22 Απριλίου … Παγκόσμια Ημέρα της Γης

proseyxh gia thn pagkosmia hmera ths ghs

Η 22α Απριλίου εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια έχει θεσμοθετηθεί από την κοινωνία των πολιτών ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Χρόνο με το χρόνο, η μέρα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η κλιματική και η περιβαλλοντική κρίση καθιστούν επιτακτική την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας, αλλά κυρίως την άμεση λήψη μέτρων, καθώς η ανθρωπογενής δραστηριότητα φαίνεται ότι δεν έχει αφήσει σχεδόν τίποτα ανεπηρέαστο στον πλανήτη.

Σήμερα, η Παγκόσμια  Ημέρα της Γης έχει φτάσει σε περισσότερες από 190 χώρες και γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης. Και του δικού μας.

Στην εποχή μας περισσότερο από ποτέ, αυτή η ΓΗ μας θέλει κοντά της, να την προστατεύσουμε, να την υπερασπιστούμε – είναι το σπίτι μας, ο ξενιστής μας, μας φιλοξενεί αιώνες τώρα. Εμείς το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε ενήμεροι για τις ανάγκες της, που είναι και ανάγκες μας και με κάθε ευκαιρία και τρόπο να την προστατεύουμε.

Καλό θα ήταν να νιώσουμε όλοι την ανάγκη να προστατέψουμε και να συνυπάρξουμε αρμονικά με αυτό που μας δίνει ΖΩΗ. Τη μητέρα ΦΥΣΗ. Όσο την καταστρέφουμε, καταδιώκουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, την υπαρξή μας

Περιβαλοντικές οργανώσεις όπως η WWF μας προειδοποιούν
Ανάμεσα σε όλα τα είδη του πλανήτη ένα είναι αυτό που κινδυνεύει περισσότερο. Το σπίτι του καταστρέφεται, η τροφή του απειλείται, το μέλλον του γίνεται όλο και πιο δυσοίωνο.
Είναι ένα είδος που, για να επιβιώσει, πρέπει να συνυπάρχει αρμονικά με τη φύση. Θέλουμε να το βοηθήσουμε;

Μία ταινία μικρού μήκους που δημιουργήθηκε από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (United Nations Development Programme – UNDP) στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μην επιλέξετε τον αφανισμό».

Eίναι σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά να καλλιεργήσουν την οικολογική τους συνείδηση από τη μικρή τους ακόμα ηλικία και να τα μάθουμε να αγαπούν και σέβονται τη γη και τη φύση. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Δίνοντας φυσικά το καλό παράδειγμα, με τη σωστή ενημέρωση αλλά και μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες

«Ανακυκλώνω, στη Γη δίνω οξυγόνο»

Μια πολύ όμορφη δουλειά είναι και αυτή  των τμημάτων Β2 και Β4 με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, Ελένη Γεωργιάδου και Κωστούλα Ντούμα, υλοποίησαν τη δράση «Ανακυκλώνω, στη Γη δίνω οξυγόνο» στόχος της οποίας ήταν η διαμόρφωση και υιοθέτηση στάσεων σχετικών με την ανακύκλωση.

Ημέρα της Γης: Πότε και πώς καθιερώθηκε

Τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν το 2009, τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης» έως το 2025. Υπολογίζεται ότι στους εορτασμούς της συμμετέχουν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης γιορτάζεται για να θυμίζει σε όλους μας ότι η Γη και τα οικοσυστήματά της μας παρέχουν ζωή και τροφή.

Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 και την τοποθέτησή του σε Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εντούτοις, η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, έπειτα από πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Ο εορτασμός της συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network).

Καταλυτικός παράγοντας για την υιοθέτηση της πρότασης του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον υπήρξε, τον Ιανουάριο του 1969, ο αντίκτυπος της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας που είχε δημιουργηθεί ποτέ στις ΗΠΑ μέχρι τότε, στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερα από 3.500 θαλάσσια πουλιά, καθώς και δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες. Δημιουργώντας μία ομάδα 85 ατόμων για να προωθήσουν την ιδέα μίας ημέρας για το περιβάλλον, ο Γκέιλορντ Νέλσον υποστήριξε την ανάληψη δράσης, με αποτέλεσμα στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί να βγουν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, διαδηλώνοντας υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Λίγο πριν το τέλος του 1970, δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και ψηφίστηκε ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών. «Πήραμε ένα ρίσκο, αλλά δούλεψε», δήλωσε ο αμερικανός γερουσιαστής, που τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το 1995.

τίτλο

Ημέρα της Γης, ένα παγκόσμιο κίνημα

Εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γης έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο για να γιορταστεί το θαύμα της ζωής στον πλανήτη Γη.

Το 1990, ο Ντένις Χάις, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης Ημέρας της Γης, το 1970, ανέλαβε την οργάνωσή της σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια κόσμου σε 141 χώρες. Βασικό σύνθημα της Ημέρας της Γης του 1990 ήταν η Ανακύκλωση, με την κινητοποίηση να «ανοίγει» τον δρόμο για την Διάσκεψη για τη Γη των Ηνωμένων Εθνών στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1992.

Η Ημέρα της Γης αναγνωρίζει μια συλλογική ευθύνη, όπως ζητήθηκε από τη Διακήρυξη του Ρίο το 1992, για την προώθηση της αρμονίας με τη φύση και τη Γη για την επίτευξη μιας δίκαιης ισορροπίας μεταξύ των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών των σημερινών και των μελλοντικών γενεών της ανθρωπότητας.
Αποτέλεσμα των παραπάνω κινηματικών δράσεων ήταν το 1992, να διεξαχθεί η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον. Τον Σεπτέμβριο του 2014 πάνω από 400.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη για τη μεγαλύτερη πορεία της ιστορίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Την Ημέρα της Γης 2016 υπεγράφη η Συμφωνία του Παρισιού, συγκεντρώνοντας σχεδόν 200 χώρες για τον καθορισμό κοινού στόχου για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών θερμοκηπίου.

diamartiria perivallon

Η σπουδαιότητα και το δημοφιλές της γιορτής αυτής αποτυπώνεται και στο αφιερωματικό Google Doodle με το οποίο τιμά και γιορτάζει την Ημέρα της Γης, ο διεθνής τεχνολογικός κολοσσός. Το 2021 προέτρεψε κάθε χρήστη να φυτέψει ένα σπόρο, για ένα πιο λαμπρό μέλλον, κάνοντας ένα βήμα τη φορά, στο Earth Day Doodle.

Η υπερθέρμανση, η ξηρασία, η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, η κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι η καινούργια πραγματικότητα που βιώνει η Γη.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.
Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου λόγω της υπεραλίευσης και της μόλυνσης.
Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιεία.
Υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής.
Τους τελευταίους δύο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, εντείνοντας τις κλιματικές αλλαγές.

one eyeland make room for hiking by yann le pape 34417 1

Ημέρα της Γης 2022: Επενδύστε στον πλανήτη μας

Το φετινό θέμα της Ημέρας της Γης είναι «Επενδύστε στον πλανήτη μας», ενθαρρύνοντας άτομα, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις να επενδύσουν σε τεχνολογίες και πρακτικές που μπορούν να ωφελήσουν τη Γη. «Αυτή είναι η στιγμή για να τα αλλάξουμε όλα — το επιχειρηματικό κλίμα, το πολιτικό κλίμα και πώς αναλαμβάνουμε δράση για το κλίμα. Τώρα είναι η ώρα με ασταμάτητο θάρρος να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε την υγεία μας, τις οικογένειές μας, τα προς το ζην… μαζί, πρέπει να επενδύσουμε στον πλανήτη μας. Γιατί ένα πράσινο μέλλον είναι ένα μέλλον ευημερίας» αναφέρει στη διακήρυξή του το earthday.org

diamartiria perivallon 1

Πρόσφατη επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου Cambridge, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Forests and Global Change, αναφέρει πως μόνο το 2,8% των εκτάσεων του πλανήτη παραμένει ανέπαφο οικολογικά, με υγιείς πληθυσμούς όλων των ενδημικών ζώων και φυτών και με ανεπηρέαστους οικοτόπους.

Σύμφωνα με του επιστήμονες, αυτά τα μικρά κομμάτια της άγριας ζωής που δεν έχουν υποστεί ζημιές από ανθρώπινες δραστηριότητες βρίσκονται κυρίως σε τμήματα των τροπικών δασών του Αμαζονίου και του Κονγκό, στα δάση και στην τούνδρα της Ανατολικής Σιβηρίας και του Βόρειου Καναδά, καθώς επίσης και στη Σαχάρα.

Είναι λοιπόν γεγονός ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία σοβαρή κρίση της βιοποικιλότητας, με πολλούς πληθυσμούς άγριων ζώων – από λιοντάρια έως έντομα – να βρίσκονται στο φάσμα της εξαφάνισης, κυρίως λόγω της καταστροφής των οικοτόπων για καλλιέργεια και οικοδόμηση.

Μερικοί επιστήμονες μάλιστα, πιστεύουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια έκτη μαζική εξαφάνιση της ζωής στη Γη, με σοβαρές συνέπειες για τα τρόφιμα, το καθαρό νερό και τον αέρα, από τα οποία εξαρτάται η ανθρωπότητα.

Χρωματισμός κινουμένων σχεδίων για αρχάριους |

Πώς να σχεδιάσετε το SAVE EARTH And SAVE WATER

“Μιλώντας για το Περιβάλλον
με τη Γλώσσα της Γελοιογραφίας”

Μα πώς θα μιλήσουμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα, χρησιμοποιώντας γελοιογραφίες;

Μα φυσικά χρησιμοποιώντας οικολογικές γελοιογραφίες του ροδίτη σκιτσογράφου Μιχάλη Κουντούρη.Δεν υπάρχουν μόνο αστείες γελοιογραφίες. Υπάρχουν και μερικές πικρές, που μας προβληματίζουν και μας ξυπνάνε. Μας μαθαίνουν πράγματα, μας δείχνουν τον ένοχο, μας προτείνουν λύσεις.
Οι μαθητές του Γυμνασίου Καλυθιών δημιούργησαν  έναν διάλογο με τις οικολογικές γελοιογραφίες του σκιτσογράφου Μιχάλη Κουντούρη.και ααπάντησαν φτιάχνοντας τα δικά τους σκίτσα, γράφοντας τα δικά τους κείμενα, δημιουργώντας τα δικά τους έργα.
 Γιατί το περιβάλλον δεν είναι κάτι ξένο. Ζούμε μέσα του, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Όλα είναι περιβάλλον, όλα δείχνουν το περιβάλλον, όλα στρέφονται προς το περιβάλλον, σαν μια πυξίδα, που αντί για βελόνα έχει ένα τρυφερό φυλλαράκι…

Η γη είναι στα τελευταία της…

Σκίτσο του Μ. Κουντούρη

Μια προσπάθεια ερμηνείας του σκίτσου του Μ.Κουντούρη, από τη Σαββίνα Μ.:

“Άραγε, μπορεί ένα σκίτσο να περιγράψει ένα πάρα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα; Και βέβαια μπορεί! Έτσι, το σκίτσο περιγράφει τη γη που κινδυνεύει από πολλά προβλήματα.

Η γελοιογραφία αυτή παρουσιάζει μια γυναίκα στην εντατική (το καταλαβαίνουμε από τα μηχανήματα στον τοίχο), η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο κρεβάτι της. Υπάρχει ένα πάπλωμα που μοιάζει με τη γη και ένα ταμπλό της κατάστασής της. Επειδή όμως η υγεία της είναι σε σημαντική εξέλιξη και το ένα ταμπλό δεν έφτανε, τοποθέτησαν ακόμη ένα ώστε να φανεί η κάθοδος της υγείας της εκεί όπου δεν μπορούσε να τοποθετηθεί άλλο ταμπλό, η γραμμή έχει φτάσει στο έσχατο σημείο και συνεχίζεται στο πάτωμα, σαν ρωγμή, η οποία στο τέλος της έχει ανοίξει πολλούς δρόμους. Όλη αυτή την εικόνα συμπληρώνει η κλειστή κουρτίνα που δεν αφήνει τον ήλιο να μπει στο ασφυκτικό δωμάτιο και να δώσει έστω και λίγη χαρά στην ηλικιωμένη γυναίκα.

Η γυναίκα είναι η γη, τα μηχανήματα και τα ταμπλό δείχνουν την κατάσταση της γης, που πάει από το κακό στο χειρότερο αφού στα ταμπλό δεν υπήρχε χώρος, η γραμμή έγινε ρωγμή από σεισμούς και στο τέλος της εμφανίζει ένα ερημωμένο πάτωμα. Τα σημάδια αυτά, η ερημοποίηση και οι σεισμοί, είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν η γη και οι άνθρωποι. Τέλος, η κλειστή κουρτίνα συμβολίζει πως αν δεν κάνουμε κάτι, η γη θα αλλάξει.

Με το σκίτσο, ο σκιτσογράφος θέλει να τονίσει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η γη. Όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα, παραδείγματος χάριν, τρύπα του όζοντος και φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχουν δημιουργηθεί απ’ τον άνθρωπο. Αυτός, όμως, μπορεί να το διορθώσει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Αν δεν δράσει σύντομα, η ζωή του δεν θα είναι όπως πρώτα….”

«Σε πολλούς από τους βιότοπους που θεωρούμε άθικτους λείπουν είδη που έχουν κυνηγηθεί [και μάλιστα λαθραία] από ανθρώπους ή έχουν χαθεί εξαιτίας ξενικών ειδών ή ασθενειών», δήλωσε στην «Guardian» ο δρ Andrew Plumptre, επικεφαλής της μελέτης, από το Key Biodiversity Areas Secretariat του Cambridge.

«Είναι αρκετά τρομακτικό, γιατί δείχνει πόσο λίγα είναι τα μοναδικά μέρη, τα οποία έχουν πραγματικά λειτουργικά και πλήρως ανέπαφα οικοσυστήματα», αναφέρει.

Τε…λειωμένα λόγια

Την ώρα που το περιβάλλον καταστρέφεται, εμείς μιλάμε για οικολογία, ψάχνοντας να βρούμε ποιος φταίει, αναζητώντας λύσεις, καταλογίζοντας ευθύνες… Μήπως έχει έρθει η ώρα της δράσης;

Αυτό το σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο “Ranan Lurie” στα Ηνωμένα Έθνη το 2008. Το ίδιο σκίτσο έχει γίνει και κινούμενο:

Τι τίτλο θα είχε αυτό το σκίτσο;

  • Ο θάνατος των πάγων
  • Συζήτηση χωρίς πράξη
  • Λίγο αργά για συζητήσεις
  • Μόνο λόγια. Όλα είναι θεωρία, όχι πράξη
  • Σκέψεις χωρίς πράξη

Σκίτσο του Μ. Κουντούρη με θέμα την ερημοποίηση:

Μια ερμηνεία του σκίτσου του Μ. Κουντούρη, από την Σαββίνα Μ.:

“Η παραπάνω εικόνα παρουσιάζει ένα και μοναδικό πράσινο δέντρο, να είναι περικυκλωμένο από πέτρινους καρχαρίες. Το δέντρο συμβολίζεται ως άνθρωπος, οι κύκλοι που κάνουν οι καρχαρίες και το χώμα συμβολίζουν τη θάλασσα και τους καρχαρίες που θέλουν να επιτεθούν και να καταβροχθίσουν το θύμα τους.

Μ’ αυτό το σκίτσο ο σκιτσογράφος κ. Κουντούρης θέλει να μας περιγράψει το φαινόμενο της ερημοποίησης. Τι είναι, όμως, ερημοποίηση; Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με τη λειψυδρία. Λειψυδρία είναι η έλλειψη νερού, με αποτέλεσμα το χώμα να μετατρέπεται σε άγονο και έτσι σιγά-σιγά να δημιουργείται μια έρημος που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της.

Ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις. Η σημαντικότερη από αυτές είναι να δεντροφυτεύουμε και να ποτίζουμε τα δέντρα στις περιοχές που υπάρχει το πρόβλημα της ερημοποίησης. Έτσι, το φαινόμενο αυτό αντιμετωπίζεται και δημιουργούνται περισσότερα μέρη με πράσινο.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως με το παραπάνω σκίτσο ο Μ.Κουντούρης θέλει να τονίσει την ερημοποίηση σε όλο τον κόσμο. Αν δεν κάνουμε κάτι σύντομα, τότε ολόκληρος ο πλανήτης μας θα γίνει μια μεγάλη έρημος χωρίς ζωή κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό.”

Το δάσος συγκρατεί το νερό

Το σκίτσο του Μ. Κουντούρη:
Θηριώδη μηχανήματα  μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, κόβουν μεγάλα δέντρα, τα ξεφλουδίζουν και τα τεμαχίζουν!

Πώς επηρεάζει η υπερβολική υλοτόμηση το περιβάλλον;
Ο Κωνσταντίνος Α. έφτιαξε αυτό το σκίτσο:

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος “Μιλώντας για το Περιβάλλον με τη Γλώσσα της Γελοιογραφίας”, τα παιδιά εντόπισαν και μετέφρασαν αυτό το βίντεο, που προέρχεται από καμπάνια του κόμματος των Πρασίνων της Αυστραλίας.

Μια “Κραυγή” για το νερό…

 Ο μεγάλος νορβηγός ζωγράφος Edvard Munch, στις 22 Ιανουαρίου 1892 έγραψε στο ημερολόγιό του: “Περπατούσα σ’ ένα μονοπάτι με δυο φίλους – ο ήλιος έπεφτε – ξαφνικά ο ουρανός έγινε κόκκινος σαν αίμα – σταμάτησα, νιώθοντας εξαντλημένος, και στηρίχτηκα στο φράχτη – αίμα και γλώσσες φωτιάς πάνω από το μαύρο-μπλε φιόρδ και την πόλη – οι φίλοι μου προχώρησαν, κι εγώ έμεινα εκεί τρέμοντας από την αγωνία – κι ένιωσα ένα ατέλειωτο ουρλιαχτό να διαπερνά τη φύση.”

Εκείνη τη μέρα εμπνεύστηκε το πιο γνωστό του έργο, που αρχικά το ονόμασε “Ο λυγμός της φύσης”, αργότερα όμως ονομάστηκε “Η Κραυγή”.

Σήμερα “Η Κραυγή” θεωρείται ένα από τα πιο κλασικά και αναγνωρίσιμα έργα τέχνης.

Πολλοί καλλιτέχνες έφτιαξαν παραλλαγές του πίνακα, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνοτροπίες. Άλλοι έχουν βάλει διαφορετικά πρόσωπα στη θέση του ανθρώπου του πίνακα.  Κάποιοι απομόνωσαν το πρόσωπο του ανθρώπου που κραυγάζει, για να το χρησιμοποιήσουν σε δικά τους έργα.

Έτσι και ο Μ. Κουντούρης, το χρησιμοποίησε με τον δικό του τρόπο…

mich munch

Ανάλαβε δράση τώρα!

«Βρισκόμαστε στη δεκαετία που ο ΟΗΕ έχει θέσει ως στόχο την αποκατάσταση του οικοσυστήματος και επικεντρώνεται στους υποβαθμισμένους βιότοπους», είπε ο δρ Plumptre. Και πρόσθεσε ότι: «Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την αποκατάσταση των ειδών, ώστε να μπορούμε να αναπλάσουμε και να αναδημιουργήσουμε περιοχές με οικολογικά ανέπαφα οικοσυστήματα».

one eyeland make room for hiking by yann le pape 34417

Και ενώ υπάρχει ακόμη χρόνος για την επίλυση της κλιματικής κρίσης, ο χρόνος για να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον, να αποκαταστήσουμε το κατεστραμμένο φυσικό περιβάλλον και να οικοδομήσουμε έναν υγιή πλανήτη για τα παιδιά μας και τα παιδιά τους είναι περιορισμένος.

Χρειάζεται να δράσουμε τολμηρά, να καινοτομήσουμε και να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις μας δίκαια. Θα πρέπει όμως όλοι μαζί! Κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και πολίτες. Μια συλλογική συνεργασία για τον πλανήτη.


Ό
λοι μαζί, για όλους, για όλα, κάθε μέρα!

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αρνούνται να κάνουν κάτι για την κλιματική αλλαγή, με βασικό επιχείρημα ότι οι επιπτώσεις δεν τους αφορούν. Αυτό, όμως, δεν είναι αλήθεια. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα υποθετικό σενάριο για το μακρινό μέλλον που θα γνωρίσουν τα δισέγγονά μας. Αποτελεί μία πραγματικότητα που ήδη έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται, με τα αρνητικά της επόμενα να αγγίζουν την υγεία τόσο τη δική μας όσο και των δικών μας ανθρώπων.

Υπάρχουν, μάλιστα, μέχρι στιγμής οχτώ διαφορετικοί τρόποι, οι οποίοι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και μάς επηρεάζουν άμεσα. Ποιοι είναι αυτοί; Ο Mark Mitchell, γιατρός και βοηθός καθηγητή στο George Mason University, μιλώντας στο Refinery29 τους κατέγραψε: επακόλουθα του καύσωνα, όξυνση προϋπάρχοντων νοσημάτων της καρδιάς και των πνευμόνων, άσθμα, τραυματισμοί στη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με το κλίμα, υδατογενείς και τροφογενείς ασθένειες, αλλεργίες, μεταδιδόμενες από φορέα ασθένειες και επιπτώσεις στην πνευματική και ψυχική υγεία μετά την απώλεια περιουσίας ή θάνατο που προκλήθηκε από σχετιζόμενη με το κλίμα καταστροφή.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;

Στο πλαίσιο του προγράμματος Walk the Global Walk δημιουργήθηκε το παρακάτω βίντεο με σκοπό την ευαισθητοποίση και κινητοποίηση των νέων για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη σημασία της κινητοποίησής μας για ένα πιο δίκαιο, ειρηνικό και βιώσιμο πλανήτη.

Γιατί, όπως αναφέρεται και στο βίντεο: “Ποτέ μην αμφιβάλλετε ότι μικρές ομάδες σκεπτόμενων ενεργών πολιτών μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Στην πραγματικότητα πάντα εκείνοι το έκαναν!”

Ο 2Π είναι ένας Πολίτης του Κόσμου, όπως εσύ. Μέσα από τα μακρινά του ταξίδια, μοιράζεται εμπειρίες, εικόνες αλλά και προβληματισμούς σχετικά με μεγάλα παγκόσμια ζητήματα, όπως η φτώχεια. Ταυτόχρονα, ο 2Π μας γνωρίζει όσα χαρακτηρίζουν έναν Ενεργό Πολίτη και παρασύρει τους φίλους του, τα παιδιά, σε ένα ταξίδι δημιουργίας ενός νέου ονειρεμένου κόσμου.

Χωρίς αμφιβολία, μερικοί από τους ευκολότερους τρόπους για να αλλάξουμε συνήθειες και να επιβραδύνουμε τη θέρμανση της Γης ξεκινούν από τα σπίτια μας. Τα καλά νέα είναι ότι η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σύμμαχο.Για παράδειγμα, η  Dwellin Inc., για πρώτη φορά, θα χρησιμοποιήσει την Ημέρα της Γης για να λανσάρει μια δωρεάν εφαρμογή για βιώσιμα σπίτια για κινητά που θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες κατοικιών των ΗΠΑ να παρακολουθούν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα, να αντιμετωπίσουν και να μειώσουν το κόστος συντήρησης του σπιτιού, να οργανώσουν επαγγελματίες και γενικά να βεβαιωθούν ότι ένα σπίτι λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά.

Οι ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας, αντί για φούρνους, συζητούνται όλο και περισσότερο ως οικιακή λύση για τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Αλλά η επίδρασή τους στο κλίμα έχει να κάνει τόσο με το αν το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας μπορεί να στραφεί σε αιολικές, ηλιακές, πυρηνικές, υδρογόνο και άλλες «καθαρότερες» πηγές ενέργειας, μια αλλαγή που δεν μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Εάν, επίσης, ψωνίζουμε «πράσινα» μπορούμε να συμβάλλουμε τόσο σε ένα καλύτερο περιβάλλον, όσο και σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς. Αυτό μπορεί να αφορά από εταιρείες τροφίμων με βιολογικά προϊόντα μέχρι και εταιρείες που χρησιμοποιούν eco-friendly και βιοδιασπώμενα υλικά. Ακόμα και η ανακύκλωση ρούχων ή το να αγοράζουμε ρούχα από δεύτερο χέρι μπορεί να βοηθήσει, καθώς έτσι μπορεί να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα κατά του τεράστιου περιβαλλοντικού αποτυπώματος που αφήνουν οι εταιρείες fast fashion.

Δέκα συμβουλές ενάντια στην αλλαγή του κλίματος.

  • Σβήνετε τα φώτα που δεν χρειάζεστε, κυρίως όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο.
  • Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
  • Αν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό, προτιμήστε συσκευές ενεργειακής κατηγορίας Α και φροντίστε να έχουν την κατάλληλη ισχύ (BTU).
  • Το καλοκαίρι ρυθμίστε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σας όχι χαμηλότερα από 27°C.
  • Αντικαταστήστε τον ηλεκτρικό σας θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό.
  • Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας.
  • Επιλέξτε προγράμματα χαμηλής θερμοκρασίας για το πλυντήριό σας. Επιπλέον, πλένετε τα ρούχα σας σε ώρες μη αιχμής χρησιμοποιώντας νυχτερινό ρεύμα.
  • Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη.
  • Όταν αντικαταστήσετε τις συσκευές σας, προτιμήστε συσκευές με ενεργειακή σήμανση Α.
  • Μην αφήνετε αναμμένες σε κατάσταση αναμονής (stand by) την τηλεόραση, τον υπολογιστή, τον εκτυπωτή, το στερεοφωνικό, το DVD και όλες γενικώς τις συσκευές.

Δείτε περισσότερα στα παρακάτω άρθρα:

1.Αλλάξτε συμπεριφορές… ΑνακυκλωSOSτε!

λήψης 12

2.Οικολογία – Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά

iStock 1146017341

«ΟΙΚΟλογήματα»
Project «Παιδιά σε δράση! Η ώρα για να σώσουμε τη Γη μας έχει φτάσει!»

Το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το project «ΟΙΚΟλογήματα», ένα ψηφιακό θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα οικολογικού χαρακτήρα που βασίζεται στην σειρά βιβλίων «ΟΙΚΟλογήματα» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Ο κύριος άξονας της δράσης έχει θέμα το θέατρο, το περιβάλλον, την οικολογία και την κλιματική αλλαγή. Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο που οφείλει και πρέπει να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις για το περιβάλλον και τον πλανήτη μας. Στόχος της δράσης είναι η μέσω της τέχνης ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη, έτσι ώστε να γίνουν μελλοντικοί πολίτες με οικολογική συνείδηση.

Η ψηφιακή θεατροπαιδαγωγική δράση «ΟΙΚΟλογήματα» αποτελείται από 3 video, τα οποία είναι αναρτημένα και δωρεάν προσβάσιμα για όλους στο κανάλι του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης στο YouTube. Αυτά τα video μπορεί να τα παρακολουθήσει κανείς είτε το καθένα ξεχωριστά, είτε σαν μία συνέχεια στη θεματική της οικολογίας και του περιβάλλοντος. Κάθε video παρουσιάζει σε δραματοποιημένη μορφή στοιχεία από την πλοκή της δράσης των παραμυθιών –τα οποία έχουν διασκευαστεί με αυτόν τον άξονα– και στο τέλος του κάθε video προτείνεται ένα θεατρικό παιχνίδι με αφορμή τη δράση που παρακολουθήσαμε. Οι ηθοποιοί αφηγούνται και παρουσιάζουν την δράση μέσα από θεατρικές τεχνικές και έπειτα παρουσιάζουν το παιχνίδι του κάθε video, ώστε τα παιδιά που παρακολουθούν να μπορούν με το τέλος του κάθε video να παίξουν μόνα τους το παιχνίδι. Το project «ΟΙΚΟλογήματα» μπορεί να αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο του σχολείου, αλλά και από μικρές παρέες παιδιών εξωσχολικά προκειμένου να περάσουν δημιουργικά και ουσιαστικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Design D

Πρόσθετο υλικό για την θεματική

Ενημερωτικό Υλικό για εκπαιδευτικούς :”Κλιματικό …. Χάος”

Λήψη αρχείου

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 

Πολλές φορές δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε το μέγεθός της, κυρίως όσοι ζούμε σε χώρες και πόλεις που δεν έχουν ακόμα βιώσει ξεκάθαρα τις συνέπειές της, με έλλειψη νερού, μολυσμένο αέρα που δεν μπορείς να αναπνεύσεις, ακραίες αλλαγές κλίματος κ.ο.κ.. Οπότε συχνά, για να κινητοποιηθούμε, χρειάζεται κάποιος να μάς δείξει ακριβώς τι συμβαίνει στο περιβάλλον, ποιες ανθρώπινες ενέργειες το επηρεάζουν αρνητικά και τι μπορούμε να κάνουμε για να αναστρέψουμε την κατάσταση.  

Από την στιγμή που οι περισσότεροι δεν έχουμε τη δυνατότητα να δούμε live κάποια πράγματα, η πιο απλή και εύκολη επιλογή είναι να δούμε ντοκιμαντέρ που έχουν καταγράψει όσα χρειάζεται να ξέρουμε για την κατάσταση του περιβάλλοντος. Παρακάτω  προτείνουμε κάποια από αυτά, που καλύπτουν λίγο πολύ όλες τις θεματικές γύρω από το τι συμβαίνει στον πλανήτη μας.

Ανακαλύπτουμε πώς η βιομηχανία και η μεγάλη κατανάλωση ζωικών προϊόντων επηρεάζουν αρνητικά τον πλανήτη. Συγκεκριμένα, πώς συμβάλλουν στη μείωση των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων, στην κλιματική αλλαγή και στην σταδιακή εξάλειψη της βιοποικιλότητας του πλανήτη. Δίνεται, λοιπόν, μία εξήγηση για τα όσα προσπαθούν να καταφέρουν όσοι ακολουθούν μία αποκλειστικά vegan διατροφή με κίνητρο τη σωτηρία του περιβάλλοντος.

Το ντοκιμαντέρ διερευνά τις ανησυχίες για την υγεία που αφορούν τις βιομηχανίες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, τη φαρμακευτική βιομηχανία και διάφορες οργανώσεις υγείας. Τα προβλήματα είναι συνέπειες της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων με βάση το κρέας. Παγκοσμίως έχουμε περίπου 315 εκατομμύρια ανθρώπους με διαβήτη. Αναμφίβολα αντιμετωπίζουμε μια επιδημία διαβήτη. 1 στα 3 δολάρια των δημοσίων δαπανών υγείας, πηγαίνει στη φροντίδα ανθρώπων με διαβήτη. 1 στα 10 δολάρια των συνολικών δαπανών υγείας πηγαίνει σε άτομα με διαβήτη.

Σημείωση
Γ
ια τα επόμενα ντοκιμαντέρ ενεργοποιήστε Ελληνικούς υπότιτλους επιλέγοντας με την σειρά:  Υπότιτλοι →Αγγλικά , και κατόπιν υπότιτλοι →Αυτόματη μετάφραση →Ελληνικά

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ της Apple TV+, με αφηγητή τον David Attenborough, βλέπουμε ότι πράγματι ο πλανήτης μπορεί να σωθεί. Στην ουσία, μάς δείχνει ένα πείραμα ευρείας κλίμακας, που ξεκίνησε χωρίς να το θέλουμε τον Μάρτιο του 2020. Ήταν τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρινε ότι βρισκόμαστε σε πανδημία και σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου άρχισαν τα lockdowns. Κάπως έτσι, αποδείχτηκε ότι πράγματι αν η ανθρώπινη δράση αλλάξει/περιοριστεί ο πλανήτης θα εξυγιανθεί, αφού είδαμε διαφορά ήδη από τους πρώτους μήνες. Τα αποτελέσματα του κατά λάθος πειράματος της ανθρωπότητας βρίσκονται στο The Year Earth Changed.

Το ντοκιμαντέρ του Netflix παρακολουθεί την επίδραση της ανθρώπινης δράσης στη θάλασσα. Βλέπουμε τόσο το πώς η ατομική μας συμπεριφορά απέναντί της την “σκοτώνει” και τι πρέπει να αλλάξουμε σε αυτήν, όσο και τις συνέπειες της βιομηχανίας της αλιείας. Κομβικό σημείο, βέβαια, είναι αυτό που μάς δείχνει την πλευρά της παράνομης αλιείας, με την υπεραλιεία και το ψάρεμα ειδών ή σε περιοχές, που έχουν απαγορευτεί. Πίσω από αυτό ανακαλύπτουμε ότι κρύβονται μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες συνδέονται με σωματεμπορία, εμπόριο ναρκωτικών και δολοφονίες, και γι’ αυτό πολλοί φοβούνται να μιλήσουν και οι μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις κρατούν αποστάσεις.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μία σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, με παρουσιαστή τον διάσημο φυσιοδίφη και φυσικό ιστορικό David Attenborough. Σε κάθε επεισόδιο ταξιδεύουμε σε ένα διαφορετικό μέρος του πλανήτη. Στους πάγους, τις ζούγκλες, τις ανοιχτές και παράκτιες θάλασσες, τις ερήμους, τα λιβάδια και τα δάση. Έτσι, κάθε φορά γνωρίζουμε όχι μόνο κάποια από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα φυσικής ομορφιάς της Γης, αλλά και το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς τους.

 ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ