Με αφορμή την 10η Οκτωβρίου, που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, στο σχολείο μας έλαβαν χώρα δράσεις, στόχος των οποίων ήταν να μπορέσουν τα παιδιά να εκφράσουν διάφορα συναισθήματά τους και ταυτόχρονα να κατανοήσουν την αξία της επικοινωνίας αυτών με τους κοντινούς δικούς τους ανθρώπους. Τα τμήματα που πήραν μέρος ήταν το Β1, Β2, Δ2 και Στ, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους Νικολάου Αντιγόνη, Αθανασιά Ευαγγελία, Μανίκα Γεώργιο και Κολοκύθα Παναγιώτα, σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής, κ. Λειμώνα Τατιανή.
Δόθηκε χρόνος και έμφαση στη σύνδεση της ομάδας, όπου αυτό ήταν δυνατό, γιατί η στήριξη από την ομάδα βοηθά στην καλύτερη ψυχική μας υγεία και στην ενδυνάμωσή μας.
Αφορμή για τις δράσεις μας στάθηκε το βιβλίο του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Μάριου Μάζαρη, με τίτλο «Το πηγάδι με τα χθες», εκδόσεις Μεταίχμιο, από τη σειρά Μικρές Καληνύχτες. Αφού σε κάθε τάξη γινόταν πρώτα ανάγνωση και νοηματική επεξεργασία της ιστορίας την οποία είχαν ακούσει οι μαθητές, ακολουθούσε μια δράση ανάλογη της ηλικίας και του επιπέδου των μαθητών.
Έτσι τα τμήματα των μικρότερων τάξεων (Β΄Δημοτικού) ζωγράφισαν με χρώματα μια τους λύπη και δημιούργησαν έτσι την γκαλερί των συναισθημάτων τους, η οποία διακοσμεί τις αίθουσές τους. Οι μαθητές της Δ΄ τάξης ζωγράφισαν το δικό τους χρυσόψαρο, στο οποίο εξομολογήθηκαν κάτι που τα ενοχλεί και όλοι μαζί εργάστηκαν για να φτιάξουν το δικό τους πηγάδι, όπου θα αφήσουν τα χρυσόψαρά τους. Ενώ οι μαθητές της Στ τάξης κάθισαν σε έναν μεγάλο κύκλο και μοιράστηκαν μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, πράγματα που τους βαραίνουν και τους πονάνε.
Στόχος του σχολείου μας είναι η σύνδεση και η επικοινωνία των μαθητών, καθώς και η δημιουργία ασφαλών δεσμών των μελών του. Είναι σημαντικό να καταλάβουν όλα τα μέλη αυτού, ότι είναι ζωτικής σημασίας το να μιλάμε και να μοιραζόμαστε αυτά που μας προβληματίζουν, μας πονάνε και μας κάνουν λυπημένους. Μόνο έτσι θα αποκτήσουμε την ψυχική ανθεκτικότητα που απαιτείται για να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με θάρρος και ελπίδα για το αύριο.
Γιατί όπως λέει και ο συγγραφέας του βιβλίου, «με τα χθες και τα προχθές ζωγραφίζω το σήμερα».