sos.jpg«Εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης του Ιντερνετ ο μέσος άνθρωπος του 2050 κινδυνεύει να έχει μυαλό μικρού παιδιού, με περιορισμένη ικανότητα συγκέντρωσης. Θα ενθουσιάζεται εύκολα και θα είναι εγωκεντρικός, αλλά θα είναι κενός από ανθρώπινα συναισθήματα και με ασταθή ταυτότητα. Θα πρόκειται δηλαδή για μια κατακερματισμένη και ανερμάτιστη προσωπικότητα, που θα αποζητά τη στιγμιαία ικανοποίηση και θα δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τον πραγματικό κόσμο…»

Ολα αυτά τα δεινά, σύμφωνα με την κορυφαία Βρετανίδα νευροεπιστήμονα, βαρόνη Σούζαν Γκρίνφιλντ, οφείλονται στην εξάρτηση των νέων από βιντεοπαιχνίδια και τα «φόρουμ κοινωνικής συναναστροφής» του Διαδικτύου (Facebook, Twitter, Bebo). Τους προσάπτει ότι καταστρέφουν τον παιδικό εγκέφαλο «επαναπρογραμματίζοντάς» τον σε χαμηλότερο επίπεδο.

Η Βρετανίδα νευροεπιστήμονας Σούζαν Γκρίνφιλντ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις να ασχοληθούν σοβαρά με τις πολιτιστικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της διαδικτυακής ζωής των εφήβων

«Δεν είμαστε κατά της τεχνολογίας. Βλέπουμε όμως πολλά παιδιά να αναπτύσσονται με εγκεφαλικές βλάβες, επειδή έπαψαν να ασχολούνται με δραστηριότητες σύμφυτες με την παιδική ηλικία εδώ και χιλιετίες», υπερθεμάτισε η Σου Πάλμερ, συγγραφέας του βιβλίου «Τοξική παιδική ηλικία».

Οσο για τη Σούζαν Γκρίνφιλντ, καθηγήτρια εγκεφαλικής φαρμακολογίας στην Οξφόρδη και διευθύντρια του Βασιλικού Ινστιτούτου, αυτή δήλωσε συγκλονιστικά πράγματα στη Βουλή των Λόρδων: «Μια δασκάλα με εμπειρία 30 χρόνων μου εξομολογήθηκε πως έχει ελαττωθεί δραματικά η ικανότητα των καινούργιων μαθητών της να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο», είπε η δρ. Γκρίνφιλντ.

Κάλεσε λοιπόν την κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με τις πολιτιστικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της διαδικτυακής ζωής των εφήβων. «Δεν είναι τυχαίο», πρόσθεσε «πως οι αυτιστικοί που δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο τα πάνε μια χαρά με τους υπολογιστές».

Πρόσφατη έρευνα στη Βρετανία έδειξε πως κάθε έφηβος ή προέφηβος περνά κατά μέσον όρο 7,5 ώρες την ημέρα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Γι αυτό η παιδοψυχολόγος Τζέιν Χίλι πιστεύει ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να ξεκινάει τη χρήση του υπολογιστή πριν από την ηλικία των 7 χρόνων, προτού δηλαδή ο εγκέφαλος ωριμάσει στοιχειωδώς.

Facebook
Σημειώνεται ότι το Facebook έχει πάνω από 150 εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο, που συνομιλούν, ανταλλάσσουν φωτογραφίες και ενημερώνουν αλλήλους για την καθημερινότητά τους.

Ο 25χρονος ιδρυτής του Μαρκ Ζούκερμπεργκ έγινε δισεκατομμυριούχος χάρη στη διαφήμιση. Ομως η δρ. Γκρίνφιλντ αντιτείνει πως τέτοιες «αποστειρωμένες φιλίες» δεν φτιάχνουν ολοκληρωμένους ανθρώπους.

«Τα παιδιά που ξεχνάνε πώς είναι να μιλάς πρόσωπο με πρόσωπο με τον άλλο, να τσακώνεσαι μαζί του, ακόμη και να μυρίζεις τις φερομόνες του, έχουν μειωμένη ικανότητα έκφρασης και αδυναμία να συλλάβουν πολύπλοκες έννοιες. Πόσω μάλλον να σχεδιάσουν το μέλλον τους».

Το Έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων