Οι άμεσες επιπτώσεις στην υγεία από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέονται συχνά στη διάρκεια της εφηβείας και με άλλες συμπεριφορές κινδύνου, όπως την οδήγηση υπό την επήρεια, την ανεξέλεγκτη επιθετική συμπεριφορά, τη σεξουαλική συνεύρεση χωρίς προφύλαξη, ενώ η κατάχρηση αλκοόλ σχετίζεται με τη μείωση της σχολικής απόδοσης και την αποτυχία.
Τα συμπεράσματα παρουσιάζονται στην πρόσφατα δημοσιοποιημένη Ευρωπαϊκή Ερευνα για τη Χρήση Εξαρτησιογόνων Ουσιών από τους Μαθητές (ESPAD), σύμφωνα με την οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η χρήση αλκοόλ μεταξύ των εφήβων στη χώρα μας, η οποία κατατάσσεται στην έκτη θέση στην τωρινή κατανάλωση (μια φορά τον τελευταίο μήνα) ανάμεσα σε 35 ευρωπαϊκές χώρες. Η έρευνα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σε 10.445 μαθητές ηλικίας 13-18 ετών.
Σχεδόν στο σύνολο (94,2%) οι έφηβοι 13-18 ετών έχουν δοκιμάσει οινοπνευματώδη, περισσότεροι από ένας στους 4 (27%) έχουν πιει αλκοόλ 20 φορές τον τελευταίο χρόνο. Τωρινή χρήση αναφέρει το 70,2%. Περίπου ένας στους 7 (14,7%) πίνει με συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα. Μέση ηλικία πρώτης κατανάλωσης οινοπνευματώδους τα 10 έτη, πρώτης μέθης τα 14,7 έτη.
Η χρήση του αλκοόλ αυξάνει σημαντικά με την ηλικία, συγκεκριμένα τετραπλασιάζεται από τα 13-14 έτη στα 17-18. Περισσότερα αγόρια από κορίτσια καταναλώνουν αλκοόλ και περισσότεροι πίνουν στις περιοχές εκτός Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα μόλις το 12,5%, στη Θεσσαλονίκη 15,9% των μαθητών και 17,5% στις λοιπές περιοχές. Ελάχιστη διαφορά έχουν όμως τα ποσοστά ανάμεσα στις περιοχές, όσον αφορά την υπερβολική κατανάλωση και ακόμη μικρότερη στη μέθη.
Η αντίληψη επικινδυνότητας από τη χρήση αλκοόλ έχει αυξηθεί με τα χρόνια και στο μεγαλύτερο ποσοστό οι μαθητές βλέπουν μέτριο (67%) ή μεγάλο (30,5%) κίνδυνο στην καθημερινή κατανάλωση 1-2 ποτών. Τα κορίτσια δείχνουν πιο κατασταλαγμένα στις απόψεις σχετικά με τους κινδύνους, καθώς η απάντηση «δεν ξέρω» δίνεται σε χαμηλότερα ποσοστά.
Διαβάστε σχετικά: Η διάπλασις των εφήβων
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.