Archive for 27 Ιανουαρίου, 2012

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ – Νέες διευκρινίσεις για την κατάταξη των υπηρετούντων υπαλλήλων στους βαθμούς »

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ & ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 15
106 74, Αθήνα
Τηλ.: 213-1313394, -378, -373, -212
Fax : 210-3389143

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για την κατάταξη των υπηρετούντων υπαλλήλων στους βαθμούς βάσει των μεταβατικών διατάξεων (άρθρο 28) του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α’/ 27-10-2011)

Κατόπιν πολλών ερωτημάτων δημοσίων υπηρεσιών και σε συνέχεια της υπ΄ αριθ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.31.17/882/οικ. 21500/31.10.2011 (ΑΔΑ:45ΒΣΧ-Β5Α) εγκυκλίου μας και προκειμένου να εφαρμοστούν ορθά και με ενιαίο τρόπο οι διατάξεις του άρθρου 28 του ν.4024/2011, σας διευκρινίζουμε τα εξής:

– Οι διατάξεις του άρθρου 28 του ως άνω νόμου, δεν κάνουν διάκριση μεταξύ δοκίμων ή μη, αλλά παρέχουν το δικαίωμα σε όλους τους υπηρετούντες υπαλλήλους να καταταγούν στους νέους βαθμούς ανάλογα με το συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας τους.

Το γεγονός ότι ορισμένοι δόκιμοι υπάλληλοι θα καταταγούν σε βαθμό ανώτερο του εισαγωγικού, λόγω αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας για τη μισθολογική τους εξέλιξη ή λόγω αναγνωρισμένου και συναφούς διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου, δεν έχει ως συνέπεια την απαλλαγή τους από τη διετή δοκιμαστική υπηρεσία, την οποία υποχρεωτικά πρέπει να διανύσουν προκειμένου να μονιμοποιηθούν.

Ως εκ τούτου, οι υπηρετούντες την 1-11-2011 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου βαθμολογίου-μισθολογίου) δόκιμοι υπάλληλοι θα καταταγούν βάσει της αναγνωρισμένης τους υπηρεσίας λαμβάνοντας επίσης υπόψη και την κατοχή τυχόν αναγνωρισμένου και συναφούς διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και θα διανύσουν το υπολειπόμενο διάστημα της δοκιμαστικής τους υπηρεσίας στο βαθμό κατάταξής τους.

– Όσον αφορά την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 28 σχετικά με την κατάταξη των υπαλλήλων που έχουν κάνει μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία μετά την κτήση του τυπικού προσόντος της ανώτερης κατηγορίας, ως ημερομηνία για τον υπολογισμό του πέραν της δεκαετίας χρόνου, θα ληφθεί υπόψη η ημερομηνία κτήσης του τυπικού προσόντος της ανώτερης κατηγορίας.

Ειδικότερα, για τους υπαλλήλους που έχουν κάνει μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία, για τους οποίους ο μη υπολογισμός στο συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας τους του μισού του πέραν της δεκαετίας χρόνου που διανύθηκε με τυπικό προσόν κατώτερης κατηγορίας, θα είχε ως συνέπεια την κατάταξή τους σε βαθμό χαμηλότερο απ’ αυτόν που θα κατατάσσονταν εάν παρέμεναν σε χαμηλότερη κατηγορία, η κατάταξή τους τελικά θα γίνει δυνάμει της επιφύλαξης που θέτει η διάταξη της παρ.3, δηλ. στο βαθμό που θα κατατάσσονταν αν παρέμεναν στην κατώτερη κατηγορία χωρίς ωστόσο να υπολογίζεται και πλεονάζων χρόνος στο βαθμό αυτό.

Άλλωστε, εάν αναγνωριστεί ο πλεονάζων χρόνος και στις περιπτώσεις ενεργοποίησης της ως άνω επιφύλαξης, θα προκύψουν φαινόμενα άνισης μεταχείρισης μεταξύ αφενός των υπαλλήλων για τους οποίους δεν θα εφαρμοστεί η σχετική επιφύλαξη και αφετέρου των υπαλλήλων που εμπίπτουν στην επιφύλαξη αυτή και θα καταταγούν εξ αυτού του λόγου σε ανώτερο βαθμό.

– Η κατάταξη των υπαλλήλων που κατά την 1.11.2011 ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατόπιν επιλογής από το αρμόδιο όργανο και έχουν τον απαιτούμενο χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 7, ήτοι τουλάχιστον 20 έτη υπηρεσίας, γίνεται στο Βαθμό Α΄, λαμβάνοντας ως αφετηρία για τον υπολογισμό του πλεονάζοντος χρόνου στο βαθμό αυτό το όριο της παρ. 7 του άρθρου 7, δηλ. τα είκοσι (20) έτη υπηρεσίας.

Επίσης, όσοι υπάλληλοι τοποθετήθηκαν ως προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις Περιφέρειες βάσει των διατάξεων της παραγράφου 1β του άρθρου 51 του ν. 3905/2010, εμπίπτουν στην έννοια της διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 28 και θα καταταγούν στο βαθμό Α’, καθόσον κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του Κεφαλαίου Β’ του νόμου αυτού ασκούσαν καθήκοντα προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης και ορίστηκαν από το όργανο το οποίο προβλέφθηκε εν προκειμένω ως αρμόδιο από τις εν λόγω διατάξεις του ν. 3905/2010.

– Για την κατάταξη των υπαλλήλων που έχουν αθροιστικά τις ιδιότητες του κατόχου αναγνωρισμένου και συναφούς διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου και του αποφοίτου της Ε.Σ.Δ.Δ. ή Ε.Σ.Τ.Α., σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 1 του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» θα εφαρμοστεί η ευνοϊκότερη ρύθμιση, καθώς και η μισή χρονική ρύθμιση της επόμενης ευνοϊκότερης ρύθμισης.

– Τέλος, η βαθμολογική κατάταξη των αποφοίτων της ΚΑ’ Εκπαιδευτικής Σειράς της Ε.Σ.Δ.Δ και της Δ’ Εκπαιδευτικής Σειράς της Ε.Σ.Τ.Α. κατά το διορισμό τους στις υπηρεσίες, θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 6 του ν.4024/2011, ήτοι θα καταταγούν στο Βαθμό Δ’, με πλεονάζοντα χρόνο τον χρόνο φοίτησής τους στις ως άνω Σχολές.

Κατόπιν τούτου, όσες Διευθύνσεις Διοικητικού ή Προσωπικού διαπιστώσουν ότι η κατάταξη των υπαλλήλων τους δεν έγινε σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα πρέπει να προβούν στη διόρθωση των συγκεκριμένων διαπιστωτικών πράξεων κατάταξης των υπαλλήλων τους.

Οι Διευθύνσεις Διοικητικού ή Προσωπικού των Υπουργείων παρακαλούνται να κοινοποιήσουν άμεσα την παρούσα εγκύκλιο στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που εποπτεύουν και να παράσχουν κάθε συνδρομή για την εφαρμογή της.

Ο Υφυπουργός
Ντίνος Ρόβλιας

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής: Ενημερωτικά Σημειώματα Μισθοδοσίας – ΔΕΙΤΕ on-line τον μισθό σας με το Μητρώο σας »

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής: Ενημερωτικά Σημειώματα Μισθοδοσίας – ΔΕΙΤΕ on-line τον μισθό σας με το Μητρώο σας

Το πρώτο βήμα για την εισβολή του νεοεπιθεωρητισμού »

Όταν ακούς «τάξη» ανθρώπινο κρέας μυρίζει

Οδυσσέας Ελύτης, «σηματολόγιον»

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΤΣΙΚΑ

Είναι φανερό ότι οι επιδόσεις των μαθητών θα αποτελέσουν κριτήριο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Στο νέο πλαίσιο, οι εκπαιδευτικοί «χρεώνονται» την επιτυχία ή αποτυχία των μαθητών τους σε προτυποποιημένα τεστ και η διοίκηση του σχολείου «χρεώνεται» με τη σειρά της την επιτυχία και την αποτυχία όλων. Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο ότι από την επίσημη αξιολόγηση ουσιαστικά «αγνοούνται» ή καταγράφονται τυπικά οι αμέτρητοι κοινωνικοί και εκπαιδευτικοί παράγοντες που επηρεάζουν και συνδιαμορφώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία και το εκπαιδευτικό έργο. Κοινωνική προέλευση, οικογενειακή κατάσταση, συνθήκες διαβίωσης και κατοικίας, υλικοτεχνική υποδομή σχολείου, τύπος εξετάσεων, σχολικά βιβλία, εκπαιδευτικό κλίμα, παιδαγωγικές μέθοδοι, τα πάντα γίνονται καπνός. «Αγνοούνται» οι κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες που διαμορφώνουν αντίξοες συνθήκες για την εκπαίδευση των μαθητών από τα ασθενέστερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα. Παραλείπονται όλοι εκείνοι οι παράγοντες που οδηγούν στον Καιάδα της εγκατάλειψης του σχολείου και του αναλφαβητισμού.

Η αντίληψη αυτή «επιβλέπει» τη σχολική επιτυχία/αποτυχία μέσα από την «κλειδαρότρυπα» της αίθουσας διδασκαλίας, όπου όλα εξαφανίζονται εκτός από τον δάσκαλο και τον μαθητή. Δεν είναι, ωστόσο, λίγοι αυτοί που κατανοούν ή διαισθάνονται ότι το σχολείο δεν είναι «θερμοκήπιο» όπου τα παιδιά αναπτύσσονται ομαλά και απρόσκοπτα με καλό πότισμα και συστηματική φροντίδα!

Μύθος και πραγματικότητα για την αξιολόγηση των «καλών» και «κακών» σχολείων

Πολύχρονες και πολυάριθμες έρευνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και οι επίσημες κρατικές στατιστικές έχουν τεκμηριώσει με αδιάσειστα στοιχεία ότι στο «πατρόν» της σχολικής επιτυχίας/αποτυχίας παρεμβαίνουν μια σειρά εξωσχολικοί και εσωσχολικοί παραγόντες που δραστηριοποιούνται στο έδαφος των κοινωνικών ανισοτήτων.

Η γνωστική αυτή κατάκτηση, που στοιχειοθετείται στο «δάσος» των πορισμάτων εκατοντάδων ερευνών, αίφνης, τα τελευταία χρόνια «ξεχνιέται» όλο και πιο συχνά.

«Πώς γίνεται», ρωτούν με επιτηδευμένη αφέλεια κάποιοι, «Λύκεια που εδρεύουν στις ίδιες περιοχές, όπου δεν υπάρχει ούτε διαφορά στην κοινωνική προέλευση ούτε στη δυνατότητα φοίτησης σε φροντιστήρια, να παρουσιάζουν τόσο τρομακτικές ανισότητες στην επίδοση των μαθητών τους;». Και συνεχίζουν: «Εφόσον», λένε, «υπάρχουν οι ίδιες δημόσιες χρηματοδοτήσεις, το ίδιο πρόγραμμα και οι ίδιες πάνω κάτω μέθοδοι, οι διαφορές οφείλονται στην έλλειψη αξιολόγησης των εκπαιδευτικών γεγονός που σηματοδοτεί την ανάγκη για άμεση και αντικειμενική αξιολόγηση όλων των σχολείων στην Ελλάδα».

Η πραγματικότητα που κρύβεται με επιμέλεια

Η τολμηρή πρόταση του Θαλή, σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό Μπάμπη Νούτσο, δεν μπορεί να χρησιμεύσει για την κοινωνική μέτρηση της σχολικής πυραμίδας, όσο οι σκιές της σχολικής στατιστικής δε φωτίζονται και με τη θεμελιώδη μεταβλητή της κοινωνικο-επαγγελματικής προέλευσης των μαθητών.

– Αγνοούν το υπουργείο Παιδείας και οι «ειδικοί μας» ότι σε κάθε γεωγραφική περιοχή υπάρχει κοινωνική, οικονομική, μορφωτική, δηλαδή ταξική διαφοροποίηση;

– Αγνοούν ότι υπάρχουν σχολεία σε κάθε πόλη, ακόμη και στη μικροκλίμακα μιας περιοχής, που παραδοσιακά «στρατολογούν» και «στρατολογούνται» από παιδιά ευπόρων και μορφωμένων οικογενειών;

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, την Περιφέρεια Πρωτευούσης. Είναι γνωστή η διαίρεσή της σε περιοχές υψηλών εισοδημάτων και κοινωνικού γοήτρου (κυρίως τα Βορειοανατολικά προάστια) και σε περιοχές που κατοικούν κυρίως τα εργατικά, μικροϋπαλληλικά στρώματα (κυρίως η Δυτική Αθήνα και μεγάλο τμήμα του Πειραιά). Αν ρίξει κάποιος μια ματιά μόνο στους «χάρτες» κατανομής των εισοδημάτων και των καταληκτικών εκπαιδευτικών επιπέδων, θα διαπιστώσει εύκολα ότι η Αττική φαίνεται σαν να είναι κομμένη στα δύο.

Η παρουσίαση των επιδόσεων στους Δήμους Περιστερίου, Αιγάλεω, Άνω Λιοσίων, Αγ. Βαρβάρας, Νίκαιας, Περάματος, Κερατσινίου, Δραπετσώνας, κ.ά. από τη μια και Κηφισιάς, Ψυχικού, Εκάλης, Αμαρουσίου, Αγ. Παρασκευής, Βριλησσίων, Παπάγου, Γλυφάδας, Βούλας κ.ά. από την άλλη οριοθετεί μια ανισοκατανομή που επιβεβαιώνει τη «γραμμή» των πορισμάτων της εκπαιδευτικής έρευνας, τα οποία συνοψίζονται στο ότι «η κοινωνική ανισότητα διευθύνει τη σχολική».

Αγνοούν το υπουργείο Παιδείας και οι «ειδικοί μας» τα πορίσματα των ερευνών της Γεωγραφίας του Αστικού χώρου (Θωμάς Μαλούτας κ.ά., Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) που τεκμηριώνουν ότι οι δήμοι διακρίνονται από σημαντικό βαθμό εσωτερικής ανισοκατανομής; Για παράδειγμα, όσο κι αν φαίνεται παράξενο η Κηφισιά, η Νέα Ερυθραία και η Γλυφάδα χαρακτηρίζονται από έντονη εσωτερική ανισοκατανομή των υψηλών, των μεσαίων και των εργατικών κατηγοριών. Πρόκειται για δήμους όπου, βεβαίως, κυριαρχούν οι υψηλές και μεσαίες κατηγορίες, αλλά παράλληλα υπάρχει σημαντικό τμήμα εργατικών κατηγοριών. Επίσης, άλλη μορφή εσωτερικής ανισοκατανομής εμφανίζουν, για παράδειγμα, και οι δήμοι Αχαρνών, Ασπροπύργου και Ελευσίνας, οι οποίοι, ενώ έχουν κυρίως εργατική σύνθεση, περιλαμβάνουν και υψηλές και μεσαίες κοινωνικές-επαγγελματικές κατηγορίες οι οποίες συγκεντρώνονται σε ορισμένες «ζώνες» των παραπάνω περιοχών. Έτσι, δεν είναι καθόλου παράξενο αν οι μαθητές δύο σχολείων του ίδιου δήμου, για παράδειγμα, της Βουλιαγμένης, παρουσιάζουν διαφορετικές σχολικές επιδόσεις, καθώς εκεί συγκατοικούν σημαντικά τμήματα εργαζομένων των χαμηλών βαθμίδων του τριτογενούς τομέα και παράλληλα έχουμε και διευρυμένους θύλακες υψηλών κοινωνικών-επαγγελματικών κατηγοριών και εισοδημάτων.

Εκπαιδευτικοί: οι “αποδιοπομπαίοι τράγοι” της σχολικής αποτυχίας!

Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία και οι τεχνοκράτες του ΥΠΕΠΘ γνωρίζουν πολύ καλά τις κοινωνικές παραμέτρους της σχολικής επίδοσης. Η στόχευση είναι αλλού και «φωτογραφίζει» κατευθείαν τον εκπαιδευτικό.

Το ΥΠΕΠΘ θεωρεί κατάλληλο τον χρόνο να προβάλει συστηματικά μια, έτσι κι αλλιώς, διαδεδομένη αντίληψη σύμφωνα με την οποία για ό,τι «καλό» ή «κακό» γίνεται στα σχολεία την ευθύνη την έχει ο εκπαιδευτικός. «Το παν εξαρτάται από τον δάσκαλο» θα αναφωνήσει σε λίγο με βικτοριανή υποκρισία.

Μια τέτοια αντίληψη, όπως γίνεται φανερό, εναποθέτει μεγάλο φορτίο ευθύνης στους ώμους του δασκάλου και συνήθως, όταν τίθεται θέμα σχολικής αποτυχίας ή εκπαιδευτικής κρίσης, ο δάσκαλος είναι ο «αποδιοπομπαίος τράγος». Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ευκολότερη υπόθεση η επιβολή αυταρχικών μέτρων αξιολόγησης, εντατικοποίησης και διοικητικού ελέγχου.

Είναι αλήθεια ότι ο εκπαιδευτικός αναδεικνύεται συχνά σε κεντρικό θέμα της «ημερήσιας διάταξης» για την εκπαίδευση. Το ερώτημα όμως που συνήθως δεν τίθεται είναι: Πού συναντιέται η ευθύνη των εκπαιδευτικών με την ευθύνη του κράτους και πώς οριοθετείται το έργο των εκπαιδευτικών κάτω από συγκεκριμένες επιλογές που γίνονται κατά την άσκηση της επίσημης εκπαιδευτικής πολιτικής;

Δεν αμφισβητούμε, βεβαίως, σε καμιά περίπτωση ότι η παρέμβαση του εκπαιδευτικού μπορεί να έχει θετικές ή αρνητικές συνέπειες, που μερικές φορές μάλιστα ξεπερνούν την παιδική και εφηβική ηλικία του μαθητικού πληθυσμού και προεκτείνονται σε ολόκληρη τη ζωή του.

Όμως, τα «συμβαλλόμενα υποκείμενα» της σχολικής επίδοσης δεν εξαντλούνται σε καμιά περίπτωση στη «θέληση» του μαθητή ή στο «ταλέντο» και την «αποδοτικότητα» του δασκάλου. Το «μαύρο κουτί» της αίθουσας διδασκαλίας περιλαμβάνει, όπως υπαινιχθήκαμε παραπάνω, αρκετούς «καταλύτες».

Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι ούτε ολοκληρωτικά αθώοι ούτε μοναδικοί ένοχοι, όπως προσπαθεί να πείσει το ΥΠΕΠΘ.

sch.gr-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ασφαλέστερη μηχανή αναζήτησης ιδιωτικού απορρήτου »

Όσο πλησιάζει η Ημέρα Προστασίας Δεδομένων -27/01/2012- (βλ. πρόσφατη σχετική ανάρτηση), αναζητούμε σχετικά Θέματα περί ιδιωτικότητας. Όταν αναζητούμε πληροφορίες μέσω μιας μηχανής αναζήτησης (π.χ. για κάποια εργασία που θέλουμε να ετοιμάσουμε), καταγράφονται όλες οι αναζητήσεις που πραγματοποιούμε, μαζί με τη χρονική στιγμή της κάθε αναζήτησης αλλά και τη διεύθυνση πρωτοκόλλου διαδικτύου (ΙΡ) με την οποία ο υπολογιστής μας συνδέεται στο Διαδίκτυο.

Επίσης, όταν σερφάρουμε στο Διαδίκτυο, το πρόγραμμα πλοήγησης (browser) καταγράφει τις σελίδες που επισκεπτόμαστε. Κάποιες σελίδες εγκαθιστούν στον υπολογιστή μας μικρά αρχεία (cookies) ώστε να μπορούν να μας αναγνωρίζουν όταν θα τις επισκεφτούμε εκ νέου.

Σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών μας δεδομένων, εντοπίσαμε την ασφαλέστερη μηχανή αναζήτησης προσωπικού απορρήτου. Η Ixquick είναι μια βραβευμένη μηχανή αναζήτησης ενώ επίσης είναι πιστοποιημένη από τρίτους και πλήρως ανώνυμη. Είναι η μοναδική μηχανή αναζήτησης η οποία προσφέρει μια δωρεάν υπηρεσία μεσολάβησης και η πρώτη που προσφέρει κρυπτογράφηση SSL. Η Ixquick έχει κερδίσει το πολυπόθητο Europrise «σήμα εμπιστοσύνης» για την εξαιρετική προστασία της ιδιωτικότητας και των πρακτικών διεκπεραίωσης δεδομένων. Από τις 24 Οκτωβρίου 2011, η Ixquick κρυπτογραφεί αυτόματα όλες τις αναζητήσεις. Η Ixquick ήταν η πρώτη μηχανή αναζήτησης που προσέφερε κρυπτογράφηση SSL από το 2009, και σήμερα ανοίγει και πάλι νέους δρόμους κάνοντας προεπιλογή την κρυπτογράφηση SSL.

Η κρυπτογράφηση SSL είναι γνωστή ως ασφαλής κρυπτογράφηση επιπέδου υποδοχής και έχει ευρέως επαινεθεί από τους ειδικούς ασφαλείας ως ο πιο ασφαλής τρόπος για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Η κρυπτογράφηση της Ixquick αποτρέπει υποκλοπές από τους παρόχους υπηρεσιών Internet (ISP) που ενδέχεται να καθίστανται νομικά υπόχρεοι και να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες προσωπικών πληροφοριών για το άτομό σας.

«Η παραβίαση στα συστήματα παρόχων υπηρεσιών θα μπορούσε να είναι μία τεράστια απειλή της ιδιωτικής ζωής» σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ixquick. «Γι ‘αυτό αποφασίσαμε να αλλάξουμε τις ιστοσελίδες μας, προεπιλέγοντας έως 100% κρυπτογράφηση SSL, για την περαιτέρω προστασία της ιδιωτικότητας των αναζητήσεων των χρηστών στο Διαδίκτυο».

Όλοι οι επισκέπτες της Ixquick.com και της αδελφής μηχανής αναζήτησης Startpage.com θα επωφεληθούν από τη νέα υπηρεσία κρυπτογράφησης, η οποία ανακατευθύνει αυτόματα στην ασφαλή ιστοσελίδα. Οι επισκέπτες βλέπουν τα γράμματα «https» στη γραμμή διευθύνσεων, επισημαίνοντας ότι όλα τα δεδομένα θα διαβιβάζονται σε κρυπτογραφημένη μορφή. Οποιοσδήποτε χάκερ ή υποκλοπέας που έχει πρόσβαση στη σύνδεση θα βλέπει απλώς αλαμπουρνέζικα.

Άλλες μηχανές αναζήτησης όπως οι Google, Yahoo και Bing έχουν αρχίσει να ακολουθούν την πρωτοπορία της Ixquick, προσφέροντας κρυπτογράφηση SSL. Ωστόσο, τα οφέλη της προστασίας της ιδιωτικής ζωής με το σύστημα SSL σε άλλες μεγάλες μηχανές αναζήτησης μπορεί να είναι παραπλανητικά, δεδομένου ότι οι ίδιες οι μηχανές αναζήτησης καταγράφουν τη διεύθυνση IP των χρηστών και αποθηκεύουν εκτενή αρχεία των αναζητήσεων τους.

Όταν χρησιμοποιείτε είτε την Ixquick.com ή την Startpage.com, η διεύθυνση IP και η επίσκεψή σας δεν καταγράφονται, ενώ και τα cookies παρακολούθησης δεν αποθηκεύονται στον browser σας. Στην πραγματικότητα, δεν καταγράφεται καμία πληροφορία για τους επισκέπτες, τίποτα απολύτως.

Η αυτόματη κρυπτογράφηση SSL είναι μόνο η πιο πρόσφατη προσθήκη στην αυξανόμενη οικογένεια των χαρακτηριστικών του ιδιωτικού απορρήτου οι οποίες συνδυάζονται για να κάνουν την Ixquick την ασφαλέστερη μηχανή αναζήτησης ιδιωτικού απορρήτου στον κόσμο.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση