5 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Στις 5 Δεκεμβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού. Στο πλαίσιο του εορτασμού αυτού, η Ακτίνα Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Αιτ/νίας πραγματοποίησε ενημερωτικές δράσεις σε δημοτικά σχολεία του νομού μας.
Σήμερα εθελοντές επισκέφθηκαν το σχολείο μας, το οποίο συμμετέχει ενεργά από το σχολικό έτος 2017-18 σε εθελοντικές δράσεις και μίλησαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για την αξία της προσφοράς και της εθελοντικής εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, μας επισκέφθηκαν η κα Μακρή Ανθούλα, ως υπεύθυνη της Ακτίνας Εθελοντισμού, καθώς και οι εθελοντές κα Λαφύρη Αγνή, νοσηλεύτρια, η κα Χρήστου Ντίνα, νοσηλεύτρια, και ο κ. Γιάννης Θέρμος, υπεύθυνος πληροφορικής.
Η κα Μακρή έκανε μια ιστορική αναδρομή στον εθελοντισμό και μας μίλησε διεξοδικά για τους τομείς που δραστηριοποιείται η Ακτίνα Εθελοντισμού αναφερόμενη σε πολιτιστικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπου η συμμετοχή μικρών και μεγάλων είναι μεγάλη.
Στόχος όλων αυτών είναι η αφύπνιση της ανθρώπινης συνείδησης και η συνειδητοποίηση ότι η προσφορά στον συνάνθρωπο είναι πράξη αλληλεγγύης. Όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας κοινωνίας πιο ανθρώπινης, πιο δίκαιης όπου θα κυριαρχεί η αγάπη και η κατανόηση στον συνάνθρωπο.
Οι μικροί μαθητές παρακολουθούσαν με πραγματικό ενδιαφέρον και συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη συζήτηση κατανοώντας την αξία της προσφοράς. Χάρηκαν ιδιαιτέρως με την παρακολούθηση των video, όπου είδαν και δικές τους φωτογραφίες από τις εθελοντικές τους δράσεις.
Συγχαρητήρια σε όλους για αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια!

Γ΄ Βραβείο Ζωγραφικής!

Το σχολείο μας συμμετείχε στο μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής στο πλαίσιο του εορτασμού του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας και ο μαθητής της ΣΤ΄ τάξης, Θεόδωρος Τσακμάκης, κέρδισε το Γ΄ βραβείο για την εκτέλεση της πιο καλαίσθητης ζωγραφιάς. Η απονομή του βραβείου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018 στον αύλειο χώρο του σχολείου μας από τον διευθυντή, κ. Πιτταροκοίλη Γεώργιο, παρουσία όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου μας.
Πολλά συγχαρητήρια και πάντα επιτυχίες!!!!


Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία!

Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου γιορτάστηκε η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από το σχολείο μας με σεβασμό και ταπεινότητα, όπως άρμοζε σε μια εξεγερμένη γενιά που κλήθηκε να ανατρέψει με αυταπάρνηση, θάρρος, θυσία και ηρωισμό ένα δικτατορικό καθεστώς που υπονόμευσε τη δημοκρατία και έβαλε σε δεύτερη μοίρα τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου.
Τα τμήματα της Ε1 και Ε2 τάξης που επιμελήθηκαν τη γιορτή με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, κα. Γκορόγια Σοφία και κα. Τουρκομανώλη Νικολέτα, μας βοήθησαν να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τόσο την πορεία της επταετούς δικτατορίας, μιας ζοφερής περιόδου όπου η χώρα μας μπήκε στο γύψο, όσο και του αγώνα της νεολαίας για ένα καλύτερο αύριο.
Οι μαθητές μας με πολύ χιούμορ, σεβασμό κι απόλυτο συγχρονισμό μας εξέπληξαν για άλλη μια φορά, δίνοντας την ψυχή τους! Πληθώρα σκετς, τραγουδιών κι οπτικοακουστικών ντοκουμέντων πλαισίωναν την παράσταση. Το κεντρικό μήνυμα της γιορτής ήταν να πάμε πέρα από τα πρόσωπα και να εστιάσουμε στη δύναμη της νεολαίας και των παιδιών που έχοντας όπλο τους τη γνώση μπορούν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη του μέλλοντος!
Η γιορτή δεν θα μπορούσε να κλείσει αλλιώς παρά με ένα απόσπασμα από τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη («Οι πολλοί κρίνουν καλύτερα»), όπου υμνείται η διαχρονική αξία της Ελευθερίας και Δημοκρατίας καθώς και η ανάγκη της καθημερινής και άνευ όρων υπεράσπισής τους.
Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά μας!!!!
Ο Εγωιστής Γίγαντας!

Τη σπουδαία και εξαιρετικά διδακτική παράσταση, «Ο εγωιστής γίγαντας» του Όσκαρ Ουάιλντ, από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές μας συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας την Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2018.
Τα παιδιά συνεπαρμένα τόσο από την πλοκή και τα μηνύματα του συγγραφέα όσο και από την ερμηνεία των ηθοποιών παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και προσοχή το υπέροχο αυτό παραμύθι.
Η ιστορία είναι γνωστή. Ένας γίγαντας γεμάτος εγωισμό κι έπαρση απαγόρευε στα παιδιά να παίζουν στον πανέμορφο κήπο του σφραγίζοντας όχι μόνο τις εισόδους του παλατιού του αλλά κυρίως τις πύλες της καρδιάς του, μην επιτρέποντας την όποια ευαισθησία, που ενδεχομένως να είχε, να εισχωρήσει μέσα του και να τον γλυκάνει. Έτσι ο Χειμώνας θρονιάστηκε μεγαλοπρεπώς στον κήπο του. Ο χρόνος περνούσε κι η εποχή δεν άλλαζε. Το κελάηδημα ενός πουλιού ήταν αρκετό για να τον κάνει να σκεφτεί το λάθος του. Η μετάνοια και η αγάπη άρχισαν να παλεύουν μέσα στη ψυχή του με την έπαρση και τον εγωισμό, και τελικά νίκησαν.
Τα μηνύματα του έργου ήταν έντονα και δυνατά. Τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι η αγάπη και η καλοσύνη έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο στο παζλ της ζωής. Οι παιδικές ματιές είναι πάντοτε ο φάρος στα σκοτεινά και δύσβατα μονοπάτια που καλούμαστε να περπατήσουμε. Ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος μόνο αν αφήσουμε την ελπίδα και την αγάπη να διεισδύσουν στην ανθρώπινη ψυχή και να φωτίσουν τα πιο σκοτεινά σημεία της ανθρώπινης ύπαρξης.


Φάρσα ή κέρασμα;

Μια ευχάριστη δραστηριότητα προετοίμασαν οι μαθητές της Στ΄ Τάξης στο πλαίσιο της εορτής του γαλλικού Halloween! Πιο συγκεκριμένα, η καθηγήτρια Γαλλικής φιλολογίας Καμποσιώρα Βάσια μαζί με τα παιδιά συζήτησαν την ιστορία του εθίμου και τις ρίζες του, έφτιαξαν χάρτινα φαντασματάκια, ζωγράφισαν, έπαιξαν κρυπτόλεξο και επιτραπέζια παιχνίδια με τις αντίστοιχες γαλλικές λέξεις και τραγούδησαν γαλλικά τραγούδια. Ακόμη διακόσμησαν μια γωνιά της τάξης με τις δημιουργίες τους και επισκέφτηκαν τη Δ΄ Τάξη, όπου τραγούδησαν και κέρασαν τους μαθητές γλυκίσματα. Ο ενθουσιασμός και η ικανοποίηση αποτυπώθηκαν στα πρόσωπα των παιδιών. Με αυτή τη δράση δόθηκε μια εύθυμη νότα στη σχολική μας καθημερινότητα!
Επαφή με τη Ρομποτική

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ρομποτικής (We go STEM Greece), τη Δευτέρα, 29/10/2018 οι Ε΄ και Στ΄ τάξεις του σχολείου μας συμμετείχαν σε ένα κατεξοχήν δημιουργικό δίωρο όπου, αφού αρχικά παρακολούθησαν δύο βίντεο για το πώς οι μηχανές αντικατέστησαν τον άνθρωπο σε πολλούς τομείς, προβληματίστηκαν για τις θετικές κι αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας στη ζωή μας.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο κλήθηκαν να συναρμολογήσουν έναν βραχίονα, ακολουθώντας οδηγίες από εικόνα και βίντεο και ακολούθως να προγραμματίσουν τον βραχίονα (ρομπότ) ώστε να σχεδιάζει μόνος του πάνω σε χαρτί.
Το δημιουργικό εγχείρημα των παιδιών στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία από το σύνολο των μαθητών. Έτσι τα παιδιά μυήθηκαν στις νέες τεχνολογίες αποκομίζοντας πρωτόγνωρες εμπειρίες κι απίστευτη αυτοπεποίθηση!

Τιμούμε το ένδοξο ’40!

 28η Οκτωβρίου! Με επισημότητα και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου του OXI. Το σχολείο μας παρευρέθηκε στη Δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Αποστόλου Παύλου, εκπροσωπούμενο από τον διευθυντή και αντιπροσωπεία του εκπαιδευτικού προσωπικού καθώς και των μαθητών των μεγάλων τάξεων. Η παρουσία τους αποτέλεσε τον ελάχιστο φόρο τιμής στα ιερά σύμβολα της Πατρίδας και της Πίστης μας! Με τη λήξη της Δοξολογίας ο πανηγυρικός λόγος της Εθνικής μας Επετείου εκφωνήθηκε από την εκπαιδευτικό της Ε΄ τάξης, κα. Γκορόγια Σοφία. Με εκτενείς αναφορές στο ιστορικό χρονικό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η εκπαιδευτικός με γλαφυρό ύφος εξήρε το απαράμιλλο σθένος και τη γενναιότητα των αγωνιστών του ’40 καταλήγοντας σε βαθύ στοχασμό για τα σημερινά Όχι που καλείται να πει ο άνθρωπος προκειμένου να προασπίσει βασικές αρχές και θεμελιώδεις θεσμούς της κοινωνίας. Μετά το πέρας της ομιλίας και τη λήξη της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων, καθώς και στα μνημεία του Επισμηναγού Καραθανάση Κων/νου και του Υποσμηναγού Αλεξανδράκη Κων/νου, προκειμένου να αποδοθεί η αρμόζουσα τιμή στους ηρωικά πεσόντες. Η λαμπρότητα της μέρας έκλεισε με την παρέλαση των μαθητών μας, οι οποίοι με την άριστη παρουσία τους τίμησαν με τον δικό τους τρόπο τους ήρωες μας.

Χρόνια πολλά!

Το άσβεστο «ΟΧΙ» των Ελλήνων!

Την Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, για να παρακολουθήσουμε το αφιέρωμα, που ετοίμασαν οι δασκάλες της Γ΄ και  Δ΄ τάξης, κα. Κωστίκογλου Χριστιάνα και κα. Μπέρμπεη Κων/να μαζί με τους μαθητές τους για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Με πάθος, ενθουσιασμό και υπερηφάνεια οι μαθητές μας ξεφύλλισαν τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας και μας συγκίνησαν με τις ερμηνείες τους σε αυτή τη θεατρική παράσταση, που περιελάμβανε σκετς, τραγούδια, ποιήματα και ηχητικά ντοκουμέντα από αυτή τη μαύρη περίοδο της ιστορίας  μας.

Σκοπός της γιορτής μας είναι να γνωρίσουν οι νέοι μας τις αξίες και τα ιδανικά των προγόνων μας, οι οποίοι δεν δίστασαν να θυσιάσουν τη ζωή τους για τη δική μας ελευθερία, να ατενίσουν με αισιοδοξία το μέλλον και να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια κοινωνία συνοχής και ευημερίας.

Θα θέλαμε να συγχαρούμε θερμά τους μαθητές της Γ’ και της Δ΄ Τάξης που ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά στις κοπιαστικές προετοιμασίες και απέδωσαν με την ψυχή τους καθώς και τις δασκάλες τους που ανέλαβαν τόσο την προετοιμασία όσο και τον συντονισμό της γιορτής! Μπράβο σας!

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό:

Πρόσκληση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου!

Σας προσκαλούμε στη γιορτή που θα πραγματοποιήσει

η Γ΄ και η Δ΄ Τάξη του σχολείου μας

την Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 8:30 π.μ.,

για να ξεφυλλίσουμε μαζί τις ηρωικές σελίδες του 1940.

 

Οι δασκάλες της  Γ΄ και Δ΄ Τάξης:

Χριστιάνα Κωστίκογλου και Κωνσταντίνα Μπέρμπεη

Ας κινηθούμε

Την Τρίτη , 2 Οκτωβρίου 2018 το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτικό περίπατο στο γήπεδο της περιοχής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού.
Οι μαθητές του σχολείου μας γεμάτοι ενέργεια και καλή διάθεση συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες υπό την επίβλεψη του δ/ντή του σχολείου μας, κ. Πιτταροκοίλη Γεωργίου, καθηγητή φυσικής αγωγής και του γυμναστή μας, κ. Κουκοβίνη Σταύρου. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν αερόβιες κινητικές δραστηριότητες όπως βάδην, τρέξιμο και σκυταλοδρομία καθώς και ομαδικά αθλήματα όπως καλαθοσφαίριση , ποδόσφαιρο και πετοσφαίριση.
Κεντρικός στόχος όλων αυτών είναι η δραστηριοποίηση των μαθητών για συμμετοχή σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες, ώστε να αντικατασταθεί η αδράνεια και η έλλειψη κίνησης, που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο τρόπο ζωής, με ενεργητικότητα και κίνηση. Απώτερος σκοπός αυτών των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών και η απόκτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής καθώς και η βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης.
Επιστρέφοντας στις σχολικές μας αίθουσες συζητήσαμε για τα οφέλη που προσφέρει ο αθλητισμός σε συνδυασμό με την ψυχαγωγία και υιοθετήσαμε με ενθουσιασμό το σύνθημα «ΑΣ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ».