Επέτειος Γενοκτονίας των Ποντίων στη Λευκόβρυση

Σήμερα το μεσημέρι 18η Μαΐου 2012 έλαβε χώραν στο Δημοτικό Σχολείο Λευκόβρυσης εορταστική εκδήλωση για την αυριανή την Επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής του Σχολείου ορίζοντας το ιστορικό πλαίσιο. Στο κύριο μέρος αναφέρθηκε έπειτα ο γράφων, δάσκαλος της Γ΄ τάξης, εστιαζόμενος στη μνήμη των προπαππούδων των παρευρισκόμενων μαθητών, η πλειονότητα των οποίων κατάγονταν από τη Μικρά Ασία: το Τσορούμ της Αμάσειας, την Τραπεζούντα και τη Σμύρνη όπου ομιλείτο κατά σειράν η τουρκική, η ποντιακή και η ελληνική.

Η Γ΄ τάξη με την αρωγή ψηφιακού προβολέα τραγούδησε τα άσματα: «Χαρμάν Γερί» (Το αλώνι) της Καππαδοκίας, «Το Τσιαμπασίν» του Πόντου και το «Στο ΄πα και στο ξαναλέω» της Σμύρνης. Προβλήθηκε μετά ταινία για τη ζωή, τα βάσανα και τους αγώνες των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στις αρχές του 20ού αιώνα.

Μαθήτρια της τρίτης τάξης απήγγειλε ύστερα το «Τραντέλλενοι», ενώ οι υπόλοιποι συμμαθητές της διάβασαν την ιστορία των Προσφύγων της Λευκόβρυσης, ληφθείσα από την ιστοσελίδα του χωριού www.lefkovrisi.com.

Η εκδήλωση ανακεφαλαιώθηκε με ποντιακούς χορούς της Γ΄ τάξης, τους οποίους συνόδευσε με τον κεμεντζέ του μαθητής της ΣΤ΄τάξης.

Κατηγορίες: Γενικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση