Αυγ 09
31

«ΜΑΥΡΗ» η νέα σχολική χρονιά για την Αχαΐα

Κάτω από (Σχ. Χρονιά 2009-10) από στις 31-08-2009

 katalipsi-loyketo.jpg

   Νέα, μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενη, επίθεση δέχεται η δημόσια εκπαίδευση στην Αχαΐα από την ίδια τη διοίκηση του νομού. Ο Διευθυντής εκπαίδευσης έχει μετατραπεί στον πιο στυγνό διεκπαιραιωτή της κυβερνητικής πολιτικής της λιτότητας και της ταξικής επιλογής στην εκπαίδευση. Στόχος η λιτότητα που επιβάλλει η κυβέρνηση στο όνομα της κρίσης και αποτέλεσμα θα είναι η καταρράκωση της δημόσιας εκπαίδευσης που θα κάνει πιο εύκολη τη θεσμοθέτηση των μεταρρυθμίσεων της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ στην πορεία της ιδιωτικοποίησης. Της εκπαιδευτικής πολιτικής που συμφέρει τις μεγάλες επιχειρήσεις και επιβάλλει η ΕΕ των μονοπωλίων. Που θα κάνει τα παιδιά μας εύκαμπτους απασχολήσιμους, σύγχρονους δούλους.

  Η διοίκηση αυθαιρετεί και πολλές φορές παρανομεί παίρνοντας μέτρα κατάργησης σχολείων που δε δικαιούται. Υποβιβάζει σχολεία της περιφέρειας και συμπτύσσει τμήματα στην πόλη με κριτήρια αυστηρά αριθμητικά. Αδιαφορεί για τις παιδαγωγικές ανάγκες, την αντισταθμιστική αγωγή στην επαρχία, την ύπαρξη μεταναστόπουλων, τσιγγανόπαιδων και παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες στα τμήματα και τα καταδικάζει για όλη τους τη ζωή. Αδιαφορεί πλήρως για τις προτάσεις των σχολικών συμβούλων, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν και τους έχει στο περιθώριο, η ενισχυτική διδασκαλία πάει να καταργηθεί, τα λειτουργικά κενά που θα παρουσιάζονται στα μέσα της χρονιάς δε θα καλύπτονται και  τα σχολεία θα βρίσκονται σε υπολειτουργία και αναστάτωση ενώ οι δάσκαλοι θα υποχρεώνονται σε απλήρωτες υπερωρίες και συμπτύξεις τμημάτων.

 

  Κανένας προγραμματισμός για μια καλή σχολική χρονιά δεν υπάρχει, υπάρχει όμως μεθοδευμένος σχεδιασμός για το χτύπημα της δημόσιας εκπαίδευσης:

  • Τα σχολεία αρχίζουν και πολλοί δε γνωρίζουν που θα τοποθετηθούν, γιατί η προσπάθεια περιορισμού των θέσεων ακόμα συνεχίζεται – οι υπεράριθμοι φτάνουν τους 100 και ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι στον αέρα.
  • Το 66ο ΔΣ γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί – με αρχή την υποβίβασή του σε 5/θέσιο – και να απορροφηθεί από άλλο για να εξυπηρετηθούν «ημέτεροι» και να περιοριστούν θέσεις – πράγμα που θα αποτελέσει πρόβα και για άλλες συγχωνεύσεις σε συγκροτήματα.
  • Τα σχολεία 57ο , Φαρών, Σκιαδά, Βασιλικού, υποβιβάστηκαν σε 3/θέσια χωρίς πολλές διαδικασίες. Και  η ουσία είναι ότι το μέτρο γενικεύεται χωρίς να υπολογίζονται οι ιδιαιτερότητες της επαρχίας, ο μεγάλος αριθμός μεταναστών που εξυπηρετούνται απ’ αυτά τα σχολεία. Τα προβλήματα θα βγουν σύντομα. Και τα παιδιά είναι σίγουρα καταδικασμένα!
  • Τα σχολεία υποχρεώνονται να λειτουργήσουν με τμήματα των 26 μαθητών. Διαιρεμένα τμήματα επανασυμπτύσσονται και δε ρωτούν αν μέσα στα 26 υπάρχουν και τρία παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, τι μάθηση θα γίνει – ειδικά στην Α΄, πώς θα «επιβιώσει» αυτός ο δάσκαλος ή ακόμα χειρότερα η νηπιαγωγός – που ήδη οδηγείται στα ηρεμιστικά – ενώ το νηπιαγωγείο γίνεται απλώς παιδοφυλακτήριο.  
  • Περισσότερα ολοήμερα θα ξεκινήσουν με 50 και πάνω παιδιά αλλά με ένα μόνο δάσκαλο και οι ειδικότητες θα αναζητούνται όλη τη χρονιά. Άλλη μια απογοήτευση για μας και για τους γονείς που θα βλέπουν τα παιδιά τους να γυροφέρνουν ως τις 4 χωρίς παιδαγωγικό πρόγραμμα και θα αναγκαστούν να τα σταματήσουν. Το ολοήμερο πάει να εκφυλιστεί: Η σημερινή διοίκηση υλοποιεί πιστά την κυβερνητική πολιτική απαξίωσης του δημόσιου σχολείου!

 

   Αυτά τα σκληρά μέτρα που παίρνονται φέτος αν συνδυαστούν και με τις κατευθύνσεις που χτυπούν τα εργασιακά μας δικαιώματα και που άρχισαν ήδη να υλοποιούνται από ελάχιστους, ευτυχώς, διευθυντές, θα κάνουν ένα σχολείο αποκρουστικό για τα παιδιά και κολαστήριο για τους εκπαιδευτικούς και μερικοί τρίβουν τα χέρια τους γι’ αυτό:

  • Το καθηκοντολόγιο  άρχισε να κάνει την εμφάνισή του, αν και σε ελάχιστες περιπτώσεις όπου κάποιοι προσπαθούν να δείξουν ότι είναι εξουσία.
  • Η πίεση για υποχρεωτικές, απλήρωτες υπερωρίες μεγαλώνει και γίνεται το μέσον για να μειωθούν διορισμοί και αναπληρωτές.
  • Η αναπλήρωση στο ολοήμερο επιβάλλεται να γίνεται από δασκάλους της πρωινής ζώνης σε βάρος της διδασκαλίας και με επιβάρυνση των άλλων εκπαιδευτικών.
  • Η παραμονή υποχρεωτικά στο σχολείο, πέρα από το διδακτικό ωράριο, χωρίς αντικείμενο και για 30 ώρες τη βδομάδα, θα οδηγήσει στη λειτουργία του ολοήμερου από τους εκπαιδευτικούς της πρωινής ζώνης.
  • Οι ωρομίσθιοι αυξάνονται στην εκπαίδευση για να γίνουν αύριο η μόνη σχέση εργασίας όλων των εκπαιδευτικών και θα καταργηθεί η μονιμότητα. Προετοιμάζουν την εκ των πραγμάτων επιβολή και την εύκολη θεσμοθέτησή της.

 

   ΑΥΤΑ περιμένουν τη δημόσια εκπαίδευση και το δάσκαλο. Θα μείνουμε ακόμα απαθείς;

 

   Το ΠΑΜΕ σας ζητά να ανησυχήσετε, να αντιδράσετε, να ξεσηκωθείτε, να αγωνιστείτε για την ΠΑΙΔΕΙΑ το ΠΑΙΔΙ και το ΔΑΣΚΑΛΟ.

   Το ΠΑΜΕ θα αγωνιστεί, προτείνει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης και σας ζητά να βρεθείτε μαζί του στους αγώνες γιατί θα παραμείνει σταθερό και ασυμβίβαστο:

  • Ενημέρωση όλων των συναδέλφων και των γονέων με όλες τις δυνάμεις και με κάθε μέσον και κύρια με επισκέψεις σε όλα τα σχολεία.
  • Πρόταση στο ΔΣ του Συλλόγου για ενημέρωση διευθυντών, ενημέρωση από τα ΜΜΕ, παράσταση διαμαρτυρίας και κατάθεση θέσεων στη Διοίκηση, επισκέψεις στα σχολεία και απόφαση για αγωνιστική κινητοποίηση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και στήριξη από τη ΔΟΕ. Η πρώτη σχολική μέρα να είναι ΑΠΕΡΓΙΑ! Κλιμάκωση αν δεν τοποθετηθούν εκπαιδευτικοί που θα καλύπτουν τις παιδαγωγικές ανάγκες.
  • ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ όλου του ΠΑΜΕ της Πάτρας την 11 Σεπτέμβρη έξω από τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, παράσταση και κατάθεση θέσεων στη Διοίκηση για:

          Καμία τάξη του δημοτικού πάνω από 20 μαθητές.

          Κανένα τμήμα νηπιαγωγείου πάνω από 15.

          Ένας επιπλέον δάσκαλος σε κάθε σχολικό κέντρο της επαρχίας.

          Πρόσθετος δάσκαλος και νηπιαγωγός σε κάθε τάξη που έχει μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.

          Δάσκαλος ενισχυτικής διδασκαλίας όπου προτείνουν οι διευθυντές.

          Ανάλογα να τοποθετηθούν δάσκαλοι και στο ολοήμερο και ειδικότητες από την αρχή της χρονιάς.

          Μέτρα για την υγεία των μαθητών σύμφωνα με τις προτάσεις της ΑΣΓΜΕ.

          Λειτουργία του 66ου ΔΣ ως 6/θέσιου όπως μέχρι τώρα.

 

  Το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει τον αγώνα για την ΠΑΙΔΕΙΑ που δικαιούται ο λαός και για τα δικαιώματα του ΔΑΣΚΑΛΟΥ.

   ΟΛΗ τη χρονιά θα είναι ΚΟΝΤΑ στους συναδέλφους, ΜΕΣΑ στα σχολεία.

 

                                                                                                  Πάτρα 31-8-2009

Αποθήκευσε το σαν έγγραφο



Αφήστε μια απάντηση