Τα φυτά μας μεγάλωσαν και δε χωράνε στις γλάστρες τους. Τι κάνουμε; Μεταφύτευση.
Για να μεταφυτέψετε κάποιο φυτό σε μεγαλύτερη γλάστρα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
1. Ποτίστε το φυτό που πρόκειται να μεταφυτέψετε και περιμένετε ωσότου στραγγίσει καλά η γλάστρα.
2. Βάλτε χώμα στη νέα γλάστρα τόσο όσο χρειάζεται για να έρθει το φυτό στην επιφάνεια. Το φυτό πρέπει να φυτευτεί στο ίδιο βάθος με αυτό που είχε στην προηγούμενη θέση του. Η επιφάνεια του χώματος θα πρέπει να απέχει 2-3 εκ. από το χείλος της γλάστρας για διευκόλυνση του ποτίσματος.
3. Αναποδογυρίστε τη γλάστρα με το φυτό στην παλάμη σας και χτυπήστε ελαφρά τα τοιχώματα. Αυτό πρέπει να γίνει προσεκτικά, για να βγει η μπάλα του χώματος με όλο το ριζικό σύστημα, χωρίς να σπάσει.
4. Βάλτε τη μπάλα χώματος στο μέσον της νέας γλάστρας, συμπληρώστε το κενό με χώμα, πιέστε μαλακά και ποτίστε.
Οι ρίζες του φυτού γρήγορα θα διακλαδιστούν στο νέο έδαφος καθώς θα ψάχνουν για υγρασία. Η νέα γλάστρα θα πρέπει να έχει διάμετρο 5 εκ. περίπου μεγαλύτερη από την παλιά. Αν χρησιμοποιηθεί πολύ μεγαλύτερη γλάστρα, πιθανόν το φυτό να αναγκαστεί να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη του ριζικού του συστήματος σε βάρος της βλάστησης. Καλό θα είναι, τα μεταφυτευμένα φυτά να προστατεύονται από το δυνατό ήλιο.
Η συχνότητα των μεταφυτεύσεων εξαρτάται από το είδος, την ηλικία και ρυθμό ανάπτυξης του φυτού. Έτσι, η αλλαγή της γλάστρας μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο ή και πιο αραιά. Η μεταφύτευση είναι απαραίτητη όταν το φυτό πλέον δε χωράει για να αναπτυχθεί σωστά στο μέρος που είχε τοποθετηθεί. Αυτό φαίνεται όταν οι ρίζες του φυτού έχουν καταλάβει όλο τον όγκο του εδαφικού υποστρώματος. Όταν οι ρίζες εμφανίζονται στην επιφάνεια του εδάφους ή προεξέχουν από τη βάση της γλάστρας και το φυτό δεν αναπτύσσεται με τον κανονικό του ρυθμό, τότε η μεταφύτευση έχει ήδη καθυστερήσει και πρέπει να γίνει άμεσα. Άλλοι δείκτες είναι όταν το φύλλωμα του φυτού είναι δυσανάλογο με το μέγεθος της γλάστρας ή όταν αρχίζουν τα φύλλα να κιτρινίζουν ή να ξεραίνονται από έξω προς τα μέσα, ειδικά την άνοιξη. Τέλος, όταν το φυτό είναι σε κακή κατάσταση, η μεταφύτευση μπορεί να βοηθήσει, εφόσον το χώμα ανανεωθεί κι είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και καλύτερα στραγγιζόμενο.
Γενικά, μπορούμε να μεταφυτεύσουμε τις εποχές του χρόνου, όπου δεν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες. Δεν πρέπει να επικρατεί πολύ κρύο αλλά ούτε και πολύ ζέστη, γιατί τα φυτά παθαίνουν σοκ και μπορεί τελικά να ξεραθούν. Ενδεικτικά, οι μήνες Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι οι καταλληλότεροι γιατί είναι οι μήνες που αναβλαστάνουν τα φυτά και μπορούν πιο εύκολα να πιάσουν και να προσαρμοστούν στη νέα τους θέση. Η μεταφύτευση συνίσταται να γίνεται πρωινές ή απογευματινές ώρες. |
|
Καλή επιτυχία! |
|
Τις πληροφορίες πήραμε από την ιστοσελίδα της Super Flowers |
|
 |
|
17 Φεβρουαρίου 2012
Συγγραφέας: 12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Γενικά, Εργασίες Τμημάτων |
Αφήστε μια απάντηση