Μάι 11
22

Συγχωνεύσεις, τάξεις υποδοχής και άλλα παραμύθια. Καιρός να (ξανα)πούμε την ΑΛΗΘΕΙΑ!

Κάτω από (Σχ. Χρονιά 2010-11) από στις 22-05-2011

Συνάδελφε, συναδέλφισσα

Ασφαλώς θα θυμάσαι πως όταν ξεκίνησε το αίσχος των συγχωνεύσεων το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών μιλούσε για χάσιμο θέσεων εργασίας και καλούσε τον κλάδο σε εγρήγορση για να ματαιωθεί αυτή η προοπτική. Τότε, πολλοί μας χαρακτήριζαν «Κασσάνδρες» και «κινδυνολόγους». Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Π.Ε. Αχαΐας αλλά και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ καθησύχαζαν τον κλάδο πως οι συγχωνεύσεις δεν θα επηρεάσουν τις θέσεις εργασίας, καθώς όσες θέσεις θα χανόταν θα «ισοφαριζόταν» από τη δημιουργία 41 τάξεων υποδοχής.

Λίγους μήνες μετά, όχι μόνο δεν έγιναν οι τάξεις υποδοχής, αλλά καταργούν και τις ήδη υπάρχουσες. Πιο συγκεκριμένα: τα κενά που προέκυψαν άρχισαν να τα καλύπτουν με την κατάργηση των τάξεων υποδοχής στο 7ο και το 11ο ΔΣ, ενώ ακόμα δεν έχει καλυφθεί η πολύμηνη απουσία εκπαιδευτικών στα Ολοήμερα Σχολεία 32ο και 42ο.

Τελευταίο θύμα αυτής της τακτικής είναι το ΔΣ Σαγέικων, του οποίου καταργείται το τμήμα υποδοχής, αν και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας τον περασμένο Σεπτέμβρη υποσχόταν τη δημιουργία και 2ου τμήματος. Βέβαια, το ΔΣ Σαγέικων δεν είναι η πρώτη φορά που καλείται να συρρικνωθεί για να καλυφθούν κενά σε άλλα σχολεία. Τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του έχουν μια ιδιαίτερη προτίμηση και είναι από τα πρώτα που «τρυγούν».

Όλα τα παραπάνω δεν είναι «τυχαίες», «λειτουργικές αδυναμίες». Είναι οι πρώτες ενέργειες για τη θεμελίωση του «νέου σχολείου» που θα έχει λίγους εκπαιδευτικούς (συγκριτικά με τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών αναγκών), οι οποίοι για να εξασφαλίσουν τον πενιχρό μισθό θα περιφέρονται από σχολείο σε σχολείο μπαλώνοντας τρύπες, θα δουλεύουν σε τμήματα με πάνω από 25 μαθητές, θα κάνουν απλήρωτες υπερωρίες και θα ανέχονται τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις προκειμένου να έχουν έστω κι αυτά τα ψίχουλα.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα

Αυτές τις μέρες οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων θα σε επισκεφθούν και θα ζητήσουν την ψήφο σου. Πριν το κάνεις,  ρώτησε τους:

Εκτός από προσθαφαιρέσεις και ισολογισμούς χαμένων θέσεων, τι άλλο έκαναν για να μην φθάσουμε σε αυτή την κατάσταση; Και το κυριότερο: τι προτίθενται να κάνουν τη νέα χρονιά που όπως φαίνεται θα αλλάξει πλήρως ο χάρτης της εκπαίδευσης στη χώρα;

Μην αρκεστείς σε γενικολογίες και ασάφειες. Τα καθησυχαστικά λόγια σε λίγους μήνες θα δώσουν τη θέση τους σε δικαιολογίες για «αναγκαίες» και «γενναίες αποφάσεις» που θα θίγουν το σχολείο, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα

Βρισκόμαστε στο «σημείο μηδέν» για την εκπαίδευση. Οι αποφάσεις που θα παρθούν μέσα στο κατακαλόκαιρο θα σημαδέψουν τον κλάδο. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ποτέ δεν ωραιοποίησε τις καταστάσεις. Ποτέ δεν είπε αυτά που κάποιοι θα ήθελαν να ακούσουν. Μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας. Και συνεχίζουμε να υπηρετούμε αυτό το σκοπό. Δεν σε καλούμε να μας εκχωρήσεις την ψήφο σου «εν λευκώ». Σε καλούμε να στρατευθείς μαζί μας διεκδικώντας:

  • Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί από το ΥΠΕΠΘ. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (ωρομίσθιοι – αναπληρωτές), χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • ΟΧΙ στο “Νέο Σχολείο” της αγοράς και των ταξικών φραγμών.
  • Ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο για όλα τα παιδιά.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους. Έξω οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί από τα σχολεία.
  • Καμιά συγχώνευση. Να μην κλείσει κανένα σχολείο.
  • Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας. Να προσμετράται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας – αδιοριστίας. Υγεία – Πρόνοια – Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εντελώς δωρεάν για όλους.

Σκέψου: Έρχονται νέα βάρβαρα μέτρα! Οφείλεις να αντισταθείς!

Μην περιμένεις να σε αποτελειώσουν! Στάσου όρθιος!

Πάλεψε, οργανώσου, βγες στους δρόμους!

Δώσε δύναμη στη δύναμή σου! Ισχυροποίησε το  ΠΑΜΕ!

Πάτρα 21-5-2011

Άνοιξε το σαν έγγραφο Word



Αφήστε μια απάντηση