ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΚΩΣΤΑ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗ

Τιμής ένεκεν μας εδόθη (ευχαριστούμε πολύ) η διατριβή του Δρ. Τουρκολογίας Κώστα Καμπουρίδη Η νεότερη Ελλάδα μέσα από οθωμανικές αρχειακές πηγές: Οικονομία, θεσμοί και κοινωνία στη Θεσσαλία του 17ου αιώνα, που εξεδόθη στη Θεσσαλονίκη από τον εκδοτικό οίκο του Αντώνη Σταμούλη το 2009.

Στον καλοδεμένο και πολυσέλιδο αυτό τόμο ο συγγραφέας, προϊστάμενος των ΓΑΚ/Αρχείων Νομού Κοζάνης και καταγόμενος από τον Κλείτο μεταφράζει κι αναλύει -για πρώτη φορά- οθωμανικούς ιεροδικαστικούς κώδικες των περιοχών Λάρισας -Καρδίτσας από το έτος 1663 και μετέπειτα (από τη Δυτική Μακεδονία αναφέρεται μόνον τρις η Δεσκάτη).

Το ενδιαφέρον πολλαπλό για όσους, επιστήμονες ή φιλίστορες, ασχολούνται με τη Γεωγραφία, τη Διοίκηση, την Οικονομία, την Επικονωνία στο πλαίσιο της γραπτής επαφής της εξουσίας με τη βάση, εν τέλει με την Ιστορία.

Σύμφωνα με όσα φέρνει στο φως ο συγγραφέας πλευρές της δεδομένης (και διαδεδομένης) έως τώρα ιστορίας χρειάζονται αναθεώρηση: τα θεωρούμενα π.χ. έως τώρα απάτητα από τον κατακτητή Άγραφα ήταν μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας στην Οθωμανική Εφορία της εποχής γνωστά.

Ελκυστική για μας που μόλις αρχίσαμε την ανάγνωση του έργου φαίνεται η γκρίζα ζώνη μεταξύ κατακτητών και κατακτημένων, πέρασμα για πολλούς από τη θεωρία στην πράξη, από τον ανακαινισμένο άνθρωπο στον αυχμηρό διαχειριστή -γκρίζες ζώνες γεμάτες γύρω μας!

Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση