Αρχική » Γενικά » Θεολόγοι on Web! Mεγάλη επιτυχία στο Webinar Θεολόγων Στερεάς Eλλάδος και Θεσσαλίας. Ξεπέρασαν τις 200 οι (ψηφιακές) συμμετοχές εκπαιδευτικών

Aρχείο Δημοσιευμάτων

Θεολόγοι on Web! Mεγάλη επιτυχία στο Webinar Θεολόγων Στερεάς Eλλάδος και Θεσσαλίας. Ξεπέρασαν τις 200 οι (ψηφιακές) συμμετοχές εκπαιδευτικών

Μιλτ. Κωνσταντίνου, Νικ. Παύλου, Χαρ. Ανδρεόπουλος, Χρ. Μαρκαντώνης, Βασ. Κωτούλας

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης (06-05-2020)  το  ψηφιακό / webinar (web-based seminar) επιμορφωτικό σεμινάριο (τηλεσπερίδα) Θρησκευτικών με θέμα “Διδάσκοντας e Θρησκευτικά στο σύγχρονο σχολείο”  στο πλαίσιο των συνεργατικών δράσεων τηλεκπαίδευσης που σχεδίασαν και υλοποίησαν τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, δια της συμπράξεως, των αντιστοίχων  Συντονιστών ΕΕ κλ. ΠΕ01 – Θεολόγων των εν λόγω  ΠΕΚΕΣ Δρ Νικολάου Παύλου και Δρ Χαράλαμπου Ανδρεόπουλου.

Καρπός της άριστης οργάνωσης του webinar, εξ επόψεως τόσο της θεματολογίας, όσο της συνεργασίας των οργανωτών της τηλεσπερίδας με την εκπαιδευτική κοινότητα των θεολόγων της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος, υπήρξε η μεγάλη συμμετοχή που έφθασε στις 200 (ψηφιακές) παρουσίες θεολόγων οι οποίοι/-ες επί τρείς (3) σχεδόν ώρες παρακολούθησαν τις εργασίες (6 μ.μ – 8 μ.μ) της τηλεσπερίδας και έλαβαν μέρος στο επακολουθήσαντα (8 μ.μ. – 9 μ.μ.) δημιουργικό διάλογο με τους τρείς εισηγητές.

Το e-σεμινάριο υλοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Cisco Webex που έχει διαθέσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε στελέχη εκπαίδευσης και εκπαιδευτικούς της τάξης για τη περίοδο αυτή κατά την οποία οι επιμορφωτικές δράσεις και τα σχολικά μαθήματα διεξάγονται εξ αποστάσεως για λόγους προφυλάξεως των εκπαιδευτικών και των μαθητών εκ της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η τηλεσπερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς των Οργανωτικών Συντονιστών των ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας Δρ Χρίστου Μαρκαντώνη και Δρ Βασ. Κωτούλα οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σύμπραξη των Συντονιστών Θεολόγων και δι΄ αυτών και των ΠΕΚΕΣ, θεωρώντας ότι βάζει τις βάσεις και για μελλοντικές διευρυμένες συνεργασίες και δράσεις επιμορφωτικές σ΄ όλα τα επιστημονικά πεδία και ειδικότητες εκπαιδευτικών των δύο μεγάλων και δυναμικών εκπαιδευτικών περιφερειών που καλύπτουν τα ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας. Την ικανοποίησή τους για την αποδοχή και τη χαρά τους για την στήριξη του εγχειρήματος εξέφρασαν εν συνεχεία οι Συντονιστές Θεολόγων κ.κ. Παύλου και Ανδρεόπουλος, οι οποίοι προανήγγειλαν και νέες, μελλοντικές συνεργατικές επιμορφωτικές δράσεις για το μάθημα των Θρησκευτικών (διδακτική και προγράμματα σπουδών).

Το πρώτο μέρος περιελάμβανε τη διάλεξη του ομ. Καθηγητού και π. Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου με θέμα “Από τη δημιουργία του κόσμου στο ψηφιακό σύμπαν” κατά τη διάρκεια της οποίας ο ομιλητής εστίασε στις βιβλικές / παλαιοδιαθηκικές αφηγήσεις για τη δημιουργία του κόσμου σε σχέση με το σύγχρονο κοσμοείδωλο, επισημαίνοντας, πρός άρσιν παρεξηγήσεων, ότι η πίστη και η επιστήμη είναι πνευματικά μεγέθη αλληλοσυμπληρούμενα και όχι αλληλοαποκλειόμενα. Θρησκεία και επιστήμη, ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, έχουν αυτόνομες περιοχές: η θρησκεία ασχολείται με το μυστήριο του Δημιουργού, το υπεραισθητό, ενώ η επιστήμη ερευνά τα μυστήρια της δημιουργίας, ασχολείται με το επιστητό.  Η ίδια η χριστιανική θεολογία μας, τόνισε o ομιλητής, από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες για να προλάβει τις όποιες ενστάσεις συντηρητικών κύκλων που αντιδρούσαν στην έρευμα της Γραφής με επιστημονικά εργαλεία, διεκήρυξε, δια στόματος τους ιερού πατρός Μεγ. Βασιλείου ότι “καθόλου δεν μειώνεται ο θαυμασμός για τα μεγαλεία της δημιουργίας, όταν τυχόν βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο έγινε κάτι απ΄ όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα” (Εις την Εξαήμερον, Ομιλία Α΄, 10).  [Oλόκληρη η ομιλία του Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου έχει αναρτηθεί στο ιστολόγιό του “Βίβλος και Οικουμένη – Βible and Oikumene” (link: https://bibleandecumene.blogspot.com/2020/05/blog-post_7.html ).

Ακολούθησαν οι δύο εισηγήσεις των Συντονιστών Θεολόγων. Ο Στερεάς Ελλάδος κ. Ανδρεόπουλος παρουσίασε την πλατφόρμα “eclass” και τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει στους εκπαιδευτικούς για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, ενώ και ο Θεσσαλίας κ. Παύλου έκανε ανάλογη παρουσίαση για τις πλατφόρμες “e-me” και “padlet”, παραλλήλως δε έγινε παρουσίαση διδακτικών εφαρμογών στην ύλη του Θρησκευτικών του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Η τηλεσπερίδα συνεχίσθηκε και ολοκληρώθηκε με τις απαντήσεις των ερωτημάτων που έθεσαν οι συμμετέχοντες εκπ/κοί στους εισηγητές, στο πλαίσιο μιας συζήτησης  που ξεπέρασε την ώρα και την οποία συντόνισε επιδεξίως ο Διευθυντής του 5ου Γενικού Λυκείου Λαμίας, Δρ Θεολογίας Κων/νος Σπαλιώρας.

Στους/- τις  θεολόγους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο e-σεμινάριο επιδόθηκαν υπηρεσιακές Βεβαιώσεις Παρακολούθησης.

  • Όσοι/-ες θέλουν να ακούσουν (χωρίς εικόνα) τη τηλεσπερίδα, ας πατήσουν εδώ:  VIDEO

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Εφημ. “Ελευθερία” Λαρίσης

Larissanet.gr

Onlarissa.gr

Larissapress.gr

 


Σχολιάστε

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση