Νέα από το μέτωπο των hackers

#1 Χάκερς «σκότωσαν» τον Ομπάμα (4/7)

Η Αμερική πενθεί μετά τη δολοφονία του Μπαράκ Ομπάμα, ανήμερα της ημέρας της Ανεξαρτησίας. Όχι, δεν χάσατε την είδηση του αιώνα, ούτε αποκτήσατε πρόσβαση στο enet.gr από ένα… παράλληλο σύμπαν. Αυτό θα διαβάζατε, όμως, αν παρακολουθούσατε την 4η Ιουλίου το λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter το υπερσυντηρητικό ειδησεογραφικό δίκτυο Fox News.

Για το περιστατικό ευθύνονται χάκερς που κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό και… τρολάρισαν ασύστολα. Σύμφωνα με τα “τιτιβίσματα” ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχτηκε δύο πυροβολισμούς ενώ έτρωγε σε εστιατόριο στο Οχάιο. Το επίμαχο μήνυμα, έμεινε αναρτημένο για έξι ώρες. Ωστόσο, η πλειονότητα των χρηστών του Twitter δεν  “τσίμπησε”, αποδεικνύοντας πως -αν μη τι άλλο- οι χρήστες των νέων ΜΜΕ έχουν μάθει να φιλτράρουν και να  διασταυρώνουν τις πληροφορίες που δέχονται και δεν τις καταπίνουν αμάσητα.

#2 Κοινή επιχείρηση «Ανώνυμων» – LulzSec εναντίον της Apple (5/7)

Στο στόχαστρο των «Ανώνυμων» και της ομάδας LulzSec, που στο παρελθόν «χτύπησε» την Sony, βρέθηκε η Apple.

Αποτέλεσμα της κοινής επιχείρησης ήταν να δημοσιοποιηθεί ένας μικρός αριθμός ονομάτων χρηστών που είχαν εγγραφεί σε μια υπηρεσία δημοσκοπήσεων της Apple. Όπως έγινε γνωστό από τους “Ανώνυμους”, ανακτήθηκαν 27 ονόματα και οι κωδικοί πρόσβασης που αυτοί χρησιμοποιούσαν για να κάνουν χρήση των υπηρεσιών της Apple που βρίσκονται στη διεύθυνση abs.apple.com. Η Apple θα μπορούσε να αποτελεί επίσης στόχο. Όμως μην ανησυχείτε είμαστε αλλού απασχολημένοι σημειώνεται σε μήνυμα των “Ανώνυμων”.

#3 Ιταλία: δεκαπέντε συλλήψεις χάκερ-μελών του δικτύου Anonymous (6/7)

Μεγάλη επιχείρηση εναντίον του δικτύου χάκερ Anonymous πραγματοποίησε η ιταλική αστυνομία με 15 συλλήψεις και κατάσχεση δεκάδων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η επιχείρηση είχε στόχο τον ιταλικό πυρήνα του διεθνούς δικτύου κυβερνοακτιβιστών, τα μέλη του οποίου κατηγορούνται για επιθέσεις εναντίον των σάιτ της ιταλικής Βουλής και της Γερουσίας αλλά και πολλών μεγάλων ιταλικών εταιρειών (Eni, Enel, Finmeccanica, Mediaset, Rai). Ο νεότερος εκ των συλληφθέντων είναι ένας 15χρονος ο οποίος είχε αναλάβει να πραγματοποιεί «τεστ διείσδυσης», να ελέγχει δηλαδή τις πραγματικές πιθανότητες επιτυχούς εκτέλεσης των σχεδιαζόμενων ηλεκτρονικών επιθέσεων. Οι κατηγορίες που απήγγειλε η εισαγγελία της Ρώμης στους συλληφθέντες περιλαμβάνουν την παράνομη πρόσβαση και πρόκληση βλάβης σε πληροφοριακά συστήματα, καθώς και την παράνομη διακοπή δημόσιων υπηρεσιών. Τα αδικήματα αυτά επισύρουν ποινές κάθειρξης άνω των 5 ετών. Ερευνες και κατασχέσεις έγιναν σε πολλές περιοχές της Ιταλίας αλλά και στη γειτονική Ελβετία. Πέραν των δεκάδων υπολογιστών, στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται πολλά έγγραφα που αναμένεται να οδηγήσουν και σε άλλα μέλη της ομάδας.

Το ΝΑΤΟ έχει χαρακτηρίσει τους Anonymous «απειλή» εξαιτίας των επιθέσεων που έχουν δεχτεί τα ηλεκτρονικά του συστήματα. Η ομάδα έγινε γνωστή από τις επιθέσεις της εναντίον των σάιτ της Visa και της Mastercard, όταν οι εταιρείες αυτές πάγωσαν τις πληρωμές προς το σάιτ δημοσιοποίησης απόρρητων πληροφοριών WikiLeaks. Το δίκτυο έχει ήδη αποτελέσει στόχο αστυνομικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ισπανία.

Πηγή: enet.gr

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση