Ιδιωτικό απόρρητο και ασφάλεια στο Facebook

Διαβάστε σε αυτό το άρθρο πώς μπορείτε να ασφαλίσετε τον λογαριασμό σας στο Facebook. Πώς μπορείτε να αλλάξετε εύκολα τις ρυθμίσεις ασφάλειας και απορρήτου. Πώς να δημιουργήσετε δυνατό κωδικό πρόσβασης. Πώς να προστατευθείτε από κακόβουλες ενέργειες. Πως να ελέγξετε αν κάποιος χρησιμοποιεί τον λογαριασμό σας και από που.

Αρχικά μπείτε στον λογαριασμό σας στο Facebook. Επιλέξτε τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας (settings) και εν συνέχεια τις ρυθμίσεις απορρήτου (privacy settings). Εκεί κάνετε κλικ στην προβολή ρυθμίσεων (view settings). Σε αυτήν την καρτέλα επιλέγετε, ποιος μπορεί να σας βρίσκει μέσω της αναζήτησης του Facebook. Ποιος μπορεί να σας στείλει αιτήματα φιλίας ή ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία όπως διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση (email), πού πήγατε σχολείο κτλ. Οι επιλογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι οι εξής:

Everyone = Όλοι

Friends of Friends = Φίλοι φίλων (Δηλαδή αν κάποιος είναι φίλος φίλου σας θα μπορεί να δει τις αντίστοιχες πληροφορίες και ας μην είναι δικός σας φίλος.

Friends Only = Μόνο φίλοι.

Και θα μου πείτε δεν έχω τίποτα να κρύψω. Τα έχω όλα «ανοιχτά»! Και ενώ εσείς μπορεί να μην έχετε κάτι να κρύψετε, διαφημιστικές εταιρίες και κακόβουλοι κάνουν πάρτι με τέτοιες στάσεις.

Κοινοποίηση από φίλους

Σας παραθέτω ένα παράδειγμα. Φεύγετε για διακοπές και το ανακοινώνετε στο Facebook. Αν έχει οποιοσδήποτε πρόσβαση στον «τοίχο» σας, πολύ εύκολα βρίσκει που μένετε, πόσο θα λείπετε και στην συνέχεια σας αδειάζει το σπίτι. Ίσως με βρίσκετε υπερβολικό αλλά χρειάζεται λιγότερο από δύο λεπτά για να εντοπιστεί η διεύθυνσή σας, χρησιμοποιώντας το όνομα και το επίθετό σας αλλά και πληροφορίες από άτομα που έχετε ορίσει ως συγγενείς. Το να βλέπουν όλοι το πόσο ωραία περνάτε στις διακοπές σας ίσως αποδειχθεί μοιραίο. Για αυτό καλό είναι να απενεργοποιήσετε την επιλογή «Οι φίλοι μπορούν να κοινοποιούν την παρουσία μου σε τοποθεσίες» (Friends can check me in to places).

Η επιλογή «Μόνο Φίλοι» ίσως είναι αντίθετη με τη φιλοσοφία μιας ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης αλλά θα σας προστατέψει. Στα στοιχεία επικοινωνίας σας επίσης το «Μόνο φίλοι» προτείνεται μιας και οι φίλοι σας έχουν ήδη το email σας, το τηλέφωνο σας ή ξέρουν το ψευδώνυμο που χρησιμοποιείται σε προγράμματα συνομιλίας μέσω διαδικτύου (πχ MSN, ICQ, κτλ).

Εφαρμογές

Μην εγκαθιστάτε εφαρμογές (applications) που ζητάνε πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία χωρίς προηγουμένως να έχετε διαβάσει τους όρους χρήσης τους. Μπορεί να είναι απίστευτα χαριτωμένο να έχετε στο προφίλ σας το τάδε εικονικό χνουδωτό ζωάκι να σας μιλάει, να σας κρατάει παρέα, να σας χαμογελάει και να παίζει με την ουρά του. Αλλά δεν είναι καθόλου χαριτωμένο και ωραίο, αν η εταιρία που προσφέρει «δωρεάν» την συγκεκριμένη εφαρμογή, έχει στους όρους χρήσης της ότι μπορεί να πουλήσει ή να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία σας για διαφημιστικούς λόγους.

Εάν προχωρήσετε σε εγκατάσταση εφαρμογών και παιχνιδιών, πρέπει να ξέρετε πως από τις ρυθμίσεις απορρήτου για τις εφαρμογές δεν μπορείτε να επιλέξετε ποιοι θα βλέπουν τη φωτογραφία σας, το όνομά σας και τα δίκτυα στα οποία ανήκετε.

Επίσης όταν αλλάζετε την «κατάσταση» σας (status) μπορείτε να κάνετε χρήση του εικονιδίου με το λουκέτο. Κάνοντας κλικ εκεί, εμφανίζεται το μενού που καθορίζει ποιος βλέπει το μήνυμα κατάστασης σας. Ισχύουν οι επιλογές «Όλοι, Φίλοι φίλων, Μόνο Φίλοι». Σας δίνει ακόμα την δυνατότητα να αποκλείσετε συγκεκριμένα άτομα ή ομάδες.

Λειτουργία «Μου αρέσει»

Προσοχή στα «μου αρέσει» (like it) που κάνετε στις διαφημίσεις. Το Facebook έχει το δικαίωμα και μπορεί να χρησιμοποιήσει την εικόνα του προφίλ σας σε μια διαφήμιση που έχετε επισημάνει ότι σας αρέσει. Να ξέρετε όμως πως με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε την προώθηση του εκάστοτε διαφημιζομένου προϊόντος. Για να απενεργοποιήσετε αυτήν την δυνατότητα, πηγαίνετε στις Ρυθµίσεις λογαριασµού (Account settings), κάνετε κλικ στις Διαφημίσεις Facebook (Facebook adverts) και επιλέξτε «κανείς» (no one).

Σημείωση: Όποτε πραγματοποιείτε μια αλλαγή στις ρυθμίσεις, πρέπει πάντα να πατάτε και «Αποθήκευση Αλλαγών» (Save Changes) για κάθε σας επιλογή.

Λίστες αποκλεισμού

Χρησιμοποιήστε τις λίστες αποκλεισμού (Block lists). Μέσω αυτών μπορείτε να αποκλείσετε χρήστες με βάση το όνομα ή την ηλεκτρονική τους διεύθυνση. Μπορείτε να αποκλείσετε ειδοποιήσεις και προσκλήσεις χρήσης εφαρμογών, καθώς και προσκλήσεις σε εκδηλώσεις. Για παράδειγμα, θέλετε να μαθαίνετε νέα από την «Χ» ομάδα αλλά επειδή δραστηριοποιείται σε άλλη χώρα από αυτή που διαμένετε, δεν σας ενδιαφέρουν οι προσκλήσεις της.

Αν θέλετε να είστε σίγουροι για την γενικότερη ασφάλεια του λογαριασμού σας, σάς προτείνουμε να αλλάζετε τον κωδικό πρόσβασης σας ανά τακτά διαστήματα. Επιλογές όπως το τηλέφωνό σας, το επίθετό σας και ημερομηνίες γέννησης για κωδικό πρόσβασης, καλύτερα να τις αποφεύγετε. Προσπαθήστε να δημιουργείτε κωδικούς με μεικτό σύστημα γραφής, δηλαδή κωδικούς που έχουν γράμματα και αριθμούς. Ή τα αρχικά γράμματα μιας τυχαίας παραγράφου ενός κειμένου από κάποια εφημερίδα ή κάποιο βιβλίο. Για παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε το εισαγωγικό κείμενο του άρθρου «Συμβόλαιο για συλλογική προκοπή» που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα του athina984.gr. Το κείμενο είναι το εξής:

«Ο Βασίλης Παπαβασιλείου μιλά στον Τάσο Παππά για τα συμπεράσματα από την εμπειρία καταστροφής της χώρας και τη δεύτερη ευκαιρία που ζητεί η Ελλάδα, για τη δυνατότητα ενός νέου συμβολαίου συνύπαρξης που δεν θα προσβάλει τους συμβαλλόμενους, για τους διανοούμενους και τις υπόγειες πρωτοπορίες».

Ο κωδικός μας είναι ο εξής: ΒΠμσΤΠ72. Ο οποίος προκύπτει από τα αρχικά γράμματα των λέξεων «Βασίλης Παπαβασιλείου μιλά στον Τάσο Παππά». Το 7 προκύπτει από τον αριθμό των λέξεων στο επιλεγμένο κείμενο και το 2 από τα δυο ονόματα που έχει.

Σημείωση: Προσπαθήστε να βρίσκετε κωδικούς που δεν σας αντιπροσωπεύουν. Αν είστε δηλαδή γνωστός λάτρης των αγώνων φόρμουλας 1 δεν θα ήταν έξυπνο να χρησιμοποιούσατε το όνομα του αγαπημένου σας οδηγού.

Αν πάλι θέλετε να δείτε αν κάποιος χρησιμοποιεί τον λογαριασμό σας από άλλη τοποθεσία (ηλεκτρονικό υπολογιστή, συσκευή τηλεφώνου), επιλέξτε ρυθμίσεις λογαριασμού (Account Settings) κι έπειτα ασφάλεια λογαριασμού (Account security). Έτσι μπορείτε να ενημερώνεστε, αν και όταν μπαίνει κάποιος στο Facebook μέσω του λογαριασμού σας, με ένα email ή με μήνυμα στο κινητό σας. Επίσης η συγκεκριμένη σελίδα σας δείχνει και την πρόσφατη δραστηριότητα του λογαριασμού σας.

Σημείωση: Δημιουργείτε συχνά αντίγραφα ασφαλείας του λογαριασμού σας (backup). To Facebook προσφέρει τη δυνατότητα να κατεβάσετε το περιεχόμενο του λογαριασμού σας στον υπολογιστή σας. Χρησιμοποιήστε το.

Τέλος, αν για κάποιο λόγο δεν έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο για κάποιο διάστημα (λόγω αλλαγής του παροχέα διαδικτύου ή μιας μετακόμισης) και θέλετε να είστε σίγουροι πως δεν θα χρησιμοποιηθεί ο λογαριασμός σας από κανέναν, μπορείτε απλά να τον απενεργοποιήσετε. Κανείς δεν θα μπορεί να σας βρει και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι με την απενεργοποίηση του λογαριασμού σας δεν χάνετε τίποτα.

Αναδημοσίευση από http://www.athina984.gr

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.