Αρχεία για Ιανουάριος, 2016


Memento: Ένα βίντεο- κόμικ κρατάει άσβεστη τη μνήμη του Ολοκαυτώματος

Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος σήμερα και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μνήμης και Αλληλεγγύης με έδρα τη Βαρσοβία, έδωσε στη δημοσιότητα ένα διαφορετικό βίντεο που σκοπό έχει να αγγίξει τους πάντες.

Στο βίντεο ένας νεαρός κάθεται πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές από τις οποίες περνούν ασταμάτητα βαγόνια προς το Άουσβιτς. Σε ένα τσαλακωμένο χαρτί υπάρχουν σημειωμένα τα ονόματα των ανθρώπων που μεταφέρονται σαν ζώα, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, χωρίς ταυτότητα, στο στρατόπεδο εξόντωσης. Τι γράφει το δικό του σημείωμα και που θα το πάει;



Επτά ταινίες για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Η Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, καθιερώθηκε το 2004 μετά από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων (Ν.3218/04 και Π.Δ. 31/05). Ως ημέρα μνήμης ορίστηκε η 27η Ιανουαρίου, ημέρα που απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου, στην Πολωνία.

Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου του 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σχέδιο της απόφασης αυτής, που υποβλήθηκε από το Ισραήλ και υποστηρίχθηκε από 89 χώρες, «καλεί τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενεές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και να βοηθήσουν να προλαμβάνονται πράξεις γενοκτονίας»

«Ο Λαβύρινθος της Σιωπής» (Labyrinth of Lies / Im Labyrinth des Schweigens) του Τζούλιο Ρικιαρέλι (Γερμανία – 2014)

1958, Γερμανία. Κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη στο Άουσβιτς και κανείς δε ρωτά. Ένας νεαρός εισαγγελέας ανακαλύπτει ότι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας ήταν ναζί και δήμιοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Πρώην μέλη των Ες Ες είναι τώρα δάσκαλοι, αρτοποιοί, δημόσιοι υπάλληλοι. Κυκλοφορούν ανάμεσα στους ανυποψίαστους συμπατριώτες τους, που νομίζουν ότι οι ιστορίες για τα ολοκαυτώματα και τα βασανιστήρια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν αστικοί μύθοι, ή ακόμη περισσότερο, προπαγάνδα των συμμαχικών δυνάμεων.

Η μεταπολεμική Γερμανία δικάζει για πρώτη φορά το ναζιστικό παρελθόν της στην εντυπωσιακή δημιουργία του Τζούλιο Ρικιαρέλι, «Ο Λαβύρινθος της Σιωπής» (Labyrinth of Lies). Ο Αλεξάντερ Φέλινγκ, o Jonas Hollander του Homeland, που τον συναντήσαμε στο σινεμά ως «Άδωξο Μπάσταρδο» (2009) και ως «Νεαρό Κύριο Γκαίτε» (2010), υποδύεται τον φιλόδοξο Γερμανό εισαγγελέα που τολμά να οδηγήσει πρώην μέλη των Ες Ες στην πρώτη τους δίκη από Γερμανούς. Χωρίς καλά καλά να το καταλάβει φέρνει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μια κοινωνία που έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το πιο φρικτό παρελθόν της.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζούλιο Ρικιαρέλι βγαίνει από τον λαβύρινθο της σιωπής, ξετυλίγοντας τον μίτο της αλήθειας για την αποκατάσταση της Ιστορίας. Έχοντας τα ίδια κινηματογραφικά συμπτώματα με άλλες μεγάλες γερμανικές ταινίες, όπως το «Goodbye Lenin» και «Οι Ζωές των Άλλων», αλλά και μια ενδόμυχη πολιτική και κοινωνική σάτιρα, η ταινία παρουσιάζει με εμπεριστατωμένη έρευνα μία ακόμη εντυπωσιακή καταγραφή των παθών και των παθημάτων της γερμανικής Ιστορίας. Μία συγκλονιστική ταινία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τον Σεπτέμβριο στο 21o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας – όπου και απέσπασε το Βραβείο Κοινού – και η οποία κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.

(Η συνέχεια στο tvxs.gr)

 

 

Μαθητές υπό την πίεση της βαθμοθηρίας και των γονέων

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΟΥ

(Πηγή:  Η  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Ακραία, χωρίς αμφιβολία, η ενέργεια ενός δασκάλου δημοτικού να στείλει στους γονείς των μαθητών του επιστολή, εξηγώντας πως βαθμολόγησε τα παιδιά με άριστα, κατόπιν ισχυρών πιέσεων που του άσκησαν ορισμένοι εξ αυτών. Διευκρινίζοντας ότι η αξιολόγησή του δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διατυπώνει την ευχή τα παιδιά να καταφέρουν στο μέλλον να κατακτήσουν τους ίδιους βαθμούς με την αληθινή τους αξία.

Η επιστολή κυκλοφόρησε πρόσφατα στο Διαδίκτυο, φέρνοντας τον εκπαιδευτικό σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση στο εργασιακό του περιβάλλον –απειλήθηκε ακόμη και με ΕΔΕ–, καθώς μία κίνηση καλοπροαίρετη, σύμφωνα με τον ίδιο, διέρρευσε χωρίς να το επιθυμεί, όταν μάλιστα ανάλογη πίεση δέχονται από τους γονείς εκπαιδευτικοί σε πολλά ελληνικά σχολεία.

Τι αποτυπώνει αλήθεια μία τέτοια κίνηση; Αν και υπερβολική αυτή καθεαυτή ως αντίδραση, μήπως τελικά η βαθμοθηρία είναι βαθύτερα ριζωμένη στο DNA των γονέων – αλλά και των ίδιων των παιδιών;

«Ωχ! Πήρα 19 Γεωγραφία. Ποιος την ακούει τώρα τη μάνα μου που δεν έφερα 20!» μονολογεί ο 12χρονος Γιάννης επιστρέφοντας το μεσημέρι από το σχολείο. «Καλά εσύ πήρες 18, ο Γιώργος όμως σε πέρασε;», επιμένει να ανακρίνει κάθε φορά τον γιο της, μαθητή Α΄ Γυμνασίου, η κ. Κατερίνα. Η πραγματικότητα, κοινή σε μεγάλη μερίδα οικογενειών.

Από το Δημοτικό

«Το άγχος επίδοσης είναι πλέον ιδιαίτερα αισθητό. Η βαθμοθηρία ξεκινά νωρίς. Στις μικρότερες τάξεις εκδηλώνεται με την τελειομανία – να είναι το παιδί γραμμένο, τα τετράδια άψογα… Από την Ε΄ τάξη, κατά την οποία, από το Αριστα ή το Καλά η βαθμολογία γίνεται αριθμητική, ο στόχος των υψηλών επιδόσεων μπαίνει στο κάδρο. Στο Γυμνάσιο, το κυνήγι του βαθμού εντείνεται, ενώ πλέον στο Λύκειο εγκαθιδρύεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του εφήβου, που πελαγώνει, έχει εκρήξεις θυμού ή πανικού. Υποφέρει αλλά δεν ξέρει πώς αλλιώς να διαχειριστεί την κατάσταση, όντας εγκλωβισμένος σε μία «επένδυση στην τελειότητα». Και οι γονείς; Είναι διατεθειμένοι να τα παραβλέψουν όλα, αρκεί να έρθει η επιτυχία στις εξετάσεις. «Εντάξει, μία χρονιά είναι, θα πιεστεί λίγο…», αποτυπώνει την κατάσταση η κ. Αντζελα Ματσακά, σχολική ψυχολόγος. Τι εισπράττουν οι εκπαιδευτικοί από τους γονείς; «Το παιδί μου είναι πραγματικά ξεχωριστό. Απορώ πώς δεν το βλέπετε!», «Είναι το εξυπνότερο παιδί σε όλο το σχολείο!», «Καλό το 18, υπάρχει όμως και το 20…», «Είσαι ο καλύτερος κι απαιτείς από τον εαυτό σου μόνο το άριστα». «Ωραία, πήρε το παιδί μου 19. Ποιος είναι όμως ο μέσος όρος της τάξης;», μερικές από τις συνηθέστερες αντιδράσεις, σύμφωνα με την κ. Ιωάννα, φιλόλογο με πολυετή εμπειρία.

Ποιο είναι το «κρυμμένο μήνυμα» πίσω απ’ όλα αυτά κατά την ειδικό; «Συνήθως, αν και υπαρκτή η απαίτηση για υψηλούς βαθμούς, δεν εκφράζεται ρητά. Εκδηλώνεται με έντονο άγχος για τη μελέτη του παιδιού και πίεση, η οποία συχνά συνοδεύεται από λεκτική ή σωματική βία. Κι όταν έρχεται ο βαθμός, αν είναι καλός, διακρίνεις μία ικανοποίηση, σαν να ανήκει η επιβράβευση στον γονέα. Στην αντίθετη περίπτωση, οι γονείς αντιδρούν με “μούτρα”, δείχνουν την απογοήτευσή τους. Ο λόγος; Ευθύνεται κυρίως η απουσία ρεαλιστικών προσδοκιών σε σχέση με τις επιδόσεις των παιδιών. Οι γονείς δεν συνειδητοποιούν ότι το κάθε παιδί έχει τη δική του νοημοσύνη, ιδιοσυγκρασία και κλίσεις. Δεν μπορούν όλα να ανταποκριθούν ή χρειάζονται έναν εναλλακτικό τρόπο μάθησης».
Ενας φαύλος κύκλος

Και πώς λειτουργούν τα παιδιά κάτω από την πίεση της βαθμοθηρίας;

(Η συνέχεια του άρθρου στο www.kathimerini.gr)

 

 

Διημερίδα ” Καλλιεργώντας τις δεξιότητες του εκπαιδευτικού”

Τα βιωματικά σεμινάρια στοχεύουν στον εμπλουτισμό των διδακτικών και παιδαγωγικών πρακτικών, καθώς και στην προσωπική βελτίωση και ηθική στήριξη των εκπαιδευτικών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καθηγητές γαλλικής αλλά και καθηγητές όλων των άλλων ειδικοτήτων, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, φοιτητές συναφών τμημάτων. Οι συμμετέχοντες  επιλέγουν ένα σεμινάριο ανά κύκλο δεδομένου ότι διενεργούνται παράλληλα. Η διημερίδα θα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Έχει προβλεφθεί χώρος στάθμευσης στην αυλή του Διδασκαλείου. Στη λήξη της διημερίδας θα διανεμηθούν σε όλους βεβαιώσεις συμμετοχής.

Πρόγραμμα Σαββάτου 30/1/2016
9.00-10.00: Εγγραφές
10.00-10.30: 1η εισήγηση: (Π. Τριγάζης, Msc Φιλοσοφίας)
10.30-11.00: 2η εισήγηση: (Α. Πρόσκολλη, Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΕΚΠΑ)
11.00-11.30: 3η εισήγηση: (Β. Μακράκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
11.30-12.00: 4η εισήγηση: (Φ. Πολυχρόνη, Επίκουρη καθηγήτρια ΦΠΨ- ΕΚΠΑ)
12.00-12.30: 5η εισήγηση:(Ε. Γαλανάκη, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ- ΕΚΠΑ)
12.30-13.00: Διάλειμμα
13.00-14.20: 1ος Κύκλος σεμιναρίων (Διδακτική)
14.30-15.50: 2ος Κύκλος σεμιναρίων (Βιωματικά Σεμινάρια Παιδαγωγικής)
Πρόγραμμα Κυριακής 31/1/2016
10.00-11.20: 1ος Κύκλος σεμιναρίων (Διδακτική και ΤΠΕ)
11.30-12.50: 2ος Κύκλος σεμιναρίων (Βιωματικά Σεμινάρια Παιδαγωγικής)
13.00-14.20: (Βιωματικά Σεμινάρια Συμβουλευτικής)
14.30-15.50: 3ος κύκλος σεμιναρίων (Βιωματικά Σεμινάρια Συμβουλευτικής)
16.00: Λήξη της ημερίδας, διανομή βεβαιώσεων

(Συνέχεια του άρθρου στο www.pasykaga.gr)

Δεκατρία sites για online μάθηση

 

Οι ώρες που περνάμε χαζεύοντας μπροστά στον υπολογιστή μπορούν να μετατραπούν σε ώρες μάθησης, μέσα από σελίδες που είναι αφιερωμένες στο να μας δώσουν καινούργιες δεξιότητες.

Αν για παράδειγμα θέλουμε να φρεσκάρουμε ή να μάθουμε από την αρχή μια  ξένη γλώσσα, ή ακόμα αν θέλουμε να μάθουμε έναν κώδικα και πώς να δημιουργήσουμε ένα σάιτ, ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους επιμόρφωσης είναι τα οnline μαθήματα, που μάλιστα προσφέρουν infographics και διαδραστικές ασκήσεις.

ONLINE ΜΑΘΗΜΑΤΑ

edX 
Courser 
Coursmos 
Highbrow 
Skillshare 
Curious 
lynda.com 
CreativeLive 
Udemy 

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Duolingo
Lingvist  
Busuu   
Memrise 

(Πηγή: Enallaktikos.gr, Open Culture)

 

 


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων