Περιήγηση στους «θησαυρούς» της Θεσσαλονίκης

Στα πλαίσια του μαθήματος του project με την κα Παπαδοπούλου, η Β΄ Γυμνασίου πραγματοποίησε επίσκεψη σε βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Αφού εργαστήκαμε όλο το χρόνο χωρισμένοι σε ομάδες και αντλήσαμε πληροφορίες για τα μνημεία της πόλης, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να τα δούμε στο φυσικό τους χώρο, και όχι μόνο μέσα από τις εικόνες του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Έτσι επισκεφθήκαμε τον Άγιο Δημήτριο, τη Ροτόντα και την Αγία Σοφία.

Ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό την εξόρμησή μας. Στη διάρκεια της διαδρομής προς την πόλη, η ομάδα των «Τειχών – Επταπυργίου» έδωσε σημαντικές πληροφορίες για το πώς ήταν δομημένη η βυζαντινή Θεσσαλονίκη και μέχρι ποιο σημείο έφταναν τα τείχη της… Φτάσαμε, λοιπόν στη Συμβασιλεύουσα…

Πρώτος σταθμός ήταν ο ναός του Πολιούχου, αγίου Δημητρίου. Πληροφορηθήκαμε από την αντίστοιχη ομάδα ότι χτίστηκε τον 7ο αιώνα πάνω στα ερείπια παλαιότερου ναού και εντυπωσιαστήκαμε από το ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο του ναού. Είδαμε τα λείψανα του αγίου, επισκεφθήκαμε την κρύπτη και θαυμάσαμε τα κειμήλια που φυλάσσονται εκεί.

Κατόπιν επισκεφθήκαμε την εντυπωσιακή Ροτόντα, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESKO. Χτίστηκε ως μαυσωλείο, έγινε ναός, μετατράπηκε σε τζαμί από τους Τούρκους, κατέληξε μουσειακός χώρος. Στο εσωτερικό σώζονται ελάχιστες αγιογραφίες, γεγονός που απογοήτευσε πολλά παιδιά.

Εντυπωσιαστήκαμε, τέλος και από την Αγία Σοφία, ναό του 8ου αιώνα. Η αρχιτεκτονική του ήταν κάτι ξεχωριστό, τα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες ήταν μοναδικής ωραιότητας.

Σε κάθε επίσκεψη γινόταν παρουσίαση από τις ομάδες, υποβάλλονταν ερωτήσεις και γρήγορα οι απορίες λύνονταν. Βγήκαμε φωτογραφίες, αγοράσαμε αναμνηστικά και είχαμε ελεύθερο χρόνο να περιπλανηθούμε στους δρόμους της πόλης. Έτσι, αρκετά κουρασμένοι, αλλά χαρούμενοι πήραμε το δρόμο του γυρισμού. Αναμφίβολα ανακαλύψαμε ένα μέρος των κρυμμένων θησαυρών της Θεσσαλονίκης και συνειδητοποιήσαμε την αξία των βιωματικών δράσεων.

Ζβεντζίδης Ανδρέας

Β2΄IMG_0913

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων