Καλή και Ευλογημένη Χρονιά!

Μέσα σε ένα χαρούμενο και εορταστικό κλίμα, γεμάτο αισιοδοξία, χαρά και χαμόγελα πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020.

Ποιος θα κερδίσει το φλουρί; Σε ποιον θα χαμογελάσει η τύχη; Με τέτοιες σκέψεις περιμέναμε όλοι χαρούμενοι  πότε θα φτάσει αυτή η στιγμή. Ο Σύλλογος Γονέων μας έφερε μια λαχταριστή βασιλόπιτα που έκρυβε δύο φλουριά μέσα. Η πίτα μας ευλογήθηκε από τον ιερέα της ενορίας μας, τον πατέρα Κοσμά, ο οποίος δεν παρέλειψε να μας ενισχύσει όλους με λόγους παραμυθητικούς και υποστηρικτικούς για τον αγώνα της ζωής, που έχουμε όλοι μπροστά μας. Τη βασιλόπιτα μας έκοψε ο δ/ντης του σχολείου μας, κ. Πιτταροκοίλης Γεώργιος, ο οποίος με τη σειρά του ευχήθηκε υγεία, δύναμη, προκοπή και κάθε πρόοδο σε όλους μας.

Τα δύο φλουριά κέρδισαν ο μαθητής της Δ΄τάξης Α. Κ. και η μαθήτρια της Γ΄τάξης  Χ. Β. Στους δύο τυχερούς μας δόθηκαν βιβλία ως δώρο, για να θυμούνται και οι δυο τους αυτή την ευχάριστη στιγμή.

Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων για τη συνεισφορά του και ελπίζουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας.

Χριστουγεννιάτικες Σκέψεις!

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν… Τα σπίτια μας στολίζονται, φοράμε όλοι τα γιορτινά μας και  τα πρόσωπα όλων χαλαρώνουν  σιγά σιγά από την πίεση της καθημερινότητας. Τα Χριστούγεννα έχουν σίγουρα τη δική τους ξεχωριστή ομορφιά μέσα στη μουντάδα του χειμώνα.

Σε αυτό το κλίμα κινήθηκαν και οι δικές μας  σχολικές εορταστικές δραστηριότητες: φτιάξαμε κάρτες και χριστουγεννιάτικα στολίδια, στολίσαμε και ανάψαμε το δέντρο του χωριού,  τραγουδήσαμε τα κάλαντα, μιλήσαμε για τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, αναφερθήκαμε στην ιστορία της γέννησης του Θεανθρώπου και πήραμε τα δωράκια μας από τον δικό μας Αη Βασίλη, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας.

Και εκείνη τη στιγμή συνειδητοποιούμε ότι το πνεύμα των ημερών δεν είναι μόνο λαμπερά δέντρα με πολύχρωμα λαμπάκια, τα φώτα και τις μουσικές. Η χαρά των Χριστουγέννων δεν πρέπει να διαρκεί μόνο όσο διαρκεί κι ένα φωτάκι στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.  Αισθανθήκαμε βαθιά ότι τις μέρες αυτές μαζί με τον Υιό του Θεού γεννιέται η ελπίδα του κόσμου, της ζωής μας, το φως που μας οδηγεί από τα σκοτεινά μονοπάτια μας στην ελπίδα και τη χαρά.

Ας ευχηθούμε αυτές οι γιορτές να σημάνουν την αρχή για μια καλύτερη ζωή γεμάτη αλήθεια και φως!

Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά!!!!


 

 

Μια ενημέρωση… γεμάτη αρώματα!

Την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας είχαμε μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση από μια ομάδα γεωπόνων του Δήμου Αγρινίου για τα αρωματικά βότανα του τόπου μας.
Ένα video για τη γεωργία, το οποίο οι μαθητές μας παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και προσοχή, αποτέλεσε το ερέθισμα για να μιλήσουν για τα τοπικά μας προϊόντα.
Αφού δόθηκε ο ορισμός των αρωματικών φυτών, οι γεωπόνοι μας μίλησαν με απλό και κατανοητό τρόπο για την κατανομή των καλλιεργούμενων ειδών, τη χρήση των αρωματικών φυτών στην κοσμετολογία και τη φαρμακευτική, παρουσιάστηκε η εξέλιξη της καλλιέργειας τους ανά δεκαετία και αναφέρθηκαν αναλυτικότερα στα πιο γνωστά αρωματικά φυτά.
Τα παιδιά εξέφρασαν τις σκέψεις και τα βιώματά τους, αφού οι γονείς τους ασχολούνται με τη γεωργία και μίλησαν με αγάπη για τη σπουδαιότητα της καλλιέργειας της γης και τονίστηκε ο σεβασμός στη φύση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσκεψη στο Θεματικό Πάρκο «Κόκκινο στα ατυχήματα – Πράσινο στη Ζωή»

Την Τρίτη, 10-12-2019 οι μαθητές της Α΄, Β΄, Γ΄και Δ΄ Τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Θεματικό Πάρκο με αντικείμενο την Κυκλοφοριακή Αγωγή και τίτλο Κόκκινο στα Ατυχήματα – Πράσινο στη Ζωή.

Εκεί τα παιδιά μας συμμετείχαν σε τέσσερις βιωματικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα στην 1η δραστηριότητα αφού πραγματοποιήθηκε μια σύντομη παρουσίαση με αντικείμενο την Κυκλοφοριακή Αγωγή, οι μαθητές κλήθηκαν να παίξουν το τηλεπαιχνίδι buzzer με τίτλο «Κυκλοφορώ Σωστά;», ένα παιχνίδι γνώσεων αρκετά διασκεδαστικό! Στη 2η δραστηριότητα  μέσα από δυο κουτιά με 60 πινακίδες οδικής κυκλοφορίας (ρυθμιστικές, πληροφοριακές και κινδύνου) τα παιδιά έβρισκαν εκείνη που περιέγραφε ο Αξιωματικός της Τροχαίας. Όποιος παίκτης την έβρισκε πρώτος έτρεχε κατά μήκους ενός τάπητα διαδρόμου και κολλούσε το αντίστοιχο σήμα στον μαυροπίνακα. Στην 3η δραστηριότητα οι μαθητές έπαιξαν παιχνίδι παρόμοιο με τη Μονόπολη με τίτλο «Τάπητας Πράσινο Κόκκινο» Στην τελευταία δραστηριότητα κλήθηκαν να σχεδιάσουν ελεύθερα τις εντυπώσεις τους από το θεματικό πάρκο βάζοντας όλη τους τη δεξιοτεχνία ελπίζοντας σε ένα βραβείο.

Μέσα από την επίσκεψη αυτή τα παιδιά με βιωματικό και συνάμα διασκεδαστικό τρόπο ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας.
17 Νοέμβρη- Η επέτειος του Πολυτεχνείου!

«Πάνω σ’ κείνη …τη πεσμένη πόρτα
δώσανε ξανά τον όρκο,
όρκο της νιότης
της ζωής, της λευτεριάς
όρκο του ονείρου και της πράξης».

Με αυτούς τους στίχους ο ποιητής μας Γιάννης Ρίτσος, σημάδεψε το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ του Νοέμβρη του 1973, την επέτειο εξέγερσης της ελληνικής νεολαίας ενάντια στην ξενοκίνητη δικτατορία που επιβλήθηκε με τα όπλα, τον Απρίλη του 1967 στη πατρίδα μας, καταλύοντας έτσι τη δημοκρατία. Από τότε 46 χρόνια μετά, η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, γιορτάζεται και θυμίζει…
Οι καιροί όμως άλλαξαν…
Και η επέτειος αναζητά τον σημερινό συμβολισμό της.
Έτσι λοιπόν, την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 οι μαθητές της Ε’ τάξης του σχολείου μας με τη βοήθεια της δασκάλας τους, κας Σκεπετάρη Διαμάντως έκαναν με τη δική τους παιδική οπτική μια αναδρομή στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνα τα χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, απήγγειλαν ποιήματα, τραγούδησαν και απέδωσαν θεατρικά το έργο «Εμένα με νοιάζει» του Θωμά Μενεξέ. Το σημαντικότερο νόημα του θεατρικού αυτού έργου αλλά και της επετείου του Πολυτεχνείου δεν είναι άλλο από την ανάγκη κάθε δημοκρατικός πολίτης να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και να προστατεύει τη δημοκρατία, η οποία εξάλλου ως πολίτευμα είναι από μόνη της αδύναμη και στηρίζεται στην υποστήριξή της από την κοινωνία των ενεργών πολιτών. Ας σταθούμε και εμείς σήμερα ταπεινοί προσκυνητές μπροστά στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και ας αναλογιστούμε το πόσο μεγάλο είναι το χρέος μας να διαφυλάξουμε τα αγαθά της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Το Πολυτεχνείο θα μείνει για πάντα σύμβολο της δημοκρατίας και της ελευθερίας.Ευρωπαϊκή Ημέρα για την προστασία των παιδιών ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση

Η 18η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.
Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας αντάλλαξαν σκέψεις, πληροφορίες, ιδέες και διεξήγαγαν δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Πιο συγκεκριμένα έγινε ενημέρωση από τον δ/ντή του σχολείου μας για τα δικαιώματα των παιδιών και τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται για την προστασία τους από τέτοιου είδος κακόβουλες ενέργειες. Παρουσιάστηκαν video εγκεκριμένα από τον ιστότοπο του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το θέμα, έγιναν συζητήσεις των εκπαιδευτικών με τους μαθητές τους και παρουσιάστηκαν εικαστικές δημιουργίες, που εξέφραζαν τα συναισθήματα των παιδιών.
Στόχος των δράσεων αυτών είναι η ενθάρρυνση ανοιχτών συζητήσεων σχετικές με το θέμα και η ενδυνάμωση των παιδιών για την εξάλειψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Εκδήλωση μνήμης και τιμής των πεσόντων πιλότων της Μεγάλης Χώρας!

Μια συγκινητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019, ημέρα εορτής των Αρχαγγέλων και της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην τοπική κοινότητα της Μεγάλης Χώρας. Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης πραγματοποίησαν μια εκδήλωση τιμής στη μνήμη του Επισμηναγού Καραθάνου Κων/νου  και του Υποσμηναγού Αλεξανδράκη Κων/νου, πεσόντων πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία  και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου από τον ιερέα του ναού, πατέρα Κοσμά και τον πατέρα Δημήτριο Πατσιαλό, ιερέα της ενορίας Αγ. Δημητρίου Νεάπολης, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. Πιο  συγκεκριμένα παρεβρέθησαν : ο αντιδήμαρχος Αγρινίου,  κ. Ζαρκαβέλης Χρήστος, ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Χασιώτης Γρηγόριος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ, κ.  Κιτσοπάνος Κων/νος, ο ανθυπολοχαγός (ΥΑΔ) κ. Χαραλαμπάκης Κων/νος, ο πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών, κ. Τσάτσαλος,  ο πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Σωμάτων Ασφαλείας, κ. Τσούνης Δημ., ο πρώην δήμαρχος της Νεάπολης, κ. Τσαμάκης Παν., ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας, κ. Μέρκος Γεώργιος, ο πρώην δ/ντης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης, κ. Χαραμής Κων/νος καθώς και η οικογένεια του ήρωα Κων/νου Αλεξανδράκη.

Ο δ/ντης του σχολείου, κ. Πιτταροκοίλης Γεώργιος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο οφειλόμενο χρέος της πατρίδας προς τους ήρωές της και την επιτακτική ανάγκη να καθιερωθούν τέτοιες εκδηλώσεις, ενώ ο θεολόγος κ. Τασολάμπρος Γεώργιος στην ομιλία του εξήρε το ήθος και την ανδρεία των δύο πιλότων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε σιωπηλή πορεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των υπολοίπων παρευρισκομένων  προς το σχολείο με ενδιάμεσους σταθμούς τα δύο μνημεία των ηρώων. Εκεί όλοι εναπόθεσαν από  ένα κλαδί δάφνης και ακούστηκε ο εθνικός μας ύμνος.  Στο τέλος της εκδήλωσης υπεγράφη το αίτημα του σχολείου, ώστε να δοθεί από την πολιτεία ένα παροπλισμένο αεροπλάνο για έκθεση στη Μεγάλη Χώρα προς τιμή των δύο αεροπόρων.

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης θερμές ευχαριστίες στους παρακάτω χορηγούς: Ενορία Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου, κ. Χασιώτη Γρηγόριο, κ. Κιτσοπάνο Κων/νο, κ. Τασολάμπρο Γεώργιο,  Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Δ. Σ. Νεάπολης.


Μια μέρα γεμάτη … πολιτισμό!

Την Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 είχαμε μια πολύ γεμάτη ημέρα! Κάναμε ένα μικρό διάλειμμα από τις συνηθισμένες σχολικές μας εργασίες, αφήσαμε κλειστά τα βιβλία μας και ανοίξαμε… τα μάτια της ψυχής μας, αφού είχαμε τη χαρά να δούμε μια υπέροχη θεατρική παράσταση και να επισκεφθούμε μια έκθεση γλυπτικής.

Πιο συγκεκριμένα παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «Πιο  δυνατός από τον Σούπερμαν» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, μια παράσταση που μας ταξίδεψε στον κόσμο των ατόμων με ιδιαίτερες δυνατότητες. Μέσα από το δυνατό κείμενο του συγγραφέα, Ρόι Κιφτ, ήρθαμε σε επαφή με το ευαίσθητο θέμα της αναπηρίας. Γελάσαμε, προβληματιστήκαμε και  αναρωτηθήκαμε αν ο κόσμος μας είναι φτιαγμένος για μια κατηγορία ανθρώπων, τους αρτιμελείς, ή αν μέσα σε αυτόν μπορούμε να συνυπάρξουμε όλοι μαζί στηρίζοντας ο ένας τον άλλον χωρίς ταμπέλες και διακρίσεις διεκδικώντας το δικαίωμα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την Παλαιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου, όπου εκτίθενται τα έργα του Ευάγγελου Τύμπα, ενός αυτοδίδακτου καλλιτέχνη, ο οποίος έδωσε ζωή με την τέχνη του στον άψυχο γύψο δημιουργώντας καταπληκτικές προτομές. Τα εκθέματα άγγιξαν τις ψυχές μας, αφού ήταν φτιαγμένα με τόσες λεπτομέρειες και έμοιαζαν αληθινά! Υπέροχες δημιουργίες από έναν εξαιρετικό γλύπτη!

Ήταν πραγματικά μια ημέρα μοναδική σε εμπειρίες και ερεθίσματα και μάθαμε τόσα πολλά εκτός σχολικής τάξης!
28η Οκτωβρίου 1940: Μια Επέτειος, Μια Μνήμη και Ένα χρέος

Την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 οι μαθητές της Γ΄ και Δ΄ Τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης με την επιμέλεια των δασκάλων τους, της κας Μπέρμπεη Κωνσταντίνας και της κας Κωστίκογλου Χριστιάνας αντίστοιχα, ετοίμασαν με πάθος, αφοσίωση και αγάπη ένα αφιέρωμα στην ιστορική επέτειο του ΟΧΙ.
Στη σκηνή της αίθουσας εκδηλώσεων του σχολείου ξετυλίχθηκαν οι ιστορικές στιγμές και το χρονικό αυτής της μαύρης περιόδου. Πόλεμος, αγώνας για την ελευθερία, κατοχή, πείνα, εξαθλίωση… Μέσα από τα ποιήματα, τα τραγούδια, τα βίντεο και τα θεατρικά που παρουσιάστηκαν, οι μαθητές, ως Έλληνες αγωνιστές, πρόταξαν τα στήθη τους στον ξένο φασισμό, όρθωσαν το ΟΧΙ τους δυναμικό και νικηφόρο, γράφοντας το δοξασμένο έπος της Αλβανίας, ενσάρκωσαν και παρουσίασαν παραστατικά τη φρίκη και το παράλογο του πολέμου και μας μετέφεραν τον αγώνα για την ελευθερία, αυτό το πανανθρώπινο και διαχρονικό αίτημα.
Την εκδήλωση αυτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο ιερέας της Μεγάλης Χώρας, ο πατέρας Κοσμάς, ο πρόεδρος της κοινότητας, κ. Χασιώτης Γρηγόριος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ, κ. Κιτσοπάνος Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, κ. Νταβαρίνος Δημήτριος, ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας, κ. Μέρκος Γεώργιος καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης, κ. Τσαμάκης Παναγιώτης.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς έδωσε την ευλογία του σε όλους τους παρευρισκομένους και μίλησε με θερμά και συγκινητικά λόγια δίνοντας πολλά συγχαρητήρια τόσο στους μαθητές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άψογα στην εκδήλωση, όσο και στις δασκάλες, που τους εμφύσησαν το πάθος και τον ενθουσιασμό. Τέλος, ο διευθυντής του σχολείου, κ. Πιτταροκοίλης Γεώργιος συνεχάρη τα παιδιά και τις εκπαιδευτικούς για την αξιόλογη και πετυχημένη εκδήλωση τους.
Ας ευχηθούμε κάθε τέτοια μέρα μνήμης και τιμής να αποτελεί πάντοτε κίνητρο για την υπεράσπιση της ειρήνης και της αρμονικής συμβίωσης των λαών.

«Αγαπώ την άθληση-Αγαπώ την υγεία μου»

Την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2019, το σχολείο μας συμμετείχε στην Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού, που για πρώτη φορά φέτος εναρμονίστηκε με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού με σύνθημα «Αγαπώ την Άθληση- Αγαπώ την Υγεία μου.»

Εντός του σχολικού μας ωραρίου υλοποιήσαμε τις παρακάτω αθλητικές δράσεις: αερόβιες κινητικές δραστηριότητες, βάδην, τρέξιμο, σκυταλοδρομία, σχοινάκι, καλαθοσφαίριση, ποδόσφαιρο, χειροσφαίριση. Όλες οι δράσεις έγιναν υπό την επίβλεψη του δ/ντή του σχολείου μας και καθηγητή Φυσικής Αγωγής, κ. Πιτταροκοίλη Γ. και του γυμναστή μας, κ. Κουκοβίνη Στ.

Σκοπός αυτών των δράσεων ήταν να τονιστούν οι αξίες που ενσαρκώνει ο αθλητισμός, όπως η ευγενής άμιλλα, ο υγιής ανταγωνισμός, η προσπάθεια του να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι ξεπερνώντας τον ίδιο μας τον εαυτό. Επιπλέον έγινε εκτενής συζήτηση για θέματα υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής καθώς και για τη σημασία της διατήρησης του σωστού σωματικού βάρους για την καλή υγεία.

Ήταν μια υπέροχη εμπειρία για τους μαθητές μας καθώς συμμετείχαν σε όλες τις δραστηριότητες με πολλή χαρά και ενθουσιασμό. Τους δόθηκε η ευκαιρία να κινητοποιηθούν και να βγουν από την αδράνεια σε μια εποχή που δυστυχώς η κοινωνική  δικτύωση καθηλώνει κι ακινητοποιεί τους μαθητές στερώντας τους την απόλαυση της φύσης, την κοινωνική συνεύρεση σε πραγματικό χρόνο και το ευ αγωνίζεσθαι.