14 ΜΑΙΟΥ -Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Η μητέρα μας, το αγαπημένο μας πρόσωπο…

XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΝΟΥΛΕΣ!!!

 

Αφιέρωμα στη γιορτή της μαμάς 2

imera miteras 590 1

Δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου και αυτή την Κυριακή γιορτάζει ένα σημαντικό  πρόσωπο! Γιορτάζει η μαμά! Ποια μαμά; Η δική μου, η δική σου, του φίλου, του γείτονα…
ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΜΑΔΕΣ σε ολόκληρο τον κόσμο!

μητερα απλό

Η μητέρα μας, το αγαπημένο μας πρόσωπο…
Ένα πρόσωπο που μας εμπνέει τόσα συναισθήματα…
Αγάπη, φροντίδα, ζεστασιά, αγκαλιά…αξία ανεκτίμητη!
Μα γιατί να γιορτάζει η μαμά, η μητέρα, η μανούλα… αφού γιορτάζει όταν έχει γενέθλια… ή στην ονομαστική της εορτή… Αλήθεια είναι αυτό. Όμως, η μητέρα είναι ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο στη ζωή όλων μας. Η μέρα λοιπόν αυτή είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας.

Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.

images 1619

Η γιορτή αυτή  καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών.

Η εορτασμοί προς τιμήν των μαμάδων έχουν ακόμα μεγαλύτερη ιστορία όμως. Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα, μέσα από τη λατρεία της θεάς Κυβέλης, η οποία, σύμφωνα με τον Πίνδαρο, ήταν η μητέρα των θεών της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα. Η Ρέα λατρεύεται σαν η “Μητέρα των Θεών”, καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Η Γιορτή της Μητέρας θεωρείται ένας καλός λόγος για εκδηλώσεις ειλικρίνειας για την αγάπη και την εκτίμηση που τρέφουμε προς το πρόσωπο που μας έφερε στη ζωή.

μητερα

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Η ημέρα της μητέρας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Ο Μάιος είναι ο μήνας που γιορτάζουμε τον ερχομό της άνοιξης και της ανθοφορίας, δηλαδή την αναγέννηση της «μητέρας» φύσης. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κάθε χρόνο, η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, έχει καθιερωθεί ως η «ημέρα μητέρας» και είναι μία ημέρα αφιερωμένη αποκλειστικά σε όλες τις μητέρες του κόσμου, στα πρόσωπα εκείνα που εκπροσωπούν τη γονιμότητα, που «κυοφορούν» την ελπίδα και το μέλλον της ανθρωπότητας. Πρόκειται, για ένα σημαντικό ορόσημο που μας υπενθυμίζει την αξία της λέξης «μητέρα» -κάτι που οι άνθρωποι αναγνώριζαν ήδη από τα αρχαία χρόνια.

Πράγματι, μπορεί η ημέρα της μητέρας να διοργανώθηκε και να καθιερώθηκε από την Αμερικανίδα ακτιβίστρια Άννα Τζάρβις στα μέσα του 19ου αιώνα, όμως στην πραγματικότητα, οι πρώτες αναφορές για την Παγκόσμια Ημέρα Μητέρας χρονολογούνται πίσω στην εποχή της αρχαίας Ελλάδας. Εάν θέλεις να μάθεις, λοιπόν, πώς από τη μητέρα Γαία φτάσαμε να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μητέρας, συνέχισε να διαβάζεις, για να ξετυλίξεις μαζί μας το «κουβάρι» της ιστορίας.

Αντλώντας έμπνευση από την παράδοση των αρχαίων

Σύμφωνα με έναν αρχαίο θρύλο, η «μητέρα» όλων, δηλαδή η Γη ή αλλιώς Γαία, ήταν η σύζυγος του Ουρανού και μία υπέρτατη θεότητα, αφού από εκείνη πίστευαν πως γεννήθηκε ο κόσμος. Αυτή τη λατρεία κληροδότησε αργότερα και στην κόρη της, τη Ρέα, δηλαδή τη «Μητέρα των Θεών» και σύζυγο του Κρόνου. Η μυθολογία ήθελε τη Ρέα να είναι η πρώτη γυναίκα που γέννησε με κανονικό τοκετό και μεγάλωσε τα παιδιά της δίνοντάς τους γάλα. Για αυτό η Ρέα ήταν η ξεχωριστή γυναίκα που οι αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν με γιορτές κάθε άνοιξη, καθώς για εκείνους εκπροσωπούσε τη γονιμότητα και την ανθοφορία της γης. Χιλιάδες χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1865, η Άννα Τζάρβις, η εκπρόσωπος του αμερικανικού γυναικείου κινήματος, αποφάσισε να αναβιώσει την ημέρα της μητέρας, με το όνομα «Mothers’ Friendship Day», την πρώτη «ημέρα της μητέρας» που πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Η ημέρα της μητέρας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Φτάνοντας από το «Mothers’ Friendship Day» στο σήμερα

Παρότι η «Mothers’ Friendship Day» της Τζάρβις ήταν εμπνευσμένη από την αρχαία ελληνική θρησκεία, στην πραγματικότητα η δημιουργός της είχε κάτι εντελώς διαφορετικό στο μυαλό της. Σκοπός της Τζάρβις, μέσα από αυτό το εγχείρημα, ήταν να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο γυναικείας ενδυνάμωσης, μέσα από το οποίο κάθε Αμερικανίδα μητέρα θα είχε τη δυνατότητα να μιλήσει και να ανταλλάξει απόψεις με άλλες γυναίκες που βίωναν ή είχαν βιώσει αυτή τη συναρπαστική εμπειρία, αλλά και τις δυσκολίες της μητρότητας. Αυτή η πρωτοποριακή κίνηση έδωσε τη δυνατότητα στις γυναίκες της εποχής να βρουν ένα ασφαλές «καταφύγιο», πραγματοποιώντας τακτικές συναντήσεις, μέσα από τις οποίες έβρισκαν τη δύναμη και τη στήριξη, για να συνεχίζουν να προσφέρουν το καλύτερο σε εκείνες, αλλά και τις οικογένειές τους.

Από τη «μητέρα» Γαία στη χριστιανική εορτή της Υπαπαντής

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως μέχρι το 1960 στη χώρα μας, η ημέρα της μητέρας είχε και έναν δεύτερο, βαθιά θρησκευτικό χαρακτήρα και εορταζόταν στις 2 Φεβρουαρίου μαζί με την εορτή της Υπαπαντής. Σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησία, εκείνη ήταν η ημέρα που η Παναγία με τον Ιωσήφ πήγαν τον νεογέννητο Ιησού στον Ναό να πάρει την ευλογία, δηλαδή να σαραντίσει. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων και τη σταδιακή εξάπλωση του αμερικανικού εθίμου της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας, η Ελλάδα ακολούθησε τον ίδιο δρόμο, καθιερώνοντας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως μία τιμητική ημέρα για κάθε μητέρα.

 

Ανεξάρτητα από πού προέρχεται η Παγκόσμια Ημέρα Μητέρας, έχει σπουδαία σημασία το τι πρεσβεύει. Και αυτό που έχει ακόμη μεγαλύτερη ουσία, είναι να μοιραστούμε αυτή την ημέρα με την ξεχωριστή και αναντικατάστατη γυναίκα που αποκαλούμε «μητέρα». Είτε αποφασίσουμε να γιορτάσουμε μαζί της την ημέρα της μητέρας, είτε να της χαρίσουμε μερικά λουλούδια και μία μεγάλη αγκαλιά, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ό,τι και να κάνουμε, δεν φτάνει για να της ανταποδώσουμε τη φροντίδα και την αγάπη που έχουμε εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια! Όσο για εσάς που ακόμη απορείτε πότε είναι η ημέρα της μητέρας, φέτος «πέφτει» στις 14 Μαΐου!

Η συγκεκριμένη ημέρα ωστόσο σύμφωνα με το National Geographic, έχει πιο μελαγχολικές ρίζες.

Η Γιορτή της Μητέρας, ξεκίνησε ως ημέρα μνήμης και πένθους των γυναικών που είχαν χάσει τα παιδιά τους, και γενναίους στρατιώτες στον πόλεμο, υπενθυμίζοντας ότι ο αγώνας μέχρι την ειρήνη είναι μακρύς. Όταν η επέτειος άρχισε να εμπορευματοποιείται, η μεγαλύτερη υποστηρίκτρια της ιδέας, Anna Jarvis εναντιώθηκε με όλα τα μέσα, καταλήγοντας να πεθάνει μόνη και χωρίς χρήματα σε ένα σανατόριο.

Η ιστορία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1850, όταν με διοργανώτρια την μητέρα της Anna, μια εθελοντική ομάδα γυναικών από τη δυτική Βιρτζίνια πρωτοστατούσε για την καλυτέρευση των συνθηκών υγιεινής, την προσπάθεια μείωσης της παιδικής θνησιμότητας και τον περιορισμό μόλυνσης του γάλακτος, σύμφωνα με την ιστορικό του Wesleyan College, Katharine Antolini. Μέλημα των γυναικών ήταν παράλληλα η φροντίδα των τραυματισμένων στρατιωτών και από τα δύο μέτωπα του αμερικανικού εμφυλίου, (1861- 1865).

Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά τον πόλεμο, η Jarvis και οι υπόλοιπες γυναίκες οργάνωναν πικνίκ “Φιλίας” και πραγματοποιούσαν συμβολικές εκδηλώσεις με σκοπό την ενεργό πολιτική δράση του γυναικείου πληθυσμού για την προώθηση της ειρήνης και τη συμφιλίωση των δύο πλευρών. Με στόχο ακριβώς έναν ενεργό πολιτικό ρόλο από την πλευρά των γυναικών, πέρα από τη μητέρα της Anna που είχε συνθέσει “Ύμνο μάχης για τη Δημοκρατία” και είχε συντάξει τη Διακήρυξη για τη Γιορτή της Μητέρας, η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε κυρίως, από την κόρη της, Anna.

Ομαδικές συγκεντρώσεις μητέρων

mother

Η ίδια οργάνωσε τον πρώτο εορτασμό της Γιορτής της Μητέρας το 1908 καθώς είχε επηρεαστεί έντονα από τον θάνατο της μητέρας της το 1905. Στις 10 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στον τόπο όπου είχε γεννηθεί η Jarvis, στο Grafton της δυτικής Βιρτζίνια.

Μια εκκλησία μάλιστα ανάμεσα στα μέρη που έγιναν οι εκδηλώσεις, τώρα έχει μετονομαστεί σε Διεθνή Βωμό της Ημέρας της Γυναίκας. Μέσω των προσπαθειών της Jarvis, η Ημέρα της Μητέρας άρχισε να γιορτάζεται σε περισσότερες πόλεις. To 1914 o πρόεδρος των ΗΠΑ, Woodrow Wilson καθιέρωσε ως επίσημη ημέρα την δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings. Σε αυτές τις συναντήσεις οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων. Το σλόγκαν ήταν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

Χωρίς τίτλο 39

Η ημέρα της μητέρας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό.
Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.
Η Γιορτή της Μητέρας είναι λοιπόν μια  «κατασκευασμένη γιορτή » του δυτικού κόσμου, αλλά, παρ’ όλα αυτά, τόσο τρυφερή και ανθρώπινη.

12aa7fdcc7c075878fa049053c130774

Αυτή την Κυριακή λοιπόν ας της δώσουμε την πιο σφιχτή αγκαλιά και το πιο γλυκό φιλί! Γιατί μας έδωσε ζωή, είναι πάντα δίπλα μας, ξενυχτάει μαζί μας όταν είμαστε άρρωστοι ή βλέπουμε άσχημα όνειρα, μοιράζεται μαζί μας το κρεβάτι της, μας μαγειρεύει, μας ετοιμάζει τα ρούχα μας, παίζει μαζί μας και άλλα τόσα πράγματα που κάνει καθημερινά για μας!

giorti tis miteras 2

mama 200503185212 α β Αντιγραφή

Λήψη αρχείου

Αποφθέγματα για την μητέρα

  • Ο Θεός έφτιαξε τις μανάδες γιατί δεν μπορούσε να είναι παντού, παροιμία των Γίντις
  • Ορισμένες φορές η δύναμη της μητρότητας είναι μεγαλύτερη και από τους νόμους της Φύσης, Barbara Kingslover, Αμερικανίδα ποιήτρια
  • Μητρότητα: Όλη η αγάπη αρχίζει και τελειώνει εκεί, Robert Browning, Άγγλος ποιητής
  • Τίποτα δε θα σε κάνει τόσο χαρούμενη ή τόσο λυπημένη, τόσο περήφανη ή τόσο κουρασμένη, όσο η μητρότητα, Ella Parsons, ηθοποιός
  • Μητέρα ήταν η τράπεζα στην οποία καταθέταμε όλους μας τους πόνους και τις ανησυχίες, T. DeWitt Talmage, Ιεροκήρυκας

Το αλφαβητάρι της Μητέρας

Η Μητέρα μέσα από εικόνες

Η Μητέρα του Σήμερα

Μητέρες του Κόσμου

“Η Καρδιά της μάνας”από τον Π. Θαλασσινό μελοποιημένο παραμύθι, βασισμένο στο ποίημα του Ζαν Ρισπέν.

Η  μητέρα στην ….. μουσική

“Της Μάνας μου το πρωινό φιλί” σε μουσική Γ. Μαρκόπουλου Μια αφήγηση πολύ συγκινητική με λόγια γεμάτα εικόνες και αγάπη μητρική!

Από την παράσταση “Ο Τζακ και η Φασολιά”  Ένα τραγούδι τρυφερό από τη μαμά προς το γιο

Φοβάσαι πώς θα ζήσω στην ζωή να ευτυχήσω
να χω τύχη και αγάπη να μην κάνω τα δικά σου λάθη.
Μαμά, σου λέω όλα καλά μη φοβάσαι άλλο πια
μεγάλωσα και έμαθα πολλά χάρη στη δική σου ζεστασιά.
Σου λέω ντύθηκα καλά έξω κάνει κρύο, παγωνιά μη φοβάσαι
δεν λέω εγώ πολλά κι η καρδιά μου δεν τη δείχνω πουθενά.
Μαμά σου λέω όλα καλά μη φοβάσαι άλλο πια
μεγάλωσα και έμαθα πολλά χάρη στη δική σου ζεστασιά

Κι άλλα τραγούδια για τη μητέρα………
Μια απίστευτη συλλογή ΕΔΩ

ή πατήστε στην παρακάτω εικόνα

images 3 1

Φύλλα εργασίας  “Μαμαδίστικα “

Μπορείτε να κάνετε λήψη του παρακάτω αρχείου:

Λήψη αρχείου

Έργα τέχνης σε puzzle

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να επισκεφθείτε το Υλικό

56321

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ -Column

Ένα τραγούδι του Ζακ Στεφάνου από τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “Στο Διάστημα Δραπέτες”.
Δημιουργία βίντεο από την εξαιρετική εκπαιδευτικό Σωτηρία Κίτσιου

Παραμύθι για την μαμά

Πόσα ποιήματα, τραγούδια, κείμενα δεν έχουν γραφτεί για αυτό το πρόσωπο… ;

Η μητέρα μας είναι ο άγγελος που μας προστατεύει εδώ στη γη…

Λήψη αρχείου

Ας δούμε παρακάτω ένα πολύ ωραίο υλικό από την Εκπαιδευτικό Κωσταρά Ευσταθία

Λήψη αρχείου

Αποφθέγματα για την πιο γλυκιά γιορτή

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε Δωρεάν
εκτυπώσιμα διπλώματα για την καλύτερη μαμά

paixnidaki.com7

Pop up κάρτα για την γιορτή της μητέρας. 

Γιατί να φτιάξω κάρτα για τη γιορτή της μητέρας;

Από το να πάρεις μια έτοιμη αγοραστή, σίγουρα θα είναι πιο όμορφο να αφιερώσεις λίγο παραπάνω χρόνο για τη μαμά σου. Τόσο χρόνο αφιερώνει και εκείνη άλλωστε σε σένα! Αν πάλι είσαι μαμά ή μπαμπάς και θέλεις να περάσεις ένα δημιουργικό απόγευμα ή και πρωινό με το παιδί σου, η κατασκευή κάρτας είναι ότι πρέπει!

Τι υλικά θα χρειαστώ για την κάρτα;

Για το βασικό μέρος της κάρτας:

  • Ροζ χαρτόνι
  • Ανακυκλωμένο άσπρο χαρτί
  • Ψαλίδι, κόλλα στικ και στρογγυλο χάρακα (θα δεις τι εννοώ στο βίντεο)

Αν θέλεις να κάνεις και τη διακόσμηση που προτείνεται  στο βίντεο τότε χρειάζεσαι και:

  • Κόκκινο, πορτοκαλί, γαλάζιο, πράσινο και καφέ χαρτί (ρετάλια)
  • Υφασμάτινο λουλούδι
  • Κορδέλα μωβ
  • Πιστόλι σιλικόνης η κόλλα υφάσματος

Τι να προσέξω για τη συγκεκριμένη κάρτα;

  • Επειδή στην κάρτα υπάρχει ουσιαστικά αυτός ο “μηχανισμός”, θα πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά πως κολλάω τα λουλούδια στο βίντεο.
  • Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι να περιμένουμε να στεγνώσει πολύ καλά η κόλλα στικ.
  • Αν ζωγραφίζουμε πάνω σε τραπέζι που δεν καθαρίζει εύκολα, καλό είναι κάτω απο τα λουλούδια να βάλουμε ένα προστατευτικό χαρτί.

Ας δούμε παρακάτω ένα μέρος από το αφιέρωμα της Free Sunday για την Ημέρα της Μητέρας σε μορφή PDF

Λήψη αρχείου

Εκτυπώσιμα Φύλλα Δραστηριοτήτων
για τη γιορτή της Μητέρας

Λήψη αρχείου

Δείτε επιπλέον υλικό για την Γιορτή  της  μητέρας 
από τον Ιστότοπο ” Όλα εν…τάξη!!! ” της Σωτηρίας Κίτσιου 

 Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

608308030 orig

Είναι κάτι μαμάδες… ζώα!

Ένα μωρό μετά τη γέννησή του χρειάζεται τη μητέρα του. Είναι το πρόσωπο που το φέρνει στον κόσμο. Αυτό δεν ισχύει μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα.
Οι ανεξίτηλοι δεσμοί της οικογένειας, Μητέρα και παιδί…. Όλα όσα μαρτυρούν τη δύναμη και την ανιδιοτέλεια της φυσικής αγάπης βρίσκουν τον πιο αθώο εκφραστή τους στο βασίλειο των ζώων….. Εκεί, όπου μπορεί να λείπει η ομιλία και η ανθρώπινη σκέψη, όμως περισσεύουν τα πιο μεγαλειώδη συναισθήματα αγάπης που εκφράζονται τόσο μα τόσο μοναδικά και τρυφερά…
Μοναδική και ευαίσθητη και η ματιά της συναδέλφου Σωτηρίας Κίτσιου,  μέσα σε αυτό τον κόσμο…. 

Οι άλλες μαμάδες

Το ίδιο γλυκιές , τρυφερές και προστατευτικές είναι και οι μανούλες του Ζωικού βασιλείου…

“Ζώα είναι, δεν αισθάνονται όπως εμείς”

Πόση αλαζονεία κρύβει αυτή η φράση….
Πού το ξέρεις; Πώς είσαι τόσο σίγουρος, άνθρωπε; Κι επειδή η μητρότητα είναι ίσως το κορυφαίο από τα συναισθήματα, για να δούμε σε τι είναι κατώτερες από εμάς κάποιες  άλλες μανούλες. Τι νιώθουμε εμείς που εκείνες δεν νιώθουν;
Όταν λέμε «τα σκέπασε με τις φτερούγες της» , εδώ κυριολεκτούμε. Αυτή η φωτογραφία μας  συγκινεί. Μας καθηλώνει το βλέμμα της. Η αποφασιστικότητα κι η γλύκα στις φτερούγες της. Το κούρνιασμα των μικρών στην αγκαλιά της.

Στο παρακάτω βίντεο που θα παρακολουθήσετε, θα δείτε αξιολάτρευτα νεογέννητα ζωάκια με τις μητέρες τους. Δείτε πόσο τρυφερές μαμάδες είναι η αρκούδα, η τίγρης, η καμηλοπάρδαλη, η λύκαινα, η γάτα αλλά και πολλά άγρια ζώα! Όσο για τα παιδάκια τους; Αυτά δεν αποχωρίζονται λεπτό τη μανούλα τους και για αυτήν την ημέρα το δώρο τους προς εκείνη, είναι μία μεγάλη αγκαλιά! Δείτε το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου κι είναι εξαιρετικά αφιερωμένο για τη Γιορτή της Μητέρας. Δεν τη γιορτάζουμε μόνο εμείς, αλλά και τα ζωάκια μας.

Ποια μάνα δεν αναγνωρίζει τον πόνο της ελεφαντίνας που αρνείται για μέρες να αφήσει το νεκρό ελεφαντάκι της;

11015

Ποια μάνα δεν έχει νιώσει την άγρια αποφασιστικότητα της λέαινας, όταν προστατεύει τα μικρά της;

lioness 5217532 960 720

Ποια δεν μοιράζεται την αγαλλίαση της δελφινούλας που ανεβάζει με τη μύτη το νεογέννητο στην επιφάνεια για να πάρει την πρώτη του ανάσα;

Αν κάποιοι μπορούν να καταλάβουν ότι, ναι, τα ζώα έχουν αισθήματα και συναισθήματα, είναι οι μαμάδες. Ναι, είναι και ένστικτο η προστασία των απογόνων, σε όλα τα είδη του πλανήτη. Όταν μπαίνει το δίλημμα : Η ζωή σου ή η ζωή του παιδιού σου, οι περισσότερες μαμάδες ΟΛΩΝ των ειδών διαλέγουν χωρίς δεύτερη σκέψη να θυσιαστούν για τα παιδιά τους.

Είναι γεγονός ότι οι λύκοι έχουν αδικηθεί πολύ από τα παιδικά παραμύθια, που κλασσικά τους παρουσιάζουν σαν αιμοβόρους δολοφόνους. Καμία σχέση. Τα κοινωνικά και πανέξυπνα αυτά πλάσματα παλεύουν στο χείλος της εξαφάνισης για την επιβίωση. Και η Άλφα λύκαινα, με τη βοήθεια της αγέλης θα κάνει τα πάντα για την επόμενη γενιά, τα λυκόπουλα του κυρίαρχου ζευγαριού. Το μέλλον της αγέλης κρέμεται στις εύθραυστες ζωούλες τους. Και οι εχθροί είναι πολλοί.

malaika

Masai Mara (Κένυα) η συμπεριφορά της προς τα μικρά της είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα τέλειας μητρότητας. Περνά όλη την ημέρα προσπαθώντας να κρατήσει τα μικρά της ασφαλή. Αφού μια λέαινα σκότωσε ένα από τα μικρά της, μένει με πέντε μικρά. (Φωτογραφία Mohammed Yousef/Sony World Photography Awards)

Καλές μαμάδες υπάρχουν σε όλα τα σχήματα, μεγέθη και… είδη!
Αν νομίζετε, λοιπόν, ότι γίνεστε πιεστική με το φαγητό, σκεφτείτε ότι οι γορίλες θηλάζουν μέχρι τα μικρά τους να φτάσουν 3 ετών. Κι αν νομίζετε ότι είστε αυστηρή σε βαθμό… ασπλαχνίας, θυμηθείτε ότι τα τσιτάχ κρύβουν επίτηδες το φαγητό από τα μικρά τους! Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στις πιο στοργικές, προστατευτικές και απαιτητικές μαμάδες του ζωικού βασιλείου.

Δελφίνια: Μέχρι να του γίνει μάθημα

Εκτός από ευφυέστατα, τα δελφίνια είναι επίσης πολύ καλοί δάσκαλοι. Από τη στιγμή που θα γεννηθεί το μικρό της, η μητέρα το βοηθά αμέσως να βγει στον αέρα για να πάρει την πρώτη του αναπνοή. Στη συνέχεια συγχρονίζει την αναπνοή της με αυτήν του μικρού έτσι ώστε να μάθει πότε θα ανεβαίνει στην επιφάνεια για αέρα. Κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους, τα μωρά εκπαιδεύονται στο κολύμπι. Η μητέρα τους τα διδάσκει πώς να αναποδογυρίζουν, για να αποφύγουν κάποιον κίνδυνο και τους μαθαίνει πώς να στέκονται πλάι και κάτω από τη μητέρα.

Γατόπαρδοι: Αν δεν είσαι πρώτος, είσαι τελευταίος

OK01090v33cm42554068440622aCLOU44D3633B7626331788Pa133302619D805p025897mtv8d58254e54014363857188639997595080rttvfull

Η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή για ένα τσιτάχ. Η μητέρα τσιτάχ θα ξοδέψει 2 χρόνια εκπαιδεύοντας το μικρό της πώς να κρύβεται, να παρακολουθεί, να κυνηγά και να αρπάζει το θήραμά του και δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από την τελειότητα. Τα μικρά τσιτάχ επαναλαμβάνουν αυτά τα μαθήματα μέχρι να τα εμπεδώσουν. Η μητέρα, μπορεί ακόμα και να κρύψει φαγητό σε ψηλά δέντρα, έτσι ώστε να μάθουν τα μικρά να κρύβουν την τροφή τους. Θα τα υπερασπιστεί, όμως, με θάρρος και δεν θα δείξει έλεος σε όποιον τολμήσει τα απειλήσει.

Πολικές αρκούδες: Οι καλύτερες single μητέρες

ark1

Μετά από ένα πολύ σύντομο φλερτ (η ανθρώπινη κοινωνία θα το αποκαλούσε one night stand) την άνοιξη, οι αρσενικές πολικές αρκούδες φεύγουν και αφήνουν τη θηλυκή μόνη της. Η μέλλουσα μητέρα, έχοντας ήδη το πολύ μεγάλο βάρος της εγκυμοσύνης (κουβαλά 180 κιλά επιπλέον), πρέπει να φτιάξει ένα κρησφύγετο στα χιόνια. Ευτυχώς, οι πολικές αρκούδες έχουν από τους πιο εύκολους τοκετούς του ζωικού βασιλείου, αφού μπορούν να γεννήσουν ακόμα και την ώρα που κοιμούνται. Τα νεογέννητα αρκουδάκια τους είναι ανήμπορα, τυφλά, χωρίς δόντια και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά τα 2 πρώτα χρόνια. Περνούν 2-3μήνες μέχρι να πάρουν αρκετό βάρος για να επιβιώσουν έξω από το κρησφύγετο. Και ακόμα και τότε, η μητέρα αρκούδα πρέπει να τα κρατά ζεστά, να αναζητά τροφή και να κρατά μακριά τις αρσενικές.

Ελέφαντες: Η «Ελληνίδα» μάνα

elefantes1

Οι αρσενικοί ελέφαντες εγκαταλείπουν την οικογένειά τους ύστερα από 14 περίπου χρόνια. Οι θηλυκοί, όμως, είναι από τις πιο αφοσιωμένες μάνες του ζωικού βασιλείου αφού δεν εγκαταλείπουν τα παιδιά τους… ποτέ! Οι οικογενειακοί δεσμοί είναι πολύ ισχυροί, ενώ στην κεφαλή της οικογένειας βρίσκεται μία από τις γηραιότερες ελεφαντίνες. Μέχρι το πρώτο τους έτος, τα μικρά μένουν πολύ κοντά στις μητέρες τους, οι οποίες τα φροντίζουν συνεχώς. Εάν κάποιο χαθεί, τότε η αγέλη στέλνει μια ελεφαντίνα για να το βρει. Μητέρα και κόρη κρατούν γερούς δεσμούς μέχρι και 50 χρόνια.

Καγκουρό: Οργάνωση πάνω απ’ όλα

mother kangaroo 4869522 960 720

Οι μαμάδες καγκουρό είναι διάσημες για την οργανωτικότητά τους. Η εγκυμοσύνη κρατά μόλις 36 ημέρες. Μόλις το μικρό γεννηθεί ,μπαίνει αμέσως σε ένα ζεστό, ασφαλές και άνετο περιβάλλον, τον μάρσιπο. Εκεί, το μικρό βρίσκει δύο θηλές. Συνδέεται με τη μία και μένει εκεί έως ότου απογαλακτιστεί, σε ηλικία περίπου 18 μηνών. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, η μητέρα παράγει διαφορετικά είδη γάλακτος, έτσι ώστε να προσφέρει στο μικρό της ποικίλες πρωτεΐνες. Ένα καγκουρό μπορεί να είναι  έγκυος και παράλληλα να έχει ένα μωρό στο μάρσιπο και ακόμη ένα να την ακολουθεί.

Γορίλες: Αυτό θα πει παρατεταμένος θηλασμός

ahr2hx1m

Οι θηλυκοί γορίλες δεν ξέρουν τι θα πει απογαλακτισμός. Θηλάζουν τα μικρά τους έως ότου φτάσουν 3 ετών. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 5 μηνών της ζωής τους, τα μικρά δεν αποχωρίζονται καθόλου τη μαμά τους. Μετακινούνται είτε στην αγκαλιά της είτε πάνω στην πλάτη της, ακόμα και τα δίδυμα. Μόλις μεγαλώσουν αρκετά, ώστε να μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, οι μητέρες τους συχνά μεταναστεύσουν σε άλλες ομάδες για να αποφευχθεί η ενδογαμία.

Καναρίνια: Θα το φας όλο το φαΐ σου

αναπαραγωγή καναρινιών

Είναι γνωστό ότι τα πουλιά δουλεύουν ακατάπαυστα για να φέρουν τροφή στους νεοσσούς τους. Αυτό που διαφοροποιεί, όμως, τα καναρίνια, είναι ότι μιλούν στα μικρά τους ακόμα και πριν γεννηθούν. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι οι… κανάρες μιλούν στα αβγά τους, επικοινωνώντας με τα εκκολαπτόμενα μικρά τους. Έτσι αν τους περάσουν το μήνυμα ότι είναι γενναιόδωρες, τότε όταν γεννηθούν, έχουν την τάση να «ζητιανεύουν» περισσότερη τροφή.
Ας διαβάσουμε κι ένα κείμενο κι ας προσπαθήσουμε  να το  επεξεργαστούμε

Λήψη αρχείου

Δείτε περισσότερο υλικό στην παρακάτω διαδραστική εικόνα

Δημοσιεύθηκε τηναπό ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Η μητέρα μέσα από την ελληνική τέχνη

Χιλιάδες καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τη μορφή της μητέρας.
Ας δούμε πανέμορφους πίνακες Ελλήνων ζωγράφων και ας διαβάσουμε όμορφα ποιήματα που έγραψαν για αυτές σπουδαίοι Έλληνες ποιητές.
Ας απολαύσουμε την τέχνη τους κι ας νιώσουμε την απέραντη αγάπη.
Κου-Κου
Νικόλαος Γύζης
Πώς να πειράξω τη μητέρα,
να κάμω εγώ να λυπηθεί, 
που όλη νύχτα κι όλη μέρα
για το καλό μου προσπαθεί;
(Γεώργιος Βιζυηνός)
Μητέρα με παιδί
Γεώργιος Ιακωβίδης
Μάνα! Δε βρίσκεται
λέξη καμία
να ΄χει στον ήχο της
τόση αρμονία,
σαν ποιος να σ’ άκουσε
με στήθος κρύο,
όνομα θείο

 

 

(Γεράσιμος Μαρκοράς)
Μάνα που παίζει με το παιδί της
Γιώργος Σικελιώτης
Ποιος την κούνια μας κουνάει,
όταν είμαστε μικράκια;
Ποιος χαμογελά στο πλάι
και γλυκά μας λέει λογάκια
και τον ύπνο προσκαλεί;
Η μαμά μας η καλή!
(Στέλιος Σπεράντζας)
Η Ψυχομάνα
Νικόλαος Γύζης
Το μικρό μου παιδί
σοβαρή αταξία έκανε πάλι.
Στο πεζούλι του σύμπαντος σκαρφάλωσε,
σκούντησε με το χέρι του
το κρεμασμένο
στον τοίχο τ’ ουρανού
κόκκινο πιάτο,
κι έχυσε όλο το φως επάνω του.
(Κική Δημουλά)
Μητέρα
Πολύκλειτος Ρέγκος
Την πλάση αδειάστε! φέρνω τη μητέρα μου
κι ο θεός για λίγο απέξω ας περιμένει
την κούραση της να χωρέσει η μέρα μου.
Ανοίχτε! Ανοίχτε! Φερνω τη μητερα μου
μ’ όλο το σύμπαν του εαυτού μου αγκαλιασμένη.
(Νικηφόρος Βρετάκος)
 
Μητέρα με κοριτσάκι 
Γεώργιος Ιακωβίδης
Δεν είναι τίποτα στο σπίτι, Μάνα μου,
να μη Σε φέρνει ολάκερη στη σκέψη,
και μήτε τίποτα στη ζωή μου, Μάνα μου,
που να μη το ’χεις κάπως σημαδέψει.
(Ναπολέων Λαπαθιώτης)
 
Μητρότητα 
Αμφιτρίτη Αναγνωστοπούλου
Είχαμε τον κήπο στην άκρη της θάλασσας.
Απ’ τα παράθυρα γλιστρούσε ο ουρανός
κι η μητέρα καθισμένη
στο χαμηλό σκαμνί
κεντούσε τους αγρούς της άνοιξης
με τα ανοιχτά κατώφλια των άσπρων σπιτιών
με τα όνειρα των πελαργών στην αχυρένια στέγη
γραμμένη στη λευκή διαφάνεια…
(Γιάννης Ρίτσος)
 
Η σύζυγος και ο γιος του καλλιτέχνη 
Γεώργιος Ιακωβίδης
Μητέρα, αγιόκλημα γλυκό της ψυχής μας!
Τα μάτια σου θάλασσες της σιωπής,
τα σύνορά σου στην αγκάλη του Θεού,
οι φτερούγες σου από αίμα της καρδιάς και δάκρυ.
Τα όνειρά σου εμείς,
το τραγούδι σου εμείς,
ο πόνος σου εμείς.
(Ιωάννα Αθανασιάδου)
 
Πέπη και Κατερίνα 
Δημοσθένης Κοκκινίδης
 

Όλα τα άνθη χαρωπά, με τη δροσιά λουσμένα,
στης άνοιξης την αγκαλιά ανθίζουν ένα, ένα.
Μα κάθε τι, το πιο μικρό, τη μυρωδιά χαρίζει
Εις την καλή μητέρα του, όπου γι’ αυτό φροντίζει,
Και όταν την πρωτομαγιά γιορτάζει τ’ όνομά της
Η άνοιξη, γιορτάζουνε μαζί και τα παιδιά της.

(Γεώργιος Δροσίνης)
 
Μητρότητα 
Χαράλαμπος Ποταμιάνος
Η μάνα ακούμπαγε το μπάλωμα στα γόνατα κι άκουγε σιωπηλή.
Μάνα πού είσαι; Μάνα,
έζησες όλες σου τις μέρες με δάκρυα
έζησες όλα τα βράδια σου με μια κούπα φασκόμηλο και μια φέτα ψωμί
ήμουν μεγάλος, άντρας πια, κι έκλαψα σαν μικρό παιδί
σαν έμαθα πως είχες κάποτε ζητιανέψει
για μας μάνα.
(Τάσος Λειβαδίτης)
 
Μάνα και παιδί 
Σελέστ Πολυχρονιάδη