“Τα αστρονομικά μετρητικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων”

Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011, οι μαθητές της Β΄Λυκείου του σχολείου μας, επισκέφθηκαν την πολύ ενδιαφέρουσα  έκθεση: “Τα αστρονομικά μετρητικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων”, που φιλοξενείται μέχρι 25/01/11 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, μετά από έρευνα, μελέτη και κατασκευή του Κώστα Κοτσανά, o οποίος ξενάγησε τους μαθητές και τους παρουσίασε τα εκθέματα.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δούν  τα παρακάτω λειτουργικά ομοιώματα αστρονομικών μηχανισμών:
-Toν  υπολογιστικός μηχανισμός των Αντικυθήρων (ένα Laptop από την αρχαιότητα)
-Τη διόπτρα του Ήρωνος (ένας θεοδόλιχος και ένας χωροβάτης από το παρελθόν)
-Τον αστρολάβος του Πτολεμαίου (το G.P.S. των αρχαίων Ελλήνων)
-Το πλανητάριο του Ποσειδωνίου
-Το πλανητικό σύστημα του Πτολεμαίου
-Τον πλανητικό εξομοιωτής του Ευδόξου
-Τον  τετράντα του Ιππάρχου

Επίσης, την έκθεση πλαισιώνει μία ενότητα με θέμα: «Μετρήσεις με μέτρο τον άνθρωπο (από το Θαλή μέχρι τον Ερατοσθένη)»  όπου θα εκτίθενται μακέτες που θα παρουσιάζουν τον υπολογισμό του ύψους της πυραμίδας του Χέοπος από το μήκος της σκιάς της, τον υπολογισμό της απόστασης παραπλέοντος πλοίου από την ακτή, τον υπολογισμό της περιφέρειας της γης, κ.ά.

Ο κ. Κοτσανάς επισήμανε ότι στόχος και αυτής της έκθεσης είναι  η επαφή των μαθητών αλλά και του ευρύτερου κοινού με μια σχετικά άγνωστη πτυχή του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων και η διαπίστωση ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας.
Περισσότερες πληροφορίες για το Μουσείο αρχαίας τεχνολογίας, μέρος του οποίου είναι και η Έκθεση αυτή, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του κ. Κοτσανά:http://www.kotsanas.com

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη, στη Συλλογή Φωτογραφιών του σχολείου μας.

Στο παρακάτω έγγραφο  υπάρχει μια συνοπτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Μουσείου αρχαίας τεχνολογίας που φιλοξενείται στο Κατάκολο-Ηλείας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykandra/archives/169

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση