Archive for 9 Μαΐου, 2010

ΣτΕ: Οι άνδρες δεν δικαιούνται πρόωρη σύνταξη γήρατος στο 50ό έτος »

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τη υπ΄ αριθμ. 1580/2010 απόφασή της έκρινε ότι οι άνδρες ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ δεν δικαιούνται πρόωρης σύνταξης γήρατος στο 50ό έτος της ηλικίας τους, όπως λαμβάνουν οι γυναίκες ασφαλισμένες, σύμφωνα με το άρθρο 27 Ν. 1902/1990.

Σύμφωνα με το άρθρο 27 του Ν. 1902/1990 (τροποποίησε τον ΑΝ 1841/1951) «ασφαλισμένη μητέρα με ανήλικα παιδιά, καθώς και ασφαλισμένη μητέρα με παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, η οποία συμπληρώνει το 50ό έτος της ηλικίας και 5.500 τουλάχιστον ημέρες εργασίας, δικαιούνται σύνταξη γήρατος, μειωμένη κατά 1/200 της πλήρους μηνιαίας συντάξεως για κάθε μήνα που λείπει από το 55ο έτος της ηλικίας της, το ποσό της οποίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το κάθε φορά κατώτερο όριο συντάξεων».

Στην προκειμένη περίπτωση υπάλληλος της Γενικής Τράπεζα της Ελλάδος, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1951, είχε 7.592 ημέρες εργασίας και είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών και η γυναίκα του είναι υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] Σχετικά άρθρα της Ελλάδος, ζήτησε το 2001 από το ΙΚΑ να του χορηγηθεί μειωμένη σύνταξη γήρατος, όπως και στις γυναίκες ασφαλισμένες, σύμφωνα με το Ν. 1902/1990.

Από το ΙΚΑ απερρίφθη το αίτημά του με τον ισχυρισμό ότι δεν ισχύει η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση για τους πατέρες ασφαλισμένους. Ο ασφαλισμένος προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, επικαλούμενος ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών, μπορεί η σχετική διάταξη του Ν. 1902/1990 να εφαρμοστεί και στον ασφαλισμένο πατερά με ανήλικα τέκνα.

Αρχικά η αίτησή του έγινε δεκτή από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά εν συνεχεία απερρίφθη από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και την Ολομέλεια του ΣτΕ

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι «εξαιρετική» η διάταξη του Ν. 1902/1990 που προβλέπει πρόωρη σύνταξη γήρατος για τις γυναίκες που έχουν συμπληρώνει το 50ό έτος της ηλικίας και έχουν ανήλικα παιδιά και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εφαρμοστεί κατ΄ επίκληση της συνταγματικής αρχής της ισότητας και στους άνδρες ασφαλισμένους.

Παράλληλα, με άλλη απόφαση η Ολομέλεια του ΣτΕ (1584/2010) δικαίωσε συνταξιούχο που ζητούσε να του καταβληθούν αναδρομικές διαφορές συντάξεως λόγω θανάτου της συζύγου του για το χρονικό διάστημα από 1.1.1995 μέχρι 29.3.1999
naftemporiki.gr

Δεν θα στηρίξουμε το ευρώ. »


Δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, δήλωσε σήμερα ότι είναι σημαντικό να γίνει ό,τι είναι δυνατό για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, πρόσθεσε όμως ότι η χώρα του δεν θα προσφέρει στήριξη στο ευρώ.

Τις δηλώσεις αυτές…

έκανε από τις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν εκτάκτως για την πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης με στόχο να πείσουν τις αγορές ότι το ευρώ είναι σταθερό νόμισμα και να προλάβουν μία παρόμοια με την ελληνική κρίση.

“Πρέπει να δείξουμε ξανά σήμερα ότι με τη συνεργασία μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο την ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη με αργούς ρυθμούς. Και θα συμμετάσχουμε σε αυτό. Αλλά αναφορικά με τη στήριξη του ευρώ, αυτό αφορά προφανώς τις χώρες της ευρωζώνης”, είπε ο Ντάρλινγκ στους δημοσιογράφους.

Η Βρετανία είναι μέλος της Ε.Ε αλλά όχι και της ευρωζώνης.

troktiko.

Οι αλβανίδες ανδρογυναίκες των καταραμένων βουνών »

Oταν η αλβανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Ελβίρα Ντόουνς ταξίδευε στα βουνά της Βόρειας Αλβανίας που κάποιοι τα λένε «Καταραμένα»αφού σύμφωνα με την τοπική μυθολογία φτιάχτηκαν από τον ίδιο τον Διάβολο-, ζήτησε οδηγίες από έναν άνδρα που έσερνε το μουλάρι του και κρατούσε καραμπίνα. Μόλις απομακρύνθηκε, ο οδηγός της τής είπε: «Είναι ένας από αυτούς». Στο συγκεκριμένο σημείο του πλανήτη ζουν ως σήμερα οι ορκισμένες παρθένες, οι τελευταίες ανδρογυναίκες της Ευρώπης.

Ενας άγραφος κώδικας νόμων από την εποχή του Μεσαίωνα, ο Κanun, επιτρέπει σε οικογένειες που χάνουν τον πατριάρχη τους- συχνά από βεντέτα- να ορίσουν μια γυναίκα από τον ευρύτερο συγγενικό κύκλο ως αντικαταστάτη του. Μία είναι η βασική προϋπόθεση: να δώσει έναν αμετάκλητο όρκο, ήτοι να ορκιστεί ότι θα κρατήσει την παρθενία της για πάντα. Δεν πρόκειται για αλλαγή φύλου μέσω χειρουργικής επέμβασης. Σε εκείνα τα μέρη άλλωστε ζήτημα είναι αν γνωρίζουν ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Αρκούνται στο να κόψουν κοντά τα μαλλιά τους, να φορέσουν φαρδιά ανδρικά ρούχα και να γίνουν βοσκοί, οδηγοί φορτηγών κτλ. Και όσοι είναι γύρω τους, αν και γνωρίζουν πολύ καλά την αληθινή τους φύση, τους συμπεριφέρονται σαν να είναι πραγματικοί άνδρες.

Η φωτογράφος Πέπα Χρίστοβα ταξίδεψε στο άνδρο των ορκισμένων παρθένων και επέστρεψε με εξαιρετικές εικόνες γυναικών που δύσκολα καταλαβαίνεις ότι… δεν είναι άνδρες. Η έκθεσή της φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Γκαίτε ως τις 20 Ιουλίου στο πλαίσιο του αφιερώματος «Gender Show», στο οποίο τρεις ακόμη καλλιτέχνιδες ασχολούνται με το θέμα της γυναικείας σεξουαλικότητας.

Η ιδέα ότι μια γυναίκα αναγκάζεται να απαρνηθεί την αγάπη και να ζήσει ως άνδρας προκειμένου να ορίσει τη μοίρα της μπορεί να μοιάζει αποτρόπαιη και πρωτόγονη, ιδωμένη όμως ως έκφραση μιας μακρινής προφεμινιστικής κουλτούρας, μάλλον ως προοδευτική ερμηνεύεται. Υπήρξαν διάφοροι λόγοι που οδήγησαν αυτές τις γυναίκες στη «μετάλλαξη». Ορισμένες το έκαναν επειδή πέθανε ο pater familiae. Κάποιες για να αποφύγουν ένα δυσάρεστο προξενιό χωρίς να προσβάλουν την οικογένεια του γαμπρού. Αλλες πάλι αναγκάστηκαν από τους πατέρες τους, καθώς δεν υπήρχαν γιοι στην οικογένεια. Είναι όμως και εκείνες που πήραν τον όρκο έπειτα από έναν αφόρητο γάμο, θέλοντας να ξεμπερδεύουν μια και καλή με τα ερωτικά ζητήματα.

Ο όρκος δίνεται συνήθως μπροστά στους γηραιότερους κατοίκους, αν και κάποιες γυναίκες το κάνουν ιδιωτικά, μέσα από την ιεροτελεστία της κοπής των μαλλιών και της απαλλαγής κάθε θηλυκού στοιχείου. Στην Αλβανία τού σήμερα η παράδοση αυτή αργοσβήνει. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν λιγότερες από 40 ορκισμένες παρθένες και πολύ λιγότερες στο Κοσσυφοπέδιο, στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο. Οι περισσότερες είναι πάνω από 50 ετών. Η μάχη των δύο φύλων έχει τελικά πολλούς τρόπους έκφρασης.

Τον πολιτικό κόσμο θεωρεί υπεύθυνο το 98,6% των Ελλήνων »


Τον πολιτικό κόσμο θεωρεί υπεύθυνο το 98,6% των Ελλήνων για την κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας MRB για την εφημερίδα Real News.

Μάλιστα, στη δεύτερη θέση ευθύνης οι ερωτηθέντες τοποθετούν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες με ποσοστό 82,7% και στην τρίτη θέση τον επιχειρηματικό κόσμο με ποσοστό 76%. Εξάλλου, το 53,9% των ερωτηθέντων θεωρεί λάθος τη διαγραφή των τριών βουλευτών από τον Γιώργο Παπανδρέου και το 45,7% τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη.

Όπως γράφει στην εφημερίδα ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Hellas, Δημήτρης Μαύρος, στην πρόθεση ψήφου, για πρώτη φορά, με βάση τα διαχρονικά στοιχεία της εταιρίας, καταγράφονται ποσοστά αδιευκρίνιστης τοποθέτησης μεγαλύτερα του 30%, τα οποία φυσικά εκφράζουν τη γενική δυσαρέσκεια προς το πολιτικό σύστημα και λιγότερο τη δυναμική των κομμάτων σε περίπτωση εκλογών. Επόμενες μετρήσεις θα επιβεβαιώσουν τη μονιμότητα του φαινομένου, προσθέτει.

Στους δείκτες “καταλληλότερο πρωθυπουργός”, “ικανότητα διακυβέρνησης” κλπ., η κυριαρχία του “κανένας” (37,9%) “κανένα ” (45,9%) αντίστοιχα, ενισχύει την απεικόνιση αυτής της δυσαρέσκειας.

Τα κυρίαρχα συναισθήματα είναι “απογοήτευση” (43,5%), “οργή” (40,8%) και “ντροπή” (34,1%), ενώ μειώνεται η θετική διάθεση για θυσίες, από το 59% του Φεβρουαρίου, στο 31,1% σήμερα.

Οριακά αλλά με πλειοψηφικό ποσοστό (52,2%), οι Έλληνες πιστεύουν ότι με διαφορετικούς χειρισμούς η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 59,1% των πολιτών δηλώνει ότι οι θυσίες που θα γίνουν λόγω της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Συμπληρωματικά, ένα 45% των πολιτών πιστεύει ότι η όποια βελτίωση θα αρχίσει να φαίνεται “μετά τα δέκα χρόνια” έως “ποτέ”, ενώ περιμένουν περαιτέρω μέτρα την επόμενη τριετία κατά 77,7%.

 Τη Δευτέρα στο Υπουργικό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο »

Μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς όλων των εργαζομένων αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο που θα φέρει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο αυξάνεται από το 2011 αντί του 2013 το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με 35ετία από τα 58 στα 60 έτη. Επίσης, το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η σύνταξη από το 2011 για τις επικουρικές και από το 2013 για τις κύριες συντάξεις, καθιερώνονται ισχυρά αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση και ενοποιούνται τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία.

  • Με εξαίρεση τις αναπηρικές συντάξεις και τους ήδη ασφαλισμένους το καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, όλοι οι εργαζόμενοι που μέχρι σήμερα συνταξιοδοτούνται στα 58 θα πάρουν από το 2011 σύνταξη στα 60 μετά από 35 χρόνια δουλειάς.
  • Από το 2020 όλοι οι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 65 ετών συμπεριλαμβανομένων και όσων ασφαλίστηκαν πριν την 1η Ιανουαρίου το 1993.
  • Εξάλλου από το 2011 εξισώνονται τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, ενώ από το 2018 θεσμοθετείται βασική σύνταξη ύψους 360 ευρώ στο 65ο έτος της ηλικίας.
  • Από το 2011 καταργούνται οι ρυθμίσεις συνταξιοδότησης των άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων και αδελφών, ενώ από το 2018 ενοποιούνται όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία ενώ από 2012 θεσπίζονται αντικίνητρα για όσους αποχωρούν από την εργασία τους πριν από το 65ο έτος.
  • Από το 2013 μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων. Η αναλογική σύνταξη με βάση τις εισφορές θα ξεκινήσει από το 2018 με αυξημένο συντελεστή αναπλήρωσης κυρίως από τα 37 έως τα 40 έτη εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News δηλώνει ότι ο νομός είναι έτοιμος για να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβουλιο και να κατατεθεί στη Βουλή

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση