Καλωσήρθατε στο ιστολόγιο του σχολείου μας!
Το ευ ζήν απο την αρχαιότητα στο σήμερα
Ένας όρος… τόσες ερμηνείες!!! Μια πολύπλευρη έννοια, που αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και που απασχολεί και αποτελεί ζητούμενο συλλογικό, αλλά και του καθενός χωριστά σε κάθε εποχή!
Εάν δούμε το θέμα του ευ ζην ιστορικά…
Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο μεγαλύτερος στρατηγός όλων των εποχών, υποστήριζε οτι στους γονείς του όφειλε το ζην , αλλά στον δάσκαλό του, τον σπουδαίο Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη, το εύ ζην! (κατά τον Πλούταρχο, ο Βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος ο Β’, έστειλε τον γιό του στο Νυμφαίο, κοντά στην αρχαία Μίεζα, για να διδαχτεί εκεί το “ευ ζην” από τον Αριστοτέλη).
Για τους Αρχαίους Έλληνες το ευ ζην, αποτελούσε το ύψιστο αγαθό και μεταφραζόταν ως η τέχνη του να ζει κανείς καλά (ευδαιμονία) ενώ προϋπέθετε την επίτευξη της σωματικής και ψυχικής υγείας του ανθρώπου και οδηγούσε στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του σε όλους τους τομείς, φτάνοντάς τον στην κατάσταση της ευτυχίας.
Ο όρος προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό επίρρημα εὖ που σημαίνει καλά και το επίσης αρχαίο ελληνικό ζῆν (απαρέμφατο ενεστώτα του ρήματος ζῶ) που δηλώνει την επιβίωση, την ζωή.
Με μια πιο διευρυμένη, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας ματιά και λαμβάνοντας υπόψιν οτι ο τρόπος ζωής, εργασίας και κοινωνικής δράσης στην εποχή μας δημιουργεί νέα δεδομένα για τον σημερινό άνθρωπο, το ευ ζην περικλείει σήμερα πια, οτιδήποτε μπορεί να κάνει τη ζωή του ανθρώπου περισσότερο ποιοτική, αποδοτικότερη και πιο άνετη.
Για ορισμένους ανθρώπους, το «ευ» ανάγεται στο ακριβό αμάξι πολλών ίππων,στο σπίτι των πολλών τετραγωνικών, στα ταξίδια σε πολυτελείς προορισμούς,σε μια εξοχική κατοικία, στα ρούχα, στα παπούτσια,στα διάφορα gudgets της νέας τεχνολογίας κλπ ενώ η στέρηση αυτών εκλαμβάνεται ως ένδειξη φτώχειας. Είναι όμως τελικά αυτό ευ ζην; Τα υλικά δηλ αγαθά; Ευ ζην είναι και οι ρίζες μας,ο πολιτισμός μας, ο πλούτος των αρχαίων προγόνων μας,η ιστορία μας,η παιδεία μας,η μόρφωση,τα βιβλία,η σωστή ανατροφή,η αλληλεγγύη,η τιμή,η αλληλοβοήθεια,όλα αυτά που σήμερα έχασαν το νόημά τους σε μεγάλο βαθμό.
Για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο,το ευ ζην προχωράει πολύ πιο πέρα από τις υλικές ανέσεις που επιβάλλει η εποχή. Όσο κι αν δεν το πιστεύουμε, εμείς οι ίδιοι ορίζουμε τον τρόπο και τη ποιότητα της ζωής μας. Το δικό μας ευ ζην βρίσκεται και πρέπει να βρίσκεται στην εσωτερική μας γαλήνη, στο τρόπο σκέψης μας, στις επιλογές μας και στις φιλοδοξίες μας και όλα αυτά θα επιτευχθούν μόνο μέσα από την ατομική προσπάθεια του καθενός να βελτιώσει τους όρους της ζωής του, να εκπαιδευτεί στο να σκέφτεται θετικά, να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του, να βρει εναλλακτικούς τρόπους όχι μόνο για να επιβιώσει μέσα στη σκληρή αυτή εποχή αλλά και για να ζήσει καλά και όπως του αξίζει.
πηγή: polispost.com
Εκτύπωση άρθρου | Συντάκτης: elenak στις 31 Μαρτίου 2013, 8:31 μμ στην κατηγορία Ενημέρωση Γονέων. Ακολουθήστε τα σχόλια στο άρθρο μέσω της σελίδας RSS 2.0. Μπορείς να πας στο τέλος και να αφήσεις σχόλιο. Το Pinging προσωρινά δεν επιτρέπεται. |