Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

RSS Εορτολόγιο

Kατηγορίες

Κυνήγι θησαυρού. Ανακαλύπτω τη γειτονιά του 56ου Γυμνασίου Αθήνας.

Στον παρακάτω δικτυακό τόπο εργαζόμαστε πάνω στο 4ο κυνήγι θησαυρού και συγκεκριμένα στο ηλεκτρονικό του μέρους ως επέκταση του 3ου…

 

Το 1ο και το 2ο πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία του 1ου Συστήματος Προσκόπων Αμπελοκήπων και την 7η Δημοτική Κοινότητα Αθήνας.

Βίντεο από τις δύο πρώτες υλοποιήσεις:

Δραστηριότητα εκατομμυριούχου από το παιχνίδι:

Αμπελόκηποι Αθήνας. Συνοικισμός Γηροκομείου.

Αμπελόκηποι Αθήνας και συνοικισμός Γηροκομείου (Γεροκομείου) – Κωνσταντινουπολιτών (Κωνσταντινούπολης) / Γηροκομείου / Πανόρμου

Ονομασία του συνοικισμού μέσω αναφορών του σε εφημερίδες του προηγούμενου αιώνα καθώς και σε μεταγενέστερες εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί για την περιοχή. Οι αναφορές είναι αποτέλεσμα πληροφοριών που έχουμε συγκεντρώσει από εργασίες μας και ταξινομήσει τα δύο τελευταία έτη.

Ο συνοικισμός είχε καταστραφεί δύο φορές από φωτιά. Η πρώτη ήταν το 1927 (σελίδα από εφημερίδα της εποχής Elliniki19270729) και η δεύτερη το 1930  (σελίδα από εφημερίδα της εποχής 19300902Elliniki1).

 

Φωτογραφίες από τον συνοικισμό.
Τα περισσότερα κτήρια έχουν “εγκαταλειφθεί” εσωτερικά και εξωτερικά.

Εξαιρέσεις αποτελούν όσα έχουν γίνει μπαρ, φαγάδικα κλπ καθώς και ελάχιστα που κατοικούνται.

Από εργασίες της Συντακτικής και Φωτογραφικής Ομάδας του Εργαστηρίου Πληροφορικής του 56ου Γυμνασίου Αθήνας.

Αμπελόκηποι Αθήνας και Κινηματογράφος+

Ομάδες μαθητών του 56ου Γυμνασίου Αθήνας κατέγραψαν/ καταγράφουν ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους όπως επίσης ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές, ερασιτεχνικά φιλμ, ενημερωτικές εκπομπές, διαφημίσεις, βίντεο κλιπ και βίντεο από αρχειακό υλικό  που γυρίστηκαν/ έχουν σχέση με την περιοχή των Αμπελόκηπων Αθήνας.

Τις μέχρι τώρα εργασίες τους τις παρουσιάζουν σε πέντε ψηφιακά κείμενα αναρτημένα στο διαδίκτυο (ενώ ετοιμάζουν άλλα δύο τα οποία θα δημοσιευθούν στο τέλος της σχολικής μας χρονιάς).

Για κάθε μια αναφορά υπάρχει και σχετικό βίντεο αναρτημένο στο διαδίκτυο.

Οι εργασίες αυτές αποτελούν μια μικρή συνεισφορά των συμμετεχόντων μαθητών και εκπαιδευτικών του 56ου Γυμνασίου Αθήνας στην περιοχή του σχολείου μας, τους Αμπελόκηπους Αθήνας.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ όσους μας βοήθησαν/ βοηθούν στην προσπάθειά μας αυτή.

Πληροφορίες για τα παραπάνω στο φύλλο εργασίας εδώ

Επιπλέον πληροφορίες στην  αντίστοιχη σελίδα του δικτυακού μας τόπου

Stem4youth. Κατασκευή ηλεκτρονικού κυκλώματος στο 56ο Γυμνάσιο Αθήνας.

Stem4youth. Κατασκευή ηλεκτρονικού κυκλώματος.
Προετοιμασία για την κατασκευή ηλιακού ρομπότ στο 56ο Γυμνάσιο Αθήνας

Το 56ο Γυμνάσιο Αθήνας συμμετέχει στο πρόγραμμα Horizon 2020 ” «STEMforyouth – Προώθηση των Θετικών Επιστημών (STEM) μέσω επιστημονικών προκλήσεων και οι επιπτώσεις τους στην καθημερινή ζωή και εργασία».”

Δείτε δύο από τις πρώτες δραστηριότητες που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο της κατασκευής ηλιακού ρομπότ.

Προπαρασκευαστική δραστηριότητα. Ανθεκτικό τραπέζι από χαρτί.

και

Stem4youth. Κατασκευή ηλεκτρονικού κυκλώματος

Αμπελόκηποι Αθήνας και Κινηματογράφος

Ομάδες μαθητών του 56ου Γυμνασίου Αθήνας κατέγραψαν/ καταγράφουν ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους όπως επίσης ντοκιμαντέρ και σήριαλ που γυρίστηκαν/ έχουν σχέση με την περιοχή των Αμπελόκηπων Αθήνας.

Τις μέχρι τώρα εργασίες τους τις παρουσιάζουν σε τρία ψηφιακά κείμενα αναρτημένα στο διαδίκτυο (το τρίτο θα ολοκληρωθεί στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς…)

Για κάθε μια αναφορά υπάρχει και σχετικό βίντεο αναρτημένο στο διαδίκτυο.

Οι εργασίες αυτές αποτελούν μια μικρή συνεισφορά των συμμετεχόντων μαθητών και εκπαιδευτικών του 56ου Γυμνασίου Αθήνας στην περιοχή του σχολείου μας, τους Αμπελόκηπους Αθήνας.

Ευχαριστούμε πολύ όσους μας βοήθησαν και ιδιαίτερα τον κύριο Χρήστο Μπερούκα (παλιό μαθητή του συγκροτήματος σχολείων στην οδό Αχαΐας).

Αν κάποιος θέλει να προσθέσει σε αυτά που αναφέρονται ή διαφωνεί σε κάτι μπορεί να στείλει μήνυμα στο: goa56tk at gmail.com

https://www.slideshare.net/goa56tk/ss-81183444

 

GetLoupe: Διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας κολάζ

Το GetLoupe είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας κολάζ εικόνων. Μας επιτρέπει να κατασκευάσουμε κολάζ σε διάφορα μοναδικά σχήματα όπως καρδούλες, προσωπάκια, ζωάκια, σύμβολα και πολλά άλλα. Είναι αρκετά εύκολο και γρήγορο στη χρήση.

getloupeΑν δεν έχουμε δημιουργήσει κολάζ με εικόνες είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσουμε. Η δημιουργία κολάζ με εικόνες αποτελεί μια δημιουργική εργασία για τον ελεύθερο χρόνο μας, μια ενδιαφέρουσα εμπειρία χρήσης σύγχρονων διαδικτυακών εργαλείων αλλά επίσης, θα μπορούσε να είναι, και ένα επιμέρους «παραδοτέο» μιας εκδρομής, μιας περιβαλλοντικής επίσκεψης, μιας εργασίας όπου θα παρουσιάζαμε μια ομάδα φωτογραφιών ή άλλων εικόνων ως μια «ενιαία εικόνα».

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες δημιουργίας κολάζ που μας προσφέρει η ιστοσελίδα. Το κολάζ, δωρεάν στη χαμηλή ανάλυση, μπορούμε να το κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας, να το διαμοιραστούμε χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση του κολάζ στο διαδίκτυο ή/και να ενσωματώσουμε τον κώδικα της σελίδας του σε δικές μας σελίδες στο διαδίκτυο. Αν έχουμε συνδεθεί μέσω λογαριασμών μας κοινωνικής δικτύωσης μπορούμε να κάνουμε άμεση διαμοίραση σε αυτούς. Σε περίπτωση, όμως, που θέλουμε να αποθηκεύσουμε τις δημιουργίες μας με καλή ανάλυση και χωρίς το υδατογράφημα με το δικτυακό τόπο του εργαλείου, θα πρέπει να πληρώσουμε 5$ το μήνα.

getloupe_kalwntexnvn

(περισσότερα…)

Πληροφορική και Κυκλαδικός Πολιτισμός

Τη φετινή σχολική χρονιά αποφασίσαμε να συνδέσουμε την Πληροφορική με τον Κυκλαδικό Πολιτισμό –και όχι μόνο.

Χρησιμοποιήθηκαν δύο σενάρια. Ένα για την Α’ Γυμνασίου και ένα για την Β’ Γυμνασίου.

Για την Α’ Γυμνασίου:

Οι μαθητές εφάρμοσαν ένα κατάλληλα τροποποιημένο εκπαιδευτικό σενάριο, της Α’ τάξης Γυμνασίου πρώην πιλοτικών σχολικών μονάδων,  με τίτλο «Μυστικός Κώδικας».

Με το σενάριο αυτό δημιουργούμε πολυτροπικό κείμενο καλύπτοντας πολλούς από τους διδακτικούς στόχους του κεφαλαίου 10 (Επεξεργασία Κειμένου) της Πληροφορικής Α’ Γυμνασίου. Υλοποιήθηκε στο τέλος του κεφαλαίου ως εξάσκηση πάνω σε όσα έχουν μάθει οι μαθητές στο συγκεκριμένο κεφάλαιο χρησιμοποιώντας αντικείμενα σχεδίασης που θα έπρεπε να τα προσαρμόσουν σε κελιά πίνακα. Στη συνέχεια έγραψαν, έχοντας ως πρωταγωνιστές κυκλαδικά ειδώλια, κωδικοποιημένες λέξεις ή/και διαλόγους σύμφωνα με τους κώδικες που είχαν δημιουργήσει.

 

kikladikosA

 

 

Για την Β’ Γυμνασίου:

Οι μαθητές υλοποίησαν ένα εκπαιδευτικό σενάριο δημιουργίας μιας φανταστικής ιστορίας με ειδώλια της κυκλαδικής εποχής. Τα ειδώλια αυτά θα μπορούσαν να τα εντοπίσουν στον δίσκο του τοπικού δικτύου, να τα κατεβάσουν από συγκεκριμένες σελίδες στο διαδίκτυο και να τα χρησιμοποιήσουν ως έχουν ή/και να τα τροποποιήσουν κατάλληλα για να ταιριάζουν με την ιστορία που ήθελαν να δημιουργήσουν.

Με τον τρόπο αυτό επαναλαμβάνουν βασικές ενέργειες του προγράμματος παρουσίασης, εισάγουν εικόνες, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, χρησιμοποιούν αυτόματα σχήματα της λωρίδας σχεδίασης ενώ γίνονται δημιουργικοί φτιάχνοντας τη δική τους ιστορία.

 

kikladikosB

 

 

Αμπελόκηποι Αθήνας: Συνέντευξη με τον αρχιτέκτονα κύριο Ευταξιόπουλο

Ε. Μέρος

Εργασία στο πλαίσιο συνθετικών έργων του μαθήματος Πληροφορικής Γ’ Γυμνασίου σε συνδυασμό με το πρόγραμμα  «Ερευνώ και μελετώ το περιβάλλον που βρίσκεται το Σχολείο μου», του τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α’ Αθήνας, και της δράσης «Διάλογοι», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέντευξημε τον αρχιτέκτονα κύριο Δημήτρη Ευταξιόπουλο

 

Αποφώνηση της συνέντευξης:

 

Sinent_E-Eutaxiopoulos

 

 

 

Συνέντευξη:

 

Αμπελόκηποι Αθήνας: Συνέντευξη με τον κ. Ιωάννου

Δ. Μέρος

Εργασία στο πλαίσιο συνθετικών έργων του μαθήματος Πληροφορικής Γ’ Γυμνασίου σε συνδυασμό με το πρόγραμμα  «Ερευνώ και μελετώ το περιβάλλον που βρίσκεται το Σχολείο μου», του τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α’ Αθήνας, και της δράσης «Διάλογοι», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέντευξη με τον κύριο Βασίλη Ιωάννου, παλιό κάτοικο της περιοχής.

 

 Αποφώνηση της συνέντευξης:

Συνέντευξη με τον κύριο Βασίλη Ιωάννου

 

 

Συνέντευξη:

 

Αμπελόκηποι Αθήνας: Συνεντεύξεις με τους κυρίους Γλεντζάκη και Καριοφύλλη

Γ. Μέρος

Εργασία στο πλαίσιο συνθετικών έργων του μαθήματος Πληροφορικής Γ’ Γυμνασίου σε συνδυασμό με το πρόγραμμα  “Ερευνώ και μελετώ το περιβάλλον που βρίσκεται το Σχολείο μου”, του τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α’ Αθήνας, και της δράσης “Διάλογοι”, του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέντευξη με τους κυρίους:

– Ανδρέα Γλεντζάκη (εγγονό του Ανδρέα Γλεντζάκη στο καφενείο του οποίου έγινε η παράδοση Αθήνας-Πειραιά στους Γερμανούς) και

– Θανάση Καριοφύλλη (κάτοικου της περιοχής, ιδιοκτήτη της μοναδικής μονοκατοικίας που έχει απομείνει στην αρχή της Λ. Αλεξάνδρας).

 

Αποφώνηση της συνέντευξης:

 Συνέντευξη με τους κυρίους Γλεντζάκη και Καριοφύλλη

 

Συνέντευξη:

 

 

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση