Archive for 24 Ιανουαρίου, 2012

Τι είπε η Υφυπ. Παιδεία. Ε. Χριστοφιλοπούλου για τις συγχωνεύσεις σχολείων και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στον ΟΟΣΑ »

Σημεία Ομιλίας της Υφυπουργού στο πάνελ της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης του ΟΟΣΑ στη Νορβηγία Δελτίο Τύπου

Σημεία Ομιλίας της Υφυπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Εύης Χριστοφιλοπούλου, στο πάνελ της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργανώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στο Όσλο της Νορβηγίας
«Ενισχύουμε την Παιδεία, εξορθολογίζουμε τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος, αξιοποιούμε τους διαθέσιμους πόρους και επενδύουμε στο Νέο Σχολείο. Ένα καινοτόμο και μαθητοκεντρικό σχολείο»
«Η μεταρρύθμιση στην Παιδεία είναι και ευκταία και εφικτή σε περιόδους κρίσης. Όταν βασίζεται σε συναινέσεις τότε τα θεμέλια που χτίζονται είναι πολύ γερά»

Η Υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, συμμετείχε σήμερα 24/01/2012 στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε ο ΟΟΣΑ, στο Όσλο της Νορβηγίας. Η Υφυπουργός Παιδείας ήταν μία εκ των τριών βασικών ομιλητών του πάνελ Υπουργών Παιδείας, με θέμα «Εκπαίδευση στην προσχολική ηλικία ως πρωταρχική επένδυση». Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η δυνατότητα επενδύσεων σε υψηλής ποιότητας προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα μέσα σε αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Κατά την ομιλία της, η Υφυπουργός τόνισε την ανάγκη εξορθολογισμού της λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος, επένδυσης στην ποιότητας στο νέο μαθητοκεντρικό σχολείο και αξιοποίησης των πόρων από το ΕΣΠΑ.

Εξορθολογισμός και Ποιότητα στην Εκπαίδευση:

Το μεγάλο ζητούμενο, για την εκπαίδευση στη χώρα μας στην περίοδο κρίσης που διανύει, είναι το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα στην εκπαίδευση, όταν η εισροή πόρων είναι περιορισμένη.

Στην Ελλάδα, εκτός από το δημοσιονομικό εξορθολογισμό, που είναι απαραίτητος, επιχειρήσαμε μια αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος καθολικά και κλιμακωτά. Τα δύο τελευταία χρόνια γίνεται μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στον τομέα της Παιδείας, αποτέλεσμα διαλόγου με όλους τους κοινωνικούς, πολιτικούς και εκπαιδευτικούς φορείς και έχει ως στόχο να οδηγήσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα από το συγκεντρωτισμό σε ένα πιο ευέλικτο και μαθητοκεντρικό σύστημα.

Συνενώσεις -Ιδρύσεις Σχολείων:

Ενώσαμε τις δυνάμεις της εκπαίδευσης σε καινοτόμα και εύρωστα σχολεία, αλλά διατηρήσαμε τα σχολεία στις δυσπρόσιτες περιοχές στα απομακρυσμένα και ακριτικά νησιά της χώρας, όπου το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής μας υπαγόρευε να κρατήσουμε ανοιχτό το σχολείο ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών και κόστους λειτουργίας.

Μέσω των συνενώσεων καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις γα την δημιουργία 800 Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα με αυξημένες ώρες διδασκαλίας, στο πρόγραμμά των οποίων εντάσσεται ξένη γλώσσα, πληροφορική, φιλαναγνωσία, εικαστικά και θεατρική αγωγή. Την τρέχουσα σχολική χρόνια- εν μέσω κρίσης- ενισχύσαμε το θεσμό αυξάνοντας τα, σε 961 σχολεία.

Αποτελεί επόμενο στόχο η περεταίρω διεύρυνση του προγράμματος αυτού.

Αξιοποίηση και Απορρόφηση των πόρων ΕΣΠΑ:

Αξιοποιούμε τους πόρους ΕΣΠΑ, για την υλοποίηση καινοτόμων πρακτικών, όπως το πιλοτικό – ερευνητικό έργο «Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας: Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης», το οποίο έχει διάρκεια δύο έτη.

Οι βασικές δράσεις του έργου αφορούν στη συνεχή επιμόρφωση στελεχών της εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών και στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η χρήση των κοινοτικών πόρων είναι πολύ χρήσιμη για τον προϋπολογισμό μας, αφού ελευθερώνει κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για άλλους στόχους.

alfavita.gr

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση