Μόνο δύο ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης προστατεύουν εκ κατασκευής την ιδιωτικότητα των λογαριασμών των ανηλίκων

Μόνο δύο ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης (Bebo και MySpace) που εξετάστηκαν για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαθέτουν εκ κατασκευής προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, χάρη στις οποίες οι λογαριασμοί των ανηλίκων είναι προσβάσιμοι μόνο από τον – εγκεκριμένο από τους ίδιους – κατάλογο επαφών τους, ενώ μόνο τέσσερις ιστότοποι εγγυώνται εκ κατασκευής ότι με τους ανήλικους μπορούν να επικοινωνήσουν μόνο οι φίλοι τους (Bebo, MySpace, Netlog και SchuelerVZ). Η πλειονότητα, ωστόσο, των 14 ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης που υποβλήθηκαν σε δοκιμασία παρέχουν στους ανήλικους πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια σε συνάρτηση με την ηλικία, ανταποκρίνονται σε αιτήματα για παροχή βοήθειας και αποτρέπουν την προσέγγιση λογαριασμών ανηλίκων μέσω εξωτερικών μηχανών αναζήτησης. O αριθμός των ανηλίκων που χρησιμοποιούν ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στην ΕΕ αυξάνεται – σήμερα είναι το 77% των 13-16χρονων και το 38% των 9-12χρονων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε έκθεση που μόλις δημοσιεύτηκε από την Επιτροπή, αναφορικά με την υλοποίηση των «αρχών για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση στην ΕΕ» , μια συμφωνία αυτορύθμισης που υπεγράφη με τη διαμεσολάβηση της Επιτροπής το 2009 για τη διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών. Ως μέρος του σχετικού στόχου που ορίζεται στο Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη με σκοπό τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στο διαδίκτυο, η Επιτροπή δρομολόγησε αναθεώρηση των υφισταμένων συμφωνιών αυτορύθμισης για τη διαδικτυακή προστασία των ανηλίκων.

Η δυνατότητα – που παρέχεται στις περισσότερες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης – για ονομαστικό χαρακτηρισμό ατόμων σε φωτογραφίες καθιστά πολύ εύκολη τη διαδικτυακή αναζήτηση φωτογραφιών ενός ατόμου. Οι έφηβοι ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσουν άλλους κινδύνους στο διαδίκτυο, όπως την αθέμιτη προσέγγιση με βλέψεις σεξουαλικής κακοποίησης και τον κυβερνοεκφοβισμό (διαδικτυακή παρενόχληση). Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν ανάγκη κατάλληλων εργαλείων για την ασφαλή και υπεύθυνη διαχείριση της διαδικτυακής τους ταυτότητας.

Κατά τις δοκιμές, οι οποίες διεξήχθησαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2010 και Ιανουαρίου 2011, εξετάστηκαν οι εξής 14 ιστότοποι: Arto, Bebo, Facebook, Giovani.it, Hyves, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Rate.ee, SchülerVZ, IRC Galleria, Tuenti και Zap.lu. Στη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα εξεταστούν 9 περαιτέρω ιστότοποι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης,

13 από τους 14 ιστότοπους που εξετάστηκαν παρέχουν πληροφορίες ασφάλειας, καθοδήγηση ή/και εκπαιδευτικό υλικό που απευθύνεται ειδικά σε ανηλίκους(όλοι εκτός του Arto).

Οι πληροφορίες ασφάλειας για ανηλίκους είναι αρκετά σαφείς και σε συνάρτηση με την ηλικία σε όλους τους ιστότοπους που τις παρέχουν, ενώ παρατηρείται ικανοποιητική πρόοδος από την πρώτη περυσινή αξιολόγηση. Ωστόσο, σε πολλούς ιστότοπους παραμένει ακόμα δύσκολος ο εντοπισμός των εν λόγω πληροφοριών.

Οι μηχανισμοί υποβολής αναφορών είναι σήμερα αποτελεσματικότεροι απ’ ό,τι το 2010. Από τους 14 ιστότοπους που εξετάστηκαν, 10 απάντησαν σε αιτήματα βοήθειας που υποβλήθηκαν από χρήστες, έναντι μόλις 5 στους 14 το 2010. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι απαντήσεις δόθηκαν σε μία ημέρα.

9 ιστότοποι (Arto, Bebo, Facebook, Giovani, Hyves, Netlog, One, Rate και SchuelerVZ) προσφέρουν Όρους χρήσης εύληπτους για ανήλικους ή/και διατύπωση για παιδιά των όρων χρήσης ή του κώδικα δεοντολογίας.

Οι ιστότοποι Bebo, Facebook, Myspace, Nasza-Klasa, One, Rate και SchuelerVZ προσφέρουν σε εμφανή θέση εύληπτες πληροφορίες ασφάλειας για παιδιά και γονείς.

Εξάλλου, στην έκθεση διαπιστώνεται ότι:

Μόνο στον Bebo και τον MySpace εξασφαλίζεται ότι οι λογαριασμοί των ανηλίκων είναι εκ κατασκευής προσβάσιμοι μόνο στον εγκεκριμένο από αυτούς κατάλογο επαφών τους.

Μόνο οι Bebo, MySpace, Netlog και SchuelerVZ εξασφαλίζουν ότι οι ανήλικοι μπορούν εκ κατασκευής να λαμβάνουν μηνύματα μόνο από τον εγκεκριμένο από αυτούς κατάλογο επαφών τους.

Οι 10 άλλοι ιστότοποι που εξετάστηκαν επιτρέπουν σε «φίλους φίλων» (φίλους από τον εγκεκριμένο κατάλογο επαφών τους, οι οποίοι δεν διαθέτουν άμεση σύνδεση με τον χρήστη, δηλ. πιθανοί ξένοι.) ή/και σε μη-φίλους να επιχειρούν επαφή με ανήλικους μέσω προσωπικών μηνυμάτων ή/και σχολίων στο δημόσιο λογαριασμό τους (π.χ. σε φωτογραφίες, ιστολόγια κλπ.).

Σε 12 από τους 14 ιστότοπους (όλοι εκτός των Rate και Zap) είναι σήμερα αδύνατο να ανευρεθούν οι λογαριασμοί των ανηλίκων μέσω εξωτερικών μηχανών αναζήτησης, όπως Google ή Yahoo!, έναντι 6 ιστότοπων το 2010.

Ωστόσο, στους περισσότερους ιστότοπους, οι λογαριασμοί των ανηλίκων θα ήταν δυνατό να ανευρεθούν από άλλους χρήστες που δεν είναι φίλοι, μέσω των εσωτερικών μηχανών αναζήτησης.

Σύμφωνα με έρευνα της EUKidsOnline που πραγματοποιήθηκε φέτος (βλ. πρότερη ανακοίνωση 18-4-2011), το 56% των 11-12χρονων και 78% των 15-16χρονων δηλώνουν ότι γνωρίζουν τον τρόπο μεταβολής των ρυθμίσεων ιδιωτικότητας στο λογαριασμό τους στο κοινωνικό δίκτυο.

Ιστορικό

Οι 21 μέχρι στιγμής εταιρείες που έχουν προσυπογράψει τις αρχές για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση στην ΕΕ είναι οι εξής: Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani, Google, Hyves, Microsoft Europe, MySpace, Nasza-klasa, Netlog, One, Rate, Skyrock, VZnet Netzwerke, Stardoll, Sulake, Tuenti, Yahoo! Europe και Zap. Το Νοέμβριο του 2010 συνυπέγραψε και η Wer-kennt-wen, αλλά δεν εξετάστηκε στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι αρχές για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση στην ΕΕ και η αξιολόγηση της εφαρμογής τους

Το πρόγραμμα για ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου

EUKidsOnline: http://www2.lse.ac.uk/media@lse/research/EUKidsOnline/Home.aspx

Ο ιστότοπος του Ψηφιακού θεματολογίου: http://ec.europa.eu/digital-agenda

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

2 Responses to Μόνο δύο ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης προστατεύουν εκ κατασκευής την ιδιωτικότητα των λογαριασμών των ανηλίκων

  1. […] Μόνο δύο ιστότοπο&… Μόνο δύο ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης (Bebo και MySpace) που εξετάστηκαν για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαθέτουν εκ κατασκευής προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, χάρη στις οποίες οι λογαριασμοί των ανηλίκων είναι προσβάσιμοι μόνο από τον – εγκεκριμένο από τους ίδιους – κατάλογο επαφών τους… Source: blogs.sch.gr […]

Αφήστε μια απάντηση