Παναγιώτης Κανελλόπουλος
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (2 Απριλίου), οι μικροί μαθητές της Β’ Δημοτικού συμμετείχαν σε μια ξεχωριστή δράση με στόχο την καλλιέργεια της Ενσυναίσθησης, της Αποδοχής και του Σεβασμού στη διαφορετικότητα!
Ξεκίνησαν διαβάζοντας το βιβλίο «Το Αυγό», της Εύας Βακιρτζή, παρέα με τη δασκάλα τους, κ. Χριστίνα Παπαγεωργίου. Μέσα από την ιστορία, τα παιδιά εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν τα δικά τους “αυγά” – σύμβολα της μοναδικότητας και της εσωτερικής ομορφιάς κάθε ανθρώπου. Στη συνέχεια, τα “ράγισαν” με τρόπο συμβολικό, γράφοντας πάνω τους λέξεις-κλειδιά όπως Σεβασμός, Αγάπη και Αποδοχή.
Η δράση συνεχίστηκε με ένα βιωματικό παιχνίδι που βοήθησε τα παιδιά να κατανοήσουν βαθύτερα τη σημασία της αποδοχής και τη δύναμη της αγάπης στην καθημερινότητά μας.
Στο τέλος της δραστηριότητας, η εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης, κ. Εύα Καφεζά, συζήτησε με τα παιδιά και απάντησε με ευαισθησία στις απορίες τους.
Την Τέταρτη 2 Απριλίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, οι μαθητές της Β΄ τάξης, μαζί με τη δασκάλα τους κ. Χριστίνα Παπαγεωργίου, επισκέφθηκαν τη σχολική βιβλιοθήκη και διάβασαν το βιβλίο «Μια ζαχαρένια ιστορία», ένα τρυφερό βιβλίο που μιλά με απλό και κατανοητό τρόπο για τον παιδικό διαβήτη τύπου 1.
Μέσα από την αφήγηση, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την έννοια του διαβήτη, ευαισθητοποιήθηκαν και ενημερώθηκαν γύρω από αυτή τη χρόνια πάθηση. Η σχολική νοσηλεύτρια, κ.Ανθή Οικονόμου, ήταν εκεί για να απαντήσει σε απορίες, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες και εξηγώντας πώς μπορεί να είναι η καθημερινότητα ενός παιδιού με διαβήτη.
Η δράση ολοκληρώθηκε με μια δημιουργική βιβλιοπαρουσίαση! Οι μικροί μαθητές έμαθαν ποιος είναι ο συγγραφέας, ο εικονογράφος και ο εκδότης του βιβλίου και έγραψαν τη δική τους περίληψη με πολλή φαντασία και ευαισθησία. Ζωγράφισαν σκηνές που τους άγγιξαν, αποτύπωσαν συναισθήματα στο χαρτί και μοιράστηκαν τις σκέψεις τους.
Φυσικά, δεν έλειψε και η αξιολόγηση του βιβλίου… Το αποτέλεσμα; 5 αστέρια από όλα τα παιδιά! Ένα βιβλίο που τα συγκίνησε, τα δίδαξε και τους έδειξε πως η αποδοχή και η κατανόηση ξεκινούν από τη γνώση.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου οι μαθητές-τριες της Α’ τάξης με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Ελένης Σταματοπούλου μίλησαν για τον μεγάλο παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και τα πιο γνωστά παραμύθια του. Μπήκαν στον μαγικό κόσμο των βιβλίων, έμαθαν πώς δημιουργείται ένα βιβλίο, ποιοι είναι οι συντελεστές του και ποια είναι τα δικαιώματα του μικρού αναγνώστη. Διαπίστωσαν ότι οι αναγνώστες μπορούν να ζήσουν χιλιάδες ζωές μπαίνοντας στη θέση των ηρώων του βιβλίου και να ταξιδέψουν σε φανταστικούς, μακρινούς και όμορφους κόσμους!
Τέλος ενθουσιάστηκαν με τους σελιδοδείκτες που δημιούργησαν, για να μη χάνουν ποτέ τη σελίδα των αγαπημένων τους βιβλίων!
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) οι μαθητές/τριες των δύο τμημάτων της Β’ τάξης του Σχολείου μας πραγματοποίησαν μια ξεχωριστή επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο Πολύεδρο με τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς : κ. Γαρουφαλή Μαρία- Β1 και κ. Παπαγεωργίου Χριστίνα-Β2. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη μαγεία των βιβλίων και να ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία!
Η συγγραφέας κ. Ιωάννα Αραμπατζή υποδέχτηκε τα παιδιά με το παραμύθι της “Το Ταξίδι του Αηδονιού”, μια όμορφη ιστορία γεμάτη συναισθήματα και φαντασία που προτρέπει τα παιδιά να βρουν «τη φωνή που κρύβουν μέσα τους»! Τα παιδιά άκουσαν με προσοχή, ταξίδεψαν με τη σκέψη τους και μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους για την ιστορία.
Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στην γκαλερί που φιλοξενείται στον ίδιο χώρο. Εκεί, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την τέχνη, παρατηρώντας έργα και συζητώντας για τα χρώματα, τις τεχνικές και τα συναισθήματα που τους προκαλούσαν.
Στο τέλος, εμπνευσμένα από τη σημερινή εμπειρία, τα παιδιά πήραν μολύβια, χρώματα και με πολλή φαντασία δημιούργησαν το δικό μας βιβλίο! Ζωγράφισαν και άφησαν τη δημιουργικότητά μας ελεύθερη, φτιάχνοντας μοναδικά έργα τέχνης.
Μια ημέρα γεμάτη έμπνευση, βιβλία και τέχνη, που θα μείνει αξέχαστη σε όλους μας!
Με αφορμή την Πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025 , η Δ’ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε μία ευχάριστη και συμβολική δράση πρόληψης της βίας και επιπλέον σύσφιξης των φιλικών σχέσεων μεταξύ των μαθητών μας. Κατά την διδακτική ώρα του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων , τα παιδιά συνοδευόμενα από τον εκπαιδευτικό τους κ. Ανδρέα Στεφανόπουλο κατέβηκαν στο προαύλιο και σχημάτισαν έναν μεγάλο κύκλο πιασμένα χέρι χέρι.
Εκεί συνομίλησαν για περιστατικά εκφοβισμού , βίας, αδικίας ως γεγονότα που πηγάζουν από την επικέντρωσή μας στα αδύνατα στοιχεία του χαρακτήρα κάποιου. Η συμβίωση στο σχολείο απαιτεί καλή πρόθεση, συνεργασία και φιλία. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν δούμε σε κάθε παιδί τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα του, τα θετικά του σημεία, όταν δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στα προτερήματα του άλλου.
Όλοι έχουμε ταλέντα, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι προσοχή, αποδοχή και αγάπη.
Για κάθε παιδί που έβγαινε από τον κύκλο, όλοι οι υπόλοιποι σκέφτονταν και εξέφραζαν
δυνατά τα καλά και δυνατά του χαρακτηριστικά. Στο τέλος τα παιδιά κατάλαβαν ότι μπορεί όλοι να μην διαθέτουν τα ίδια χαρίσματα αλλά όλοι είναι ικανοί για διαφορετικά επιτεύγματα!
ΟΛΟΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ – ΟΛΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ- ΟΛΟΙ ΙΚΑΝΟΙ !
«Παράταση εγγραφών στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2025-26» Σχετ.: 1) η με αρ. πρωτ. Φ.6/23717/Δ1/04-03-2025 (ΑΔΑ: 9ΠΡΧ46ΝΚΠΔ-8ΓΟ) Εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. με θέμα: «Εγγραφές μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2025- 2026» 2) η με αρ. πρωτ. Φ.6/24732/Δ1/06-03-2025 (ΑΔΑ: 6Δ7Ξ46ΝΚΠΔ-ΥΧΔ) Εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. με θέμα: «Εγγραφές μαθητών/τριών στα Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2025-2026»
Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών, σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές μαθητών/τριών στα Δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2025-2026, παρατείνονται μέχρι και τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025.
Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας και του εκφοβισμού, τα δύο τμήματα της Β’ Δημοτικού με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Γαρουφαλή Μαρίας (Β1) και Παπαγεωργίου Χριστίνας (Β2), συνεργάστηκαν με το 6ο Νηπιαγωγείο για να δημιουργήσουν μια μοναδική δράση γεμάτη συναισθηματική αξία και δημιουργικότητα. Η δράση αυτή, που ενίσχυσε τις αξίες του σεβασμού και της αλληλεγγύης, αποτέλεσε μια πολύτιμη ευκαιρία για τα παιδιά να εκφραστούν και να κατανοήσουν τη σημασία της αποδοχής και της συνεργασίας.
Με αφορμή το βιβλίο “Τα χέρια δεν χτυπάνε, τα χέρια αγαπάνε”, τα παιδιά συμμετείχαν σε μια ουσιαστική συζήτηση για τη σημασία της αγάπης, του σεβασμού και της αποδοχής. Ακολούθως, δημιούργησαν χάρτινα μηνύματα που προωθούν την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη.
Η δράση κορυφώθηκε με το χορό και το τραγούδι του «Χέρια σαν κι αυτά», μεταφέροντας ένα πανηγυρικό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης, ενάντια σε κάθε μορφή σχολικής βίας. Μέσα από αυτή τη δημιουργική και εκπαιδευτική δραστηριότητα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν με όμορφο και θετικό τρόπο, ενισχύοντας την αξία της συνεργασίας και της κοινής προσπάθειας για έναν κόσμο χωρίς βία.
Θερμές ευχαριστίες εκφράστηκαν στις εκπαιδευτικούς του 6ου Νηπιαγωγείου για τη συνεργασία και τη στήριξή τους στην υλοποίηση αυτής της όμορφης δράσης. Συγκεκριμένα στις νηπιαγωγούς Φωτεινή Σακελλαροπούλου, Γιώτα Καραμάνη, Δόξα Γεωργάτου, στην Καλλιόπη Κωνσταντινοπούλου (Νηπιαγωγό Ειδικής Αγωγής) και στη Γιώτα Μωραΐτη (εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης).
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και απέκτησαν μέσα από αυτή την συνεργασία και τις όμορφες δράσεις στάσεις ζωής και γέμισαν θετικά μηνύματα!!
Αποκτούν τα πρωτάκια ενσυναίσθηση
Στα πλαίσια της Πανελλήνιας ημέρας κατά της σχολικής βίας οι μικροί μαθητές και μαθήτριες της Α’ τάξης συζήτησαν με τη δασκάλα τους κ. Ελένη Σταματοπούλου για τον σχολικό εκφοβισμό, τι είναι και τι μπορεί να κάνει ένα παιδί που δέχεται εκφοβισμό στο σχολείο.
Είδαν την ιστορία του Όλιβερ Μπάτον , που πολλά παιδιά στο σχολείο τον κορόιδευαν. Άκουσαν την αληθινή ιστορία της Τρούντι Λούντβιγκ με τίτλο “Το αόρατο αγόρι”. Μπήκαν στη θέση του ήρωα και ένοιωσαν κάποια από τα συναισθήματα του ήρωα..! Σκέφτηκαν πόσα αόρατα παιδιά υπάρχουν γύρω τους…
Στη συνέχεια δημιούργησαν μπαλόνια με συνθήματα κατά της βίας όπως:
<< Δε φοβίζουμε ποτέ τα άλλα παιδάκια>>, << Τα χέρια είναι για να φροντίζουν και όχι για να φοβίζουν>>, << Η μόνη λύση στη βία είναι η φιλία>> κ.ά. , τα οποία κόλλησαν στην πόρτα της Α’ τάξης.
Τέλος, έφτιαξαν ένα χεράκι για να δείξουν τι μπορούν να κάνουμε με τα χέρια τους, εκφράζοντας τις ιδέες τους. Μερικές από αυτές ήταν: «Τα χέρια δεν είναι για να χτυπάνε. Τα χέρια είναι για να αγαπάνε, να αγκαλιάζουν, να παίζουν, να χαϊδεύουν, να ζωγραφίζουν ».
Αγαπητοί γονείς,
την ερχόμενη Τρίτη 18 Μαρτίου 2025 και ώρα 1.20μμ θα επιδοθούν οι Βαθμολογίες του Β’ Τριμήνου στους γονείς των μαθητών/τριών των Γ’, Δ’, Ε ΄και ΣΤ’ Τάξεων από τους/τις Εκπ/κούς των αντίστοιχων Τμημάτων . Για τους γονείς των μαθητών των Α’ και Β΄ Τάξεων θα γίνει προφορική ενημέρωση από τους/ τις εκπαιδευτικούς επίσης. Το Ολοήμερο θα λειτουργήσει κανονικά.
Η Διευθύντρια
Μαρία Κ. Μαρκέτου