Στην Πάτρα θα πραγματοποιηθεί το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικής από 30 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2012, με διεθνή συμμετοχή. Για πρώτη φορά φορέας του Υπουργείου Παιδείας και πιο συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ενεργά στη διοργάνωση του συνεδρίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Εστία Επιστημών Πάτρας και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, με τη συνδρομή του Παραρτήματος ΠΕΚΑΠ Δυτικής Ελλάδας.
Μάι 13
>Υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου – Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου Βουλής κ. Κουράκη, σχετικά με αλλαγές στο Νέο Λύκειο
>
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Η ερώτησή μας έχει δύο τμήματα. Το πρώτο είναι η φοβερή υποβάθμιση της Βιολογίας από το Λύκειο ως υποχρεωτικό μάθημα –μάλιστα, το έχει σε αντιδιαστολή, δηλαδή επιλέγουμε ή Πληροφορική ή Βιολογία, άρα υπάρχει υποβάθμιση και της Πληροφορικής- και το δεύτερο είναι όπως τροποποιήθηκε από την κυρία Υπουργό εξοβελισμός των γερμανικών και των γαλλικών από το Νέο Λύκειο, στη λογική της ελάφρυνσης των παιδιών από τα περιττά μαθήματα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ)
Σχετικά με το πρώτο, κυρία Υφυπουργέ, όσο και να ψάξαμε, δεν μπορούμε να βρούμε οποιοδήποτε παιδαγωγικό και επιστημονικό επιχείρημα σ’ αυτήν την πρόταση. Έχουμε όλα τα στοιχεία για το τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρώπης και μπορούμε να τα καταθέσουμε. Προφανώς, στη νέα εποχή που ζούμε, την εποχή της βιοτεχνολογίας, των κλιματικών αλλαγών, την αγωγή υγείας, είναι αδύνατο να φανταστούμε ότι το υπάρχον καθεστώς είναι τόσο ανεπαρκές, γιατί οι μαθητές διδάσκονται Βιολογία μόνο μία ώρα στη Β΄ Λυκείου και μία ώρα στη Γ΄ Λυκείου και επιπλέον διδάσκονται δύο ώρες ως μάθημα θετικής κατεύθυνσης στη Γ΄ Λυκείου.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Αντιπροέδρου)
Τελικώς, παρ’ όλο που όλη η εκπαιδευτική κοινότητα είχε θεωρήσει ότι ακόμα και αυτό το καθεστώς με τα μονόωρα μαθήματα πρέπει να αναβαθμιστεί, στην πραγματικότητα βλέπουμε έναν πλήρη εξοστρακισμό της Βιολογίας.
Επιπλέον, πρέπει να πούμε ότι επειδή οι οργανικές θέσεις στα γυμνάσια και στα λύκεια προκηρύσσονται με βάση τις υποχρεωτικές ώρες διδασκαλίας και το μίνιμουμ των ωρών που χρειάζεται για να προκηρυχθεί μία θέση είναι έντεκα ώρες, δεν μπορεί πλέον να προκηρυχθεί καμμία θέση βιολόγου, επειδή υπολογίζεται μόνο η μία ώρα ανά Τμήμα στην Α΄ Λυκείου και ένα σχολείο, φυσικά, δεν μπορεί να έχει πάνω από έντεκα τμήματα στην Α΄ Τάξη. Έτσι, δεν θα προσλαμβάνονται βιολόγοι και η Βιολογία θα διδάσκεται είτε από ωρομισθίους, είτε από καθηγητές άλλων ειδικοτήτων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Αντιπροέδρου)
Επιπλέον, παιδιά τα οποία δεν θα επιλέξουν Βιολογία στην Α΄ Λυκείου και ενδεχομένως θελήσουν αργότερα να πάνε στην Ιατρική, εάν αλλάξουν αντίληψη και αργότερα θελήσουν να πάνε στην Ιατρική, καταλαβαίνετε ότι επειδή δεν θα έχουν διδαχθεί Βιολογία, θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν.
Μία ακόμα αντίληψη με την οποία είμαστε αντίθετοι, σχετίζεται με τον εξοβελισμό των γερμανικών και των γαλλικών ως περιττά μαθήματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, βεβαίως, επειδή υπάρχει αδήριτη ανάγκη τα παιδιά να πρέπει να εφοδιαστούν μ’ αυτές τις δύο γλώσσες, στρέφετε αυτά τα παιδιά στο να πηγαίνουν στα φροντιστήρια. Τελικώς, πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα, αναλογικά με τον πληθυσμό της, είναι η πρώτη χώρα στην αγορά πτυχίων γλωσσομάθειας όλων των επιπέδων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γαλλικής Πρεσβείας.
Θα έλεγα, επιπλέον, ότι το Υπουργείο τιμωρεί τους εκπαιδευτικούς των γαλλικών και των γερμανικών, καταργώντας το μάθημα από το Νέο Λύκειο και δημιουργεί πελώρια προβλήματα σ’ όλους αυτούς τους καθηγητές, είτε δουλεύουν στο Δημοτικό, είτε στο Γυμνάσιο.
Θα ήθελα να μας απαντήσετε ποια παιδαγωγική αρχή επιβάλλει στο νέο σχολείο, το Νέο Λύκειο, να φύγουν τα γαλλικά και τα γερμανικά από το δημόσιο σχολείο –και, μάλιστα, το ψηφιακό σχολείο, όπως έχετε δηλώσει επανειλημμένως- και ποια παιδαγωγική αρχή επιβάλλει τα παιδιά να πρέπει να διαλέξουν ή Πληροφορική ή Βιολογία. Αυτά που θα διαλέξουν Βιολογία, γιατί είναι απαραίτητη για τη σύγχρονη κοινωνία, δεν θα διαλέξουν Πληροφορική που έχουμε ομολογήσει βεβαίως ότι είναι ομοίως άκρως απαραίτητη.
Θα ήθελα την απάντησή σας και σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Η Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου καλείται να απαντήσει στην ερώτηση του κ. Κουράκη.
Ορίστε, κυρία Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων):Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα μου επιτρέψετε, πριν ξεκινήσω την απάντησή μου να πω ότι εμείς βρισκόμαστε μεν εδώ, στο Κοινοβούλιο, αλλά έξω υπάρχουν πάρα πολλοί μαθητές που αυτή τη στιγμή διαγωνίζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις που ξεκίνησαν σήμερα και ξεκίνησαν ομαλά.
Θέλω και απ’ αυτό το Βήμα να ευχηθώ «καλή επιτυχία» στα παιδιά που αυτή τη στιγμή δίνουν εξετάσεις και να τους πούμε όλοι μαζί ότι είμαστε κοντά τους, αλλά δεν είναι ο μόνος δρόμος και η μόνη δυσκολία της ζωής. Τους ευχόμαστε, λοιπόν, όλα να πάνε καλά και τα παιδιά να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.
Κύριε Κουράκη, νομίζω ότι μας δίνεται μία μεγάλη ευκαιρία και μέσα απ’ αυτήν την επίκαιρη ερώτηση, να πούμε δυο λόγια παραπάνω για τη φιλοσοφία του Νέου Λυκείου. Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, επικεντρωνόμαστε στο ίδιο το σχολείο και όχι στο σύστημα πρόσβασης. Σε λίγο θα συζητήσουμε και γι’ αυτό. Όμως, αυτό το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια θα είναι συναρθρωμένο και λειτουργικά συνδεδεμένο και με τις αλλαγές, βεβαίως, στην τριτοβάθμια, αλλά και με τις αλλαγές στο σχολείο.
Για να απαντήσω, λοιπόν, στην ερώτησή σας, θα σας πω ποια είναι η φιλοσοφία του Νέου Λυκείου. Είναι δύο πράγματα. Καθώς η υποχρεωτική εκπαίδευση τελειώνει στο Γυμνάσιο, το Λύκειο πρέπει να κάνει δύο πράγματα. Πρέπει, αφ’ ενός, να είναι μία βαθμίδα γενικής παιδείας που θα εμβαθύνει στα πυρηνικής σημασίας μαθήματα –Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία και Μαθηματικά- και αφ’ ετέρου να βοηθήσει τους μαθητές στην αυξανόμενη εξειδίκευση στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου, ανάλογα με τις επιλογές τους.
Ταυτόχρονα, πρέπει να βοηθήσει τους μαθητές όχι να κάνουν αυτό που ακόμα κάνει σήμερα, δυστυχώς, το εκπαιδευτικό μας σύστημα, δηλαδή να παπαγαλίζουν και να αναγκάζονται τα παιδιά να μαθαίνουν απ’ έξω πράγματα, αλλά αντίθετα να αναλαμβάνουν ερευνητικές εργασίες διαφόρων αντικειμένων, να δρουν συλλογικά, να αναπτύσσουν όχι μόνο τη δυνατότητα συνεργασίας και την ομαδικότητα, αλλά την κριτική και αναλυτική σκέψη και την εμβάθυνση σε αντικείμενα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υφυπουργού)
Όμως, θα ήθελα να απαντήσω και επί της ουσίας στα συγκεκριμένα ζητήματα που θέτετε και αρχίζω, βεβαίως, από τη Βιολογία. Στις εποχές των εξελίξεων, της βιοτεχνολογίας και όχι μόνο, αλλά και όλων των επιστημών και των τεχνολογιών που συνδέονται με τη βιολογία, θα ήταν πραγματικά λάθος, αν δεν δίναμε μία ευκαιρία στους μαθητές να ολοκληρώσουν τη γενική παιδεία, διότι καταλαβαίνετε ότι αν πάμε σε ένα λύκειο, το οποίο τα έχει όλα σε εμβάθυνση, δεν μειώσουμε τις ώρες και δεν δώσουμε λίγο ελεύθερο χρόνο στα παιδιά, τα παιδιά θα βγουν πραγματικά μετά από ένα εξαντλητικό σχολείο και δεν θα ξέρουν περίπου τίποτα, αν ξέρουν λίγο απ’ όλα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υφυπουργού)
Ολοκληρώνω την πρωτολογία μου σε ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Εξηγούμαι λοιπόν και λέω ότι στην Α΄ Λυκείου που είναι τάξη γενικής παιδείας και γέφυρα μεταξύ του Γυμνασίου που είναι υποχρεωτικής εκπαίδευσης και του Λυκείου, έχουμε μία ώρα Βιολογία. Την κρατάμε. Πρέπει δε να σας πω ότι στο ισχύον πρόγραμμα δεν είχαμε καμμία ώρα Βιολογίας. Βάζουμε, λοιπόν, στη γενική παιδεία μία ώρα και στην κατεύθυνση και στην εξειδίκευση που ξεκινά πια από τη Β΄ Λυκείου, ενώ στο σημερινό πρόγραμμα είχαμε στη Β΄ Λυκείου μία ώρα Βιολογία γενικής παιδείας και δύο ώρες επιλογής, τώρα στο καινούργιο πρόγραμμα προτείνουμε δύο ώρες κατεύθυνσης υποχρεωτικές και δύο ώρες επιλογή Βιολογίας στην εμβάθυνση για εκείνους τους μαθητές που επιλέγουν αυτές τις κατευθύνσεις.
Μπορούν, βεβαίως, να αλλάξουν γνώμη στη Γ΄ Λυκείου. Θα πω τώρα και για τη Γ΄ Λυκείου. Στο σημερινό πρόγραμμα έχουμε μία ώρα γενικής παιδείας Βιολογία και δύο ώρες κατεύθυνσης. Το αυξάνουμε στην κατεύθυνση και λέμε ότι θα έχουμε τέσσερις ώρες υποχρεωτικές στην κατεύθυνση και δύο ώρες επιλογή στην εμβάθυνση.
Αυτό δείχνει, κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτό που θέλουμε να κάνουμε στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου είναι, ταυτόχρονα με τη γενική παιδεία που είναι τα βασικά μαθήματα, να δώσουμε στους μαθητές όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζονται μέσα στο σχολείο –το σχολείο γίνεται ξανά σχολείο και δεν γίνεται διάδρομος όπου μετά τα παιδιά πηγαίνουν στα φροντιστήρια- για τη μετέπειτα πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Κύριε Πρόεδρε, θα απαντήσω στο άλλο σκέλος που δεν το πρόλαβα στη δευτερολογία μου, αφού ακούσω και το συνάδελφο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Θα μου επιτρέψει ο κύριος Αντιπρόεδρος, πριν του δώσω το λόγο, να κάνω μία ανακοίνωση προς το Σώμα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, δεκαεπτά μαθητές και μαθήτριες και ένας εκπαιδευτικός από το 48ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά και δεκαεννιά μαθητές και μαθήτριες και τέσσερις εκπαιδευτικοί από το Δημοτικό Σχολείο Βλαχάτων Κεφαλληνίας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Εκ μέρους και του Προεδρείου, θα θέλαμε σήμερα να ευχηθούμε στα παιδιά που δίνουν μία μάχη ζωής για τη μάθησή τους μέχρι τώρα και διαγωνίζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, να έχουν καλή επιτυχία.
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Κουράκης έχει το λόγο για τη δευτερολογία του.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κυρία Υφυπουργέ, αν κατάλαβα καλά, είπατε ότι από το υπάρχον καθεστώς διδασκαλίας της Βιολογίας, με τον τρόπο που το περιγράψατε, αυξάνεται ο αριθμός των ωρών Βιολογίας.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων):Βεβαίως.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Συγγνώμη, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα πρόβλημα στην πληροφόρηση, φαντάζομαι στη δική μου, γιατί εσείς ως αντικείμενο πρέπει να το γνωρίζετε.
Αυτό που γνωρίζω εγώ από το σχέδιο που έχει κατατεθεί, είναι ότι στη Β’ και στη Γ’ Λυκείου η Βιολογία διδάσκεται εναλλακτικά με την Πληροφορική. Δεν είναι υποχρεωτικό μάθημα, όπως είπατε. Αν ήταν όπως τα λέτε δεν θα είχαμε πρόβλημα ούτε εμείς, ούτε οι ίδιοι οι καθηγητές και η Ένωση των Βιολόγων.
Επαναλαμβάνω, με το προτεινόμενο σχέδιο υπάρχει περίπτωση ένας μαθητής να κάνει τη μία ώρα στην Α’ Λυκείου και μετά να μην κάνει τίποτα, αν επιλέξει να πάρει Πληροφορική. Το μάθημα είναι εναλλακτικό με την Πληροφορική. Εάν διατυπώσετε την πρότασή σας και περάσει έτσι όπως την είπατε, δηλαδή αύξηση των ωρών στη Β’ και στη Γ’ Λυκείου, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.
Επιπλέον, όμως, στην Α’ Λυκείου το μάθημα εντάσσεται σε ένα γενικό κορμό φυσικής-χημείας, όπου εκεί, επειδή ακριβώς θα μειωθούν οι οργανικές θέσεις των βιολόγων, υπάρχει περίπτωση να διδαχθεί από καθηγητές της φυσικής και της χημείας, οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν αποφοιτήσει από ένα σχολείο, όπου επειδή διάλεξαν την Πληροφορική, δεν θα έχουν διδαχθεί -οι καθηγητές φυσικής, χημείας και μαθηματικών εννοώ- ούτε στο λύκειο Βιολογία.
Θα παρακαλέσω να διευκρινιστεί, γιατί είναι κομβικής σημασίας το ζήτημα αυτό. Μακάρι να είναι έτσι όπως το λέτε, αλλά θα ήθελα να με παραπέμψετε στο αντίστοιχο εδάφιο, στην ιστοσελίδα ή οπουδήποτε αλλού, αν είναι έτσι τα πράγματα όπως τα λέτε εσείς, γιατί αλλιώς θα επανέλθουμε.
Θα ήθελα επίσης να παρακαλέσω να κάνετε μία αναφορά ή να σχολιάσετε τις επιστολές διακεκριμένων πανεπιστημιακών για το συγκεκριμένο ζήτημα, του κυρίου Γραβάνη, ΚαθηγητήΦαρμακολογίας, του κυρίου Γραμματικάκη, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, του κυρίου Ζουρού, του κ. Καλοκαιρινού, του κ. Καφάτου. Είναι ένα σωρό καθηγητές οι οποίοι έχουν καταλάβει αυτό που έχω καταλάβει κι εγώ, ότι δηλαδή η βιολογία εξοβελίζεται από την Β’ και Γ’ Λυκείου.
Απορώ πώς μου απαντήσατε με τον τρόπο που μου απαντήσατε. Δεν έχει καμμία σχέση τουλάχιστον με αυτό που κυκλοφόρησε. Βεβαίως δεν είναι μόνο δικό μου λάθος. Την ίδια αντίληψη έχουν και οι βιολόγοι, την ίδια έχουν και οι καθηγητές που ανέφερα προηγουμένως. Περί αυτού πρόκειται. Δεν μου αρκεί μία διαβεβαίωση δική σας σήμερα και μία συμφωνία με την αντίληψη βεβαίως ότι η βιολογία είναι κομβικής σημασίας, αλλά το τι λέει το Υπουργείο και το τι θα φέρετε.
Επίσης, να απαντήσετε και στο δεύτερο μέρος της ερώτησης, το οποίο είναι επίσης πολύ σημαντικό όσον αφορά τη δεύτερη γλώσσα των γερμανικών και των γαλλικών, όπου υπάρχει ένα πρόβλημα και με αυτήν τη διδασκαλία, που είναι απαραίτητη στην εποχή μας βεβαίως, αλλά υπάρχει και τεράστιο πρόβλημα στους καθηγητές γαλλικών και γερμανικών των δημοσίων σχολείων όπου όταν καταργείται το μάθημα χάνεται και η οργανική θέση.
Επιπλέον, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί καθηγητές γαλλικών και γερμανικών που εργάζονται στα ιδιωτικά λύκεια, από τη στιγμή που καταργούνται τα συγκεκριμένα μαθήματα απολύονται, γιατί σύμφωνα με το άρθρο 3848/10 στο δημόσιο σχολείο έχουν δικαίωμα διορισμού μόνο οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί των οποίων το σχολείο καταργείται, όχι όταν καταργείται το μάθημα.
Επομένως, υπάρχει ένα τρομαχτικό ζήτημα με τους καθηγητές αλλά κυρίως με το εκπαιδευτικό ζήτημα, με την απίστευτη αναγκαιότητα διδασκαλίας, όπως έχει πει και η κυρία Υπουργός πάρα πολλές φορές, ότι η ξένη γλώσσα πρέπει να μπαίνει στο σχολείο και να παίρνουν το πτυχίο γλωσσομάθειας από εκεί.
Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά τι κάνετε; Καταργείτε τη δυνατότητα να μάθει ένα παιδί στο δημόσιο σχολείο γερμανικά και γαλλικά και το στέλνετε στο ιδιωτικό φροντιστήριο, για να πληρώσουν οι γονείς.
Είναι εξαιρετικής σημασίας αυτό το θέμα και θέλω πραγματικά μία πολύ σαφή απάντηση επ’ αυτού.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει η κυρία Υφυπουργός, για να απαντήσει.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων):Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα κι εγώ την ανοχή σας, όπως ο κ. Κουράκης, για ένα-δύο λεπτά, γιατί είναι πολλά και συμπυκνωμένα και δεν θα δώσω ουσιαστικές απαντήσεις. Θα προσπαθήσω να είμαι πολύ σαφής.
Η Επιστήμη των Υπολογιστών -θα συμφωνήσετε μαζί μου, ξεκινώ από αυτό και θα πάμε πάλι στη βιολογία- είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τη χρήση των υπολογιστών, την οποία βάζουμε ήδη από την Α’ Δημοτικού στα οκτακόσια ολοήμερα σχολεία με παιγνιώδη τρόπο και μαθαίνουν παίζοντας τα παιδιά και γι’ αυτό έχουμε και κατηγορηθεί.
Άρα, ο πρώτος στόχος είναι, ξεκινώντας όπως είπαμε από τα οχτακόσια ολοήμερα δημοτικά σχολεία, τα παιδιά να τελειώνουν την Γ’ Γυμνασίου και να έχουν κρατικό πιστοποιητικό γνώσης της χρήσης των νέων τεχνολογιών.
Αυτό λοιπόν σημαίνει, ότι ξεκινάνε από το δημοτικό, άρα βάζουμε όχι την Πληροφορική ως επιστήμη, αλλά τη χρήση και ο στόχος είναι να τελειώσουμε, να ολοκληρώσουμε αυτή τη δυνατότητα των μαθητών με πιστοποίηση στη Γ’ Γυμνασίου.
Από εκεί και πέρα, βεβαίως, η επιστήμη της Πληροφορικής για εκείνους τους μαθητές που ακολουθούν τη θετική κατεύθυνση είναι πάρα πολύ ουσιαστική, γι’ αυτό κι αν σας διαβάσω τις αντίστοιχες ώρες, κύριε Κουράκη, θα δείτε ότι αντίστοιχα σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση πάλι αυξάνεται το μάθημα. Θα εξηγήσω, όμως, μετά πώς διαρθρώνεται, για να λυθεί η απορία και για τη Βιολογία και για την Επιστήμη των Υπολογιστών.
Εκεί που δεν έχουμε πια Επιστήμη των Υπολογιστών είναι στην Α’ Λυκείου ως γενική τάξη.
Ερχόμαστε, όμως, στη Β’ Λυκείου και προσθέτουμε και δύο ώρες εμβάθυνση, δηλαδή έχουμε δύο ώρες υποχρεωτικά σε αυτούς που έχουν την κατεύθυνση Επιστήμη των Υπολογιστών και δύο ώρες επιλογή για εμβάθυνση σε όσους θέλουν να πάνε πιο πέρα, γιατί προετοιμάζονται μέσα στο σχολείο για να δώσουν εξετάσεις ενδεχομένως προς τα εκεί.
Στη Γ’ Λυκείου από δύο ώρες κατεύθυνσης που είναι οι υποχρεωτικές για αυτούς που έχουν πάρει την κατεύθυνση, το πάμε σε τέσσερις ώρες Επιστήμη των Υπολογιστών κατεύθυνση συν δύο ώρες εμβάθυνση. Ενώ το προηγούμενο ήταν δύο ώρες κατεύθυνση και δύο ώρες επιλογής -αυτό είναι και το ισχύον- πάμε σε τέσσερις ώρες κατεύθυνσης και δύο ώρες επιλογής στην εμβάθυνση.
Εξηγούμαι, λοιπόν: Όπως στη Βιολογία, έτσι και στην Επιστήμη της Πληροφορικής οι μαθητές εκείνοι οι οποίοι έχουν επιλέξει τη θετική κατεύθυνση, χωρίζονται σε δύο ομάδες. Εκείνοι οι οποίοι κατευθύνονται περισσότερο προς επιστημονικά αντικείμενα και σχολές, οι οποίες έχουν σχέση με τα ιατρικά, με τα βιολογικά, με τις κατευθύνσεις αυτές, επιλέγουν τη Βιολογία, έτσι όπως σας το περιέγραψα και με τις ώρες που σας το περιέγραψα. Δεν είναι το αν θα την επιλέξουν. Θα την επιλέξουν. Διότι, όπως γνωρίζετε και εσείς και όπως γνωρίζω κι εγώ πάρα πολλοί από τους μαθητές μας επιλέγουν αυτά τα επαγγέλματα κι αυτούς τους κύκλους μαθημάτων και η Επιστήμη των Υπολογιστών αντίστοιχα θα προσφέρεται με αυτές τις ώρες στην ομάδα. Δεν πρόκειται να έχει το σχολείο ή Βιολογία ή Επιστήμη των Υπολογιστών. Θα προσφέρεται και η Βιολογία και η Επιστήμη των Υπολογιστών.
Αυτό που αλλάζει, είναι ότι στη Β’ και Γ’ Λυκείου, που έχει τελειώσει πια η υποχρεωτική παιδεία, το παιδί αρχίζει να εξοικειώνεται και να εμβαθύνει πολύ περισσότερο στα αντικείμενα που επιλέγει για την περαιτέρω επαγγελματική του πορεία.
Έρχομαι τώρα στις γλώσσες. Πάλι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι στη Γ’ Γυμνασίου να έχουμε ολοκληρώσει τη γλωσσομάθεια σε δύο τουλάχιστον γλώσσες. Στόχος είναι στην πρώτη γλώσσα, που είναι η αγγλική, να έχουμε το επίπεδο Β2 στη Γ’ Γυμνασίου, που είναι ένα επίπεδο πολύ καλής γνώσης της ξένης γλώσσας με το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, το οποίο δεν είναι και κοστοβόρο, γιατί οι εξετάσεις είναι χωριστές και είναι πάρα πολύ φθηνές αυτήν τη στιγμή. Είναι στο 1/3 της τιμής των έξω φροντιστηριακών ή άλλων εξετάσεων από διάφορα εξεταστικά κέντρα πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Για να φτάσουμε εκεί, κύριε Κουράκη, ξεκινάμε την ξένη γλώσσα ήδη από την Α’ Δημοτικού. Και πάλι, αν θέλετε, έχουμε χτυπηθεί γι’ αυτό, έχουμε αντιδράσεις γι’ αυτό, γιατί παίζοντας τα μικρά παιδιά στην Α’ Δημοτικού έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν προφορικά με τη γλώσσα, για να προχωρήσουν αυξάνοντας τη δυνατότητά τους έως και τη Γ’ Γυμνασίου.
Σε ό,τι αφορά τώρα τη δεύτερη ξένη γλώσσα, που είναι η γαλλική ή η γερμανική, δεν αλλάζει κάτι σε αυτές τις δύο γλώσσες. Εκείνο που δεν μπορώ να σας πω και που θα ήμουν πολύ ευτυχής να μπορούσα, θα ήταν στο δημόσιο σχολείο να έχει τη δυνατότητα σήμερα να επιλέξει το παιδί και τέσσερις γλώσσες από μία γκάμα, μία βεντάλια και τεσσάρων και έξι γλωσσών. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Μιλάμε για επιλογή της αγγλικής και μίας ακόμα ξένης γλώσσας από το παιδί.
Εκεί, όμως, που δίνουμε έμφαση, είναι ότι η αγγλική γλώσσα ξεκινά από την Α’ Δημοτικού και συνεχίζεται η γλωσσομάθεια με ποιότητα και με διαβάθμιση. Πρέπει να σας πω ότι στο πρόγραμμα επιμόρφωσης, που ξεκινάει πιλοτικά για οχτώ χιλιάδες περίπου εκπαιδευτικούς σε λίγο καιρό, έχουμε τη γερμανική, τη γαλλική και την αγγλική γλώσσα μέσα στο πιλοτικό πρόγραμμα.
Έτσι, δείχνουμε ότι δίνουμε ουσιαστική σημασία στο πώς διδάσκεται η γλώσσα. Διότι ναι μεν οι ώρες είναι ίδιες, αλλά γνωρίζετε πολύ καλά, αφού και ο ίδιος είστε εκπαιδευτικός, ότι είναι διαφορετικό το να έχουμε μια ώρα ζωντανή, όπου οι μαθητές συμμετέχουν, πράττουν και δρουν μαζί με τον εκπαιδευτικό, παρά μια ώρα η οποία είναι στείρα απομνημόνευση και εκμάθηση. Και γλώσσες και πληροφορική όλα στην ώρα τους, όλα σωστά και σε μια κατεύθυνση γενικής παιδείας με αύξουσα εξειδίκευση στο νέο λύκειο.
Σας ευχαριστώ για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.
Μάι 11
>Μήνυμα
>
Με αφορμή την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, εκφράζω τις ειλικρινείς ευχές μου για καλή επιτυχία και δύναμη στην προσπάθεια των μαθητών μας.
Η περίοδος των εξετάσεων αποτελεί μια μεταβατική και κρίσιμη καμπή στη ζωή των μαθητών μας. Τυπικά αλλά και ουσιαστικά είναι ο επίλογος μιας δωδεκάχρονης μαθησιακής πορείας και η έναρξη ενός νέου κύκλου για την εκπλήρωση των προσδοκιών τους στον κόσμο των ενηλίκων. Σε μια εποχή ισχυρών και πολλαπλών προκλήσεων, εμείς οι εκπαιδευτικοί, μαζί με τους γονείς, είμαστε αρωγοί στη δοκιμασία τους για την επίτευξη ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος σε ένα πληροφορικό περιβάλλον.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων στις φετινές εξετάσεις και ειδικά των μαθητών μας για καλή σταδιοδρομία με ορθές επιλογές.
Α.Π. Λούβρης
Μάι 09
>
>
Ακολουθεί μήνυμα συναδέλφου το οποίο και αναδημοσιεύουμε με τη συγκατάθεσή του. Σχετικά με την τελευταία παράγραφο, όποιος συνάδελφος επιθυμεί να κινηθούμε νομικά, να το γνωστοποιήσει με τα στοιχεία του στο e-mail της ΠΕΚΑΠ:
Επικοινωνώ ξανά μαζί σας ως συνέχεια του ζητήματος που αφορά την εξαίρεση του κλάδου ΠΕ20 από τη διαδικασία των σχολικών συμβούλων. Είναι προφανές σε όλους μας πως η εν λόγω κατηγοριοποίηση είναι άδικη όταν η ανάθεση των μαθημάτων και στους δύο κλάδους, ΠΕ19 και ΠΕ20, είναι κοινή.
Η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (δηλαδή η ένωση των καθηγητών ΠΕ19 και ΠΕ20) εδώ και ένα χρόνο με πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας ζήτησε να γίνει άρση της αδικίας και να ενταχθεί ο κλάδος ΠΕ20 στις διαδικασίες επιλογής των σχολικών συμβούλων, τελικά το υπουργείο δεν την έλαβε υπόψη.
Επίσης, η ΟΛΜΕ με έγγραφο που έστειλε στην Υπουργό κ. Διαμαντοπούλου και στην Υφυπουργό κ. Χριστοφιλοπούλου στις 1/3/2011 ζητά να προχωρήσει το υπουργείο σε έκδοση συμπληρωματικής προκήρυξης συμπεριλαμβάνοντας και τον κλάδο ΠΕ20, τελικά το υπουργείο δεν την έλαβε υπόψη.
Τα παραπάνω δείχνουν κακόβουλες σκοπιμότητες εις βάρους του κλάδου ΠΕ20 και αυτομάτως τον τοποθετούν σε δεύτερη κατηγορία. Προσωπικά επιθυμώ η υπόθεση να πάει στη δικαιοσύνη για την πλήρη και νόμιμη διευθέτησή της. Σας παρακαλώ γνωστοποιήστε το στην ένωση μας ώστε άλλοι συνάδελφοι που επιθυμούν το ίδιο να κινηθούμε ομαδικά.
Μάι 09
>
>
Η Επιστημονική Επιτροπή του διαγωνισμού, με πρόεδρο τον κ. Κόμη, θα επιλέξει τις 3 καλύτερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα είναι βασισμένες στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου για τη διδασκαλία των προαναφερθέντων.
Οι εκπαιδευτικοί που θα επιλεγούν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν τα επιμορφωτικά σεμινάρια στη χρήση ψηφιακών βιβλιοθηκών και στη δημ ιουργία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με ψηφιακό υλικό που θα πραγμ ατοποιηθούν στο Ηράκλειο Κρήτης από τις 3 έως τις 8 Ιουλίου 2011.
Υποβολή εκπαιδευτικών σεναρίων: 15 Ιουνίου 2011
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων: 18 Ιουνίου 2011
Διαβάστε λεπτομέρειες στο έγγραφο Διαγωνισμός scratch
Μάι 04
>Σαν σήμερα: 4 Μαΐου 1996 > 15 χρόνια
>
Η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (www.pekap.gr) ως o επιστημονικός εκπρόσωπος των καθηγητών Πληροφορικής, με την αγωνιστική παρουσία και την επιστημονική της δράση συμπληρώνει σήμερα ακριβώς 15 ευδόκιμα έτη στο χώρο της Ελληνικής εκπαίδευσης (βλ. καταστατικό).
Απευθυνόμενοι στους καθηγητές Πληρ/κής, όπου και με όποιο καθεστώς (μόνιμοι, αναπληρωτές, μειωμένου ωραρίου) υπηρετείτε, σας καλούμε να δυναμώσετε τη φωνή της ΠΕΚΑΠ, σε τοπικό, περιφερειακό μέσω παραρτημάτων και πανελλήνιο επίπεδο. Η ΠΕΚΑΠ είμαστε όλοι μαζί. Ισχυροποιήστε τη θέση του γνωστικού αντικειμένου της Πληροφορικής σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Μείνετε συντονισμένοι και ενημερωθείτε σε καθημερινή βάση, επισκεπτόμενοι τις σελίδες του ιστολογίου μας. Ενημερώστε μας επίσης για τη δική σας δράση και συμπορευτείτε στο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας από κοινού. Ακολουθήστε μας στο twitter, facebook, και στην αποδελτίωση θεμάτων Πληροφορικής στην εκπαίδευση. Επισκεφτείτε την ομάδα της Ένωσής μας.
Μάι 04
>Θέσεις της
>
Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόσφατα το επίσημο σχέδιό του για το Νέο Λύκειο. Η Π.Ε.ΚΑ.Π. από την πρώτη στιγμή, με ανακοίνωσή της (1) εξέφρασε την άποψη ότι η πρόταση του Υπουργείου σε σχέση με τη διδασκαλία της Πληροφορικής, αν και βελτιωμένη σε σχέση με τα σχέδια που είχαν διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα, απέχει πολύ από την εκφρασμένη θέληση και τις ανάγκες της κοινωνίας και από τη θέση της Π.Ε.ΚΑ.Π. για ένα υποχρεωτικό μάθημα Πληροφορικής σε όλο το Λύκειο και για όλους τους μαθητές. Η θέση αυτή της Π.Ε.ΚΑ.Π. δεν είναι απόρροια καμίας συντεχνιακής λογικής ή «αριθμητικής» οργανικών θέσεων, αλλά έκφραση της ανάγκης για να ανταποκριθεί η εκπαίδευση στις απαιτήσεις της Κοινωνίας της Γνώσης.
Η Π.Ε.ΚΑ.Π. τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι η Πληροφορική αποτελεί διακριτή επιστήμη με τεχνολογία που έχει διεπιστημονικά και διαθεματικά χαρακτηριστικά και διασχίζει όλα τα επιστημονικά πεδία. Ο πληροφορικός γραμματισμός, η ανάπτυξη αλγοριθμικής και κριτικής σκέψης και η ικανότητα επίλυσης πραγματικών προβλημάτων από όλους τους μαθητές με χρήση υπολογιστών, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητα στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας και γιαυτό πρέπει να είναι οι στόχοι του κάθε σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος.
Υπενθυμίζουμε ότι σε πανελλήνια έρευνα κοινής γνώμης που διεξήγαγε το ίδιο το υπουργείο, οι ερωτώμενοι δήλωσαν σε ποσοστό 84,3% ότι επιθυμούν τη διδασκαλία της Πληροφορικής ως υποχρεωτικού μαθήματος σε όλο το Λύκειο (2). Ταυτόχρονα επιστημονικές ενώσεις, Πανεπιστήμια αλλά και επαγγελματικοί φορείς όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) διαμαρτυρήθηκαν με ανακοινώσεις τους για την υποβάθμιση της Πληροφορικής.
Η Π.Ε.ΚΑ.Π. διαπιστώνει ότι με βάση την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας θα υπάρχουν μαθητές που θα τελειώνουν το Λύκειο χωρίς να έχουν διδαχθεί ούτε μια ώρα το αντικείμενο της Πληροφορικής. Θα αποφοιτούν δηλ. από το επονομαζόμενο «Ψηφιακό Σχολείο» χωρίς να έχουν διδαχθεί τις βασικές γνώσεις της επιστήμης στην οποία αποκλειστικά στηρίζεται η Ψηφιακή Τεχνολογία.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το Υπουργείο δεν παρουσίασε ένα πλήρες σχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ώστε να εκτιμηθεί πλήρως η πρόταση για το Νέο Λύκειο. Η Π.Ε.ΚΑ.Π. θεωρεί ότι θα έπρεπε να ανακοινωθούν ταυτόχρονα με τις προτάσεις για το Νέο Λύκειο και αυτές για τη δομή του Γυμνασίου και του Τεχνολογικού Λυκείου (Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση), καθώς και ο νέος τρόπος εισαγωγής των φοιτητών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σχετικά με τις συγκριμένες προτάσεις του Υπουργείου για το Νέο Λύκειο, η Π.Ε.ΚΑ.Π. αντιπροτείνει τα εξής: …
Διαβάστε το πλήρες κείμενο>
Μάι 03
>
>
Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι, για το σχολικό έτος 2010-2011, προσλαμβάνονται 19 εκπαιδευτικοί μειωμένου ωραρίου Πληροφορικής προκειμένου να υποστηρίξουν τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της Α/θμιας Εκπαίδευσης για τα μαθήματα Τ.Π.Ε. και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση.
Οι προσλήψεις των ανωτέρω εκπαιδευτικών που θα τοποθετηθούν στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία για τη διδασκαλία στα μαθήματα Τ.Π.Ε. και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της υλοποίησης της Πράξης «Ανάπτυξη Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας, Καταγραφή και Συγκέντρωση ήδη παραχθέντος Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού και Συντονισμός των Πράξεων της Κατηγορίας Πράξης» των αξόνων Προτεραιότητας 1, 2 και 3 του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το ελληνικό δημόσιο.
Απρ 30
>Μάνατζμεντ παντού, αλλά όχι Βιολογία … (ούτε
>
Το πρόγραμμα διδασκομένων μαθημάτων στο υπό διαρκή μεταρρύθμιση λύκειο, όπως έχει γίνει γνωστό, μάς βάζει σε σκέψεις για τη δυναμική της πολύπαθης αυτής σχολικής βαθμίδας. Κατά κοινή ομολογία, το λύκειο αντί να αποτελεί την κορωνίδα της γενικής παιδείας, έχει καταντήσει ένας διάδρομος χωρίς δική του αξία, ένα πέρασμα με απόληξη τις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ήδη προβληματικά και ανεπαρκή κι αυτά.
Αντί ο έφηβος μαθητής να ολοκληρώνει τις εγκύκλιες σπουδές του και να αποκτά ουσιαστική γνωριμία με τις επιστήμες και τα γράμματα, εξαναγκάζεται να επιλέξει «κατεύθυνση, και να πέσει με τα μούτρα στα φροντιστήρια και στο εστιασμένο διάβασμα της εξεταστέας ύλης.
Αντί να μαθαίνει, αποστηθίζει και εξετάζεται. Το νέο λύκειο φαίνεται ότι δεν καταφέρνει να θεραπεύσει αυτήν τη μονομέρεια. Πάλι στη Β΄ Λυκείου οι 16χρονοι καλούνται να επιλέξουν «κατεύθυνση», θετική ή θεωρητική, και στη Γ΄ Λυκείου επιλέγουν επιπλέον και τεχνολογική. Ουδέν καταστροφικό μέχρι στιγμής. Τα αλλόκοτα αρχίζουν με το μενού μαθημάτων. Στο νεωτεριστικό λυκειακό μείγμα Δανίας Νότου – Φινλανδίας – ΜΒΑ προκρίθηκαν ως υποχρεωτικά μαθήματα και για τις δύο βασικές κατευθύνσεις οι Αρχές Οικονομίας και Διοίκησης και το Πρότζεκτ-Ερευνητική Εργασία. Αντιθέτως, δεν κρίθηκαν απολύτως αναγκαία τα μαθήματα της Βιολογίας και της Πληροφορικής· ο μαθητής Β΄ Λυκείου καλείται να επιλέξει ένα μόνο εκ των δύο. Αν διδαχθεί Βιολογία, χάνει την Πληροφορική, και αντιστρόφως. Είναι σαφές ότι για το νέο λύκειο το Μάνατζμεντ και το Πρότζεκτ κρίθηκαν υπέρτερα και πιο αναγκαία από τη Βιολογία και την Επιστήμη των Υπολογιστών. Εντούτοις, ο οιοσδήποτε έχει στοιχειώδη σχέση με την εποχή, γνωρίζει ότι οι επιστήμες που εκτοξεύθηκαν στα τέλη του 20ού αιώνα και αυτές που πρόκειται αναμφίβολα να κυριαρχήσουν και στον 21ο αι. είναι η Βιολογία και η Πληροφορική. Και όχι βέβαια μόνο ως επιστημονικά – επαγγελματικά πεδία, αλλά ως γνωστικές περιοχές άμεσα συνυφασμένες με την καθημερινή ζωή, με το περιβάλλον, με την αναδιαμορφούμενη ηθική, με την επικοινωνία, με κάθε μορφή εργασίας και κοινωνικής σχέσης.
Με ποια λογική άρα το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει το λύκειο του 21ου αιώνα, συρρικνώνοντας ή και εξαφανίζοντας τη διδασκαλία των κατ’ εξοχήν επιστημών του καιρού μας; Μπορώ να φανταστώ τη χρησιμότητα της εκπαίδευσης στην έρευνα και τις μεθόδους της, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τη σημασία της διδασκαλίας Μάνατζμεντ (και έτσι όπως διδάσκεται…) στον σχηματισμό μιας εγκύκλιας μόρφωσης. Και ήδη μπορώ να φανταστώ 18χρονο απόφοιτο λυκείου που δεν θα έχει ακούσει το όνομα του Δαρβίνου και τη θεωρία της εξέλιξης ή, αντιστοίχως, δεν θα υποψιάζεται καν πώς τα Μαθηματικά, η Λογική και οι γλωσσικές δομές βρίσκονται στον πυρήνα του λάπτοπ, του κινητού του ή του πλεϊστέισον, δηλαδή της καθημερινότητάς του. Πάλι ημιμαθείς «πτυχιούχους» ετοιμάζουμε.
Tου Νικου Γ. Ξυδακη – Καθημερινή
Απρ 29
>Α
>
Απρ 27
>Α
>
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., μπροστά στη νέα επίθεση που έχουν εξαπολύσει Κυβέρνηση και Τρόικα σε εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους, μέσω του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, του «μισθολογίου» των νέων περικοπών αλλά και του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας», που «θεσμοθετεί» τη διαρκή λιτότητα και καταδικάζει ολόκληρη την κοινωνία στη φτώχεια, καλεί σε μαζική συμμετοχή:
•· Στις αγωνιστικές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις, την Κυριακή 1η Μαΐου στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τα Συνδικάτα σε ολόκληρη τη χώρα.
•· Στην 24ωρη Γενική Απεργία που πραγματοποιούν από κοινού ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 11 Μαΐου.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι με τη συμμετοχή τους και την αγωνιστικότητά τους μπορούν να διαμορφώσουν μια νέα δυναμική, αντιδρώντας:
•1. Στην πολιτική χιλιάδων απολύσεων σε Δημόσιο (συμβασιούχοι) και Ιδιωτικό Τομέα.
•2. Στην πολιτική συνεχούς μείωσης μισθών και συντάξεων και διαρκούς αύξησης της ακρίβειας.
•3. Στην πολιτική απαξίωσης του ρόλου των Δημοσίων Υπηρεσιών, συνολικής εκποίησης του Δημοσίου Τομέα, διαρκούς συρρίκνωσης του Κοινωνικού Κράτους και μεταφοράς του κόστους στους πολίτες, με μοναδικό κριτήριο την περιστολή δαπανών.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.