Απάτες κι εκβιασμοί μέσω Διαδικτύου – Τι μπορείτε να κάνετε : 2012-05-19

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω του διαδικτύου σε βάρος πολιτών, από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που αφορούσε στη διοργάνωση και πραγματοποίηση υποτιθέμενων ταξιδιωτικών πακέτων.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 29χρονου ημεδαπού, ιδιοκτήτη ταξιδιωτικού γραφείου, ο οποίος μέσω οργανωμένων πακέτων ταξιδιών που διαφήμιζε σε διάφορα ‘’προφίλ’’ της ιστοσελίδας facebook, εξαπατούσε πολίτες, εισπράττοντας χρήματα από αυτούς, για τη δήθεν διοργάνωση και πραγματοποίησή τους.

Αναλυτικότερα, πολίτες κατήγγειλαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ότι αν και είχαν πληρώσει για ταξίδια τα οποία διοργανώνονταν μέσω του ταξιδιωτικού γραφείου του 29χρονου, αυτά ακυρώνονταν ή μεταβαλλόταν η ημερομηνία πραγματοποίησης τους χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή τους. Σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι εκδόσεις των εισιτηρίων ή οι κρατήσεις στα αντίστοιχα ξενοδοχειακά καταλύματα δεν πραγματοποιούνταν, ενώ σε κάποιες άλλες, οι ίδιοι είχαν παρατηρήσει υπερχρεώσεις των πιστωτικών τους καρτών.

Από την ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα που διενήργησαν στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταυτοποιήθηκε ο 29χρονος ως ο διαχειριστής των επίμαχων ‘’προφίλ’’ του Facebook και οργανωτής των δήθεν ταξιδιωτικών πακέτων.

Στην έρευνα που ακολούθησε στην οικία του στη Θεσσαλονίκη, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, βρέθηκε ένας (1) σκληρός δίσκος Η/Υ και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής αφής ( tablet ). Ο 29χρονος δεν συνελήφθη λόγω έλλειψης των όρων του αυτοφώρου, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα να ελέγχουν την εγκυρότητα των ιστοσελίδων, μέσω των οποίων πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές ή κρατήσεις, καθώς να επιλέγουν μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες. Επίσης συστήνεται, για την ασφάλεια των διαδικτυακών αγορών, η χρησιμοποίηση προπληρωμένων καρτών, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.

Επίσης, εξιχνιάστηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπόθεση εκβίασης εταιρείας, που διαχειρίζεται διαδικτυακό περιοδικό Τεχνολογίας.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 25χρονου ημεδαπού, ο οποίος απαίτησε εκβιαστικά τη βάση δεδομένων με το πελατολόγιο της εταιρείας, σε διαφορετική περίπτωση απείλησε ότι θα προέβαινε σε κακόβουλες ηλεκτρονικές επιθέσεις στο ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ειδικότερα, πριν λίγες μέρες νόμιμος εκπρόσωπος Ανώνυμης Εταιρείας, που δραστηριοποιείται στο χώρο περιοδικών τεχνολογίας, κατήγγειλε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι είχε σταλεί στην ηλεκτρονική θυρίδα επικοινωνίας διαδικτυακού περιοδικού της, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( e – mail ) με εκβιαστικό περιεχόμενο. Ο αποστολέας του μηνύματος απαίτησε από την εταιρεία τη βάση δεδομένων – πελατολόγιό της, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προέβαινε σε επαναλαμβανόμενες ηλεκτρονικές επιθέσεις DDOS (Κατανεμημένης Άρνησης Παροχής Υπηρεσιών) στο περιοδικό.

Από την ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταυτοποιήθηκε ως αποστολέας του ηλεκτρονικού μηνύματος ο 25χρονος ημεδαπός και ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του στις Αχαρνές Αττικής, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, όπου βρέθηκαν:

Τρεις (3) εσωτερικοί σκληροί δίσκοι Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

Μία (1) εξωτερική μονάδα αποθήκευσης ( USB stick )

Ο 25χρονος, λόγω παρέλευσης των όρων του αυτοφώρου, δεν συνελήφθη, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Είτε διαπιστώσετε ότι έχετε πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης, είτε σε περιπτώσεις εκβίασης μέσω διαδικτύου, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως εξής:

Τηλεφωνικά στους αριθμούς 210-6476464 και 210-6476461
E- mail: 11012@hellenicpolice.gr & ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Αφήστε μια απάντηση


Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων