απ` το πεδίο της σχολικής πράξης – Αναστάσιος Τασινός

Φωτογεγονότα από τα μαθητικά μου χρόνια

Φωτογεγονότα από τα μαθητικά μου χρόνια

Αναστάσιος Αγ. Τασινός

Ιωάννινα 15 Αυγούστου 2022

MX0

Α` τάξη Δημοτικού, Φθινόπωρο 1962

Τα σχολεία των μαθητικών μου χρόνων

  • Νηπιαγωγείο Δολιανών Ιωαννίνων: 1 χρόνο (1961 – 1962)
  • Δημοτικό Σχολείο Δολιανών Ιωαννίνων: 6 χρόνια (1962 – 1968)
  • Γυμνάσιο Δολιανών Ιωαννίνων: 2 χρόνια (1968 – 1970)
  • Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς Ιωαννίνων: 6 χρόνια (1970 – 1976)

Τα  φωτογεγονότα από τα μαθητικά μου χρόνια (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Βελλά) είναι αποτυπωμένα σε ασπρόμαυρο φόντο. Θα έλεγα ότι ο ασπρόμαυρος φόντος ταιριάζει καλύτερα στα αυταρχικά χρόνια που βίωσα ως μαθητής. Αυτά τα χρόνια με δίδαξαν – περισσότερο απ` ότι οι μετέπειτα σπουδές μου – τα καταστροφικά αποτελέσματα της αυταρχικής αγωγής. Θυμάμαι ότι όταν ήμουν στην Ε` Δημοτικού – ωθούμενος από την αυταρχικότητα και τη μεροληψία του δασκάλου μου – έδωσα μια υπόσχεση στον εαυτό μου ότι αν  γίνω δάσκαλος, θα είμαι φιλικός και δίκαιος με τους μαθητές μου. Δάσκαλος έγινα, η απάντηση όμως για την τήρηση της υπόσχεσης ανήκει στους μαθητές μου.

Βλέποντας τα φωτογεγονότα από τα μαθητικά μου χρόνια έρχονται στο νου μου δύο αντιθετικά βιώματα. Από τη μια η αυταρχική αγωγή με τη λεκτική και σωματική βία κι από την άλλη οι ανάσες ελευθερίας που έπαιρνα με τον αθλητισμό, το θέατρο, την καλή παρέα και τα χόμπι. Αυτές οι ανάσες ελευθερίας με κράτησαν. Άλλα παιδιά δεν άντεξαν τους περιορισμούς και την καταπίεση και διέκοψαν τη φοίτησή τους.

Με την παρούσα δημοσίευση υλοποίησα  μια παλιά μου επιθυμία: Να υπάρχουν στο Ιστολόγιό μου και οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες των δικών μου μαθητικών χρόνων, δίπλα στις έγχρωμες φωτογραφίες της εκπαιδευτικής μου θητείας.

Επιπλέον στη δημοσίευση συμπεριέλαβα και δύο φωτογραφίες απ` τη στρατιωτική μου θητεία.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι τοποθετημένες με αύξουσα χρονολογική σειρά.

Εκδήλωση στη μικρή πλατεία των Δολιανών Ιωαννίνων

Φθινόπωρο 1966

MX1

.

Γυμναστικές Επιδείξεις  

Τάξεις Ε` και ΣΤ` Δημοτικού, Ιούνιος1967

MX2

Στην άσκηση της φωτογραφίας είμαι επάνω  στην πυραμίδα που βρίσκεται τέρμα και δεξιά του κάδρου.

Στις Γυμναστικές Επιδείξεις της επόμενης χρονιάς φοιτούσα στην ΣΤ` Δημοτικού. Θυμάμαι ότι στο «άλμα εις ύψος» πήρα τη δεύτερη θέση, πηδώντας με παλμό «ψαλίδι» 1,25 m. Την πρώτη θέση πήρε ο Μιχάλης Μπόσιας, ένα πολύπλευρο αθλητικό ταλέντο. Ο έπαινός μας ήταν ο «κότινος», ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς.

.

Θεατρική παράσταση «Σαμουήλ»

Γιορτή 25η Μαρτίου, ΣΤ` τάξη Δημοτικού,1968

MX3

Στην εν λόγω παράσταση έπαιξα το ρόλο ενός Σουλιώτη, του γέρου-Θύμιου. Στην παρακάτω φωτογραφία είμαι ο δεύτερος από αριστερά.

MX4

.

Στην αυλή του σπιτιού μου με τη Λάικα κι ένα κατσικάκι

Α` τάξη Γυμνασίου, Δεκέμβριος 1968

MX5

.

Η είσοδος στη γενέτειρά μου, τα Δολιανά Ιωαννίνων

MX20

Η φωτογραφία τραβήχτηκε μια Φθινοπωρινή ημέρα του 1969, όταν έκανα βόλτα με το ποδήλατο στο μπαλκόνι του χωριού, τον Άι-Δημήτρη. Στη φωτογραφία βλέπουμε ένα μέρος της ιστορίας του χωριού. Συγκεκριμένα: Στο βάθος και δεξιά είναι το Δημοτικό Σχολείο, το πρώτο κτίριο δεξιά είναι το Γυμνάσιο, ανάμεσα στα δύο κωνοφόρα δέντρα είναι η προτομή του διδασκάλου του Γένους, Γεωργίου Γενναδίου, που είχε καταγωγή τα Δολιανά Ιωαννίνων και πίσω από την προτομή είναι το γέρικο πουρνάρι που μίλησε ο Κοσμάς ο Αιτωλός.

 .

Με το ποδήλατο απολάμβανα μια αίσθηση ελευθερίας  

Β` τάξη Γυμνασίου, Νοέμβριος 1969

MX6

.

Αναμνηστική φωτογραφία με το φιλόλογό μας Παναγιώτη Στέα

Α` τάξη Βελλάς, σχολικό έτος 1970-1971

MX7

.

Ιππασία στα καταπράσινα λιβάδια των Δολιανών

Άνοιξη 1973

MX8

Με το άσπρο άλογο του κτηνοτρόφου Σπύρου Μπέζα, απολάμβανα μια άλλη αίσθηση ελευθερίας.

.

Με την παρέα μου στο μπαλκόνι των Δολιανών, τον Άι-Δημήτρη

Άνοιξη 1974

MX9

Από αριστερά: Βασίλης Τασινός, Σπύρος Ρίζος, Βασίλης Κοντοπάνος και Τάσος Τασινός.

.

Πανηγύρι στο Γεροπλάτανο Ιωαννίνων

Καλοκαίρι 1974

MX10

Στα πανηγύρια της επαρχίας Πωγωνίου Ιωαννίνων έμαθα να χορεύω ηπειρώτικους χορούς, τους οποίους αργότερα δίδαξα και στους μαθητές μου.

.

Τετραήμερη επίσκεψη στο Άγιον Όρος

Ε` τάξη Βελλάς, Άνοιξη 1975

MX11

Ομάδα σπουδαστών σε μονοπάτι του Αγίου όρους. Από αριστερά: Μαγγίδης Άγγελος, Τζίμας Γεώργιος, Γεωργούλας Θωμάς, Τασινός Αναστάσιος και Κώτσιας Δημήτριος.

Μονή Σταυρονικήτα 

MX12

Στο μπαλκόνι της Μονής Σταυρονικήτα

MX13

Τρεις εικόνες  που έμειναν έντονα στη μνήμη μου απ` το Άγιον Όρος

Η πρώτη εικόνα ήταν όταν αντίκρυσα από το πλοίο μερικές καλύβες ασκητών, τις λεγόμενες σκήτες. Σφηνωμένες σαν χελιδονοφωλιές στις απόκρημνες ακτές της χερσονήσου προκαλούσαν δέος και θαυμασμό! Από μερικές σκήτες έβλεπες να έχουν κατεβασμένο με σχοινί ένα καλάθι, που έφτανε ως την επιφάνεια της θάλασσας. Από εκεί πέρναγε μια βάρκα κι άφηνε τρόφιμα στους ασκητές.

Η δεύτερη εικόνα ήταν η πνευματικότητα ενός μοναχού στη Μονή Σταυρονικήτα. Το πρόσωπό του έλαμπε από την πίστη του, όταν μας μιλούσε για το ιστορικό του μοναστηριού.

Και η τρίτη εικόνα ήταν απ` τη Λειτουργία των μοναχών στις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους. Η στεντόρεια φωνή ενός χαρισματικού πρωτοψάλτη και η ωραία χορωδία που τον συνόδευε, δημιούργησαν στο ναό μια κατανυκτική ατμόσφαιρα. Πιστεύω ότι η πνευματικότητα των μοναχών δίνει στους βυζαντινούς ήχους μια άλλη διάσταση.

.

Θεατρική παράσταση «Παπαφλέσσας»

Γιορτή 25η Μαρτίου,  ΣΤ` τάξη Βελλάς, 1976

MX15

Από αριστερά: Γεωργούλας Θωμάς  και Τασινός Αναστάσιος.

Στο ρόλο του «Παπαφλέσσα» ο  Γεωργούλας Θωμάς έκανε μια εξαιρετική ερμηνεία. Ο δικός μου ρόλος ήταν ενός πολεμιστή στο Μανιάκι. Στην παρακάτω φωτογραφία είμαι ο δεύτερος από αριστερά.

MX16

.

Αναμνηστική φωτογραφία  απ` τον τελικό αγώνα μπάσκετ

ΣΤ` τάξη Βελλάς, Μάιος 1976

MX14

Η ΣΤ` τάξη Βελλάς αναδείχτηκε πρωταθλήτρια στο μπάσκετ, το Μάιο του 1976, μεταξύ των τάξεων της σχολής.

Το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ, το μπάσκετ  και γενικά ο αθλητισμός ήταν μια πολύ καλή εκτόνωση στα μαθητικά μου χρόνια και εξακολουθεί να είναι και σήμερα.

Λίγα λόγια για το Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς

Η φοίτηση στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς γινόταν κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων. Οι συμμετέχοντες στις εξετάσεις – στη δική μου εποχή – έπρεπε να είναι απόφοιτοι της Β` τάξης Γυμνασίου και να έχουν καταγωγή από την Ήπειρο. Τη χρονιά που έδωσα εξετάσεις ήμασταν 130 περίπου υποψήφιοι και στη σχολή εισήχθησαν 32.

Ήταν ένα ιδιόμορφο εξατάξιο σχολείο – χτισμένο στη φύση – με αυστηρούς κανονισμούς. Η λειτουργία του στα χρόνια που ήμουν σπουδαστής παρέπεμπε περισσότερο σε Κολλέγιο, παρά σε Γυμνάσιο ή Παιδαγωγική Ακαδημία. Τα τελευταία χρόνια το Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς υπέστη δομική μετάλλαξη – ανεπιτυχή κατά την άποψή μου –  χάνοντας την εξαετή ενιαία μορφή του.

Το Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς που ιδρύθηκε το 1911, έπαψε να λειτουργεί ως Παιδαγωγική Ακαδημία το 1989, έχοντας υποστεί ενδιάμεσα μερικές διακοπές εξαιτίας των πολέμων. Ένα σχολείο, με διαφορετικό κατά καιρούς τρόπο λειτουργίας, έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο μετά 78 χρόνια, ακολουθώντας το πεπρωμένο των Παιδαγωγικών Ακαδημιών, που καταργήθηκαν με την ίδρυση των Παιδαγωγικών Τμημάτων στα Πανεπιστήμια. Έκτοτε η Βελλά λειτουργεί ως Εκκλησιαστική Σχολή.

Οι απόφοιτοι του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, γνωστοί στον κλάδο των δασκάλων ως «Βελλαΐτες», έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην εκπαίδευση και στην κοινωνία γενικότερα.

.

Αντάμωμα Βελλαϊτών σε ταβέρνα στην Πλάκα Αθηνών

Ιούνιος 1977

MX18

Ήταν μια ωραία συνάντηση, ένα χρόνο μετά την αποφοίτηση απ` τη  Βελλά, γεμάτη χαρές και αναμνήσεις. Από αριστερά: Λιάπης Ανδρέας, Γεωργούλας Θωμάς, Γκόντοβος Βασίλειος και Τασινός Αναστάσιος.

Στο πέρασμα του χρόνου αρκετές φορές συναντήθηκα με Βελλαΐτες και πάντα υπήρχε μια αμοιβαία οικειότητα, που αναδυόταν απ` τα κοινά βιώματα της Βελλάς.

.

Στο στρατόπεδο της Κορίνθου

Ιανουάριος 1978

MX19

Από αριστερά: Τασινός Αναστάσιος και Γεωργούλας Θωμάς

Στο στρατόπεδο της Κορίνθου ως νεοσύλλεκτος φαντάρος πέρασα δύο μήνες «λούφα και παραλλαγή». Είχα την τύχη να έχω επιλοχία στο λόχο διοικήσεως το συμμαθητή και φίλο από τη Βελλά, Γεωργούλα Θωμά, που είχε πάει νωρίτερα από μένα φαντάρος.

Στο στρατόπεδο του Δροσάτου Κιλκίς

Μάιος 1978

MX21

Το άσπρο άλογο που έβοσκε στο πεδίο ασκήσεων ήταν το αγαπημένο φιλαράκι όλων μας. Στο Δροσάτο υπηρέτησα ένα χρόνο. Μετά υπηρέτησα στο στρατόπεδο Φιλιατών Θεσπρωτίας, απ` όπου και απολύθηκα τον Ιανουάριο του 1980.

Η εκπαιδευτική μου θητεία

Η εκπαιδευτική μου θητεία άρχισε στις 19 Φεβρουαρίου του 1980 και ολοκληρώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2011. Φωτογραφίες από τη θητεία αυτή – ως δάσκαλος, διευθυντής και σχολικός σύμβουλος – έχω ήδη δημοσιεύσει στην κατηγορία του Ιστολογίου μου «Φωτογεγονότα».

 Ιωάννινα 15 Αυγούστου 2022

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων