Αλλάξτε συμπεριφορές… ΑνακυκλωSOSτε!

hq720

1140 upcycle ideas tire plantersΣτην καθημερινότητά μας καλούμαστε όλοι να διαχειριστούμε τα απορρίμματά μας. Να βρούμε δηλαδή τρόπους να ξεφορτωθούμε ότι παλιό και άχρηστο έχουμε στο σπίτι μας έτσι ώστε να υπάρχει χώρος να το αντικαταστήσουμε με κάτι νέο. Είτε αυτό είναι κάτι που αντικαθιστούμε και χρησιμοποιούμε καθημερινά (όπως τα τρόφιμα) είτε κάτι που αντικαθιστούμε πιο αραιά όπως οι ηλεκτρικές συσκευές. Διαχειριζόμαστε όμως σωστά τα απορρίμματά μας;

Μέσα από τη ζωή μιας κυπριακής οικογένειας μπορούμε να λάβουμε απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις που έχουμε όλοι μας για το συγκεκριμένο θέμα καθώς επίσης και να πάρουμε απλές ιδέες που μπορούμε να εφαρμόσουμε και στο δικό μας σπίτι.

Τι είδους συναισθήματα σας δημιούργησε η θέαση του βίντεο;
Σας Θύμισε κάτι ;

Εσείς ανακυκλώνετε στο σπίτι σας;

 

 Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε και τα υπόλοιπα:
RETHINK- REUSE-RECYCLE

Φέρτε στο μυαλό σας έναν κύκλο. Δεν έχει ούτε αρχή, ούτε τέλος. Έτσι είναι και ο κύκλος ζωής στη φύση. Τα δέντρα για παράδειγμα έχουν κύκλους ζωής. Ένα βλαστάρι φυτρώνει στη γη, μεγαλώνει με τον ήλιο, βγάζει ρίζες, κορμό, κλαδιά, καρπούς, γερνάει και πεθαίνει. Όταν πεθάνει επιστρέφει στη γη, εκεί από όπου ξεκίνησε, συμβάλλοντας να γεννηθούν νέα δέντρα. Αυτός είναι με λίγα λόγια ένας κύκλος ζωής. Όπως τα δέντρα, έτσι και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή έχουν έναν κύκλο ζωής. Για κάποια είναι μικρός και για άλλα όπως τα πλαστικά_ πολύ μεγαλύτερος . Ας μάθουμε την αξία της ανακύκλωσης και τις ευεργετικές της συνέπειες για μας και τον πλανήτη μας.

Ας αρχίσουμε με ένα παραμύθι από τον Εναλακτικό κύκλο.


Σε αυτό το βίντεο παρέα με το Egg μαθαίνω για την ανακύκλωση. Ένα εκπαιδευτικό βίντεο για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό. Το φιλαράκι μας το Egg επισκέπτεται το εργοστάσιο ανακύκλωσης της πόλης του και μαθαίνει πώς να κάνει ανακύκλωση. Τι πετάμε στον μπλε κάδο; Τι πετάμε στον καφέ κάδο; Μπορώ να ανακυκλώσω και μπαταρίες;

H EggΠαίδευση αποτελεί ένα παιδαγωγικό project που αναπτύσσεται από επιστήμονες προσχολικής αγωγής με σκοπό την προώθηση εκπαιδευτικών εργαλείων και υπηρεσιών. Στόχος είναι η “Εκπαίδευση και Διασκέδαση μαζί!


ΚΕΛΛΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

(Η Κέλυ πηγαίνει στην έκτη τάξη, της αρέσει η γυμναστική και αγαπάει πάρα πολύ τη φύση. Επειδή θέλει να προστατεύουμε κι εμείς το περιβάλλον, μας παρουσιάζει τα οφέλη από την ανακύκλωση συσκευασιών αλλά και τη διαδικασία της ανταποδοτικής ανακύκλωσης:)

Φύλλο εργασίας για την Ανακύκλωση



Λήψη αρχείου

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είμαστε ένα μόνο μέρος του πλανήτη και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μας ανήκουν όλα…

Αν αύριο εξαφανίζονταν οι άνθρωποι…


Πώς θα ήταν η Γη χωρίς ανθρώπους; Όχι απαραίτητα ως επακόλουθο πυρηνικής καταστροφής, κατάπτωσης γιγαντιαίου μετεωρίτη ή άλλης φυσικής καταστροφής. Πρόκειται απλώς για μια υποθετική θεωρία που διατύπωσε στο βιβλίο του «The World Without Us» ο Αμερικανός συγγραφέας, δημοσιογράφος και καθηγητής Δημοσιογραφίας και Λατινοαμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα Άλαν Βάισμαν

* Σκηνές από την εξαιρετική ταινία του History Channel «Life After People»

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η Αφρική θα επανερχόταν ταχύτατα στην πρωταρχική της κατάσταση, καθώς η χλωρίδα της δεν έχει πολλούς ξένους εισβολείς, ενώ η πανίδα της (ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκεροι και ιπποπόταμοι), που δεν έχει αφανιστεί όπως τα μεγάλα θηλαστικά της Αμερικής και της Αυστραλίας, θα πολλαπλασιαζόταν και θα εξαπλωνόταν ραγδαία.

Στους ωκεανούς πάλι, όπου η σύνθεση ζωικών και φυτικών ειδών δεν έχει επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, η πιθανολογούμενη απουσία ανθρώπων θα είχε άμεσες ορατές συνέπειες. Παρ’ όλους τους ρυθμούς της υπερθέρμανσης του πλανήτη, πολλοί κοραλλιογενείς ύφαλοι θα συνέρχονταν σε διάστημα λίγων αιώνων.

Αντιθέτως, δυσοίωνα θα ήταν τα πράγματα για πολλά είδη πανίδας που έχουν συνηθίσει στη συμβίωση με τον άνθρωπο. Χωρίς τα απορρίμματα του πολιτισμού οι αρουραίοι θα λιμοκτονούσαν στις πολιτείες ή θα γίνονταν τροφή των αρπακτικών πουλιών. Οι κατσαρίδες θα πέθαιναν από ψύχος σε περιβάλλοντα χωρίς θέρμανση, οι σκύλοι και τα άλογα θα επανέρχονταν σε άγρια κατάσταση, αλλά δε θα είχαν και μεγάλες ελπίδες επιβίωσης, ενώ οι γάτες θα είχαν τις καλύτερες προοπτικές, αφού παρά την εγγύτητα προς τον άνθρωπο, έχουν διατηρήσει ανέπαφα τα άγρια ένστικτά τους και λόγω έλλειψης κυνηγετικών όπλων, φυτοφαρμάκων, οδικής κυκλοφορίας και τζαμιών κτιρίων θα είχαν άφθονη φτερωτή τροφή.

Τι θα γινόταν, άραγε, με τα γιγαντιαία οικοδομήματα; Με δυσκολία θα μπορούσαμε να φανταστούμε πως η φύση θα κυρίευε και σιγά σιγά θα εξαφάνιζε τα ίχνη πολιτισμού μιας μεγαλούπολης όπως είναι η Νέα Υόρκη. Ωστόσο, αυτό ακριβώς θα συνέβαινε, γράφει ο Βάισμαν, αφού «το πρόβλημα σε πολλές Πολιτείες βρίσκεται κάτω από το έδαφός τους». Ο δυνατός ΒΑ άνεμος ωθεί με πίεση τα ύδατα του Ατλαντικού προς τον υδροφόρο ορίζοντα, οι βροχοπτώσεις εντείνουν το πρόβλημα και σε τακτά διαστήματα ειδικά συνεργεία καταδύονται στις κατακόμβες του αποχετευτικού δικτύου για εργασίες που εμποδίζουν εκατομμύρια λίτρα νερού να πλημμυρίσουν υπόγειες σήραγγες όπως π.χ. του μετρό. «Χωρίς την πραγματοποίηση τέτοιων έργων, όλα θα είχαν βουλιάξει μέσα σε 36 ώρες», επιβεβαιώνει συνεργάτης του τομέα δημοσίων έργων της Νέας Υόρκης.

Μέσα σε μια πενταετία ζιζάνια κι αγριόχορτα θα κυρίευαν τα κενά σε σπασμένα πεζοδρόμια και τη σκασμένη άσφαλτο, ενώ τη μεγαλύτερη εξάπλωση θα είχε το δέντρο αΐλανθος (Ailanthus altissima), οι ρίζες του οποίου θα εξάρθρωναν και τους τελευταίους αρμούς των οικοδομημάτων. Χωρίς τακτική θέρμανση οι υδραυλικές εγκαταστάσεις των κτιρίων θα σκούριαζαν, χρώματα και σοβάδες θα μαδούσαν κι ακόμη κι ένας μικρός κεραυνός θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιές. Σύντομα στα ερείπια θα κυριαρχούσαν τα γεράκια, ενώ μεγάλες συστάδες δέντρων θα παραγκώνιζαν άλλα φυτά.

Στο τέλος οι ουρανοξύστες θα κατέρρεαν και η μεγαλούπολη –⁠πυκνό δάσος πλέον⁠– θα γινόταν κυνηγότοπος για κογιότ, αλεπούδες, ελάφια, λύκους και αρκούδες. Πάντως το Άγαλμα της Ελευθερίας θα διατηρούνταν (αν και σκεπασμένο με παχύ στρώμα στρειδιών στον βυθό) ίσως και μια χιλιετία μετά την κατάρρευση των τελευταίων οικοδομημάτων της Πολιτείας…

Σπίτι μας είναι η γη

Στη Βόρεια Αμερική κατοικούσαν κυρίως Ινδιάνοι. Στα μέσα του 19ου αιώνα οι λευκοί έποικοι τους έδιωξαν από τα εδάφη τους –⁠άλλοτε ειρηνικά και άλλοτε βίαια.
Το παρακάτω κείμενο (οπτικοποιημένο όμορφα και στο βιντεάκι) είναι απόσπασμα της απάντησης που έστειλε το 1855 ο αρχηγός των Ινδιάνων στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος είχε ζητήσει να αγοράσει ένα τμήμα της γης τους. Αυτός ο «άγριος» και «απολίτιστος» λαός μάς παραδίδει ένα μάθημα για την 
ενότητα της ζωής σε έναν πλανήτη που σήμερα κινδυνεύει

τίτωβημλοΠεριβαλοντικές οργανώσεις όπως η WWF μας προειδοποιούν
Ανάμεσα σε όλα τα είδη του πλανήτη ένα είναι αυτό που κινδυνεύει περισσότερο. Το σπίτι του καταστρέφεται, η τροφή του απειλείται, το μέλλον του γίνεται όλο και πιο δυσοίωνο.

Είναι ένα είδος που, για να επιβιώσει, πρέπει να συνυπάρχει αρμονικά με τη φύση. Θέλουμε να το βοηθήσουμε;

Εσύ πόσο expert είσαι στην ανακύκλωση;

Πατήστε στην εικόνα για να παίξετε!!

happy se apostoli


«Όχι πλαστικά και τοξικά  στη θάλασσα μου»

Το νερό αποτελεί ζωτικό στοιχείο για την επιβίωση του ανθρώπου και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Στηριζόμαστε στο γλυκό νερό για την επιβίωσή μας, αλλά οι ανθρώπινες δραστηριότητες βάζουν αυτόν τον ζωτικό πόρο σε τεράστια πίεση.

Έτσι πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Στον “ανεπτυγμένο” κόσμο, στον οποίο ανήκει και η χώρα μας, νέα φράγματα χτίζονται για να ικανοποιήσουν τις ακόρεστες ανάγκες μας, καταστρέφοντας τους τελευταίους εναπομείναντες υγροβιότοπους. Χημικά και φυτοφάρμακα καταλήγουν ανεξέλεγκτα στα υπόγεια νερά, υποθηκεύοντας το μέλλον όλων μας.

Η Μεσόγειος SOS είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται για θέματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την εξοικονόμηση του νερού και της ενέργειας και γενικά ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, φιλικό προς το περιβάλλον.

Ο πλανήτης μας, το μέλλον μας

Το κλίμα αλλάζει (ή μάλλον τα αυτοκίνητά μας και τα εργοστάσιά μας αλλάζουν το κλίμα) και το καλοκαίρι έχουμε ξηρασίες και το χειμώνα πλημμύρες.
Το νερό είναι ένας ανανεώσιμος πόρος και υπάρχει αρκετό για όλους μας. Το πρόβλημα είναι ότι θέλουμε όλο και περισσότερο.
Τα προβλήματα της μόλυνσης του νερού είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κοινωνία μας, τις καταναλωτικές συνήθειες και πρότυπά μας και εν τέλει τις επιλογές μας για τον κόσμο τον οποίο θέλουμε να φτιάξουμε.

 

Σκουπ-είδη της θάλασσας

Τα απόβλητα που καταλήγουν στη θάλασσα προέρχονται από διάφορες πηγές:

1. Από τις κατοικίες
Όσα αντικείμενα δεν είναι βιοδιασπώμενα μπορεί μέσω του αποχετευτικού δικτύου να καταλήξουν στη θάλασσα, θέτοντας σε κίνδυνο τους θαλάσσιους οργανισμούς και το περιβάλλον τους.
2. Από τους δρόμους και τα ποτάμια
Ό,τι πετάμε στον δρόμο και σε αποβάθρες ή κατευθείαν σε ποτάμια και ρέματα καταλήγει στη θάλασσα με τη βροχή ή τον αέρα.
3. Από την παραλία
Πολλοί άνθρωποι αφήνουν στις παραλίες σκουπίδια διαφόρων ειδών. Όταν τα υλικά αυτά φτάσουν στη θάλασσα, μεταφέρονται, αν επιπλέουν, σε μακρινές αποστάσεις, ακόμη και σε άλλες παραλίες. Σε αντίθετη περίπτωση «κάθονται» στον βυθό, όπου μπορεί να παραμείνουν πολλά χρόνια.
4. Από τα σκάφη
Σε κάποιες περιπτώσεις τα απόβλητα πετιούνται κατευθείαν από τα σκάφη. Οι συσκευασίες, μάλιστα, καύσιμων υλικών ρυπαίνουν τη θάλασσα με υδρογονάνθρακες.

Ας… απολαύσουμε στη συνέχεια μερικά από τα «θαλάσσια είδη» που δημιουργούμε.
Είμαστε περήφανοι;

Η νέα κουλτούρα για το νερό, η οποία προωθείται δίνει έμφαση στις τοπικές λύσεις και στην εξοικονόμηση. Δίνουμε λοιπόν  έμφαση στη συμμετοχή μας σεπρακτικές για την σωστή  διαχείρισή του.2.Από το 2000, η Ελλάδα μαζί με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλείται να εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για το νερό, η οποία τονίζει πως αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η  καλή οικολογική ποιότητα όλων των υδάτων. Γίνονται δε προσπάθειες από περιβαλλοντικές οργανώσεις για  την αποτροπή φαινομένων ρύπανσης, προτάσσοντας τη διαχείριση στο επίπεδο της λεκάνης απορροής.

ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ:
ΜΑΘΑΙΝΩ – ΔΡΩ – ΑΛΛΑΖΩ

Το πλαστικό «πνίγει» τις θάλασσές μας και τη ζωή που αυτές φιλοξενούν. Η ρύπανση των ωκεανών με πλαστικά απορρίμματα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά ζητήματα των ημερών μας και οφείλεται ως επί το πλείστον στην όλο και ευρύτερη παραγωγή και κατανάλωση των λεγόμενων «πλαστικών μιας χρήσης». Βρίσκονται παντού, τα χρησιμοποιούμε καθημερινά όλοι μας, χωρίς να συνειδητοποιούμε τους αριθμούς και τις ποσότητες! Η λύση περνά (και) από εμάς! Είναι θέμα επιλογής!

Όπως, λοιπόν, προχωρήσαμε και εγκαταλείψαμε αυτές τις συνήθειες, βγάζουμε από την καθημερινότητά μας τα πλαστικά μίας χρήσης.
Μολονότι εδώ και σχεδόν επτά δεκαετίας διευκόλυναν την καθημερινότητά μας, πλέον αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον. Οι τεχνολογικές εξελίξεις «τρέχουν» και όλα γύρω μας αλλάζουν δραστικά. Γι’ αυτό πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούμε, αλλάζοντας τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής μας.

Τα πλαστικά μίας χρήσης είναι μια αναχρονιστική συνήθεια, την οποία μπορούμε να αλλάξουμε εύκολα

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Το πλαστικό είναι μέρος της καθημερινότητάς μας.

Εύχρηστο και λειτουργικό, χρησιμοποιείται για να καλύψει πολλές διαφορετικές ανάγκες, αποτελώντας μια εύκολη και οικονομική επιλογή. Πέρα από τη λειτουργικότητα του, ωστόσο, είναι επιβλαβές για το φυσικό περιβάλλον, με επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, στη βιοποικιλότητα και στην ανθρώπινη υγεία.

Σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 80-85% των θαλάσσιων απορριμμάτων που βρίσκουμε στις παραλίες είναι πλαστικά, ενώ το 50% των θαλασσίων απορριμμάτων είναι πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης. Η έκταση της ρύπανσης από τα πλαστικά μίας χρήσης και η ανεξέλεγκτη χρήση τους στην καθημερινότητά μας απαιτούν άμεση κινητοποίηση για να μειωθεί δραστικά ο αντίκτυπος τους στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.

Τα ζώα σώζουν τον Πλανήτη -Διαδραστικό βίντεο

 

Η ΛΥΣΗ

Η κοινωνία μας εξαρτάται όλο και περισσότερο από τα πλαστικά προϊόντα, οπότε η στροφή σε έναν τρόπο ζωής χωρίς πλαστικά μίας χρήσης αποτελεί πρόκληση. Φτιαγμένα συνήθως από φθηνή πλαστική ύλη, τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης κατασκευάζονται για να χρησιμοποιηθούν μία μόνον φορά, συχνά για λίγα μόνον λεπτά. Πολλά από αυτά δεν ανακυκλώνονται. Μένουν στο περιβάλλον για αιώνες, επιβαρύνοντάς το.

 κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο

ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

8 τρόποι για να μειώσεις τα πλαστικά μίας χρήσης!

Πηγές / Προτεινόμενα εκπαιδευτικά υλικά: 

Ενημερωθείτε για τα θαλάσσια απορρίμματα από τα 12 ποστερ της Έκθεσης MARLISCO εδώ.

– Ενημερωθείτε σε μεγαλύτερο βάθος από το εγκεκριμένο απο το ΥΠΑΙΘ υλικό “Μάθε Νιώσε Δράσε! Μαζί για θάλασσες χωρίς σκουπίδια” εδώ! (Σε 16 γλώσσες συμπεριλαμβανομένων των Ελληνικών)

– Ενημερωθείτε ειδικά για τα πλαστικά απορρίμματα & τα πλαστικά μιας χρήσης στην εκπαιδευτική αφίσα “Πλαστικά μετά τη χρήση; Η θέση τους στον μπλε κάδο, μακριά απ’τις γαλάζιες θάλασσες!” διαθέσιμη εδώ


 

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΠΟΡΡIΜΜΑΤΑ & ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜIΑΣ

Το ζήτημα των θαλάσσιων απορριμμάτων έγινε δυστυχώς επίκαιρο και στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς έχει αυξηθεί δραματικά η ποσότητα των ατομικών προστατευτικών υλικών μιας χρήσης, όπως γάντια, μαντηλάκια και μάσκες, τα οποία καταλήγουν σε θάλασσες και ακτές. Επειδή πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, δεν σημαίνει ότι αμελούμε το πως απορρίπτουμε αυτά τα αντικείμενα. Θυμίζουμε ότι για λόγους υγιεινής, τα υλικά αυτά πρέπει να απορρίπτονται στον απλό κάδο απορριμμάτων και όχι στην ανακύκλωση.

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο και ενημερωθείτε για τα σημερινά δεδομένα:

ΤΑ «ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ» ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ: «ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΟΙ ΜΕΔΟΥΣΕΣ»

Ως Ευρωπαίοι παραμένουμε σε εγρήγορση ώστε να μη χρησιμοποιηθεί η πανδημία ως δικαιολογία για οπισθοδρόμηση στα θετικά βήματα κατά των πλαστικών μιας χρήσης.
Το αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος  στα Ελληνικά βρίσκεται εδώ (μορφή PDF)

Συμβουλές:

Μπορούμε να προστατεύουμε το περιβάλλον, ενώ παραμένουμε ασφαλείς από τον COVID-19:

– Επιλέγουμε τις επαναχρησιμοποιήσιμες μάσκες (που πλένονται) αντί για μίας χρήσης.
– Προτιμούμε υγρό αντισηπτικό αντί για υγρά μαντηλάκια.
– Αγοράζουμε ένα μεγάλο δοχείο αντισηπτικού αντί πολλών μικρών και ξαναγεμίζουμε ένα μικρό δοχείο που παίρνουμε μαζί μας.
– Απορρίπτουμε τα μαντηλάκια μίας χρήσης, μάσκες, κ.λπ. στον κάδο απορριμμάτων και όχι στον κάδο ανακύκλωσης ούτε στην αποχέτευση!
– Κλείνουμε τη βρύση ενώ σαπουνίζουμε επιμελώς τα χέρια μας.
– Αερίζουμε καλά το σπίτι και αποφεύγουμε το κλιματιστικό.


«Ένα καλύτερο αύριο πρέπει να ξεκινά από σήμερα»

«Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα. Δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορούμε να αναβάλουμε για να το αντιμετωπίσουμε όταν θα έχουμε περισσότερο χρόνο ή περισσότερα χρήματα. Είναι
καθήκον μας να δράσουμε για να σταματήσουμε την επιδείνωση του κλίματος. Οι δράσεις που αναλαμβάνουμε σήμερα θα καθορίσουν τον κόσμο στον οποίο θα ζούμε σε 10, 20 ή 50
χρόνια, και θα χρειαστούν τεράστιες προσπάθειες από όλους μας. Πολίτες, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, σχολεία και άλλοι οργανισμοί θα πρέπει να συνεργαστούν για ένα καλύτερο κλίμα και ένα καλύτερο μέλλον. »

Το Βίντεο  θίγει πρόβλημα των σκουπίδιων, της ανακύκλωσης, των καυσαέρια, τις μολυσμένες θάλασσες, την άσκοπη κατανάλωση ενεργείας, την άσκοπη σπάταλη νερού, τα καμένων δάσών και τέλος τη ρύπανση της ατμόσφαιρας από τα εργοστάσια.
Το μήνυμα που θέλει να μας περάσει είναι, ότι άν ο καθένας, καθημερινά έκανε μια θυσία, απο το χρόνο και τις συνήθειες του για το περιβάλλον, θα ζούσαμε αυτή τη στιγμή σε ένα καλύτερο κόσμο!!

Μοιραζόμαστε όλοι έναν πλανήτη, και οι αλλαγές που κάνουμε σε ένα μέρος μπορούν να επηρεάσουν άλλους που βρίσκονται πολύ μακριά από εμάς. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η συμπεριφορά μας αφήνει ένα μόνιμο ίχνος, όπως ένα αποτύπωμα. Έτσι, μέσω των ενεργειών και των επιλογών του, ο καθένας από εμάς μπορεί να φροντίσει ώστε το αποτύπωμά του να είναι πιο μικρό και άρα να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ας δούμε άλλο ένα βίντεο που θίγει την καταστροφική παρέμβαση του ανθρώπου στα Φυσικά Οικοσυστήματα 

Μορείτε να αναγνωρίσετε αναθρώπινες συμπεριφορές της καθημερινότητας σας μέσα στο βίντεο;

Περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό
στην παρακάτω διαδραστική εικόνα

«ΑΣΤΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΞΑΝΑ

Ας δούμε παρακάτω μερικές καλές πρακτικές επαναχρησιμοποίησης Υλικών:

  1. Η επαναχρησιμοποίηση και η αξιοποίηση της πρώτης ύλης για να επεκταθεί ο χρόνος ζωής της είναι βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας. Με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, η οργάνωση «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο» με το πρόγραμμα «Άστα να Ζήσουν Ξανά» επαναχρησιμοποιεί δημιουργικά ένα είδος που δεν ανακυκλώνεται: τους διαφημιστικούς μουσαμάδες που διαφημίζουν την επόμενη συναυλία που θέλουμε να παρακολουθήσουμε ή χρησιμοποιούνται ως ντεκόρ σε διάφορα συνέδρια ή αθλητικές εκδηλώσεις.

beachbag

Αδιάβροχο, ανθεκτικό και πολλές φορές ευχάριστο στην όψη, με χρώματα, σχέδια και όμορφα γραφιστικά, το υλικό αυτό αποτελεί την πρώτη ύλη για να δημιουργηθούν στο χέρι, από άτομα ευάλωτων ομάδων, τσάντες για ψώνια, τσάντες ώμου, σακίδια, θήκες για κινητά τηλέφωνα, φάκελοι συνεδρίων, μέχρι και γλάστρες. Είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας, με κοινωνικό πρόσημο.

2.Στόχο την επαναχρησιμοποίηση έχει και το πρόγραμμα “Άστα να τρέξουν για καλό σκοπό”. Τα χρησιμοποιημένα αθλητικά παπούτσια μιας ημιμαραθωνοδρόμου από τα Χανιά, ενός περιστασιακού περιπατητή βουνού από την Αθήνα ή μιας μαθήτριας από τη Ρόδο αντί να βρεθούν στα σκουπίδια δωρίζονται σε αυτό το επιτυχημένο πρόγραμμα συλλογής κι επαναχρησιμοποίησης αθλητικών παπουτσιών.

τίτλο 10 1

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία ξεκίνησε στο πλαίσιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών, έχει ως στόχο την προώθηση των δωριζόμενων σε καλή κατάσταση αθλητικών παπουτσιών σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη, είτε για να ασκηθούν, είτε γιατί δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν ένα ζευγάρι για την καθημερινότητά τους. Ουσιαστικά επιμηκύνεται η ζωή ενός αντικειμένου συνήθως φτιαγμένου από πλαστικά μέρη, πριν καταλήξει άδοξα σε χώρο υγειονομικής ταφής.

3.Μια πολύ καλή  ιδέα είναι και αυτή  του Upcycling! Είναι μια εναλλακτική  μέθοδος διαχείρισης άχρηστων (για μας) αντικειμένων που αν υιοθετηθεί σε μεγάλη κλίμακα μπορεί να αναχαιτίσει την περιβαλλοντική κρίση…

Αυτός ο τρόπος αξιοποίησης παλιών αντικειμένων, που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στον κάδο απορριμμάτων και συνακόλουθα σε κάποια χωματερή συντείνοντας στο περιβαλλοντικό αδιέξοδο, δίνει ανάσα στο περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα σε αυτό το άρθρο μας :
Upcycling ή πώς να δώσετε νέα ζωή στα παλιά αντικείμενά σας…

4.Είναι αναγκαίο και συγχρόνως πολύ εύκολο να υιοθετήσουμε την πρακτική της ανακύκλωσης μπαταριών. Καμιά μπαταρία να μην μένει εκτός από τους ειδικούς κάδους (Κάδοι Αφης).

Ανακυκλώνοντας τις μπαταρίες περιορίζουμε αρχικά την απόρριψη επικίνδυνων λυμάτων στις χωματερές. Είναι τεράστια η σημασία του προγράμματος ανακύκλωσης τόσο για το ίδιο το περιβάλλον όσο και για την προσωπική μας υγεία.  Αρκετά από τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητά μας είναι συστατικά του φλοιού της γης τα οποία δεν διασπώνται με αποτέλεσμα οι ζωντανοί οργανισμοί να τα απορροφούν με το νερό, τον αέρα και την τροφή και να τα αποβάλλουν με δυσκολία. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται βιο-συσσώρευση, και προκαλεί από την μία πονοκέφαλο στους περιβαλλοντολόγους και από την άλλη αρκετές δηλητηριάσεις με αιτία τα βαρέα μέταλλα. Με την ανακύκλωση ακόμα και των πιο μικρών μπαταριών του εμπορίου παράγονται νέες μπαταρίες ή άλλα προϊόντα και εξοικονομείται ενέργεια για να καλύψει σημαντικές ενεργειακές ανάγκες.

Δείτε το στο slideshare.net

Ας δούμε μια παρουσίαση για τα οφέλη της ανακύκλωσης:

Διαβάστε περισσότερα σε αυτό το άρθρο μας :
Οι μεγάλοι μικροί κυνηγοί των Μπαταριών


Μείωση -Επαναχρησιμοποίηση- Ανακύκλωση-Απορριμάτων
τίτλο 10 2


 Τα απορρίμματα βλάπτουν και την ορθογραφία

Πατήστε στην εικόνα να δείτε πως

podilato98 orthografia aporrimmata


Δείτε περισσότερα στα παρακάτω άρθρα:

© 8 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών : «Θαλάσσια ρύπανση … μας αφορά; » Νικήστε τη μόλυνση από τα πλαστικά !!!!

©Upcycling ή πώς να δώσετε νέα ζωή στα παλιά αντικείμενά σας…

©Οι μεγάλοι μικροί κυνηγοί των Μπαταριών


Διαδραστική εικόνα με Εκπαιδευτικό  & Ενημερωτικό Υλικό

Στην παρακάτω διαδραστική εικόνα υπάρχει  εκπαιδευτικό υλικό που καλύπτει πλήρως περιβαλοντικά προγράμματα με ενσωματωμένα σχέδια δράσης και φύλλα εργασίας για όλες τις βαθμίδες….


ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Παρακάτω παραθέτουμε υλικό από την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση των απορριμμάτων στην Κύπρο με τίτλο: REthink

Το καλύτερο απόβλητο είναι αυτό που δεν παράχθηκε ποτέ:
προσεγγίζοντας θεωρητικά το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων

To παρακάτω Eγχειρίδιο παρουσιάζει αναλυτικά το θέμα της σωστής διαχείρισης των αποβλήτων δίνοντας στους Εκπαιδευτικούς όλες τις απαραίτητες γνώσεις που θα χρειαστούν για να προσεγγίσουν το συγκεκριμένο θέμα.
Δείτε το online πατώντας την παρακάτω εικόνα ή στο αρχείο που ακολουθεί

ekpaideutiko yliko



Λήψη αρχείου


Εκπαιδευτικές Προτάσεις – Μέρος Β΄

Συνοδεύεται από το  εκπαιδευτικο βοήθημα  που ακολουθεί στη συνέχεια. Στόχος του   είναι να βοηθήσει στο να προσεγγιστούν τα θέματα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, πρακτικά και αποτελεσματικά.

Δείτε το online πατώντας την παρακάτω εικόνα ή στο αρχείο που ακολουθεί

ekpaideutiko yliko 2

 


Παραμύθι “Nα το πάρει το ποτάμι;
και το μυστήριο των κόκκινων παπουτσιών”.

Είναι ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που προβληματίζει και θέτει ερωτήματα σε πολύ σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευρηματικό παιδικό βιβλίο, τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και εικονογράφησης, που προσεγγίζει το θέμα των απορριμμάτων ολιστικά και μέσα από μια ιδιαίτερα διεισδυτική ματιά.
Αναπτύσσεται σε παράλληλες ιστορίες, οι οποίες κρατούν μέχρι το τέλος αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, αφήνοντας τον να προβεί στις δικές του διαπιστώσεις και ερμηνείες στη βάση των δικών του εμπειριών και βιωμάτων.
Το παιδικό αυτό βιβλίο απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Γ’-Στ’ τάξης του Δημοτικού, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο, στα χέρια μικρών και μεγάλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για σκοπούς αξιοποίησης του παιδικού βιβλίου στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στο δεύτερο τμήμα του εκπαιδευτικού βοηθήματος «Ξανασκέψου το»: Εκπαιδευτικές προτάσεις για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων -Μέρος Β’ (σύνδεσμος του οποίου δίνεται παραπάνω), έχει αναπτυχθεί μια εκπαιδευτική πρόταση, βασισμένη στο συγκεκριμένο παιδαγωγικό βιβλίο, με στόχο την παροχή ιδεών στον εκπαιδευτικό για την καλύτερη παιδαγωγική αξιοποίησή του.

Δείτε το online πατώντας την παρακάτω εικόνα ή στο αρχείο που ακολουθεί

ekpaideutiko yliko 3



Λήψη αρχείου

 

beachbag 1


 

Δείτε και τα παρακάτω σχετικά άρθρα

©Upcycling ή πώς να δώσετε νέα ζωή στα παλιά αντικείμενά σας…

©Οι μεγάλοι μικροί κυνηγοί των Μπαταριών

©Ανακυκλώνω- Βοηθώ τον πλανήτη να αναπνεύσει 
padlet από το 3ο ΔΣ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ


Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Ανακύκλωση, Εκπαιδευτικά thinglink, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 2 :ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Θεματική 3 :ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ, Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά–Οικολογία, Παγκόσμιες ημέρες - Αφιερώματα, ΥΓΕΙΑ: Διατροφή-Αυτομέριμνα-Οδική Ασφάλεια, Φυσικές Καταστροφές_Πολιτική προστασία. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.