απ` το πεδίο της σχολικής πράξης – Αναστάσιος Τασινός

Το μάθημα της Αισθητικής Αγωγής παραμονές Χριστουγέννων στην τάξη

Το μάθημα της Αισθητικής Αγωγής παραμονές Χριστουγέννων στην τάξη

Αναστάσιος Αγ. Τασινός

Ιωάννινα 22 Ιανουαρίου 2023

AAX

Η Αισθητική Αγωγή ήταν ένα ευέλικτο μάθημα στο εκπαιδευτικό μου έργο, που στέγαζε διάφορες δραστηριότητες, όπως παραδοσιακούς χορούς, έργα χειροτεχνίας και ζωγραφικής, θεατρική αγωγή, μουσικά παιχνίδια, απαγγελίες ποιημάτων, δραματοποιήσεις μύθων, πρόβες γιορτών… Η σχολική τάξη στο μάθημα αυτό μεταμορφωνόταν σε καλλιτεχνικό εργαστήρι που έσφυζε από χαρά, δημιουργία και πρωτοβουλία. Τώρα που γράφω τούτο το άρθρο σκέφτομαι, πόσο στεγνό θα ήταν το εκπαιδευτικό μου έργο, αν έλειπαν από το προγραμματισμό μου οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Πάντα συζητούσα με τους μαθητές τις δραστηριότητες που είχα σκεφτεί να γίνουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ήθελα να έχω και την άποψή τους, για να την λαμβάνω υπόψη. Η ταχτική αυτή ενίσχυε την ενεργή συμμετοχή των μαθητών σε όλες τις δραστηριότητες. Ακόμη, στην επιλογή των δραστηριοτήτων λάμβανα υπόψη και την επικαιρότητα, που τραβούσε το ενδιαφέρον των μαθητών.

Το μάθημα της Αισθητικής Αγωγής τις παραμονές Χριστουγέννων ήταν μια απόλαυση για όλους στην τάξη. Οι μαθητές με έγχρωμες γυαλιστερές κόλλες, έφτιαχναν αστέρια, καμπάνες, αγγελούδια, έλατα,… και τα κόλλαγαν στα παράθυρα και στους τοίχους της τάξης. Στη συνέχεια στόλιζαν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο με μπαλίτσες και λαμπιόνια. Αφού τέλειωναν το στολισμό, έκαναν συσκότιση στην τάξη, κλείνοντας τα φώτα και τις κουρτίνες. Άφηναν ανοιχτά μόνον τα λαμπιόνια του δέντρου που αναβόσβηναν. Εγώ απ` τη μεριά μου – μόλις έκλειναν τα φώτα – έβαζα στο μαγνητόφωνο τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια: «Χιόνια στο καμπαναριό», «Άγια νύχτα», «Αχ! έλατο», «Στη γωνιά μας κόκκινο τ` αναμμένο τζάκι», «Ο μικρός τυμπανιστής»,… Έτσι, δημιουργούσαμε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, που την χαιρόμασταν όλοι και άρεσε πολύ στους μαθητές να την επαναλαμβάνουν, όταν περίσσευε λίγος χρόνος στο τέλος των μαθημάτων. Η ανάμνηση αυτής της ζεστής ατμόσφαιρας ήταν και η αφορμή συγγραφής αυτού του άρθρου.

Ακόμη, θα ήθελα να γράψω και δυο λόγια για τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές, οι οποίες γινόταν στην τάξη με καλεσμένους πάντα τους γονείς. Οι γιορτές αυτές εμπεριείχαν σκετς, ποιήματα και τραγούδια. Οι πρόβες γινόταν στις ώρες της Αισθητικής Αγωγής και ήταν απολαυστικές. Σε δύο γιορτές μάλιστα, έπαιξα κι εγώ ένα μικρό ρόλο – κατόπιν απαίτησης των μαθητών – γεγονός που έφερε ενθουσιασμό στην τάξη.

Παρεμπιπτόντως να γράψω ότι στο Κανάλι μου στο YouTube έχω δημοσιεύσει δύο βίντεο με Χριστουγεννιάτικες γιορτές από τα χρόνια που ήμουν δάσκαλος. Το πρώτο βίντεο έχει τίτλο «Χριστουγεννιάτικη γιορτή» και το δεύτερο βίντεο έχει τίτλο «Γιορτή Χριστουγέννων στην τάξη». Γενικά, οι σχολικές γιορτές είναι πολύ σημαντικές, γιατί ενώνουν το σχολείο με την κοινωνία, ένας δεσμός τόσο απαραίτητος για το εκπαιδευτικό έργο.

Με την ευκαιρία αυτής της δημοσίευσης, θα ήθελα να αναφερθώ και στο έτερον ευέλικτο «μάθημα» του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος, την Ευέλικτη Ζώνη. Η καινοτομία αυτή απουσίαζε από τα χρόνια που ήμουν δάσκαλος. Η Ευέλικτη Ζώνη με βρήκε διευθυντή σχολείου και κατόπιν σχολικό σύμβουλο. Ως σχολικός σύμβουλος έκανα μια έρευνα για την Ευέλικτη Ζώνη σε δημοτικά σχολεία των Ιωαννίνων και των Γρεβενών. Διαπίστωσα ότι αρκετοί δάσκαλοι είχαν εθιστεί τόσο πολύ στις τυποποιημένες διδασκαλίες των βιβλιοτετραδίων, που αρνιόταν να αποδεχτούν την ελευθερία που τους παρείχε η Ευέλικτη Ζώνη στην επιλογή των δραστηριοτήτων. Σήμερα, κατά πόσον την έχουν αποδεχτεί, δεν το γνωρίζω.

Στο άρθρο μου «Το εκπαιδευτικό μας σύστημα ανέτοιμο να συμβάλει στην αποδοχή της Ευέλικτης Ζώνης» (δημοσιεύτηκε στο Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου τον Ιανουάριο του 2009), γράφω περισσότερα για την Ευέλικτη Ζώνη.

Ακόμη, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Αισθητική Αγωγή και η Ευέλικτη Ζώνη είναι δύο ανοιχτά μαθήματα στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα, τα οποία μπορούν να στεγάσουν αρκετές δημιουργικές δραστηριότητες και να συμβάλουν στην καλυτέρευση του παιδαγωγικού κλίματος της τάξης. Αρκεί όμως, θα το γράψω άλλη μια φορά, η επιλογή των δραστηριοτήτων να γίνεται κατόπιν συζήτησης στην τάξη, για να ενισχύεται η ενεργή συμμετοχή των μαθητών κατά την υλοποίησή τους. Επιπλέον, η επιτυχία των δραστηριοτήτων προϋποθέτει και την καλή προετοιμασία του δασκάλου, όπως εξάλλου απαιτούν και όλα τα σχολικά μαθήματα.

Ιωάννινα 22 Ιανουαρίου 2023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων