Με τον όρο Μουσείο εννοείται σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό της ICOM (International Council of Museums) «ένα μόνιμο ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, ανοικτό στο κοινό, που έχει ως έργο του τη συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση, τη γνωστοποίηση και την έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος, με στόχο τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία»
Βάσει του σύγχρονου ορισμού τους τα μουσεία ικανοποιούν μια ιδιαίτερη ανθρώπινη ανάγκη, τη δημιουργία ενός μόνιμου αρχείου για το πώς έζησαν οι άνθρωποι και τι πέτυχαν σε έναν αλληλεξαρτώμενο κόσμο.
- Ταξινόμηση βάσει συλλογής:
- (Α) Γενικού ενδιαφέροντος – Μικτά Μουσεία: Είναι αυτά που εμπεριέχουν πολλαπλών ειδών Συλλογές. Τέτοιο είναι στην Ελλάδα το Μουσείο Μπενάκη.
- (Β) Ειδικά Μουσεία: Είναι αυτά που έχουν εξειδικευμένες συλλογές μιάς ομάδος εκθεμάτων. Αυτά είναι:
- Αρχαιολογικά
- Τέχνης
- Ιστορικά
- Θεματικά
- Λαογραφικά
- Φυσικής Ιστορίας
- Επιστημών
- Πολεμικά
- Νομισματικά
- Ναυτικά
- Εθνολογικά
( Πηγή:ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF#%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82_%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD
Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.
Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Kοινωνική Συνοχή».
Η αφίσα για την διεθνή ημέρα μουσείων του ελληνικού τμήματος της ICOM
Πηγή:http://icom-greece.mini.icom.museum/%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b7%cf%83-%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%89%ce%bd/%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%ae%cf%82-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%cf%89%ce%bd/
Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα η είσοδος στα Μουσεία είναι ελεύθερη. Φέτος δυστυχώς η Διεθνής ημέρα Μουσείων λόγω του COVID-19 θα γιορταστεί μόνο Ψηφιακά από το σπίτι μας. Σας παρουσιάζουμε συνδέσμους από Ελληνικά Μουσεία τους οποίους μας προτείνει το Υπουργείο Παιδείας
Μουσείο Ακρόπολης – Εκπαιδευτικό Υλικό – Κεντρική Σελίδα
https://www.theacropolismuseum.gr/el/content/ekpaideftiko-yliko
Εκαιδευτικά -διαδραστικά παιχνίδια.
https://www.theacropolismuseum.gr/peploforos/
http://www.acropolis-athena.gr/
http://www.parthenonfrieze.gr/#/home
http://acropolisvirtualtour.gr/theglafkaproject/#/el/home
Αποθετήριο εκπαιδευτικού περιεχομένου για την Ακρόπολη για Εκπ/κούς, γονείς και μαθητές.
http://repository.acropolis-education.gr/acr_edu/?locale=el
Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης
http://repository-mca.ekt.gr/mca/
Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου
https://www.nationalgallery.gr/el/ekpaideusi/paihnidia.html
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
http://www.nhmuseum.gr/el/ekpaideysi/psifiaka-paihnidia/
Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία
ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ
Όταν επισκεφθούμε ένα Μουσείο πρέπει να τηρούμε τους κανόνες (υλικό από τη συνάδελφο Ανθή Ζήση)
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΟΥΣΕΙΑ
Τραγούδι για το Μουσείο https://safeYouTube.net/w/wI7F
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ
Μπορούμε και εμείς να δημιουργήσουμε το αγαπημένο μας Μουσείο στο σπίτι!! Διαλέγουμε τα αγαπημένα μας παιχνίδια, ψάχνουμε και παιχνίδια που τα έχουν αποθηκεύσει οι γονείς μας ( ακόμη και από τα παιδικά τους χρόνια) και δημιουργούμε το δικό μας Μουσείο παιχνιδιών. Με τη βοήθεια των γονέων μας μπορούμε να γράψουμε σε μικρές καρτέλες λίγα λόγια για κάθε παιχνίδι. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε ένα Μουσείο Δεινοσαύρων στο οποίο μπορούμε να βάλουμε μινιατούρες δεινόσαυρους που έχουμε ή να φτιάξουμε με πλαστελίνη , ή να ζωγραφίσουμε. Επίσης μπορούμε να δημιουργήσουμε τη δική μας Πινακοθήκη με έργα ζωγραφικής και δημιουργίες που μας έχουν φυλάξει οι γονείς μας από παλιά αλλά και τωρινές δημιουργίες. Μία ωραία ιδέα είναι να δημιουργήσετε το ” Μουσείο Καραντίνας”” σε μια γωνιά του δωματίου σας με όλες τις δημιουργίες σας κατά την περίοδο της καραντίνας.
Αγαπητοί γονείς συνεργαστείτε με τα παιδιά σας και στείλτε μας μία φωτογραφία στο mail του σχολείου με το Μουσείο που δημιουργήσατε!!
Διαβάζουμε ένα παραμύθι με θέμα το Μουσείο από την Εφορία αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.
Ο Δημήτρης έστειλε τις φωτογραφίες από το Μουσείο Δεινοσαύρων, και το Μουσείο Συναισθημάτων που δημιούργησε στο σπίτι του.
Οι εργασίες της Ευαγγελίας (Λίας) για το Μουσείο της καραντίνας.