Aρχείο Δημοσιευμάτων

«Το στάδιο τῶν ἀρετῶν ἠνέωκται οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε». Τo πνευματικό νόημα της Τεσσαρακοστής

Φωτ. για Τεσσαρακοστή 1

Tι είναι η Σαρακοστή; Mια περίοδος νηστείας, μια ευκαιρία για ..δίαιτα; ΄Η μήπως μια ευκαιρία για βαθιά περισυλλογή, ένας αγώνας, όχι, όμως, σωματικός, αλλά πνευματικός; Τη περασμένη Κυριακή (17η Μαρτίου 2024, της Τυροφάγου) η Εκκλησία μας μας κάλεσε σε αγώνα: “το στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέωκται…, μας είπε με το όμορφο τροπάριό της, προσκαλώντας μας στο στίβο του αγώνα: “…οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε, ἀναζωσάμενοι τὸν καλὸν τῆς νηστείας ἀγῶνα”.

H Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η σημαντικότερη περίοδος νηστείας η οποία αρχίζει με την Καθαρά Δευτέρα και οδηγεί στον εορτασμό του Πάσχα, της μεγαλύτερης εορτής για τους Χριστιανούς. Με τον  εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας (18 Μαρτίου) σηματοδοτείται η έναρξη της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η οποία οδηγεί στον εορτασμό του Πάσχα (5 Μαΐου). Τεσσαρακοστή ή απλά Σαρακοστή, ονομάζεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία η περίοδος νηστείας διάρκειας σαράντα ημερών. Αν και υπάρχει αντίστοιχη περίοδος νηστείας πριν από τα Χριστούγεννα η οποία ονομάζεται Μικρή Τεσσαρακοστή ή Σαρανταήμερο, με τον όρο Τεσσαρακοστή αναφερόμαστε κυρίως στην νηστεία της περιόδου πριν το Πάσχα που είναι αρχαιότερη και αυστηρότερη και ονομάζεται Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή και Αγία Τεσσαρακοστή.

Σύμφωνα με τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, η περίοδος αυτή περιελάμβανε και την Μεγάλη Εβδομάδα: “Ιδού προς το τέλος εφθάσαμεν λοιπόν της Αγίας Τεσσαρακοστής, και της νηστείας διανύσαμε τον πλουν…επειδή εις την μεγάλην ταύτην εβδομάδα εφθάσαμεν τη του Θεού χάριτι“. Αυτό επαναλαμβάνει και ο άγιος Νεκτάριος Αιγίνης: “ο χρόνος της κατηχήσεως επερατούτο κατά την Μεγάλην Εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής”. Σύμφωνα με τον ομ. καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ Βλ. Φειδά, υπήρξε μια ποικιλία τάσεων για την πασχάλια νηστεία η οποία “οφειλόταν αφ’ ενός μεν στην ποικιλία των τοπικών παραδόσεων, αφ’ ετέρου δε στην τάση επεκτάσεως της νηστείας προς μίμησιν της πολιτείας του Κυρίου”. Aπό τις τάσεις αυτές προέκυψε κατά τo τέλος του 3ου αιώνα η προπασχάλια νηστεία της Μ. Τεσσαρακοστής η οποία μαρτυρείται για πρώτη φορά με την ονομασία Τεσσαρακοστή, στις αρχές του 4ου αιώνα στον 5ο κανόνα της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου όπου αναφέρεται: “Αι δε σύνοδοι γινέσθωσαν, μία μεν προ της Τεσσαρακοστής, ίνα πάσης μικροψυχίας αναιρουμένης, το δώρον καθαρόν προσφέρηται τω Θεώ δευτέρα δε…” δηλ. “Οι σύνοδοι να γίνονται μία πριν από τη Σαρακοστή, για να προσφέρεται στο Θεό καθαρό το δώρο, αφού εκλείψει κάθε μικροψυχία και η δεύτερη…“.

Ο τελικός χρόνος ενάρξεως – λήξεως της νηστείας ορίστηκε κατά τον 5ο αιώνα. H νηστεία αυτή έχει θεσπιστεί κατά μίμηση της νηστείας του Χριστού στην έρημο όπως και ο αριθμός των σαράντα ημερών σχετίζεται με την χρονική διάρκεια της νηστείας εκείνης (Ματθ. 4,2). Η διάρκεια της νηστείας εκτείνεται από την Καθαρά Δευτέρα ως το Σάββατο του Λαζάρου, μετά το οποίο αρχίζει η Μ. Εβδομάδα. Κατά τη νηστεία εντέλλεται η αποχή από κρέας, ψάρι, αυγό και γαλακτοκομικά, εκτός από την Κυριακή των Βαΐων όπου επιτρέπεται το ψάρι, όπως και την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αν δε συμπέσει με τη Μ. Εβδομάδα. Με την πάροδο του χρόνου, κάθε πολυήμερη περίοδος νηστείας άρχισε να ονομάζεται Τεσσαρακοστή ή Σαρακοστή (και από την ονομασία αυτή, τα επιτρεπτά προς κατανάλωση τρόφιμα ονομάστηκαν “σαρακοστιανά”).

Το διάστημα μέχρι τη Μ.  Εβδομάδα περιλαμβάνει τις εξής εορτές:

Η πρώτη εβδομάδα της Τεσσαρακοστής λέγεται και Καθαρή, επειδή καθαριζόμαστε εσωτερικά με την προσευχή και τη νηστεία, με την οποία στρέφουμε και το σώμα στην υπηρεσία της ψυχής.

Η πρώτη Κυριακή της Καθαρής Εβδομάδας λέγεται Κυριακή της Ορθοδοξίας όπου γιορτάζουμε το θρίαμβο της Ορθοδοξίας εναντίον των εχθρών της και την οριστική αναστήλωση των αγίων εικόνων. Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε την εποχή της αυτοκράτειρας του Βυζαντίου Θεοδώρας, το έτος 843, όποτε και αναστηλώθηκαν οι άγιες εικόνες.

Η δεύτερη Κυριακή των Νηστειών ορίσθηκε εις μνήμη του υπερασπιστή της Ορθοδοξίας αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, που έζησε τον δέκατο τέταρτο αιώνα. Η Εκκλησία προβάλλει το παράδειγμα του αγίου Γρηγορίου προς μίμηση από τους πιστούς.

Η τρίτη Κυριακή των Νηστειών είναι η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Η Εκκλησία προβάλλει προς προσκύνηση τον Τίμιο και ζωοποιό Σταυρό ψάλλοντας τον ύμνο “Τον Σταυρόν Σου προσκυνούμεν, Δέσποτα, και την αγίαν Σου Ανάστασιν υμνούμεν και δοξάζομεν” (όπως και στην εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου), υπενθυμίζοντας στους πιστούς ότι πλησιάζει η χαρμόσυνη ημέρα της Αναστάσεως.

Ακολουθεί η τετάρτη Κυριακή των Νηστειών όπου γιορτάζουμε τη μνήμη του οσίου Ιωάννου (6ος-7ος αι.), του συγγραφέα του περίφημου βιβλίου της Κλίμακος, ένα βιβλίο με πνευματικές διδαχές που γράφτηκε ώστε “ωσάν κάποια κλίμαξ [σκάλα] που θα φθάνη τις πύλες του ουρανού…θα ανεβάζη εκεί σώους και αβλαβείς όσους θέλουν“. Την Πέμπτη της εβδομάδας αυτής και κατά τον Όρθρο, ψάλλεται η ακολουθία του Μεγάλου κατανυκτικού Κανόνα. Πρόκειται για το εκτενές ποίημα του σημαντικού μελωδού της Εκκλησίας, αρχιεπίσκοπου Κρήτης Ανδρέα (7ος αι.), που αποτελείται από 280 τροπάρια. Στο έργο αυτό περιέχεται ολόκληρη η ιστορία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης και μέσω αυτού η Εκκλησία καλεί τον άνθρωπο να μιμηθεί τις αρετές και “όσα δε των φαύλων αποφεύγειν“.

Κατά την πέμπτη Κυριακή των Νηστειών τελεί η Εκκλησία τη μνήμη της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Κάθε Παρασκευή, από την πρώτη εβδομάδα της Μ. Τεσσαρακοστής ψάλλεται ο Ακάθιστος Ύμνος ή αλλιώς, οι Χαιρετισμοί, μια καθιερωμένη ονομασία για την ακολουθία του Ακάθιστου ύμνου, η οποία προήλθε από τα αλλεπάλληλα “Χαίρε” που περιλαμβάνει. Στο σύνολό του, ο Ακάθιστος ύμνος περιλαμβάνει 24 οίκους (λειτουργικά άσματα που συνήθως ακολουθούν αλφαβητική ακροστιχίδα) οι οποίοι ψάλλονται τμηματικά σε διάρκεια 5 εβδομάδων ως εξής: καταρχάς 4 ακολουθίες, από 6 οίκους την κάθε φορά, κι έπειτα άλλη μία ακολουθία όπου ψάλλεται ολόκληρος ο Ακάθιστος, και με τους 24 οίκους.

Το Σάββατο της έκτης εβδομάδας της Μ. Τεσσαρακοστής τελείται η μνήμη της αναστάσεως του φίλου του Χριστού Λαζάρου, τον οποίο ο Κύριος ήγειρεν εκ νεκρών λέγοντας “δεύρο έξω” (Ιωάν. 11,43). Την επομένη, έκτη Κυριακή της Μ. Τεσσαρακοστής, γιορτάζεται η Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου) προς ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα. Tην άλλη μέρα (29 Απριλίου) ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα˙ εισερχόμαστε στη τελική ευθεία για το Πάσχα.

“Τεχνητή νοημοσύνη και χριστιανική Θεολογία” – Mε μεγάλη επιτυχία το webinar των Συμβούλων Eκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 – Ξεπέρασαν τις 200 οι συμμετοχές των εκπαιδευτικών

Φωτ. τηλεδιάσκεψης θεολόγων

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα (29.02.2024) το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο (Webinar) που οργάνωσαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, Δρ. Nικόλαος Παύλου, Δρ. Νικόλαος Ματθαίου και Όλγα Γκούμα, Μ.sc., για τους θεολόγους εκπαιδευτικούς των περιοχών ευθύνης τους (Στερεά Ελλάδα/Ανατ. Αττική – Θεσσαλία – Δυτ. Μακεδονία – Aνατ. Μακεδονία / Θράκη).

Το σεμινάριο ασχολήθηκε με το επίκαιρο θέμα της  “Τεχνητής Νοημοσύνης” (Artificial Intelligence) στη διάσταση των θετικών προκλήσεων που δημιουργεί η εφαρμογή της (και) στην εκπαίδευση, αλλά και των προβληματισμών που προκύπτουν σε περιπτώσεις της ανέλεγκτης χρήσης της, με ομιλητή – εισηγητή του θέματος τον Δρ. Πέτρο Παναγιωτόπουλο, Θεολόγο-Φυσικό, Αν. Καθηγητή Ηθικής και Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ.

Διακόσιοι (200) και πλέον θεολόγοι εκπαιδευτικοί  παρακολούθησαν με αδιάπτωτο ενδιαφέρον, επί δίωρο (5 – 7 μ.μ.), τη 4η διαδικτυακή συνάντηση, συμμετέχοντας ενεργά στο διάλογο και στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο – υπό τύπον και μορφή “Θεολογικού Εργαστηρίου” – επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσαν οι Σύμβουλοί τους.

Όπως ανέφερε, εισαγωγικώς, ο κ. Παναγιωτόπουλος  η τεχνητή νοημοσύνη, η προσπάθεια δηλ. να αναπαραχθεί η ανθρώπινη ευφυία και συμπεριφορά – και όχι μόνο να αναπαραχθεί, αλλά να προχωρήσει και πιο πέρα – αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα του κόσμου μας και αποτελεί μια εξέλιξη της επιστήμης την οποία δεν πρέπει ούτε να «θεοποιούμε», αλλά ούτε και να «δαιμονοποιούμε», αλλά, επί τη βάσει της χριστιανικής θεολογίας, να αξιοποιούμε πάντα με σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο.

Είναι αναμφίβολα τα ευεργετήματα που προκύπτουν απ΄ αυτήν  π.χ. στο ιατρικό τομέα, στο εκπαιδευτικό τομέα, και, παρά τα σφάλματα που διαπιστώνονται από την κακή χρήση της,  το συνολικό αποτέλεσμα κρίνεται θετικό, ικανοποιητικό. Εξάλλου, επεσήμανε ο ομιλητής, αυτές οι εξελίξεις θεωρούνται, σχεδόν, αναπόφευκτες, μιας και είναι αποτέλεσμα της προόδου, η οποία είναι σχεδόν αδύνατο να ανακοπεί στην κοινωνία μας, φθάνει οι σπουδαίες, νέες αυτές τεχνολογικές εξελίξεις να υπηρετούν τον άνθρωπο κι όχι να τον υποδουλώνουν.

Εις ότι αφορά τη Θεολογία ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι είναι αδιανόητο να οχυρώνεται πίσω από φοβίες και καταγγελίες. Οφείλει να αξιολογεί, κατά το δυνατόν, αντικειμενικά τα νέα δεδομένα και μαζί με τις άλλες ανθρωπιστικές επιστήμες να (συν-) διαλέγεται με τις θετικές επιστήμες, κομίζοντας το ήθος της χριστιανικής θεολογίας για το σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο και υποδεικνύοντας τρόπους για τη θεραπεία των τυχόν εκτροπών ή αδυναμιών στο νέο επιστημονικό κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης και των εφαρμογών της.

Η διαδικτυακή συνάντηση ολοκληρώθηκε με διάλογο – συζήτηση ανάμεσα στο πανεπιστημιακό καθηγητή και τους θεολόγους εκπαιδευτικούς.

*  Το “Θεολογικό Εργαστήριο” (το οποίο λειτουργεί σε μηνιαία βάση και ανεξάρτητα από τις άλλες επιμορφωτικές δράσεις και πρακτικές των Συμβούλων Εκπαίδευσης) απευθύνεται στους θεολόγους εκπ/κούς (μονίμους και αναπληρωτές) των Νομών: Φθιώτιδας, Καρδίτσας, Ανατ. Αττικής (αρμοδιότητας του Σ.Ε. Χαρ. Ανδρεόπουλου) Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας (Σ.Ε. Νικ. Παύλου), Κοζάνης,  Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Πιερίας και Ιωαννίνων (Σ.Ε. Νικ. Ματθαίου) και  Ξάνθης, Έβρου, Ροδόπης, Δράμας και Καβάλας (Σ.Ε. Όλγας Γκούμα).

Οι διαδικτυακές συναντήσεις (μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Cisco Webex)   διεξάγονται εκτός ωραρίου λειτουργίας των σχολείων και η συμμετοχή των εκπ/κών σ΄ αυτές είναι προαιρετική. Η θεματολογία των συναντήσεων θα περιλαμβάνει θέματα Διδακτικής των Θρησκευτικών, δειγματικές διδασκαλίες,  ζητήματα Διοίκησης της Εκπαίδευσης, εφαρμογές των Τ.Π.Ε. στα Θρησκευτικά, διαχείρισης της σχολικής τάξης, πληροφόρηση για νέες τάσεις και ρεύματα της θεολογικής επιστήμης, κ.α.

* Η επόμενη (5η) διαδικτυακή συνάντηση με ένα εξίσου ενδιαφέρον και ελκυστικό θέμα, θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Μαρτίου 2024 (θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση/πρόσκληση συμμετοχής.

 sch.gr

Orthodoxia.info

Eφημ. ‘‘Ελευθερία” Λαρίσης

Ώρα για ποίηση! Παρουσιάζεται στη Λάρισα η νέα ποιητική συλλογή της φιλολόγου Γεωργίας Γιώτα

Γεωργία Γιώτα

 

Η ποιητική συλλογή της Καρδιτσιώτισσας φιλολόγου Γεωργίας Γιώτα, με τίτλο «Μάγμα εν-κάρδιον», θα παρουσιαστεί από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και τις εκδόσεις Ηδυέπεια το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024, στις 18.30, στη «Λογοτεχνική Γωνία», Γαληνού & Φαρμακίδου, στη Λάρισα,

Την ποιητική συλλογή θα προλογίσει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο κ. Ηρακλής Γερογιώκας, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Λαρισαίων, ο κ. Νικόλαος Ζέρβας, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και ο Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος, Θεολόγων.

Την ποιητική συλλογή θα παρουσιάσει ο Δρ. Κωνσταντίνος Οικονόμου, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ02, Φιλολόγων

Τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης την έχει επιμεληθεί ο Σπύρος Καβαλλιεράτος, μουσικός, κιθαρωδός. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα ακουστούν επίσης στο πιάνο μουσικά κομμάτια του Μ. Χατζιδάκι από τη Ραλού Τσικαντέρη, καθηγήτρια πιάνου και τον Γιώργο Δήμου, μαθητή Γ΄ τάξης του Μουσικού Σχολείου Λάρισας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Έφη Ταρασίδου, Εκπαιδευτικός, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Ποιήματα θα αναγνώσουν η Διονυσία Τριπολίτου, Κοινωνιολόγος, Συγγραφέας, ο Σωτήρης Καρβούνης, απόφοιτος Παν/μίου Θεσσαλίας και η Αφροδίτη Ανδριανή Σιατραβάνη, μαθήτρια Γ΄ τάξης, 14ου ΓΕ.Λ. Λάρισας Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για τη στήριξη πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας (περιοχή Λάρισας).

Ertnews.gr

«Τεχνητή νοημοσύνη, προκλήσεις και προβληματισμοί». Eπιμορφωτικό Webinar Θεολόγων Στερεάς Eλλάδος/Αττικής – Θεσσαλίας – Δυτ. Μακεδονίας και Ανατ. Μακεδονίας/Θράκης

Τεχνητή

Στο πλαίσιο του εξ αποστάσεως / διαδικτυακού “Θεολογικού Εργαστηρίου” το οποίο συνδιοργανώνουμε οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Θεολόγων Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος (με έδρα τη ΔΔΕ Φθιώτιδος), Δρ. Νικόλαος Παύλου (ΔΔΕ Λαρίσης), Δρ. Νικόλαος Ματθαίου (ΔΔΕ Κοζάνης) και Όλγα Γκούμα, Μ. Sc. (ΔΔΕ Ξάνθης), μετά τις προηγηθείσες τρείς πολύ επιτυχημένες τηλεδιασκέψεις μας (από τον Οκτώβριο του΄23 μέχρι σήμερα)  συνεχίζουμε με τη 4η  επιμορφωτική τηλεδιάσκεψη, την ερχομένη Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 5 μ.μ.

Το “Θεολογικό Εργαστήριο” το οποίο συγκαλείται σε μηνιαία βάση περιλαμβάνει στις δράσεις του τους θεολόγους εκπ/κούς (μονίμους και αναπληρωτές) των Νομών: Φθιώτιδος, Καρδίτσας, Ανατ. Αττικής (αρμοδιότητας Συμβούλου Εκπαίδευσης Χαρ. Ανδρεόπουλου), Λαρίσης, Τρικάλων, Μαγνησίας (Σ.Ε. Νικ. Παύλου), Κοζάνης,  Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Πιερίας και Ιωαννίνων (Σ.Ε. Νικ. Ματθαίου) Ξάνθης, Έβρου, Ροδόπης, Δράμας και Καβάλας (Σ.Ε. Όλγας Γκούμα)

Ο σύνδεσμος για να συμμετάσχετε στη Επιμορφωτική τηλεδιάσκεψη  είναι:

https://minedu-secondary.webex.com/meet/xandreo

Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχομένη Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 17.00. Εισηγητής θα είναι ο καθηγητής Ηθικής και Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, με θέμα:

«Τεχνητή νοημοσύνη, προκλήσεις και προβληματισμοί»

Για τη διενέργεια της τηλεδιάσκεψης θα λάβετε και επίσημη ενημέρωση μέσω της ΔΔΕ στην οποία υπάγεσθε και του σχολείου στο οποίο υπηρετείτε.

* Τα υπηρεσιακά Έγγραφα:

– Διαβιβαστικό ΔΔΕ Φθιώτιδος. Εγγράφου Συμβούλου Εκπ/σης Θεολόγων

– ‘Εγγραφο Συμβούλου Εκπ/σης κλ. ΠΕ01, ”Θεολογικό Εργαστήριo”

Ξεκινά την Παρασκευή στο ΑΠΘ το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θεολόγων με θέμα “Σχεδιάζοντας και διδάσκοντας Θρησκευτικά”

Poster

Ξεκινά την ερχομένη Παρασκευή στις 6 μ.μ., στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, το τριήμερο (23 25/02/2024) 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θεολόγων Εκπαιδευτικών με διεθνή συμμμετοχή που συνδιοργανώνουν το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. υπό την ευθύνη της καθηγήτριας και Δ/ντριας του Εργαστηρίου κ. Βάσως Μητροπούλου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και την υποστήριξη του οικείου Περιφερειάρχη Εκπ/σης κ. Αλεξ. Κόπτση.

Το Συνέδριο με θέμα «Σχεδιάζοντας και Διδάσκοντας Θρησκευτικά με τα νέα Προγράμματα Σπουδών. Διδακτικά Σενάρια για το μάθημα των Θρησκευτικών» απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε στελέχη εκπαίδευσης, σε επιστήμονες των ΑΕΙ, σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες, σε ερευνητές και ερευνήτριες, σε εκπροσώπους κυβερνητικών και μη φορέων.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση εργασιών που αφορούν διδακτικές προσεγγίσεις στο μάθημα των Θρησκευτικών με διδακτικά σενάρια, που έχουν ως βάση τα νέα Προγράμματα Σπουδών και ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου σχολείου και της κοινωνίας. Στόχος είναι η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων από εκπαιδευτικούς της τάξης και η κατάθεση καλών πρακτικών ώστε να προκληθεί γόνιμος προβληματισμός και δημιουργικός διάλογος στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Η παρακολούθηση του Συνεδρίου θα είναι δυνατή και μέσω της πλατφόρμας Youtube στο σύνδεσμο (link): https://www.youtube.com/@user-dt8ls3gi3j

* Το Πρόγραμμα του συνεδρίου στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://drive.google.com/file/d/1-ZgjVxmYsJgIZ-wK7FzuCKJS77qwlv14/view?usp=sharing

 * O Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 Θεολόγων Φθιώτιδος (με επιστημονική αρμοδιότητα και ευθύνη και για τους νομούς Καρδίτσας και Ανατ. Αττικής) Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος έχει ορισθεί μέλος της Επιστημονικής Επιστροπής του  Συνεδρίου. 

Orthodoxia.info

Εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες στη Λέσχη Αξιωματικών της Λάρισας

Λέσχη με χορωδία

                                    “Eλευθερία” Λαρίσης, σελ. 1η και 6η

Στη διδασκαλία, τις αξίες και το έργο των Τριών Ιεραρχών αναφέρθηκε ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Θεολόγων κ. Χαρ. Ανδρεόπουλος, στην ομιλία με θέμα: «Οι Τρεις Ιεράρχες: Μεγάλοι Παιδαγωγοί, Οικουμενικοί Διδάσκαλοι» που εξεφώνησε το πρωί της Πέμπτης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Λάρισας, η οποία ακολούθησε την Αρχιερατική Δοξολογία για τους τρεις μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος της ημέρας, παρουσία εκπροσώπων της εκπαίδευσης και τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, ενώ στη συνέχεια η μαθητική χορωδία της Ε΄ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας απέδωσε επίκαιρα τραγούδια και ύμνους.

“Οnlarissa”, video & photos

Εφημ. “Ελευθερία”, 31.01.2024

* Oλόκληρη η ομιλία:

Οι Τρείς Ιεράρχες: Μεγάλοι Παιδαγωγοί, Οικουμενικοί δάσκαλοι

“Oι Τρείς Ιεράρχες ως διαχρονικά πρότυπα μιας παρεξηγημένης αγιότητας” – Ομιλία του θεολόγου Νικολάου Αγγελάκη, καθηγητού 5ου ΓΕΛ Καρδίτσας.

Αγγελάκης Καρδίτσης

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων την παραμονή της εορτής των Τριών Ιεραρχών  (29-01-2024) για τους εκπαιδευτικούς στον ιερό ναό της Αγ. Σοφίας Καρδίτσας τον λόγο εξεφώνησε ο θεολόγος καθηγητής του 5ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας κ. Ιωάννης Αγγελάκης (φωτ.), αναφέροντας τα εξής:

Σεβασμιότατε! Σεβαστοί Πατέρες, επίσημοι προσκεκλημένοι, εκλεκτοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι.

Αύριο ξημερώνει διπλή γιορτή για την πατρίδα μας. Είναι γιορτή θρησκευτική και γιορτή των γραμμάτων. Γιορτάζουμε και τιμούμε τους Τρείς Ιεράρχες:

Στόματα χρυσά, στόματα μελίρρυτα!
Εργάτες όλοι ενός έργου:
τρεις διακριτοί – τρεις άγγελοι.
Οι τρεις μαζί, ένα, όπως ο Τριαδικός Θεός,
κανένας τους αρχηγός, κανένας δεύτερος.
Στην αιωνιότητα όλοι συμφωνούν,
καλείς έναν προστρέχουν και οι τρεις.
Υμνείς έναν, ακούνε και οι τρεις.
Δοξάζεις έναν, συγχαίρουν και οι τρεις.
Τρεις άνδρες, μια ολότητα,
τρεις ιεράρχες, ένα έργο,
τρία ονόματα, μία δόξα,
και για τους τρεις, κεφαλή ο Χριστός.

Με αυτά τα λόγια τους ύμνησε, τον περασμένο αιώνα, ένας άλλος σπουδαίος εκκλησιαστικός άνδρας, ο άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς

Ήταν και οι τρεις πανεπιστήμονες. Κατείχαν όλη τη γνώση της εποχής τους, η οποία αντί να τους απομακρύνει από το Θεό, όπως θα περίμεναν ορισμένοι, τους οδήγησε κατευθείαν σε Εκείνον, γι αυτό και την συνδύασαν άριστα με τη χριστιανική τους πίστη.

Ὁ Μέγας Βασίλειος ήταν θεολόγος, φιλόλογος, ιατρός ( χειρουργός), γεωμέτρης, νομικός, ρήτορας, μουσικὸς κ.λ.π.

Ὁ Γρηγόριος υπήρξε μέγας θεολόγος, απαράμιλλος ποιητὴς, ρήτορας και φιλόσοφος. Χάρη στην μεγάλη μόρφωσή του διετέλεσε καθηγητὴς των ονομαστών φιλοσοφικών σχολών των Αθηνών! Και μάλιστα έλαβε πανεπιστημιακή έδρα στην Αθήνα ενώ ήταν ακόμη φοιτητής.

Ὁ Ιωάννης ὁ Χρυσόστομος υπήρξε ονομαστὸς ρήτορας, νομικός, θεολόγος, άριστος φιλόλογος και απαράμιλλος χειριστὴς του λόγου, γι’ αυτὸ ονομάστηκε και Χρυσόστομος. Ὁ ονομαστὸς διδάσκαλός του Λιβάνιος όταν προς το τέλος της ζωής του ρωτήθηκε ποιον θεωρούσε ικανό να τον διαδεχθεί στη σχολή του ως καθηγητής, είχε πει μὲ μια δόση πίκρας πως ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο υπέροχος αυτὸς μαθητής ήταν το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να τον διαδεχθεί, αν δεν τον είχαν κερδίσει οι χριστιανοί.

Έτσι έγιναν σπουδαίοι και σοφοί, με τεράστιο παιδαγωγικό και κοινωνικό έργο, και πάνω απ΄ όλα, διαχρονικά πρότυπα της αγιότητας.

Και η προβολή αυτής της αγιότητας είναι η σημαντικότερη προσφορά των τριών αυτών σπουδαίων ανδρών στο σύγχρονο άνθρωπο, διότι έτσι του υπενθυμίζουν και τον προσανατολίζουν προς τον αληθινό σκοπό της ύπαρξής του, τη λησμονημένη και παρεξηγημένη, από τους περισσότερους ανθρώπους, αγιότητα. (περισσότερα…)

Επιμορφωτική συνάντηση Θεολόγων Ν. Καρδίτσας

 

 

Από την επιμορφωτική συνάντηση των θεολόγων του Ν. ΚαρδίτσαςΣυνάντηση του Συμβούλου Θεολόγων με τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και τον Διευθυντή Β θμιας

Επιμορφωτική συνάντηση με θέμα «Το μάθημα των Θρησκευτικών στο σύγχρονο σχολείο – Θέματα διδακτικής και διάχυσης καλών πρακτικών» (επί τη βάσει τόσο των “μεταβατικών” όσο και των νέων Προγραμμάτων Σπουδών) πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 29-01-2024 και ώρα 1 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας για τους θεολόγους εκπ/κούς που υπηρετούν σε σχολεία του Ν. Καρδίτσας, με εισηγητή τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Θεολόγων Δρ. Χαράλαμπο Ανδρεόπουλο.

Επίσης, εκ μέρους του Συμβούλου (που έχει την έδρα του στη Λαμία, αλλά με επιστημονική ευθύνη και για το Ν. Καρδίτσας) υπήρξε και μια γενικότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν στο ΜτΘ και τον κλάδο ΠΕ01 Θεολόγων, όπως για τα θέματα της ένταξης των νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα ωρολόγια προγράμματα του Γυμνασίου και του Λυκείου,  της έκδοσης του “πολλαπλού” βιβλίου,  τα θέματα των απαλλαγών και της θεσμοθέτησης “ουδετερόθρησκου” μαθήματος (π.χ. Θρησκειολογία, Φιλοσοφία, Ηθική, κλπ.) που θα παρακολουθούν μαθητές/-τριες που θ΄ απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών και θα το διδάσκουν οι εκπ/κοί κλ. ΠΕ01 Θεολόγοι, ως η πλέον συναφής ειδικότητα.

* Προ της επιμορφωτικής συνάντησης ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Θεολόγων κ. Ανδρεόπουλος συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεο και αντήλλαξαν ευχές για το Νέο Έτος. Ο κ. Ανδρεόπουλος έλαβε από τον Μητροπολίτη την ευχή και ευλογία για το έργο που καλείται να προσφέρει στην παιδαγωγική και επιστημονική υποστήριξη των θεολόγων που υπηρετούν στα Γυμνάσια και Λύκεια (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) του Ν. Καρδίτσας.  Ο Σεβασμιώτατος κ. Τιμόθεος τόνισε ότι ο ίδιος και η Ιερά Μητρόπολη θα σταθούν, όπου μπορούν, αρωγοί στο έργο αυτό στο πλαίσιο της συνεργασίας της τοπικής Εκκλησίας με τους οικείους εκπαιδευτικούς φορείς για τη υποστήριξη του έργου των σχολείων και τη συμπαράσταση στις όποιες ανάγκες τους. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Καρδίτσας Δρ. Κων. Ζαχαρής.

Βλ. Eφημ. “ΝΕΟΣ ΑΓΩΝΚαρδίτσας

«Τρεις Ιεράρχες: πνοή αύρας λεπτής». Διαδικτυακή εκδήλωση του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου “ΚΑΙΡΟΣ” για την εορτή των Τριών Ιεραρχών με ομιλητή τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεο

 

Με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ» προγραμματίζει εκδήλωση διαλόγου, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω εφαρμογής τηλεδιάσκεψης, την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024, ώρα 19:00-20:30. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεος, με θέμα «Τρεις Ιεράρχες: πνοή αύρας λεπτής».

Την εκδήλωση προλογίζει ο Χρυσόστομος Σταμούλης, Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Την ομιλία σχολιάζει ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, Αν. Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α. Τη συζήτηση συντονίζει ο Χρήστος Καρακόλης, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη διαδικτυακή διεύθυνση (της ψηφιακής πλατφόρμας “Zοοm”):

https://bit.ly/48B248q  

και είναι ανοικτή στα μέλη του Συνδέσμου και κάθε ενδιαφερόμενο/η εκπαιδευτικό. Από το Δ.Σ. του “ΚΑΙΡΟΥ” προσκαλούνται όλες και όλοι να συμμετάσχουν.

Bibliothèque nationale de France: AUTOUR DE LA DICTATURE DES COLONELS EN GRECE (1967-1974) – The Greek Orthodox Church during the Dictatorship of the Colonels (1967-1974)”

1Aπό την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας / Bibliothèque nationale de France (BnF) και την Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Γλωσσών και Πολιτισμών των Παρισίων / Bibliothèque universitaire des langues et civilizations (ΒULAC), Paris, δημοσιοποιήθηκε κατάλογος-συλλογή προτεινομένων βιβλίων για το θέμα περί της δικτατορίας των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα (1967-1974) [«Autour de la dictature des colonels en Grece (1967-1974)»], μ’ αφορμή την «Ημέρα Σπουδών» που οργάνωσαν για το συγκεκριμένο θέμα οι εν λόγω φορείς τον περασμένο Νοέμβριο (2023) στο Παρίσι. Στις σελίδες που ακολουθούν προσφέρεται μια επιλογή από τίτλους που σχετίζονται με την κατάσταση στην Ελλάδα της εποχής. Έχουν συγκεντρωθεί βιβλία / μελέτες / έγγραφα προσβάσιμα, ανάλογα με την περίπτωση, στη BnF ή στη BULAC.

Στην επιλεγμένη βιβλιογραφία (bibliographie selective) συγκαταλέγεται και το βιβλίο μας: «Ανδρεόπουλος, Χαράλαμπος, Μ., “H Eκκλησία κατά τη δικτατορία 1967-1974. Ιστορική και νομοκανονική προσέγγιση“. Πρόλογος: Ιωάννης Μ. Κονιδάρης. Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2017, 420 p. 

 Magasin – [2018-72656]»

3 page 0001

5 page 00011* Aναλυτική προβολή στο ιστολόγιο: Θεολογικός Σύνδεσμος Λάρισας

* Eδώ ολόκληρο το αρχείo με τη βιβλιογραφική συλλογή:

Bibliographie_selective_Autour_de_la_dictature_des_colonels_en_Grece.pdf

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση