Τις πιο ακραίες αντιδράσεις, από ενθουσιασμό μέχρι φρίκη, μπορεί να προκαλέσει το «Πίστευε και γέλα», ένα ντοκιμαντέρ για τους «μύθους» γύρω από τη θρησκευτική πίστη και τις καθόλου «χριστιανικές» πρακτικές της οργανωμένης θρησκείας. Δημιουργός του, ο Μπιλ Μάερ, μια από τις κοφτερές γλώσσες της αμερικανικής τηλεόρασης, που μέσα από το τοκ σόου του σατιρίζει την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.

Στο «Πίστευε και γέλα», που σκηνοθέτησε ο Λάρι Τσαρλς («Borat»), ο Μάερ βάζει στο στόχαστρο τη θρησκεία, τις αφέλειες γύρω από την πίστη και τα δόγματα με τρόπο που μπορεί να εξοργίσει όσους ασχολούνται λίγο περισσότερο με τη θρησκεία από ένα απλό «πάτερ ημών». Ωστόσο, η ταινία έχει ένα έτοιμο κοινό σε εκείνους που βλέπουν με καχυποψία τους μηχανισμούς εξουσίας και χειραγώγησης, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπάρχουν στην οργανωμένη πίστη.

Στόχος η θρησκεία

Στην ταινία, ο Μπιλ Μάερ ταξιδεύει σε διάφορους θρησκευτικούς τόπους στον κόσμο όπου συζητά με πιστούς, θεολόγους, κληρικούς, ακόμη και με ηθοποιούς που παίζουν σε θρησκευτικές «Ντίσνεϊλαντ» για τον Θεό και τη θρησκεία κάνοντάς τους ερωτήσεις στις οποίες απολαμβάνει να τους βλέπει να σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Οπως λέει ο ίδιος, «από το 1993 που ξεκινήσαμε το Politically Incorrect (προηγούμενη τηλεοπτική εκπομπή του), εδώ δηλαδή και πάνω από μιάμιση δεκαετία, είχα τη χαρά να κάνω την οργανωμένη θρησκεία έναν από τους πιο δημοφιλείς στόχους μου». Και ο ίδιος ο πρωτότυπος τίτλος δείχνει τη σαρκαστική διάθεση του Μάερ. Η ταινία λέγεται Religulous, συνδυασμός των λέξεων Religious (θρησκευτικός ή θρησκευόμενος) και Rediculous (γελοίος).

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων