«Σχολείο του Λαού»: ίδρυση σημαντικής κίνησης στη Δυτική Μακεδονία

 

Μετά από αρκετές συζητήσεις αποφασίσαμε, μία ευρεία ομάδα νέων στην ηλικία και τη σκέψη, να ιδρύσουμε σήμερα 22η Ιουνίου 2013 στην Κοζάνη το Σχολείο του Λαού, κίνηση με πεδία δράσης την Ιστορία, την Τέχνη, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τη Φύση και την Καθημερινή Ζωή.

Εγκιβωτισμένοι σε ένα πνευματικό, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό ασφυκτικό πλαίσιο που καταστρέφει τον τόπο μας γεμάτο έωλες θεωρίες, λεκτικές ευλυγισίες κι άπλετη ευθηνία σηκώνουμε αντίθετοι το ανάστημά μας. Δεν ήρθαμε για να συμπληρώσουμε τα γηραιά πεπραχθέντα ούτε να δώσουμε άλλοθι στα επιφανειακά γενόμενα. Ήρθαμε να τα καταλύσουμε και να χτίσουμε ένα νέο κόσμο από την αρχή.

Οι παρεμβάσεις μας απλώνονται σε δύο επίπεδα, του Λόγου και της Δράσης: προφορικές, έντυπες και ηλεκτρονικές με διοργανώσεις συνεδρίων, ημερίδων, εκδηλώσεων και πρακτικές με δημιουργία ή ενεργητική συμμετοχή σε όσα ανατρέπουν τα φθαρμένα παλαιά και υφιστάμενα.

  • στην Ιστορία ως μνήμη κι οπλισμό για το παρόν και το μέλλον με καθαρό στίγμα, δηλαδή κάθαρση από αμάρτυρες, ατεκμηρίωτες ή του συρμού αντιλήψεις. Με νέες οπτικές, εργαλεία και μεθόδους εύρεσης, ανάλυσης, έγκρισης και σύνθεσης έργων τόσο για την τοπική όσο και για τη γενική Ιστορία.
  • στην Τέχνη όχι μόνον ως μέσο αισθητηριακής απόλαυσης, αλλά σαν δίοδο καινών μηνυμάτων. Σαν έκφραση εκρηκτικών ψυχικών δυνάμεων κι ως μέσο ανατροπής της παρηκμασμένης καθεστωτικής οπτικής.
  • στην Παιδεία κι όχι στην εκπαίδευση. Θεωρώντας την ανάπτυξη στενών «εκπαιδευτικών» ικανοτήτων ως μέσο αποπροσανατολισμού και υπακοής στην υφιστάμενη δίνη στοχεύουμε στην όσμωση Παιδείας και Προσώπου, στη σύνολη διατριβή περί της γνώσης.
  • στον Πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του. Από άυλος και διασκεδαστικός που είναι σήμερα σε χειροπιαστό εργαλείο προσφοράς και σθένους, για να είμαστε ζηλευτοί στην ιδιαιτερότητά μας, ισχυροί στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.
  • στη Φύση για να σταματήσει η ανεπανόρθωτη λύμη του τόπου που εξαιτίας της κερδοφορίας ολίγων απομακρυνόμαστε από τη μήτρα μας τη γη. Για την έμπρακτη αξιοποίηση των καλλονών της περιοχής και των προϊόντων της. Για την καλλιέργεια του σώματος μέσω του αθλητισμού εν αρμονία πάντα με το πνεύμα.
  • στην Καθημερινή Ζωή. Με αβουλία και φόβο κοιτάμε τη ραγδαία κατάπτωση του Έθνους. Υπάκουοι στα κελεύσματα της Εσπερίας και των καλά αμειβόμενων εντοπίων οπαδών της στριμωχνόμαστε στα μονοπάτια και τις στενωπούς της ανέχειας και της υποταγής. Φτάνει ως εδώ. Από τώρα και στο εξής πλημμυρίζουμε τις λεωφόρους της χώρας, έτοιμοι να πλεύσουμε στον ωκεανό της παγκοσμιότητας με δικό μας όμως σκάφος, πορεία και πλήρωμα.

Ο τίτλος Σχολείο του Λαού δηλώνει τόσο την καταγωγή μας όσο και τον προσανατολισμό μας. Γεννηθήκαμε από το λαό κι ανδρωθήκαμε μέσα στο λαό. Αποτελώντας αναπόσπαστο τμήμα του εκεί μέσα διαβιώνουμε, ο λαός είναι η βάση μας, κάτω από τους ορισμούς του παλεύουμε. Λαός για μας δεν είναι οι (ποικίλως διορισμένοι) βαθμοφόροι και οι αποστεωμένοι συνοδοιπόροι τους. Είναι όσοι δεινοπαθούν μέσα στην πενία και την αγνωσία, αυτοί που δεν έχουν βήμα να εκθέσουν τις ιδέες τους, όσοι αποποιούνται την προϊούσα ευτέλεια, αυτοί που πιστεύουν στο κύρος του προσώπου κι όχι των αξιωμάτων.

Η κίνηση αποτελείται από εθελοντές που συνεισφέρουν από το υστέρημά τους. Όταν αποκτηθούν οικονομικοί πόροι, από δημόσιες ή ιδιωτικές ενισχύσεις ή από δικές μας δραστηριότητες, οι εργάτες του Σχολείου του Λαού θα λαμβάνουν αντίτιμο ανάλογο της προσφοράς τους. Εννοείται πως χορηγίες και αμοιβές θα ανακοινώνονται πάραυτα τόσο στα δικά μας επικοινωνιακά μέσα όσο και σε έτερα. Διότι η πλήρης διαφάνεια μάς διαφοροποιεί από τους υπολοίπους, αυτή είναι η πηγή από όπου αντλούμε τόλμη, ενέργεια κι αναγνώριση.

Όποιος συμφωνεί με τις αρχές μας ας σπεύσει προς συνεργασίαν.

Επικοινωνία: sxoleiotoylaoy@outlook.com.gr.

Δημοσιεύθηκε στην ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση