Archive for Νοέμβριος, 2014

Πανικός στο διαδίκτυο- Δείτε το πρώτο trailer για το νέο “Star Wars: The Force Awakens” »


Εκατομμύρια “φανς” σε όλο το κόσμο περιμένουν εδώ και πολλά χρόνια τη νέα ταινία star wars. Μετά από χρόνια αναμονή

Ξεκίνησαν οι πληρωμές για τους αναπληρωτές- Ποιοι είναι οι μισθοί »

Πηγή – περισσότερα: http://dictyo.gr/index.php/categories/item/15377-ksekinisan-oi-pliromes-gia-tous-anaplirotes-poioi-einai-oi-misthoi

Όσα είπε ο υπουργός στην ΟΛΜΕ για τα κενά, προσλήψεις, παραιτήσεις, 2ες ειδικότητες »

Πηγή – περισσότερα: http://dictyo.gr/index.php/categories/item/15375-osa-eipe-o-ypourgos-stin-olme-gia-ta-kena-proslipseis-paraitiseis-2es-eidikotites

Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης των μαθημάτων του Λυκείου για το σχ. έτος 2014-2015 »

Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης των μαθημάτων του Λυκείου για το σχ. έτος 2014-2015

Πηγή – περισσότερα: http://dictyo.gr/index.php/categories/item/16265-odigies-gia-ton-tropo-aksiologisis-ton-mathimaton-tou-lykeiou-gia-to-sx-etos-2014-2015

Ενίσχυση και επέκταση του θεσμού των Πειραματικών Σχολείων »

    Στην εκπόνηση μελέτης για την ενίσχυση και την επέκταση του θεσμού των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας. Όπως είναι γνωστό, η επέκταση των Πειραματικών Σχολείων αποτελεί έναν από τους στόχους του υπουργείου και γι αυτό άλλωστε κατατέθηκε και σχετική τροπολογία στο σχέδιο νόμου για την Έρευνα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι “κατ’ εξαίρεση και για λόγους που υπαγορεύονται από την ανάγκη προαγωγής της δημόσιας εκπαίδευσης, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, η οποία εκδίδεται με σύμφωνη γνώμη της ΔΕΠΠΣ δύνανται να χαρακτηρίζονται υφιστάμενες σχολικές μονάδες ως Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, για την υλοποίηση του σκοπού των ΠΠΣ, σύμφωνα με το άρθρο 36 του παρόντος και χωρίς την ύπαρξη των προϋποθέσεων των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου. Στην ίδια απόφαση ορίζονται οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και οι διαδικασίες αξιολόγησης των εκπαιδευτικών για την πλήρωση των θέσεων στο ΠΠΣ μετά τον χαρακτηρισμό ή την ίδρυση του Π.Π.Σ.”. Όσον αφορά τη μελέτη αυτή, θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: • Διεξαγωγή έρευνας στην εκπαιδευτική κοινότητα των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων. • Αποτίμηση της μέχρι σήμερα εφαρμογής του θεσμού των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων. • Προσδιορισμό δράσεων για την ενίσχυση και επέκταση της πειραματικής εφαρμογής τους στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία με αναφορά στο εκπαιδευτικό υλικό, τις…

Πηγή – περισσότερα: http://dictyo.gr/index.php/categories/item/16263-enisxysi-kai-epektasi-tou-thesmoy-ton-peiramatikon-sxoleion

Μετεγγραφές 2014: Τι ισχύει για τα οικονομικά κριτήρια »

Foitites8Οι αιτούντες του σχολικού έτους 2013-2014 για μεταφορά θέσης εισαγωγής τους, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με βάση το οικονομικό κριτήριο, δύνανται να ενημερωθούν για την εγκυρότητα ή μη της αίτησής τους, με την είσοδό τους στο πληροφοριακό σύστημα http://solon.it.minedu.gov.gr.

Σε περίπτωση μη έγκυρης αίτησης και όπου παρέχεται η δυνατότητα από το πληροφοριακό σύστημα, ο αιτών καλείται να προβεί σε διόρθωση των οικονομικών στοιχείων της.

Σημειώνεται ότι οι αιτούντες που θα προβούν στη διόρθωση των οικονομικών στοιχείων της ηλεκτρονικής τους αίτησης θα πρέπει να την οριστικοποιήσουν εκ νέου.

Οι υποψήφιοι δύνανται να εισέρχονται στο πληροφοριακό σύστημα από την 27η Νοεμβρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.00 έως και την 1η Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 24.00.

Επισημαίνεται ότι στο πληροφοριακό σύστημα δεν παρέχεται η δυνατότητα εισαγωγής νέων αιτήσεων, αλλά μόνο η διόρθωση των ήδη καταχωρημένων αιτήσεων.

 

Πηγή: minedu.gov.gr

 

Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: http://www.eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Πηγή – περισσότερα: http://www.eduadvisor.gr/index.php/2011-10-11-10-49-30-372/12379-meteggrafes-2014-ti-isxyei-gia-ta-oikonomika-kritiria

Ενασχόληση με τον προγραμματισμό από τη Νηπιακή ηλικία! »

Programmatismos paidia«Χρησιμοποιώ τεχνολογία αλλά δεν μπορώ να δημιουργήσω», μήπως μοιάζει με το «διαβάζω αλλά δεν μπορώ να γράψω»;

Η ψηφιακή τεχνολογία υπάρχει παντού γύρω μας. Αξιοποιούμε τις δυνατότητές της σχεδόν καθημερινά, ώστε να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες αλλά και να κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη. Το φάσμα των δραστηριοτήτων μας επεκτείνεται θεαματικά μέσα από αυτές, ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς δε γνωρίζουμε πώς να γράψουμε δύο σειρές κώδικα.

Ο ψηφιακός εγγραμματισμός αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τον πολίτη κι εργαζόμενο του μέλλοντος. Η επαφή των μαθητών με τον προγραμματισμό βοηθά στο να αποκτήσουν δεξιότητες απαραίτητες για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα. Η δυνατότητα να κατανοούν τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν, η ευχέρεια επίλυσης προβλημάτων και η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας ενισχύονται μέσα από την εργασία σε περιβάλλοντα προγραμματισμού. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλαπλές έρευνες και μελέτες πάνω στο κατά πόσο η ενασχόληση των παιδιών με την διατύπωση-δημιουργία κώδικα τα βοηθά στο να υιοθετήσουν θετική στάση απέναντι στις μαθηματικές επιστήμες οι οποίες παρουσιάζονται ιδιαίτερα απαιτητικές στις μεγαλύτερες τάξεις του σχολείου. Μέσα από διαδικασίες δοκιμής – λάθους και αυτοδιόρθωσης ξεπηδούν μοναδικές ευκαιρίες μάθησης οι οποίες καταλήγουν να είναι προσαρμοσμένες στον ξεχωριστό μαθησιακό ρυθμό και στιλ του κάθε μαθητή. Ουσιαστικά ο μαθητής καθρεφτίζει τον μοναδικό εκείνο τρόπο με τον οποίο μαθαίνει.

Μερικές μόνο από τις δεξιότητες που καλλιεργεί η ενασχόληση με τον προγραμματισμό είναι:

Η διαπροσωπική επικοινωνία και η προσωπική έκφραση. Ο προγραμματισμός είναι ένας μη λεκτικός τρόπος να αναπαραστήσεις τις ιδέες ή ακόμη και την προσωπικότητά σου στην οθόνη.

Η εξοικείωση με τις λογικές ακολουθίες και τη σειροθέτηση. Οι νεαροί μαθητές καλούνται από πολύ νωρίς να διακρίνουν μοτίβα και ακολουθίες. Μαθαίνουν πώς να τα σχεδιάζουν και να τα ξεχωρίζουν όταν δημιουργούν δικές τους ιστορίες ή ακόμη και όταν δένουν τα κορδόνια τους! Αυτός ο μαθηματικός ή καθοδηγούμενος τρόπος σκέψης διαπερνά τον προγραμματισμό, και στο πεδίο του οι μαθητές μπορούν να διαπιστώσουν άμεσα τις συνέπειες που έχει η αλλαγή μιας παραμέτρου ή η διαταραχή μιας λογικής ακολουθίας στο τελικό αποτέλεσμα.

Η επίλυση προβλημάτων σε συνεργατικό πλαίσιο. Κάτι τέτοιο σημαίνει ευκαιρίες για καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων, καθώς τα παιδιά μέσα από τη δημιουργική διαπροσωπική αλληλεπίδραση καταλήγουν σε ένα αποτέλεσμα-σύνθεση ιδεών, αντιλήψεων και απόψεων.

Η ενασχόληση με τον προγραμματισμό έχει πάψει να αποτελεί προνόμιο αποκλειστικά και μόνο των μεγάλων σε ηλικία μαθητών. Τώρα πια ξεκινάει από τις πολύ μικρές ηλικίες και είναι παιδαγωγικά σχεδιασμένη, προβλέποντας χρήση εργαλείων που τους είναι οικεία στην χρήση. Το πώς αξιοποιούν τα παιδιά αυτή τους την πρώτη επαφή με τις προγραμματιστικές έννοιες είναι εντυπωσιακό! Η θετική ανταπόκριση και η ενθουσιώδης διάθεση κυριαρχούν. Ο ένας μαθαίνει από τον άλλον και η κατάκτηση της γνώσης μπαίνει σε τροχιά συμμετοχική και συγχρόνως εξατομικευμένη!

 

Μαρίνα Ραουζέου

Δασκάλα Πληροφορικής Σχολής Χατζήβεη
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=Ar774rCxEqQ#t=241

 

Δείτε περισσότερες Απόψεις: http://www.eduadvisor.gr/index.php/arthra/apopseis

Πηγή – περισσότερα: http://www.eduadvisor.gr/index.php/apopseis-more/12378-enasxolisi-me-ton-programmatismo-apo-ti-nipiaki-ilikia

Επίτιμη διδάκτωρ του ΕΚΠΑ η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ »

ArvelerΕπίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής αναγορεύτηκε η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σορβόννης κα Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

Η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτη Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπόνησε δύο διδακτορικά Ιστορίας (1957) και Φιλολογίας (1966) στη Σχολή Ανωτάτων Σπουδών του Παρισιού. Εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, στο οποίο διετέλεσε επί σειρά ετών διευθύντρια, καθώς και ως διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού και της Χριστιανικής Εγγύς Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Paris I. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο εξελέγη αντιπρόεδρος και πρόεδρος.

Εξελέγη, επίσης, Καθηγήτρια της Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, καθώς και διευθύντρια του Τμήματος Ιστορίας και πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας της Φιλοσοφικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου. Υπήρξε Πρύτανης της Ακαδημίας και Καγκελάριος των Πανεπιστημίων Παρισίων, αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Εκπαίδευσης, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Γενική Γραμματέας στη Διεθνή Επιτροπή Ιστορικών Σπουδών, καθώς και σε πολλά άλλα, διεθνούς κύρους, κέντρα ιστορικών μελετών. Είναι επίσης αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου, του Βερολίνου και της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας.

Το επιστημονικό της έργο εστιάζεται σε θέματα διοικητικής οργάνωσης, πολιτικής ιδεολογίας, ιστορικής γεωγραφίας του Βυζαντίου και περιλαμβάνονται σε αυτό ένα μεγάλο πλήθος από μονογραφίες, συλλογές μελετών και επιμέλεια συλλογικών τόμων. Με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου έχει συντελέσει στην προώθηση των βυζαντινών σπουδών στο Παρίσι, στην ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για τη σημασία του Βυζαντίου στην ιστορική εξέλιξη της Ευρώπης, ενώ κοντά της έχει μαθητεύσει ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων βυζαντινολόγων.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: http://www.eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Πηγή – περισσότερα: http://www.eduadvisor.gr/index.php/2011-10-11-10-49-30-372/12375-epitimi-didaktor-toy-ekpa-i-eleni-glykatzi-arbeler

Τέλος τα τετράδια και τα μολύβια – Ποια χώρα θα τα αντικαταστήσει μόνο με κομπιούτερ »

Mathites ypologistesΣτην Ελλάδα είμαστε συνηθισμένοι στην έλλειψη σχολικών βιβλίων, με τετράδια και μολύβια να αποτελούν τα βασικά «εργαλεία» ενός μαθητή από την πρώτη δημοτικού μέχρι και το πανεπιστήμιο.

Στη Φινλανδία έχουν άλλου είδους προβλήματα: τρέχουν για να προλάβουν το 2016, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί το φιλόδοξο project της πλήρους αντικατάστασης των παραδοσιακών τετραδίων και μολυβιών με κομπιούτερ.

Οι άνθρωποι του υπουργείου Παιδείας της χώρας κάνουν λόγο για μια ουσιαστική πολιτιστική αλλαγή, καθώς μετατρέπει την πληκτρολόγηση σε κομμάτι της καθημερινότητας –ειδικά για τις νέες γενιές. Η Φινλανδία μπορεί ανέτως να επαίρεται ότι το εκπαιδευτικό της σύστημα είναι από τα αρτιότερα της Ευρώπης. Τώρα μπορεί να προσφέρει και την έννοια του «πρωτοποριακού».

Πάντως δεν λείπουν και οι αντίθετες «φωνές» από τη διεθνή κοινότητα, που προβάλλουν ως αντεπιχειρήματα την αποξένωση που δημιουργεί η απουσία του τετραδίου από τις λέξεις. Η αντικατάσταση του μαυροπίνακα από την οθόνη του κομπιούτερ μειώνει την αίσθηση και το βάρος των λέξεων και αυτό, σε βάθος χρόνου, θα δημιουργήσει μαθητές που θα ρέπουν ολοένα και περισσότερο στα ορθογραφικά λάθη.

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», επισήμανε: «Είναι μια πρώτη απομάκρυνση από την εικόνα των λέξεων. Θα χαθεί η κιναισθητική γνώση των λέξεων. Όταν πληκτρολογούμε τις λέξεις και δεν τις γράφουμε, αυτομάτως χάνουμε τη γνώση για το σχεδιασμό των λέξεων».

 

Πηγή: iefimerida.gr

 

Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: http://www.eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Πηγή – περισσότερα: http://www.eduadvisor.gr/index.php/2011-10-11-10-49-30-372/12374-telos-ta-tetradia-kai-ta-molybia-poia-xora-tha-ta-antikatastisei-mono-me-kompioyter

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Εξήγγειλαν τη λειτουργία τμημάτων για τον τουρισμό και τη διοίκηση στη Ρόδο και Ρέθυμνο »

Τη δημιουργία δύο τμημάτων τουριστικών, προπτυχιακών σπουδών, τετραετούς κύκλου, με αντικείμενο τον τουρισμό και τη διοίκησή του, για αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με διδασκαλία στα Αγγλικά, εξήγγειλαν σήμερα μετά από συνάντησή τους στο υπουργείο Τουρισμού, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Τα δύο τμήματα θα λειτουργήσουν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Ρόδο και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο Ρέθυμνο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας και συντονισμού των δράσεων των δύο υπουργείων σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση στον τουρισμό.
Μετά από τη συνάντηση η υπουργός Τουρισμού κα ΄Ολγα Κεφαλογιάννη δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει ένα πολύ δυναμικό τομέα, τον τουρισμό, ο…

Πηγή – περισσότερα: http://www.esos.gr/arthra/36010/ypoyrgoi-paideias-toyrismoy-exiggeilan-ti-leitoyrgia-tmimaton-gia-ton-toyrismo-kai-ti

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση