Archive for 15 Μαΐου, 2010

Κατάσχεση περιουσίας Ψωμιάδη και συγγενών μέχρι 15,5 εκατ. »

Τη συντηρητική κατάσχεση περιουσίας του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΑΣΠΙΣ, Παύλου Ψωμιάδη, της συζύγου, της κόρης του, καθώς και εταιρειών συμφερόντων του, μέχρι το ποσόν των 15,5 εκατομμυρίων ευρώ, αποφάσισε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας.

Η προσωρινή διαταγή, που αναμένεται να ισχύσει μέχρι τη συζήτηση της κύριας αγωγής, ελήφθη ύστερα από σχετική προσφυγή 157 επενδυτών τής Aspis Capital, η οποία συζητήθηκε προχθές.

Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες ακόμα επενδυτές έχουν επίσης προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα έχει εκδοθεί το παραπεμπτικό βούλευμα σε βάρος τού Π. Ψωμιάδη και ακόμα ενός ατόμου, που παραμένει ασύλληπτο, με την κατηγορία της κακουργηματικής πλαστογραφίας. Η υπόθεση αφορά την προσκόμιση της πλαστής εγγυητικής επιστολής ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΕΙΑ), προκειμένου να πειστούν τα μέλη της ότι η Aspis διέθετε τα αναγκαία χρήματα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να μην προχωρήσει η Επιτροπή στην ανάκληση της άδειας της εταιρείας.

Καλλικράτης «Κλείδωσε» στους 325 δήμους »

Στους 325 δήμους από τους 1.034 σημερινούς «κλείδωσε» τελικά ο «Καλλικράτης» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,185 δισ. ευρώ τον χρόνο…

Κατέβασε ακόμη περισσότερο τον πήχυ για τους νέους δήμους ο υπουργός Εσωτερικών, καθώς από την αρχική πρόβλεψη για δημιουργία 333 έως 343 δήμων κατόρθωσε να περιορίσει περισσότερο- κατά 8 δήμους- ακόμη και το σενάριο με τον μικρότερο αριθμό.

«Η γενική κατεύθυνση ήταν όχι μόνο να αντιμετωπιστούν τα διλήμματα αλλά και σε περιπτώσεις κάποιων νομών προχωρήσαμε στη λογική της μεγαλύτερης μείωσης» σημείωσε ο κ. Ραγκούσης. Ενδεικτικό είναι πως στους εννέα νομούς, όπου βάσει του αρχικού σχεδίου είχαν κατατεθεί δύο σενάρια, επιλέχθηκε το αυστηρότερο ενώ σε άλλους επτά υπήρξαν ακόμη μεγαλύτερες συνενώσεις.

Ετσι, για παράδειγμα στον Νομό Καβάλας το σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία 4 ή 5 δήμων και στο τελικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε αποφασίστηκε να μείνουν 4 δήμοι, ενώ αντιστοίχως στην Αχαΐα από τα σενάρια των 5 ή 6 δήμων ο αριθμός έκλεισε στους 5 δήμους.

Προς συζήτηση. Ο «Καλλικράτης» θα τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, με στόχο μέχρι τη μεθεπόμενη εβδομάδα να έχει ψηφιστεί. «Ενδέχεται να κάνουμε κάποιες αλλαγές αφού ακούσουμε τα κόμματα και τους βουλευτές» σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, αποκλείοντας πάντως κατηγορηματικά να υπάρξουν αλλαγές στο χωροταξικό χωρίς να εφαρμόζονται τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

«Εξαίρεση δεν μπορούμε να κάνουμε για κανέναν, όποια μορφή πίεσης και αν υπάρξει» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό δεν έκανε δεκτό το αίτημα να εξαιρεθούν τα μεγάλα νησιά από τη λογική ένα νησί ένας δήμος, ενώ σε κανέναν νομό δεν έγιναν περισσότεροι δήμοι από το αρχικό σχέδιο.

Ο κ. Ραγκούσης είπε ότι έγιναν δεκτές κάποιες από τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν από την Κεντρική Ενωση των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΚΕ), ωστόσο απορρίφθηκε το αίτημα να μην τεθεί επαγγελματικό ασυμβίβαστο για δημάρχους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.

Εκλογή με 50%+1. Μικρές τροποποιήσεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο στο εκλογικό σύστημα όπως για παράδειγμα στον αριθμό των υποψηφίων ή στην ποσόστωση των γυναικών. Παραμένει σε κάθε περίπτωση η επαναφορά του 50%+1 για την εκλογή δημάρχων ενώ, όπως είχε ανακοινωθεί, για πρώτη φορά θα μπορούν να είναι υποψήφιοι και νέοι 18 ετών, μετά την κατάργηση του ορίου του 21ου έτους που ισχύει σήμερα.

Μαχαίρι στα μέλη. Σημαντικός περιορισμός προβλέπεται και στα μέλη των διοικήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων, όπου από 60.000

που είναι σήμερα θα μείνουν μόνον 20.000, με δεδομένο εξάλλου πως μπαίνει μαχαίρι και στον αριθμό των ΝΠΔΔ και των επιχειρήσεων των δήμων – από 6.000 περιορίζονται σε λιγότερο από 2.000. Επιπλέον εξοικονόμηση 75 εκατ. ευρώ επιτυγχάνεται και με την απόφαση οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης να γίνονται κάθε πενταετία, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Φέτος, πάντως, αποφασίστηκε οι εκλογές να γίνουν την Κυριακή 7 Νοεμβρίου και ο επαναληπτικός γύρος στις 14 Νοεμβρίου. Η αρχική επιλογή να διεξαχθούν στις 14 και στις 21 Νοεμβρίου απορρίφθηκε καθώς, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, θα συνέπιπταν με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Βρέθηκαν νέα γονίδια που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ »


Ελπίδες για ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά του Αλτσχάιμερ στο μέλλον δημιουργεί η έρευνα Αμερικανών και Ευρωπαίων επιστημόνων οι οποίοι εντόπισαν δύο νέα γονίδια που φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Μετά τη νέα ανακάλυψη, ανέρχονται πλέον σε εννέα συνολικά τα γονίδια που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην εμφάνιση της ασθένειας.

Η ανακάλυψη των νέων γονιδίων, υπό τον καθηγητή νευρολογίας Σούντρα Σεσάντρι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Βοστώνης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κάθε ένα από τα εμπλεκόμενα γονίδια κατευθύνει τους ερευνητές σε νέα βιολογικά “μονοπάτια” μέσω των οποίων εκδηλώνεται η νόσος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη των εμπλεκομένων γονιδίων “θα οδηγήσει σε νέους τρόπους για την καθυστέρηση, την καταπολέμηση και ίσως την θεραπεία της ασθένειας”, αλλά τα πρακτικά οφέλη, όπως είπαν, θα κάνουν πιθανώς μια δεκαετία μέχρι να εμφανιστούν.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα έκανε την μεγαλύτερου εύρους γενετική ανάλυση δείγματος που έχει γίνει ποτέ, αναλύοντας τα γονίδια 35.000 ατόμων, εκ των οποίων πάνω από 8.000 εμφάνισαν Αλτσχάιμερ.

Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους άνω των 65 ετών θα εμφανίσει τη νόσο, για την οποία δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία. Το Αλτσχάιμερ είναι πιθανότερο να πλήξει άτομα που έχουν επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, ενώ ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται ότι έχουν γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση της ασθένειας.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση