Archive for 17 Μαΐου, 2010

Φυλακή και λουκέτο για μη έκδοση απόδειξης »

Η Εφορία «αγριεύει» από την 1η Ιουνίου. Όσοι «συλλαμβάνονται» να μην κόβουν αποδείξεις αντιμετωπίζουν «λουκέτο» μέχρι και για 6 μήνες, μεγαλύτερα πρόστιμα, ποινικές διώξεις, ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο μηνών αντιμετωπίζουν αλλά και απώλεια του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ.

Τα αυστηρότερα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος ενεργοποιούνται από την 1η Ιουνίου και προβλέπουν:

1. Επιβολή επί τόπου προστίμων από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ και των εφοριών σε επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν κόβουν τιμολόγια και αποδείξεις για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με τους πελάτες τους.
2. Επιβολή αυξημένων προστίμων για κάθε απόδειξη ή τιμολόγιο αξίας που δεν εξέδωσε επιτηδευματίας. Το πρόστιμο που θα επιβάλλεται για κάθε μία απόδειξη ή για κάθε ένα τιμολόγιο αξίας μέχρι 1.200 ευρώ που δεν εκδόθηκε θα είναι αυξημένο από 293 σε 400 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία α’ κατηγορίας, από 586 σε 800 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία β’ κτηγορίας και από 880 σε 1.200 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία γ΄ κατηγορίας.
3. Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 μηνών και αναστολή λειτουργίας της επιχειρήσεις από 3 έως και 30 ημέρες αντιμετωπίζουν όσοι συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις ή τιμολόγια ή να έχουν εκδώσει ανακριβείς αποδείξεις ή τιμολόγια για τρεις διαφορετικές συναλλαγές, καθώς και όσοι εντοπίζουν από διαφορετικούς ελέγχους να μην εκδίδουν φορολογικά στοιχεία κατ’ εξακολούθηση. Σε περίπτωση υποτροπής θα κινδυνεύουν με αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους μέχρι και για 6 μήνες.
4. Απώλεια του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ για επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που εντοπίζονται από την Εφορία να μην έχουν κόψει έστω και μία απόδειξη πολύ μικρής αξίας, να μην έχουν καταχωρίσει στα βιβλία τους φορολογικά στοιχεία που έχουν εκδώσει ή έχουν λάβει, να χρησιμοποιούν πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία ή να έχουν καταχωρίσει ανύπαρκτες δαπάνες.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ.

Πιέσεις για πιο σκληρά μέτρα στο ασφαλιστικό »

Πιέσεις για πιο σκληρά μέτρα στο ασφαλιστικό

«Τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται οριστικό μέχρι και την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου» παραδέχονται στην «Η» κορυφαία κυβερνητικά στελέχη

ΧΑ: Στο μάτι του ευρω-κυκλώνα »

Η κρίση του ευρώ προκαλεί ισχυρότερους κλυδωνισμούς στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα σε σχέση με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια στη Γηραιά Ηπειρο, ενόψη της αυριανής συνάντησης των ευρωπαίων υπ. Οικονομικών για το πακέτο- μαμούθ (750 δισ. ευρώ) στήριξης των “αδύναμων κρίκων” -και όχι μόνο.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σχεδόν 2%- 2,5% στις 1620 μονάδες και οι τράπεζες περίπου 2,5%-3%.

Η ανησυχία είναι έκδηλη καθώς σε Ισπανία και Πορτογαλία οι δέσμες μέτρων λίτοτητας που ζητούνται συνεχώς αναθεωρούνται προς το σκληρότερο για να πειστούν οι “αγορές”, με το ευρώ να υποχωρεί δραματικά σε χαμηλό 4 ετών.

Νωρίτερα οι τράπεζες έπεφταν πάνω από 4%, εν μέσω ανησυχιών ότι η εμβάθυνση της ύφεσης θα επιφέρει μείωση των εσόδων και αύξηση των επισφαλειών τους.

“Η αγορά φοβάται την ύφεση και ότι θα επηρεάσει τις επισφάλειες και τα έσοδα”, είπε ο Νίκος Γαλούσης αναλυτής στην Κάππα Χρηματιστηριακή. “Την άλλη εβδομάδα με τα αποτελέσματα ίσως έχουμε ένα δείγμα των άσχημων νέων”.

O τραπεζικός δείκτης  υποχωρούσε 4,08%, έναντι απωλειών 3,01% για τον γενικό δείκτη. Η Εθνική έχανε 4,34%, η Eurobank 4,38% και η Alpha Bank 3,53%.

Είναι σαφές ότι η βραχυπρόθεσμη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου εξαρτάται πλέον από τις εξελίξεις γύρω από την κρίση χρέους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφού η ανοδική έκρηξη του Χ.Α. μετά την ανακοίνωση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης δεν είχε τελικά συνέχεια.

Τους αναλυτές φοβίζει και το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν έντονες κοινωνικές αναταραχές στην Ευρώπη, λόγω των σκληρών μέτρων που επιβάλλονται σε εκατομμύρια πολίτες, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα και για το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η απόφαση της ΕΚΤ να ξαναρχίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων.

«Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η ευρωπαϊκή οικονομία διανύει μία κρίση χρέους και οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι φροντίζουν να αποκομίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από αυτήν, προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες της προηγούμενης κρίσης», επισημαίνει στο σχόλιό του στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE ο Παναγιώτης Χριστόπουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, προσθέτοντας: «Το πρόβλημα είναι όμως ότι οδηγούν τον πλανήτη σε ακόμη μεγαλύτερη κρίση, αφού ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι οδηγούνται σε οικονομική απαξίωση».
Αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, ο κ. Χριστόπουλος τονίζει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κάποιος τι μέλλει γενέσθαι, ωστόσο εκτιμά ότι οι έντονες διακυμάνσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό και των επόμενων συνεδριάσεων.

Επιφυλακτικοί οι διεθνείς αναλυτές με τις ελληνικές τράπεζες

Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς αναλυτές φαίνεται πως έχουν στρέψει το… βλέμμα τους στην κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων τραπεζών και όχι στην κερδοφορία. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι εγχώριες τράπεζες θα “χτυπηθούν” μέσα στο έτος στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, από τη δραματική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αναμένεται το 2010 και από την πτώση της αξίας των κρατικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Στόχος η ενίσχυση των επενδύσεων και η στήριξη της ανάπτυξης

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να δήλωσε τη Δευτέρα στην εφημερίδα Handelsblatt ότι το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας είναι βιώσιμο μόνο εάν μπορέσουν να ενισχυθούν οι επενδύσεις και η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα.

ΙΧ: Τα ¨κανόνια¨ χτυπούν και μεγάλες επιχειρήσεις »


Σήμα κινδύνου εκπέμπει η ελληνική αγορά αυτοκινήτου καθώς πέραν της συρρίκνωσης των πωλήσεων και των 1.000 λουκέτων που μπήκαν σε εμπορίες ΙΧ το 2009 τώρα απειλούνται μεγάλες έως πολύ μεγάλες επιχειρήσεις εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας.

Από την άλλη μεριά η πλειονότητα των «ισχυρών» επιχειρηματιών που αποτελούν κυρίως το επίσημο δίκτυο των εισαγωγικών εταιρειών όπως έχει αποδειχθεί από δεκάδες περιπτώσεις αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα επιβίωσης καθώς η τεράστια πτώση των πωλήσεων, η μη προσέλευση των πελατών τους από το συνεργείο για το τακτικό σέρβις του οχήματός τους και τέλος η δραστική μείωση στα φανοποιεία των μονάδων τους έχει αδειάσει τα ταμεία των επιχειρήσεών τους από μετρητά τη στιγμή που τα μηνιαία έξοδα είναι υπέρογκα…

Πέραν όλων των παραπάνω το «κερασάκι» στην τούρτα αποτελούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας τα οποία όχι μόνο δεν εγκρίνουν αιτήσεις δανείων για αγορά αυτοκινήτων από τους λιγοστούς υποψήφιους πελάτες αλλά επιπλέον «κόβουν» τις υπηρεσίες Stock Finance στους επιχειρηματίες του κλάδου ενώ κάποιες τράπεζες δεν δίστασαν ακόμη και να σταματήσουν κάθε είδους συνεργασία με αντιπροσώπους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα συγκεκριμένα δεδομένα που επικρατούν στην αγορά και όταν τα μηνιαία έξοδα μιας κάθετης μονάδας (έκθεση, συνεργείο, ανταλλακτικά και φανοποιείο) ξεκινούν από τουλάχιστον 40.000 ευρώ είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον στην αγορά αυτοκινήτου.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αντιπρόσωποι με ιδιοκτήτες κτιριακές μονάδες στην «Η» πως: «Εμάς το μόνο που μας σώζει προς το παρόν είναι το γεγονός πως δεν καταβάλλουμε ενοίκιο που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσό στα μηνιαία έξοδα μιας μονάδας. Όμως οι περισσότεροι από εμάς έχουμε υψηλούς τραπεζικούς δανεισμούς οι οποίοι έχουν προέλθει κυρίως από την κατασκευή των εγκαταστάσεών μας και αν δεν ανακάμψει η αγορά μάλλον τα ακίνητά μας θα περιέλθουν στην κατοχή των τραπεζών?».

Ανάγκη ένα μέτρο στήριξης!

Εισαγωγείς και αντιπρόσωποι δεν αντέχουν άλλο να χρηματοδοτούν τις ζημιογόνες επιχειρήσεις τους καθώς όλες οι χρηματοοικονομικές αναλύσεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων δεν πρόσκειται να ανακάμψουν αν δεν υπάρξει κάποιο μέτρο στήριξης από την κυβέρνηση.

Ωστόσο παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει ήδη στα χέρια της μελέτη του ΙΟΒΕ στην οποία αποδεικνύεται πως η επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης δεν στοιχίζει ούτε ένα ευρώ στο κράτος η κατάρρευση των οικονομικών της χώρας έχει οδηγήσει την έρευνα σε κάποιο κυβερνητικό συρτάρι!
Από την άλλη μεριά η άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης δείχνει πιο εφικτό να πραγματοποιηθεί καθώς οι νέοι κινητήρες πετρελαίου και βενζίνης Euro5 έχουν κοινές εκπομπές ρύπων (πολύ χαμηλές) με αποτέλεσμα αν δεν αρθεί η απαγόρευση της πετρελαιοκίνησης θα πρέπει να απαγορευθεί και η κίνηση οχημάτων με βενζινοκινητήρες Euro5!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση