ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Ε2΄
Αρχεία για Ιούνιος, 2010
Κατασκευή επιτραπέζιων παιχνιδιών
Οι “βιβλιοφάγοι” του Ε΄2
ΟΙ «ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΟΙ» ΤΟΥ Ε2΄
« Μια μέρα, η κυρία μας έγραψε στον πίνακα τους τίτλους από κάποια παιδικά λογοτεχνικά βιβλία. Έπειτα, είπε στον καθένα μας να διαλέξει ένα από αυτά για να το διαβάσει.
Στη συνέχεια, σκεφτήκαμε όλοι μαζί να διοργανώσουμε ένα μικρό διαγωνισμό στην τάξη μας, που τον ονομάσαμε «Οι Βιβλιοφάγοι».
Έτσι, όσοι μαθητές είχαν επιλέξει το ίδιο βιβλίο έφτιαξαν και μία ομάδα. Συνολικά, δημιουργήθηκαν 7 ομάδες.
Όταν διαβάσαμε τα βιβλία έπρεπε να γράψουμε και μια βιβλιοπαρουσίαση. Επίσης, κάθε ομάδα έπρεπε να ετοιμάσει ένα παιχνίδι σχετικό με το βιβλίο της, για παράδειγμα ένα κρυπτόλεξο, μία μεσοστιχίδα, ένα σταυρόλεξο ή Μάντεψε Ποιος.
Μετά, οι μαθητές που βρίσκονταν στην ίδια ομάδα διάβαζαν τις βιβλιοπαρουσιάσεις τους στις υπολοιπές ομάδες. Ύστερα, μοίραζαν το παιχνίδι που είχαν φτιάξει στις άλλες ομάδες και αυτές απαντούσαν. Όταν απαντούσαν σωστά έπαιρναν τους ανάλογους πόντους. Αυτό έγινε με όλες τις ομάδες.
Στο τέλος, ανάλογα με τους βαθμούς που συγκέντρωσε κάθε ομάδα, πήραμε Βράβεία 1ης , 2ης και 3ης θέσης και Βραβεία Συμμετοχής.
Ήταν καταπληκτική αυτή η δραστηριότητα. Μας δίδαξε πώς να παρουσιάζουμε ένα βιβλίο και μας άρεσε πολύ. »
Γκρασιέλα Κοτσιμπέλι – Ιφιγένεια Χριστοφορίδου – Μαργαρίτα Όγκα
“Διορθώνουμε τα λάθη μας”
ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ
Εμπλουτισμός – λειτουργία βιβλιοθήκης
Η δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου μας εμπλουτίστηκε με “φρέσκα” βιβλία, προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Τους ευχαριστούμε και υποσχόμαστε ότι σε λίγο καιρό θα “παλιώσουν” από τη χρήση.
Υπενθυμίζουμε ότη η Δανειστική Βιβλιοθήκη γο το έτος 2009-10 λειτουργεί ως εξής:
Δευτέρα: 09:40 – 10:00 Α΄- Β΄Τάξη
11:30 – 11:45 Γ΄ Τάξη
Παρασκευή: 09:40 – 10:00 Ε΄ Τάξη
11:30 – 11:45 ΣΤ΄ Τάξη
Υπεύθυνοι: Η εκπαιδευτικός Κουφοπούλου Ευαγγελία και οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ Τάξης.
Δάσκαλοι στα … θρανία
Μετά την επιτυχία που σημείωσε η κατασκευή και έκθεση εικόνων αγιογραφίας από μαθητές του σχολείου μας, οι δάσκαλοι αποφασίσαμε να καθίσουμε ξανά στα θρανία και να δοκιμάσουμε τις καλλιτεχνικές μας δυνατότητες.
Σε κάθε διάλειμμα ή κενή ώρα ή όποτε μας δινόταν η ευκαιρία και σε πνεύμα συναδελφικότητας, αρχίσαμε να δημιουργούμε τις δικές μας εικόνες.
Η απελευθέρωση των συναισθημάτων και η χαρά της δημιουργίας ήταν για εμάς μια εμπειρία αλλά ταυτόχρονα και απόλαυση.
Με την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων μαθημάτων αγιογραφίας κατακτήσαμε την τεχνική δημιουργίας των εικόνων και ταυτόχρονα πήραμε από μια εικόνα ως ανάμνηση των εργασιών μας.
Την τεχνική και τα στάδια εξέλιξης της αγιογραφίας, ώστε ένα απλό ξύλο να μεταμορφωθεί σε μια εξαίρετη εικόνα, τα έδειξε με τρόπο απλό και παραστατικό ο κος Πουρνάρας.
Είναι λοιπόν αλήθεια ότι το σχολείο είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος για μαθητές και δασκάλους να αναζητήσουν καινούριες εμπειρίες, να εκφραστούν δημιουργικά και ομαδικά, με τελικό στόχο την εσωτερική πληρότητα και ανάταση.
Επιμέλεια κειμένου: Παππάς Αναστάσιος