και συνεργατικού κλίματος μέσα στο Σχολείο.
  • Τις μεταξύ τους σχέσεις πρέπει να τις διέπει ο αμοιβαίος σεβασμός και να τις χαρακτηρίζει η ειλικρινής, συναδελφική και ανθρώπινη επικοινωνία.
  • Πρέπει να σέβονται τις απόψεις, τις ιδέες και τις προτάσεις των άλλων. Να στηρίζουν με επιχειρήματα και διάλογο την άποψή τους και να αποδέχονται την άποψη της πλειοψηφίας ως ισχύ για την σχολική μονάδα.
  • Είναι χρήσιμο και επιβεβλημένο να συνεργάζονται μεταξύ τους και να προβληματίζονται για την επίλυση προβλημάτων συμπεριφοράς μαθητών που χρειάζονται λεπτούς χειρισμούς εκ μέρους τους.
  • Οφείλουν να παρατηρούν, να κατανοούν και να ερμηνεύουν σωστά τα προβλήματα των μαθητών τους, επιλέγοντας κάθε φορά κατάλληλους διδακτικούς και παιδαγωγικούς χειρισμούς για την επίλυσή τους.
  • Η καθημερινή συχνή και πολλαπλή επικοινωνία των εκπαιδευτικών με τους μαθητές τους πρέπει να γίνεται με όρους παιδαγωγικούς δηλ. με ειλικρινή και ανθρώπινη συνεργασία, ενδιαφέρον, δικαιοσύνη, αγάπη για τον μαθητή, σεβασμό στην προσωπικότητά του και την εξασφάλιση της ευταξίας στην τάξη, αλλά και στο Σχολείο με την τήρηση κανόνων δημοκρατικής συμπεριφοράς.
  • Ενδιαφέρονται για την προστασία του σχολικού χώρου και της περιουσίας του Σχολείου, αλλά και για την ευκοσμία της τάξης στην οποία κάνουν μάθημα, ευαισθητοποιώντας τους μαθητές σε θέματα καθαριότητας, υγιεινής και καλαισθησίας.
  • Προωθούν, οργανώνουν και ενθαρρύνουν τόσο στο μάθημα όσο και σε άλλες σχολικές δραστηριότητες την ενεργό συμμετοχή των μαθητών.
  • Φροντίζουν για την ασφάλεια των μαθητών, κατά την διάρκεια παραμονής τους στο Σχολείο και κατά την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του Σχολείου.
  • Οφείλουν να ενημερώνουν τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία γνωστοποιώντας τις μέρες της εβδομάδας που μπορούν να δέχονται τους γονείς και να τους ενημερώνουν με λεπτομέρεια και υπεύθυνα.
  • Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών οι σχέσεις τους με τα αντίστοιχα μέλη της σχολικής κοινότητας και της εκπαιδευτικής ιεραρχίας περιγράφονται από την αντίστοιχη εκπαιδευτική νομοθεσία. Η σχολική μονάδα πρέπει να είναι ευνομούμενη ομάδα, για να έχει αποτελεσματικότητα και να αποτελεί για τους μαθητές παράδειγμα δημοκρατικής λειτουργίας και πρότυπο δημοκρατικής αγωγής.

 

ΓΟΝΕΙΣ – ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ

 Συνεργασία Σχολείου – Γονέων & Κηδεμόνων

Πρωταρχική μέριμνα του Σχολείου είναι η επικοινωνία και η εποικοδομητική συνεργασία με τους Γονείς των μαθητών μας και με τον εκλεγμένο Σύλλογό τους, διότι η οποιαδήποτε προσπάθεια του Σχολείου, κυρίως σε θέματα μάθησης και συμπεριφοράς, δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς τη συμπαράσταση και τη βοήθεια των Γονέων και της οικογένειας.

Η εμπιστοσύνη του παιδιού στο Σχολείο ενισχύεται και από τη θετική στάση των Γονέων προς το Σχολείο και τους Δασκάλους. Για τον λόγο αυτό θεωρούμε πολύ σημαντική την καλλιέργεια καλής σχέσης μεταξύ Γονέων και Εκπαιδευτικού Προσωπικού. Αυτή ξεκινά πρωτίστως με τη συνεργασία Σχολείου – Γονέων πάνω σε κάθε θέμα που αφορά τα παιδιά τους. Το σχολείο περιμένει άμεση ανταπόκριση και ενδιαφέρον από την πλευρά των Γονέων κάθε φορά που τους καλεί για συνεργασία.

Συνιστάται οι Γονείς να συμμετέχουν στις κοινές παιδαγωγικές συναντήσεις Γονέων και Εκπαιδευτικού Προσωπικού που οργανώνονται και θεωρούνται απαραίτητες, με σκοπό την ενημέρωση για το παιδαγωγικό έργο του Σχολείου και για τη γενικότερη συμπεριφορά των παιδιών τους. Οι ενημερωμένοι Γονείς συμβάλλουν θετικά στη διαμόρφωση του σχολικού κλίματος προς όφελος πάντα των παιδιών.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτές οι αγενείς και επιθετικές συμπεριφορές έναντι του οιουδήποτε.

  • Οι γονείς – κηδεμόνες των μαθητών του Σχολείου είναι υποχρεωμένοι να κάνουν γνωστά, στον/ην Διευθυντή/ντρια του Σχολείου, την πραγματική διεύθυνση κατοικίας του μαθητή, την ηλεκτρονική διεύθυνση και τα τηλέφωνα, στα οποία θα μπορεί το Σχολείο να επικοινωνεί μαζί τους σε κάθε περίπτωση.
  • Σε περίπτωση αλλαγής ενός από τα παραπάνω στοιχεία ο γονέας είναι υποχρεωμένος να το δηλώσει άμεσα στο σχολείο.
  • Οι γονείς – κηδεμόνες επικοινωνούν με το Σχολείο και ενημερώνουν τη Διεύθυνση και τους δασκάλους για ζητήματα που επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την επίδοση των παιδιών. Ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του Σχολείου για κάθε θέμα που αφορά το παιδί τους. Σε περίπτωση προβλήματος απευθύνονται στο σχολείο (διευθύντρια και υπεύθυνους εκπαιδευτικούς) και αποφεύγουν αντιπαραθέσεις με γονείς άλλων μαθητών.
  • Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία οι γονείς επικοινωνούν πρωτίστως με τον/τη δάσκαλο/α της τάξης.
  • Οφείλουν να ενημερώνουν τους διδάσκοντες για τυχόν θέματα υγείας των παιδιών τους καθώς και να συνεργάζονται μαζί τους για οποιοδήποτε θέμα αφορά τα παιδιά (πχ. αλλεργίες).
  • Μετά το τέλος του Α΄ και του Β΄ τριμήνου παραλαμβάνουν τους ελέγχους προόδου των μαθητών και συζητούν με τους διδάσκοντες για την επίδοση, την πρόοδο και τη διαγωγή των παιδιών τους.
  • Σε οποιαδήποτε έκτακτη περίπτωση βρεθεί αιτιολογημένα γονέας ή κηδεμόνας στον χώρο του σχολείου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, πρέπει να παραμένει αυστηρά για όσο χρόνο είναι απαραίτητο και να κινείται εντός των πλαισίων που θέτει η διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί και να αποφεύγει την παρουσία του στις αίθουσες διδασκαλίας, γιατί παρεμποδίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να παραμείνει εντός του σχολικού χώρου κατά την διάρκεια της λειτουργίας της σχολικής μονάδας συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων (κατόπιν επικοινωνίας με τη διεύθυνση του σχολείου), ανεξάρτητα αν τους έχει διατεθεί ή όχι ειδικός χώρος για τις συνεδριάσεις τους.
  • Δεν επιτρέπεται επίσης η χωρίς λόγο παρουσία των γονέων στην αυλή, τους διαδρόμους και γενικά στους χώρους του Σχολείου και φυσικά δεν επιτρέπεται και δεν έχει δικαίωμα κανένας γονέας να επιπλήττει κάποιο παιδί.
  • Οι γονείς και οι κηδεμόνες καλούνται να εγκρίνουν με ευθύνη και προσοχή τη συμμετοχή των παιδιών τους σε σχολικές εκδηλώσεις (εκδρομές, κλπ).
  • Δικαιούνται να έχουν πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση για το μαθητή, την κάθε μέρα που ορίζει ο δάσκαλος/η δασκάλα του. Συμμετέχουν στις συναντήσεις δασκάλου-γονέων για την ενημέρωση της προόδου των παιδιών τους, αλλά και ζητημάτων που αφορούν στη διδακτική διαδικασία.
  • Είναι συνεπείς στην ώρα άφιξης των παιδιών στο σχολείο. Σε περίπτωση αργοπορίας για σοβαρό λόγο πρέπει να ενημερώνεται η Διεύθυνση.
  • Οι γονείς και οι κηδεμόνες έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν τον/την εκπαιδευτικό του τμήματος ή τον Διευθυντή για ζητήματα επιμέλειας τέκνου, όταν προκύπτουν.
  • Επίσης, υποχρεούνται να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους άμεσα, με τη λήξη των μαθημάτων από το Σχολείο.
  • Γνωρίζουν πως απουσία των παιδιών από τα μαθήματα δικαιολογείται μόνο σε περίπτωση σοβαρού λόγου (ασθένεια, οικογενειακά γεγονότα).
  • Ενημερώνουν τη δασκάλα ή τον δάσκαλο του παιδιού τους, εάν χρειάζονται ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα. Αν πρέπει το παιδί να πάρει φάρμακο, ενώ είναι στο σχολείο, αυτό γίνεται με ευθύνη του γονέα σε συνεννόηση με το δάσκαλο.
  • Αν κάποιος γονέας χρειαστεί για ειδικό λόγο να πάρει το παιδί του πριν τη λήξη των μαθημάτων, πρέπει να ενημερώσει εγκαίρως τον δάσκαλο της τάξης και τη Διεύθυνση, αφού πρώτα υπογράψει τη σχετική δήλωση το άτομο που το παραλαμβάνει.
  • Δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να φέρουν κινητό τηλέφωνο στο Σχολείο. Σε περίπτωση ανάγκης γονείς και μαθητές μπορούν να επικοινωνούν από το τηλέφωνο του Σχολείου. Φροντίζουν ώστε η εμφάνιση των παιδιών να είναι ευπρεπής, να τα συμβουλεύουν ώστε η συμπεριφορά τους να είναι κόσμια και ευγενής και επιμελούνται ώστε οι μαθητές να ανταποκρίνονται στις καθημερινές σχολικές τους υποχρεώσεις.
  • Συμμετέχουν στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και συνεργάζονται συλλογικά με το Σχολείο για την προαγωγή του σχολικού έργου.
  • Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου αποτελεί την συλλογική έκφραση της άποψης των Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Σχολείου μας.
  • Το Σχολείο χρειάζεται και επιδιώκει την συνεργασία του Συλλόγου για την προαγωγή του σχολικού έργου. Είναι προφανές ότι το εκπαιδευτικό έργο ανήκει στην αρμοδιότητα και ευθύνη των εκπαιδευτικών, του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών και της Διεύθυνσης του Σχολείου. Τα θέματα της παιδαγωγικής λειτουργίας των ενδοσχολικών και εξωσχολικών εκδηλώσεων και το γενικότερο κλίμα στο σχολικό χώρο επηρεάζονται από την καλή συνεργασία των εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου.
  • Το σχολείο περιμένει και προσβλέπει με χαρά στη συνεργασία των Γονέων κάθε φορά που προγραμματίζει μια γιορτή ή δραστηριότητα στο σχολείο. Στις περιπτώσεις αυτές περιμένουμε τη δέσμευση και τη συνέπεια από την πλευρά των Γονέων για την απρόσκοπτη διεξαγωγή όλων των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του σχολείου μας.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι η στενή συνεργασία Σχολείου – Γονέων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά μας.

Ευελπιστούμε στην πρόθυμη συνεργασία των Γονέων με το προσωπικό όλων των φορέων του Σχολείου, ώστε να διευκολύνουν το έργο τους. Κοινή επιδίωξη όλων είναι η αγωγή, η κατάρτιση, η καλλιέργεια, η ασφάλεια και η ευτυχία των παιδιών μας.

 

Οι ανακοινώσεις του σχολείου αναρτώνται στην ιστοσελίδα του από την οποία είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνονται οι γονείς (https://blogs.sch.gr/12dimkoryd/)

Κανονισμός

Ο Κανονισμός που κρατάτε στα χέρια σας στηρίζεται στην ισχύουσα Νομοθεσία και στις Σύγχρονες Παιδαγωγικές και Διδακτικές αρχές και αξίες. Η τήρησή του από όλους τους παράγοντες του σχολείου (μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες) αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί το σχολείο να οικοδομήσει για να πετύχει τους στόχους και το υψηλό του όραμα.

Θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων, σύμφωνα με τις αρχές της Παιδαγωγικής Επιστήμης και την Εκπαιδευτική Νομοθεσία.

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019

12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ                                                                                    Κορ/λός, 04.09.2018

ΤΗΛ.: 2105612010

 

Α  Ν  Α  Κ  Ο  Ι  Ν  Ω  Σ  Η

 

Αγαπητοί γονείς – κηδεμόνες,

Σας ενημερώνουμε ότι ο αγιασμός στο Σχολείο μας  θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 11.09.18 στις  8:30 π.μ.

Στη συνέχεια παρακαλούνται οι γονείς και οι μαθητές να παραμείνουν για ολιγόλεπτη ενημέρωση από τη διεύθυνση του σχολείου.

Την Τρίτη, 11.09.18 οι μαθητές δε χρειάζεται να έχουν μαζί τις τσάντες τους.

Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους τις σχολικές τσάντες για τη μεταφορά των βιβλίων την Τετάρτη, 12.09.2018 που θα προσέλθουν στο σχολείο κανονικά στις 8:15 π.μ.

Η Δ/ντρια και το διδακτικό προσωπικό του Σχολείου, σας εύχονται Καλή και Αποδοτική Σχολική Χρονιά.

 

Από τη Δ/νση του  Σχολείου


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων