ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

Φ 500x500 c

Η ειρήνη, ένα όραμα που διατρέχει την ανθρώπινη ιστορία από τα αμνημονεύτα. Ένα ιδανικό που έχει εμπνεύσει φιλοσόφους, ποιητές, καλλιτέχνες και απλούς ανθρώπους σε όλες τις εποχές. Είναι η επιθυμία για μια κοινωνία όπου η βία, ο φόβος και ο πόλεμος ανήκουν στο παρελθόν, όπου οι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά, να συνεργάζονται και να αναπτύσσονται ελεύθερα.

Η ειρήνη δεν είναι απλά μια ευχή ή μια αφηρημένη έννοια. Είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα. Το δικαίωμα να ζεις σε ένα περιβάλλον χωρίς φόβο, το δικαίωμα να εκφράζεις τις απόψεις σου ελεύθερα, το δικαίωμα να αναπτύξεις τις δυνατότητές σου χωρίς περιορισμούς. Η ειρήνη είναι η βάση για όλα τα άλλα δικαιώματα.

Παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων για ειρήνη, οι συγκρούσεις συνεχίζουν να σημαδεύουν τον κόσμο μας. Πολιτικές διαφορές, θρησκευτικές πεποιθήσεις, οικονομικές ανισότητες, όλα αυτά αποτελούν εμπόδια στην επίτευξη της ειρήνης. Η ιστορία μας είναι γεμάτη από πολέμους και συγκρούσεις που έχουν προκαλέσει ανείπωτα δεινά.

polemoseirini

Η ειρήνη δεν είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τους ηγέτες των κρατών ή από τους διεθνείς οργανισμούς. Είναι ευθύνη όλων μας. Κάθε ένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας πιο ειρηνικής κοινωνίας, ξεκινώντας από τον εαυτό μας. Μέσα από την καθημερινή μας ζωή, μπορούμε να προωθήσουμε την κατανόηση, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό για τη διαφορετικότητα.

Παρά τις προκλήσεις, η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, ένα μέλλον όπου η ειρήνη θα επικρατεί, δεν πρέπει να σβήσει ποτέ. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι ακόμη και οι πιο δύσκολες συγκρούσεις μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά. Η διαρκής προσπάθεια για διάλογο, συνεργασία και αμοιβαία κατανόηση είναι ο μόνος δρόμος προς ένα πιο ειρηνικό μέλλον για όλους.

Η ειρήνη είναι ένα ιδανικό που αξίζει να αγωνιζόμαστε για αυτό. Είναι η βάση για μια ευτυχισμένη και παραγωγική κοινωνία. Ας συνεργαστούμε όλοι μαζί, για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου η ειρήνη θα είναι η κυρίαρχη αξία.

Ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ στα μάτια των παιδιών παραμένει αναπάντητο... Το κοριτσάκι, παιδί του πολέμου, νομίζοντας ότι ο φακός του δημοσιογράφου είναι όπλο, σηκώνει τα χέρια και παραδίνεται… Κραυγή αγωνίας, για τη χαμένη ανθρωπιά και την ειρήνη!

Ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ στα μάτια των παιδιών παραμένει αναπάντητο... Το κοριτσάκι, παιδί του πολέμου, νομίζοντας ότι ο φακός του δημοσιογράφου είναι όπλο, σηκώνει τα χέρια και παραδίνεται… Κραυγή αγωνίας, για τη χαμένη ανθρωπιά και την ειρήνη!

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ

Μετά από ένα κουραστικό ταξίδι στην εξοχή, δύο παιδιά με τον πατέρα τους φτάνουν στον καινούριο τους σπίτι. Τα παιδιά ανυπομονούν να παίξουν και τρέχουν προς τους αγρούς παίζοντας “πόλεμο”.  Εκεί συναντούν ένα παλιό εγκαταλειμμένο τανκ. Όταν ανεβαίνουν στο τανκ περίεργα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν και τα παιδιά μαθαίνουν τι σημαίνει πόλεμος στην πραγματικότητα.
Σημεία προς συζήτηση:
1λεπτό και 14 δευτερόλεπτα: Πού πηγαίνουν οι ήρωες της ιστορίας; Από που το συμπεραίνετε;
Πώς είναι η φύση στην αρχή; Τι συναισθήματα σας προκαλεί;
3λεπτά και 49 δευτερόλεπτα: Τι νομίζετε ότι είναι αυτό που ανακάλυψαν; Ακούστε την μουσική; Πώς διαφοροποιείται τώρα η μουσική; τι συναισθήματα σας προκαλεί;
5ο λεπτό και 50 δευτερόλεπτο: Πώς αλλάζει το σκηνικό (μουσική, ήχος, χρώματα); Πού βρισκόμαστε;
6λεπτό και 4 δευτερόλεπτα: Τα παιδιά μπορούν να δώσουν  ένα δικό τους τέλος στην ιστορία!