Τιμώντας την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

 Αγαπητοί Γονείς/Κηδεμόνες,

με μια όμορφη σχολική γιορτή σήμερα, οι μικροί/ές μαθητές/τριες του 112ου Νηπιαγωγείου Αθηνών, τίμησαν  τους/τις  ήρωες/ίδες του Πολυτεχνείου. Τίμησαν τους/τις γενναίους/ες αγωνιστές/τριες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, τους/τις  φοιτητές/τριες και το λαό, που το Νοέμβριο του 1973 εξεγέρθηκαν κι ύψωσαν σθεναρά το ανάστημά τους  απέναντι στη χούντα.

1500

Μια διδακτική προσέγγιση για τη Δημοκρατία

Τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας, όλη την εβδομάδα, µε αφορµή τον εορτασµό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τη 17η Νοεµβρίου 1973, μέσα από εικόνες, προβολή βίντεο ,τραγούδια και βιβλία, κατάφεραν ν΄αποκτήσουν κάποιες βασικές γνώσεις για το πολίτευµα της δηµοκρατίας, τις ιστορικές καταβολές του, τη λειτουργία του, καθώς και τη θέση του πολίτη σε αυτό. Αφετηρία της συζήτησής μας ,τα γεγονότα της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο το Νοέμβριο του 1973, τα οποία  προσεγγίστηκαν  στην ιστορική τους διάσταση και στην πολιτική τους σηµασία όπως ότι οι δικτάτορες κατέλαβαν την εξουσία χωρίς να έχουν ψηφιστεί από το λαό, με αναφορά στις απαγορεύσεις και την κατάλυση βασικών δικαιωµάτων των πολιτών. Συγκρίναμε τα χαρακτηριστικά των δύο πολιτευµάτων (δικτατορία – δηµοκρατία) και ζητήσαμε από τα παιδιά να επιχειρηµατολογήσουν  σχετικά µε τις προτιµήσεις τους. Εστιάσαμε στα διαφορετικά χαρακτηριστικά των δύο τύπων πολιτεύµατος µε παράλληλες αναφορές στις σχετικές εµπειρίες των παιδιών. Πώς λειτουργεί η δική μας τάξη; Πώς λαµβάνονται οι αποφάσεις; Αποφασίσαμε αρχηγό;

100

Τα αλληγορικά μηνύματα της αγαπημένης μας ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗΣ εκφράζουν και κάνουν σαφή στα παιδιά την αξία της Δημοκρατίας αλλά και της Ελευθερίας!


ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ

Νηπίων εικαστικές δημιουργίες κι έκφραση!

Μια εβδομάδα γεμάτη δράσεις…

Με ενθουσιασμό και συγκίνηση τα νήπιά μας παρακολούθησαν την Τετάρτη, πρόβα  της παράστασης για τη γιορτή του Πολυτεχνείου από τους/τις μαθητές/τριες  της Ε’ τάξης του συστεγαζόμενου Δημοτικού Σχολείου !

1014

1015

ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  το σύνθημα κι απ΄τα δικά μας χείλη που σήμερα πενήντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ!

1013