Η εικόνα της Αναστάσεως, στη Μονή της Χώρας. Στην Πόλη.
Το Μεγαλοσάββατο το βράδυ, την ώρα της Ανάστασης τη νιώθω διαρκώς κάθε χρόνο, την ίδια μέρα και την ίδια ώρα, σαν μια αίσθηση «αύρας λεπτής» (Γ’ Βασιλειών, 19,12), σαν να λέμε σαν ένα ανοιξιάτικο μοσχοβόλημα που σε φέρνει σ’ άλλη διάσταση απ’ αυτή της καθημερινότητας. Το Μεγαλοσάββατο, απ’ το πρωϊ, ανοίγει η καρδιά σου. «Ανατέλλει ο ήλιος του Μεγάλου Σαββάτου, διαλύων την απαραίτητον ομίχλην της Μεγάλης Παρασκευής, ήτις καθιστά μελαψήν μιγάδα την ημέραν και παμμέλαιναν αράβισσαν τηννύκτα …», όπως μας πληροφορεί ο κυρ – Αλέξανδρος στη «Παιδική Πασχαλιά» του, δίνοντάς μας παραστατικά τη ροή των εναλλασσομένων συναισθημάτων μας, ως χριστιανών, από το πένθιμο τροπάρι της «Ζωής εν τάφω» της Μεγάλης Παρασκευής στο χαρμόσυνο Μεγαλοσαββατιάτικο παιάνα του «Χριστός Ανέστη».
Λες και ξαφνικά αυτή τη βραδιά γίνεται η γειτονιά μας ένας μικρός επίγειος παράδεισος. Mεγάλο Σάββατο βράδυ, κοντά στα μεσάνυχτα, στην ενορία μας, στον Αϊ – Σαράντη της Λάρισας, μαζί με την οικογένεια κι’ ανάμεσα σε συγγενείς και σε φίλους και εκατοντάδες – μάλλον χιλιάδες – ενορίτες, άλλους γνωστούς, άλλους αγνώστους, την ώρα που ο ιερέας ψέλνει τον χαρμόσυνο παιάνα «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις εν μνήμασι ζωήν χαρισάμενος», νοερά, γινόμαστε όλοι ένα, μια μεγάλη οικογένεια, ένα σώμα, το «σώμα Χριστού» που λέει κι΄ ο Απόστολος Παύλος, αυτό το «σώμα» που συγκροτεί στη γλώσσα της χριστιανικής θεολογίας την Εκκλησία μας (A’ Koρ. 12, 27).
Μια μεγάλη οικογένεια, όλο το εκκλησίασμα, με αγκαλιές, φιλιά, ευχές συνοδευμένες με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών που είχαμε φυλαγμένα στη τσέπη – το έθιμον, βλέπεις, κι’ η παράδοση: «Χριστός Ανέστη!», «Αληθώς Ανέστη!». Οπου και να κοιτάξεις χαμόγελα, πλημμυρισμένος ο Αϊ – Σαράντης με χιλιάδες χαμόγελα, αναστάσιμα χαμόγελα, χαμόγελα λουσμένα στο αναστάσιμο φως από τις χιλιάδες λαμπάδες που λαμπυρίζουν φως πασχαλινό. Πανηγύρι πραγματικό, με χιλιάδες χαμόγελα, μέσα κι’ έξω απ’ το ναό, αναστάσιμα χαμόγελα, χαμόγελα λουσμένα στο αναστάσιμο φως από τις χιλιάδες λαμπάδες που λαμπυρίζουν φως πασχαλινό, σε μια έκσταση χαράς και αγάπης. «Λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει, και αλλήλους περιπτυξώμεθα. Είπωμεν, αδελφοί, και τοις μισούσιν ημάς. Συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει…», κατά πως μας προστάζει κι’ η υμνωδία.
Κι’ οι μυρωδιές, το μοσχοβόλημα απ’ τον κήπο στον περίβολο του ναού, σημάδι ότι κι΄ η φύση, η κτίστη ολάκερη, που κι αυτή «συστενάζει και συνωδίνει αποκαραδοκούσα την απολύτρωση των τέκνων του Θεού» (Ρωμ. 8, 19 και 22), συμμετέχει στη γιορτή. Ανθρωποι και φύση γιορτάζουν, δοξολογούν τον Χριστό που αναστήθηκε και χάρισε σ΄ όλα τα πλάσματα και τα κτίσματα ζωή κι΄ αθανασία. «Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια, εορταζέτω γούν πάσα κτίσις, τήν Έγερσιν Χριστού, εν ή εστερέωται» Και η υμνωδία που ακούγεται απ’ τους ψαλτάδες μια πραγματικά θαυμαστή ευωδία – τι έχει γράψει αυτός ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, αδελφέ μου; Tι αριστούργημα αυτές οι καταβασίες; – ένα συγκλονιστικό προσκλητήριο: «Αναστάσεως ημέρα λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου Πάσχα / Αναστάσεως ημέρα, και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει, και αλλήλους περιπτυξώμεθα. Είπωμεν, αδελφοί, και τοις μισούσιν ημάς˙ Συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει, και ούτω βοήσωμεν˙ Χριστός ανέστη εκ νεκρών…», μια θαυμαστή ευωδία, η ευωδία της Αναστάσεως.
Σε κάτι τέτοιες στιγμές μέσα στη πανηγυρική ατμόσφαιρα της γιορτής του Πάσχα, πάντα μου έρχεται στο νού ο επίκαιρος λόγος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ως ιδιαίτερος τρόπος ευχαριστίας, μια άλλη έκφραση δοξολογίας και ύμνου προς τον «αίτιον» της πανηγύρεως. Μου αρέσει το ύφος του κυρ – Αλέξανδρου γιατί ολόκληρο το έργο του χαρακτηρίζεται από μια βαθιά ελπίδα και παρηγοριά, η οποία εμφανίζεται ως μήνυμα αναστάσιμο στα πασχαλινά του διηγήματα. Στα περισσότερα από αυτά η νύχτα της Αναστάσεως αντανακλά ένα ιλαρό ασυνήθιστο φως και μια άφατη χαρά. Η εκκλησιαστική εμπειρία εκφράζεται, εσχατολογικά, ως πρόγευση της αιώνιας ευφροσύνης και ως ανταύγεια του άχρονου φωτός, που εκ τάφου σωματικώς επέλαμψε, όπως, π..χ στο διήγημα «Ο Λαμπριάτικος ψάλτης»: «…Αι δύο γυναίκες ήρχισαν να αναζωπυρώσι τα φυτίλια, να ρίπτωσιν έλαιον εις τας κανδήλας και να κάμνωσιν εγκαρδίους σταυρούς. Ησθάνοντο ανέκφραστον χαράν και γλύκαν εις τα σωθικά των. Ήτον Ανάστασις. Ανάστασις! Το πρόσωπον του Δεσπότου Χριστού έλαμπε με άγιον φως, δεξιά της Ιεράς Πύλης. Η μορφή της Δεσποίνης Θεοτόκου ήστραπτεν εξ αφάτου χαράς αριστερόθεν, κρατούσης το θείον βρέφος της. Η όψις του τιμίου Προδρόμου, με έναν βόστρυχον της κόμης φρίττοντα προς τα άνω, εσελαγίζετο εκ μυστικής ευφροσύνης παραπλεύρως εκείνου ού την φρικτήν κεφαλήν ηξιώθη να χειροθετήση. Και ο ηγαπημένος μαθητής ήτο ακόμη εκεί και συνέχαιρεν επί τη Αναστάσει…».
Μέρα «λαμπρή», λοιπόν, η σημερινή, μέρα αγάπης, όπως μας την περιγράφει ο Παπαδιαμάντης, αλλά και μέρα ελπίδας, όπως μας τονίζει και ένας από τους μεγαλυτέρους χριστιανούς θεολόγους και στοχαστές του 5ου αιώνα, ο Αγιος Αυγουστίνος, επίσκοπος Ιππώνος, λέγοντάς μας: «Resurrectio Domini, spes nοstra» (Αυγουστίνος, Ομιλία 261,1 ) δηλαδή «Η Ανάσταση του Κυρίου είναι η ελπίδα μας». Για να το καταλάβουμε, να το νιώσουμε αρκεί να αφήσουμε λίγο φως Χριστού να μπεί στη καρδιά μας.
Ο καθηγητής κ. Ιωάννης Μ. Κονιδάρης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς είναι πολύ γνωστός όχι μόνο στον πανεπιστημιακό χώρο και ιδιαίτερα αυτόν της νομικής επιστήμης, αλλά και στο ευρύ κοινό χάρις στις συχνές, δημόσιες αρθογραφικές του παρεμβάσεις, κυρίως από των στηλών της εφημερίδος «Το Βήμα», της οποίας εδώ και 25 χρόνια τυγχάνει τακτικός συνεργάτης. Πρόκειται για τον ακαδημαϊκό δάσκαλο ο οποίος με το πλούσιο επιστημονικό του έργο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη συμμετοχή του στο δημόσιο διάλογο επί θεμάτων τα οποία εν γένει άπτονται των σχέσεων της Πολιτείας με την Εκκλησία και επί το ειδικότερον ρυθμίζουν τις έννομες σχέσεις της Εκκλησίας στην ελληνική επικράτεια, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του ιδιαιτέρου περί των εν λόγω θεμάτων κλάδου της νομικής επιστήμης, ήτοι του Εκκλησιαστικού Δικαίου. Το συγγραφικό του έργο – συγγράμματα / μελέτες – είναι καθιερωμένο στον επιστημονικό χώρο, πέραν της μορφής των εγχειριδίων για τους φοιτητές της Νομικής, και ως κατατοπιστικό βοήθημα, γενικώς, για τους νομικούς τόσο της θεωρίας, όσο και της πράξεως, αλλά και τους θεολόγους που εξειδικεύονται σε νομοκανονικά ζητήματα, όπου το Κανονικό Δίκαιο συναντά το Εκκλησιαστικό και συμπορεύονται άλλοτε αρμονικά και άλλοτε με δυσχέρειες.
Στο υπό τον τίτλο «Πολιτεία και Εκκλησία στην πράξη» νέο του βιβλίο που κυκλοφορήθηκε στην εκπνοή του 2024 από τις ευφήμως γνωστές εκδόσεις «Επίκεντρο», ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής ΕΚΠΑ κ. Ι. Μ. Κονιδάρης με τα δημοσιευόμενα αρθρογραφικά κείμενά του δεν απευθύνεται στο στενό ακροατήριο των ειδικών, κυρίως νομικών ή θεολόγων, αλλά στο πλατύτερο κοινό των αναγνωστών μιας ιστορικής και έγκυρης εφημερίδας, όπως «Το Βήμα». Τώρα δε, δια της εκδόσεως ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος αυτής της αρθρογραφίας (ένα «απάνθισμα», κατά τον υπότιτλο) σε βιβλίο, απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας, σε αναγνώστες οι οποίοι (ανεξαρτήτως της επιστημονικής τους ειδικεύσεως) είτε εντρυφούν (ως πολίτες και ως πιστοί) στο πεδίο σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας (κι ευρύτερα των θρησκευτικών κοινοτήτων), είτε ασχολούνται με θέματα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Ελλάδος και δη της νεότερης.
Στο βιβλίο στεγάζεται ο επιφυλλιδογραφικός αμητός μιας εικοσιπενταετίας περίπου (1998-2022) για το θέμα των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας. Πρόκειται για ένα πολύπτυχο συστηματικό έργο, εκκλησιαστικού και κανονικού δικαίου, διεθνών εκκλησιαστικών σχέσεων και εκκλησιαστικής γεωπολιτικής. Αποτελεί επιτομή της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας και λειτουργεί ως μια “μηχανή του χρόνου”, η οποία, όπως σημειώνει ο Γεώργιος Ι. Ανδρουτσόπουλος, αναπλ. καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην ευθύβολη βιβλιοκριτική του στο «Βήμα» (02.02.2025), «ξαναζωντανεύει πρόσωπα και γεγονότα που συνδιαμόρφωσαν τη ταυτότητα των εκκλησιαστικών εξελίξεων κατά το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα».
Οι τίτλοι των επιμέρους και με χρονολογική σειρά εντασσομένων στη ύλη του βιβλίου δεκατεσσάρων θεματικών ενοτήτων (Εκκλησία και Πολιτική, Θρησκευτική Ελευθερία, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Εκκλησία της Ελλάδος – Αρχιεπισκοπεία Χριστουδούλου και Αρχιεπισκοπεία Ιερωνύμου Β΄, Εκκλησία και πανδημία, Εκκλησιαστική περιουσία, Ουκρανία και αυτοκέφαλο, Διαχριστιανικές και διορθόδοξες σχέσεις, Άγιον Όρος, Εβραϊκές κοινότητες, Μουσουλμάνοι, Αποτέφρωση νεκρών, «Miscellanea» [συλλογή άρθρων με θεματολογία σχετικώς με την κωδικοποίηση του Κανονικού Δικαίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας]), δείχνουν το εύρος και την πληρότητα της προσεγγίσεως, με τη συγγραφή τους να υπόκειται μεν στο ρυθμό της συγκυρίας, αλλά με την επιστημονική εγκυρότητα και τη βαρύτητα που τους προσδίδει η υπογραφή του Ι. Μ. Κονιδάρη ν΄ αποκτούν μια άλλη προοπτική… Μια προοπτική η οποία προδιαγράφεται στην καταληκτήρια διαπίστωση από το προλόγισμα του συνταγματολόγου Ευαγγέλου Βενιζέλου, που εισφέρεται εν είδει «Εισοδικού» στην έκδοση, σύμφωνα με την οποία η τελευταία «θα καταστεί βιβλίο αναφοράς για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας και τη διαρκή δοκιμασία τους στην πράξη» («Τα Νέα» / “Bιβλιοδρόμιο”, 22.02.2025).
* Με τον καθηγητή Εκκλησιαστικού Δικαίου κ. Ιωάννη Μ. Κονιδάρη με συνδέει μια πολύχρονη, διττή σχέση μαθητείας: κατά πρώτον και εμμέσως, υπό την προτέρα ιδιότητά μου ως δημοσιογράφου – εκκλησιαστικού συντάκτη που προσέτρεχα στα επιστημονικά συγγράμματά του για να τεκμηριώσω νομοκανονικά τα (εκκλησιαστικά) ρεπορτάζ μου – ιδίως σε περιόδους εξημμένων παθών και συσσωρευμένων εντάσεων, όπως κατά τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, οπότε την Εκκλησία ταλάνισε επί μακρόν η υπόθεση των 12 εκπτώτων – από το 1974 – «ιερωνυμικών» λεγομένων μητροπολιτών, μετά την δικαιωτική γι΄ αυτούς – τον Οκτώβριο του 1990 – απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Κατά δεύτερον, και αμέσως, υπό την σημερινή επαγγελματική μου ιδιότητα ως θεολόγου καθηγητή Β/θμιας και ιδίως στην περίπτωση της εκδόσεως σε εμπλουτισμένη μορφή της διδακτορικής μου διατριβής με θέμα που αφορά στο εκκλησιαστικό ζήτημα της Επταετίας (1967-1974).
Εχοντας προ πολλού ασχοληθεί και ο ίδιος ο κ. καθηγητής με το εν λόγω ζήτημα, από την 1η έκδοση (1994) του μνημειώδους έργου του «Η διαπάλη νομιμότητας και κανονικότητας και η θεμελίωση της εναρμονίσεώς τους» (Αθήνα: Eκδ. Αντ. Σάκκουλα, 1994, 2η έκδοση 2022) – το ειδικότερο μέρος του οποίου περί της Εκκλησίας κατά την Επταετία θεωρώ οιονεί πρόδρομο της δικής μου μελέτης – μου προσέφερε τις πολύτιμες επιστημονικές του συμβουλές για την έκδοση της διατριβής μου σε βιβλίο, προσέτι δε μου έκαμε και την εξαιρετική τιμή να προλογίσει το υπό τον τίτλο «Η Εκκλησία κατά τη δικτατορία 1967-1974. Ιστορική και νομοκανονική προσέγγιση» (Θεσσαλονίκη: Εκδ. Επίκεντρο, 2017, σσ. 424) κυκλοφορηθέν βιβλίο μου. Το θεωρώ υψίστη τιμή από τη θέση αυτή το καταθέτω· εγκαρδίως και ευγνωμόνως.
* Ο Χάρης Ανδρεόπουλος είναι Διευθυντής του Προτύπου Γενικού Λυκείου Λάρισας, Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου (https://www.etekkad.gr).
Οι επιμορφωτικές δράσεις των Συμβούλων Εκπαίδευσης ΠΕ01 των ΔΔΕ Λάρισας και ΔΔΕ Κοζάνης συνεχίζονται για τους εκπαιδευτικούς κλ. ΠΕ01 Θεολόγων των περιοχών επιστημονικής τους ευθύνης την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου και ώρα 17.30 με ομιλητή τον καθηγητή Παιδαγωγικών της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ δρ Αθανάσιο Στογιαννίδη (φωτ.) που θα αναπτύξει το θέμα «Το Μάθημα των Θρησκευτικών ως προοπτική ελπίδας για τον πολίτη του αύριο».
Ο κ. Στογιαννίδης διδάσκει , εκτός των άλλων, τα μαθήματα: Τα Θρησκευτικά στο Δημόσιο Σχολείο ως Μάθημα Παιδείας, Πολιτισμού και Έμπνευσης, Θεμελιώδη Ζητήματα της Παιδαγωγικής Επιστήμης, Βασικές έννοιες της Διδακτικής και το Μάθημα των Θρησκευτικών, Η Διδακτική του Μαθήματος των Θρησκευτικών σε διάλογο με σύγχρονους προβληματισμούς της Σχολικής Παιδαγωγικής. Το σεμινάριο θα γίνει διαδικτυακά, με ελεύθερη είσοδο, στη διεύθυνση: https://minedu-secondary.webex.com/meet/nmatthaiou
«Να δρομολογηθεί άμεσα με τη συνεργασία των συντεταγμένων οργάνων της Πολιτείας και Εκκλησίας και προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής εναρμονίσεως των σχέσεών τους η ανάπτυξη ενός συστήματος εκκλησιαστικής δικαιοσύνης ανεξάρτητου, τόσο κατά το ουσιαστικό όσο και κατά το δικονομικό της σκέλος, αλλά και προσαρμοσμένου στην ισχύουσα συνταγματική τάξη και στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα». Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της διημερίδας που συνδιοργάνωσαν στις 15 και 16 Νοε. 2024 στη Λάρισα με απόλυτη επιτυχία η Ιερά Μητρόπολη, ο Δικηγορικός Σύλλογος και η Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου που είχε και τη σχετική πρωτοβουλία και εκ μέρους της οποίας συμμετείχε ως συντονιστής των εργασιών το μέλος του Δ.Σ. αυτής, ο Διευθυντής του Προτύπου Γενικού Λυκείου Λαρίσης Χαρ. Ανδρεόπουλος, Δρ Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ & ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας και η Εταιρεία Εκκλησιαστικού & Κανονικού Δικαίου συνδιοργανώνουν επιστημονική διημερίδα με θέμα «Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη και Εκκλησιαστικά Δικαστήρια». Οι εργασίες της διημερίδας θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου, επί της οδ. Δευκαλίωνος 18 και Πατρόκλου (στον 5ο όροφο) την ερχομένη Παρασκευή 15-11-2024 και ώρα 17.00 και το Σάββατο, 16-11-2024 και ώρα 09.00, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024, 17.00
17.00: Έναρξη Διημερίδας με χαιρετισμούς τους οποίους θα απευθύνουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαρίσης κ. Τρύφων Τσάτσαρος, και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου κ. Αθανάσιος Κόντης.
Ακολουθεί η Α΄ Συνεδρία με την εναρκτήρια ομιλία με θέμα «Πολύπαθη Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη». Εισηγητής ο κ. Ιωάννης Μ. Κονιδάρης, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Α΄ συνεδρία ολοκληρώνεται με συζήτηση-διάλογο.
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2024, 09:00
Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ. Προεδρεύων: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Εισηγήσεις:
* 9.00-9.15: Η διαδικασία ενώπιον του Επισκοπικού Δικαστηρίου – Eισηγητής: Αρχιμ. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, Διδάκτωρ Εκκλησιαστικού Δικαίου – Ιεροκήρυκας Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης,
* 9.15-9.30: Η διαδικασία ενώπιον των Συνοδικών Δικαστηρίων – Αρχιμ. Σεβαστιανός Σωμαράκης, Διδάκτωρ Κανονικού Δικαίου – Γραμματεύς Συνοδικών Δικαστηρίων Εκκλησίας Ελλάδος,
* 9.30-9.45: Τα Εκκλησιαστικά Δικαστήρια της Εκκλησίας Κρήτης – Εμμανουήλ Ανδρουλακάκης, Δικηγόρος – Mεταπτυχ. διπλ. Εκκλησιαστικού Δικαίου – Νομικός Σύμβουλος Ο.Δ.Μ.Π. Εκκλησίας της Κρήτης.
* 9.45-10.00: Παρεμβάσεις – συζήτηση
Γ΄ ΣYNΕΔΡΙΑ. Προεδρεύων: Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Τρύφων Τσάτσαρος. Εισηγήσεις:
* 10.00-10.15: Εκκλησιαστική δίκη και νομική ορθότητα: δεδομένο ή ζητούμενο; – Γεώργιος Ανδρουτσόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών – Δικηγόρος
* 10.15-10.30: Αυτοδιοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και εκκλησιαστική δικαιοσύνη: νόμος του Κράτους ή Κανονισμός; – Ελένη Παλιούρα, Δικηγόρος – Mεταπτυχ. δίπλωμα Εκκλησιαστικού Δικαίου – Υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής
* 10.30-10.45: Επίσκοπος, διάδοχος Αποστόλων. Κατήγορος και Δικαστής – Ζωή Καραμήτρου, Διδάκτωρ Νομικής – Δικηγόρος – Ειδική Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη – Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
* 11.45-12.00: Σχέση εκκλησιαστικής και ποινικής δίκης – Βασιλική Δημάκη, Δικηγόρος – Mεταπτυχ. διπλ. Εκκλησιαστικού Δικαίου
* 12.00-12.15: Η νομολογία του ΣτΕ ως εγγύηση μιας δίκαιης δίκης ενώπιον των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων – Ιωάννης Καστανάς, Δικηγόρος – Ε.ΔΙ.Π. Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου (Neapolis University Pafos)
* 12.15-12.30: Η έκκλητος προσφυγή: Προνόμιο ή Πρόβλημα – Γεώργιος Ιατρού, Διδάκτωρ Νομικής – Δικηγόρος
(…) Η πρώτη σελίδα της ιστορίας των νέων σχολείων της πόλης μας γράφτηκε με την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού (11-09-2024) από τον πρεσβύτερο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης π. Βασίλειο Τζιόλα, παρουσία των μαθητών/-τριών των σχολείων (από δύο Τμήματα της Α΄ τάξεως για το Γυμνάσιο και για το ΓΕΛ) και των γονέων / κηδεμόνων τους, στον προαύλειο χώρο των διδακτηρίων 2ου Γ/σιο και 2ου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) όπου στεγάζονται για τη φετινή χρονιά το Πρότυπο Γυμνάσιο και το Πρότυπο ΓΕΛ Λάρισας.
Στο χαιρετισμό που απηύθυναν η Διευθύντρια του Γυμνασίου κ. ΣτεργιανήΛιάπη (κλ. ΠΕ88.01 Γεωπόνων) και ο Διευθυντής του Λυκείου κ. ΧαράλαμποςΑνδρεόπουλος (κλ. ΠΕ01 Θεολόγων) αφού ευχαρίστησαν την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπ/σης Θεσσαλίας, την Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Λάρισας και την αρμόδια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων για την παρασχεθείσα πολύπλευρη στήριξή τους στην προσπάθεια να “στηθούν” τα σχολεία και να ξεκινήσουν τα μαθήματα στην ώρα τους, κάλεσαν την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Λαρισαίων να επισπεύσουν τις διαδικασίες για τη σύνταξη της μελέτης και την έναρξη, το συντομότερο δυνατόν, της ανέγερσης του “αυτόνομου” διδακτηρίου των Προτύπων σχολείων, έτσι ώστε αυτά ν΄ αποκτήσουν την οριστική έδρα τους (…)
Στις συμπληρωματικές εισαγωγικές εξετάσεις Σεπτεμβρίου (για την Α΄ τάξη του Λυκείου) οι οποίες διενεργήθηκαν την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2024 στις εγκαταστάσεις του σχολείου μας προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα
ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΣ
1.ΑΠΩΝ 15/04-09-2024
2.ΕΠΙΤΥΧΩΝ 32/05-09-2024
3.ΕΠΙΤΥΧΟΥΣΑ 09/02-09-2024
4.ΕΠΙΤΥΧΟΥΣΑ 22/05-09-2024
5.ΕΠΙΤΥΧΟΥΣΑ 16/04-09-2024
ΑΠΟΥΣΑ 34/05-09-2024
7.ΑΠΟΥΣΑ 33/05-09-2024
8.ΑΠΩΝ 20/05-09-2024
9.ΕΠΙΤΥΧΩΝ 18/04-09-2024
10.ΕΠΙΤΥΧΟΥΣΑ 21/05-09-2024
11.ΕΠΙΤΥΧΩΝ 17/04-09-2024ν.
Για τα αποτελέσματα και την ενημέρωση για την ακριβή επίδοση των υποψηφίων υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς των μαθητών.
Aύριο Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 θα διενεργηθούν οι συμπληρωματικές εξετάσεις για την κάλυψη των κενών θέσεων μαθητών/-τριών στην Α’ τάξη του Πρότυπου ΓΕΛ που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στη Λάρισα τη σχολική χρονιά (2024-2025) που αρχίζει σε λίγες ημέρες, όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση του Σχολείου.
Η διεξαγωγή της δοκιμασίας στην οποία οι ενδιαφερόμενοι/-ες δήλωσαν ήδη (δια τα γονέων τους) συμμετοχή θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του σχολείου, στο διδακτήριο επί της οδ. Αιόλου 4, Λάρισα, στις 9 π.μ. και θα έχει διάρκεια 180 λεπτά. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στην οικεία σχολική μονάδα μία ώρα πριν την έναρξη της δοκιμασίας (τεστ δεξιοτήτων) έχοντας μαζί τους την έγγραφο της ταυτοπροσωπίας τους το οποίο πρέπει να είναι σε ισχύ (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/-ΤΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΤΩΝ ΓΕΝΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙ ΤΗ BAΣΕΙ ΤΗΣ ΠΡΑΞΕΩΣ 3/02-09-2024 ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Υποβολή αιτήσεων μέχρι Πέμπτη 5/9/2024 και ώρα 12.00 μ.
Ο Διευθυντής του Προτύπου Γενικού Λυκείου Λάρισας προκηρύσσει τη διενέργεια συμπληρωματικής εξεταστικής διαδικασίας για την πλήρωση δεκατεσσάρων (14) κενών θέσεων μαθητών/-τριών στην Α’ τάξη του σχολείου που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στη πόλη μας από τη σχολική χρονιά (2024-2025) που αρχίζει σε λίγες ημέρες.
Οι υποψήφιοι/-ες για την εισαγωγή αξιολογούνται σε δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο σχολείο, σχετικές με την κατανόηση κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας και τα Μαθηματικά. Το σύνολο των ερωτήσεων είναι 50 και εξ αυτών οι 25 για την κατανόηση κειμένου της Ελληνικής Γλώσσας και οι 25 για τα Μαθηματικά. Όλες οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής.
Η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στις εξετάσεις θα γίνεται στο γραφείο του Δ/ντή σχολείου (το οποίο θα λειτουργήσει για τη φετινή σχολική χρονιά [2024-2025] ως συστεγαζόμενο με το 2ο ΓΕΛ Λάρισας, στο διδακτήριο επί της οδ. Αιόλου 4, Λάρισα), από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου μέχρι την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, με την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση και των δύο (2) γονέων/κηδεμόνων του/της μαθητή/-τριας που θα αναφέρει:
«Παρακαλώ να δεχθείτε τη συμμετοχή του παιδιού μου/μαθητή/-τριας <Ονοματεπώνυμο μαθητή/-τριας> στη διαδικασία εισαγωγής για την Α’ τάξη του Προτύπου Γενικού Λυκείου Λάρισας».
H διεξαγωγή της δοκιμασίας θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του σχολείου την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 στις 9.00 π.μ. και θα έχει διάρκεια 180 λεπτά. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στην οικεία σχολική μονάδα μία ώρα πριν την έναρξη της δοκιμασίας (τεστ δεξιοτήτων). Οι επιμέρους λεπτομέρειες της διαδικασίας των εξετάσεων καθορίζονται με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ).
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή