Τυχερά παιχνίδια στο ίντερνετ: σε αναζήτηση ισορροπίας

Η ώρα της διαδικτυακής ρουλέτας;

Ο τζόγος είναι ρίσκο, αυτό το ξέρουν όλοι, όμως η ταχύτατη διάδοση των τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο αν μη τι άλλο αυξάνει τους κινδύνους και, στα μέσα Νοεμβρίου 2011, η ολομέλεια του ΕΚ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτάσεις για στενότερη συνεργασία των κρατών μελών για την καταπολέμηση της χειρότερης πτυχής του, που είναι το παράνομο διαδικτυακό στοίχημα, αλλά και για την προστασία των πιο ευάλωτων παικτών.

Στην αυγή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα το 10% όλων των τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη παίζονται στο διαδίκτυο, από υπολογιστές ή και κινητά τηλέφωνα, με το συνολικό τζίρο να υπερβαίνει πια τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ωστόσο οι κανόνες διαφέρουν από χώρα σε χώρα, με ορισμένες να απαγορεύουν πλήρως κάθε πρόσβαση στα παιχνίδια στο διαδίκτυο και άλλα να έχουν ελάχιστους περιορισμούς.

Την περασμένη εβδομάδα, στην ολομέλεια του Νοεμβρίου 2011, το ΕΚ ενέκρινε μη δεσμευτικό ψήφισμα του Γερμανού ευρωβουλευτή J. Creutzmann που αποτελεί και τη θέση του Κοινοβουλίου έναντι της Πράσινης Βίβλου που παρουσίασε νωρίτερα φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για τους ευρωβουλευτές, κεντρικό ζητούμενο είναι να υπάρξει συντονισμένη στάση των κρατών μελών στο θέμα ειδικά σε ότι αφορά το παράνομο στοίχημα και την προστασία των παιδιών και άλλων “ευπαθών” ομάδων του πληθυσμού.

Περισσότερη διαφάνεια και μεγαλύτερη ασφάλεια

Για το ΕΚ, τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν σύστημα αξιολόγησης και αδειοδότησης των ιστοσελίδων ώστε και οι παίκτες να έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια και οι επιχειρήσεις του χώρου να αναγκασθούν να ακολουθήσουν αυστηρότερα τους κανόνες που κάθε χώρα έχει θεσπίσει. Θα πρέπει έτσι μεταξύ άλλων να εξετασθεί η δυνατότητα να παρεμποδίζεται η δυνατότητα χρήσης πιστωτικών καρτών σε ιστοσελίδες τυχερών παιχνιδιών που παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Προστασία των αδυνάτων

Για να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι  παίκτες, όπως τα παιδιά που ενδεχομένως θα παρασυρθούν από τις δυνατότητες που τους προσφέρονται, η νομοθεσία θα πρέπει να επιβάλλει αυστηρές προϋποθέσεις για την πρόσβαση στο διαδικτυακό τζόγο, με εξακρίβωση της ηλικίας του παίκτη και αυστηρά κριτήρια για την πραγματοποίηση των ηλεκτρονικών πληρωμών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του όλου συστήματος.

Θα πρέπει, τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εξετάσει κατά πόσον είναι δυνατόν να εισαχθούν πανευρωπαϊκά ομοιόμορφα κριτήρια για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, ενδεχομένως μέσω οδηγίας-πλαισίου αν και ως πρώτο κρίσιμο βήμα, το ΕΚ δέχεται τη θέσπιση πανευρωπαϊκού κώδικα δεοντολογίας.

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση