Αρχική » Ανακοινώσεις » Ημερίδα ‘ Εκπαίδευση & Κρυπτονομίσματα’ Δευτέρα 18/11/2024 18:00-20:30

Ιστορικό

Ημερίδα ‘ Εκπαίδευση & Κρυπτονομίσματα’ Δευτέρα 18/11/2024 18:00-20:30

ΗΜΕΡΙΔΑ Δευτέρα 18/11/2024 18:00-20:30
Εκπαίδευση και Κρυπτονομίσματα
ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΈΝΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

17:45-18:00 Προσέλευση στην ψηφιακή αίθουσα
18:00-18:15 Χαιρετισμοί
Προσκεκλημένοι Ομιλητές
Παστός18:15-18:40

 

Παστός ΑναστάσιοςΦοιτητής Μαθηματικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών. π. Μαθητής Πρότυπου ΓΕΛ Πάτρας

Αρχές Λειτουργίας των Κρυπτονομισμάτων

PPTX PDF: Παρουσίαση Παστού Αν –  Αρχές Λειτουργίας των Κρυπτονομισμάτων

Τσαγκάνος18:40-19:00

 

Τσαγκανός Αθανάσιος, Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Bitcoin, περιβαλλοντικό αποτύπωμα κρυπτονομισμάτων και χρηματοδοτικές εφαρμογές

PPTX PDFΠαρουσίαση Τσαγκανού Αθ – Bitcoin περιβαλλοντικό αποτύπωμα κρυπτονομισμάτων και χρηματοδοτικές εφαρμογές

19:00-19:10

Διάλειμμα

nsklavos

19:10-19:30

 

 

Σκλάβος ΝικόλαοςΚαθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Πανεπιστημίου Πατρών

Κρυπτονομίσματα: Wallet ή «γουρουνάκι» κουμπαράς;

Παπαπροδρόσμου Γιώργος19:30-19:50

 

Παπαπροδρόμου ΓεώργιοςΑντιστράτηγος ε.α. – Πτυχιούχος Νομικής ΑΠΘ – Δικαστικός Γραφολόγος Ειδικός σε θέματα Αντιμετώπισης Κυβερνοεγκλήματος, Πρώην Διευθυντής Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ΑΕΑ

Μορφές Κρυπτοχρήματος και Κυβερνοσφάλεια

PPTX PDFΠαρουσίαση ΠΑΠΑΠΡΟΔΡΟΜΟΥ Γ. 18-11-2024 Μορφές Κρυπτοχρήματος και Κυβερνοασφάλεια

 

19:50-20:30

 

Ερωτήσεις-Συζήτηση

Αξιολόγηση εκδήλωσης- Κλείσιμο

Σκοπός της ημερίδας εγγραμματισμού εκπαιδευτικών Οικονομίας, Πληροφορικής, όποιων άλλων ειδικοτήτων αλλά και μαθητών και γονέων θα επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν, να γνωρίσουν τι είναι, πως επηρεάζεται και  λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία με τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα.
Ο νέος κόσμος των κρυπτονομισμάτων που γεννήθηκε στον κόσμο της επιστήμης των υπολογιστών, με αλγόριθμους και δομές δεδομένων  πως επηρεάζει την εκπαίδευση, την οικονομία και την πληροφορική και τι νέες ευκαιρίες αλλά κινδύνους  αναδεικνύει για τα οποία κρίνεται σκόπιμο να είμαστε ενημερωμένοι.
Συνδιοργάνωση:
Ελενα Βαρδάλου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Οικονομίας (ΠΕ80) Αχαΐας
Αθανασία Μπαλωμένου, Περιφερειακή Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Μαθηματικών (ΠΕ03) Αχαΐας
Σπυρίδων Παπαδάκης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Πληροφορικής (ΠΕ86) Αχαΐας – Κεφαλληνίας
Ιστοσελίδα εκδήλωσης: https://shorturl.at/9Iz07
Photo 2Αξιολόγηση 18 11 2024

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ


Μορφές Κρυπτοχρήματος και Κυβερνοσφάλεια

Παπαπροδρόμου Γεώργιας, Αντιστράτηγος ε.α. – Πτυχιούχος Νομικής ΑΠΘ – Δικαστικός Γραφολόγος Ειδικός σε θέματα Αντιμετώπισης Κυβερνοεγκλήματος, Πρώην Διευθυντής Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ΑΕΑ

Στην εποχή των ανατρεπτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών αιχμής ένα νέο πεδίο προκλήσεων ανοίγεται σε σχέση με τις πολλές μορφές κρυπτοχρήματος και στα επιμέρους ζητήματα της κυβερνοασφάλειας.
Ειδικότερα σε πολλά περιστατικά στον Κυβερνοχώρο που άπτονται σε θέματα που αγγίζουν το σοβαρό οργανωμένο έγκλημα όπως υποθέσεις λυτρισμικού, επενδυτικές απάτες, διακίνηση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών εμπλέκονται ζητήματα χρήσης διαφόρων μορφών κρυπτοχρήματος με κυριότερο το BTC.
Ταυτόχρονα εξειδικευμένα ζητήματα ψηφιακού Εγγραμματισμού εγείρονται προς δύο κατευθύνσεις από τη μία υποψηφίων θυμάτων των νέων μορφών Κυβερνοεγκλήματος και από την άλλη των μηχανισμών αντιμετώπισης του Κυβερνοεγκλήματος (δικαστικών αρχών και αρχών επιβολής του νόμου).
Η απάντηση στον παραπάνω προβληματισμό αγγίζει θεσμούς όπως η εκπαίδευση, κάτι το οποίο θα αποτελέσει έναν από τους στόχους της συγκεκριμένης προσέγγισης.

 


Bitcoin, περιβαλλοντικό αποτύπωμα κρυπτονομισμάτων και χρηματοδοτικές εφαρμογές

Αθανάσιος Τσαγκανός, Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Πατρών.

Τα τελευταία χρόνια τα κρυπτονομίσματα έχουν γνωρίσει ισχυρή ανάπτυξη και αποτελούν ένα χρηματοοικονομικό μέσο με πολλές χρήσεις όπως επενδύσεις, συναλλαγές, αποθήκευση και μεταφορά πλούτου. Τα κρυπτονομίσματα είναι ένα ηλεκτρονικό εργαλείο ανταλλαγής που χρησιμοποιεί κρυπτογραφικές συναρτήσεις για χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Δεν έχουν εποπτεία από κεντρικές τράπεζες όπως τα παραδοσιακά νομίσματα ενώ είναι δυσχερής η πρόβλεψη τους λόγω υψηλής μεταβλητότητας. Ο συνήθης τρόπος παραγωγής τους είναι με εξόρυξη που χρησιμοποιεί ενέργεια (π.χ ηλεκτρική, ηλιακή κτλ). Το Bitcoin αυτή τη στιγμή είναι το πιο σημαντικό και με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα κρυπτονόμισμα. Το κάθε κρυπτονόμισμα Bitcoin απαιτεί πολύ μεγάλη υπολογιστική δύναμη για να παραχθεί. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην απαίτηση μεγάλου όγκου ηλεκτρικής ενέργειας η οποία κατά βάση δεν παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Επομένως μια ομάδα ερευνητών θεωρεί ότι πρόκειται για ένα «καφέ κρυπτονόμισμα – brown crypto». Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη ομάδα ερευνητών που θεωρεί ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κρυπτονομίσματος Bitcoin είναι θετικό. Θεωρούν ότι το Bitcoin μπορεί να έχει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα λόγω της γεωγραφικής του ανεξαρτησίας. Ωστόσο υπάρχουν και εναλλακτικά κρυπτονομίσματα, όπως το Ethereum ,το Cardano, το Polkadot, το Tezos, το Algorand και το Solana, που στοχεύουν στη μείωση του ενεργειακού – περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω διαφορετικών τεχνολογικών προσεγγίσεων. Από την άλλη πλευρά τα κρυπτονομίσματα έχουν δημιουργήσει ένα ψηφιακό χρηματοοικονομικό σύστημα. Αποκορύφωμα τα πρωτόκολλα DeFi (Decentralized Finance) που δραστηριοποιούνται στις λειτουργίες των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι DeFi σε αντίθεση με το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα δεν χρησιμοποιούν μεσάζοντες. Με τα πρωτόκολλα DeFi δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή, όπως ένα χρηματιστήριο που να συνδέει τις εντολές συναλλαγών μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει πως κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει τις συναλλαγές να εκτελεστούν.


Αρχές Λειτουργίας των Κρυπτονομισμάτων

Παστός Αναστάσιος, Φοιτητής Μαθηματικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών. π. Μαθητής Πρότυπου ΓΕΛ Πάτρας

Παστός περίληψη


Κρυπτονομίσματα: Wallet ή «γουρουνάκι» κουμπαράς ;
Σκλάβος Νικόλαος, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Πανεπιστημίου Πατρών

www.CEID.upatras.gr

e-mail: nsklavos ΑΤ upatras DOT gr

SCYTALE Group: www.scytale.ceid.upatras.gr

LinkedIn Profile: www.linkedin.com/in/nsklavos/

Google Scholar Profile: https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=ExNyI2kAAAAJ

Κρυπτονομίσματα: περισσότερο από μια εύηχη ορολογία, μια νέα τεχνολογική προσέγγιση, που προσελκύει και μόνο στο άκουσμα της. Το ενδιαφέρον των χρηστών έχει μετατοπιστεί σε αυτό το είδος πληρωμής, το οποίο καταγράφεται με ένα αντίστοιχο ιστορικό δημιουργίας και συναλλαγών, με απόλυτη ακρίβεια και σε ένα πλήρες φάσμα δραστηριοτήτων. Η νέα αυτή τάση αυτοπαρουσιάζεται ως ένας από τους ασφαλέστερους και ευέλικτους τρόπους πληρωμής, αγοράς προϊόντων και απόκτησης αγαθών. Ραγδαία είναι και η επενδυτική προσέγγιση χρηστών, τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Σίγουρα είναι ιδιαίτερα εμφανείς οι προκλήσεις και οι εφαρμογές των ηλεκτρονικών νομισμάτων, στις καθημερινές εκφάνσεις, οι οποίες συντελούν στην εξέλιξη αυτής της πρόσφατης τεχνολογικής τάσης. Ωστόσο τα ερευνητικά κενά και οι απειλές ασφαλείας στα υπάρχοντα συστήματα κρυπτονομισμάτων είναι περισσότερο από εμφανή. Η μετάλλαξη των ηλεκτρονικών μετρητών σε κρυπτονομίσματα, δίνει άλλη διάσταση στην έννοια του wallet, ή σφυρίζει αδιάφορα στο «γουρουνάκι» κουμπαρά;

Κοινό, διοργανωτές και ομιλητής, επεξεργάζονται την επιλογή τους, έως το τέλος της διάλεξης…


Photo 1 Photo 2

Photo 4 Photo 6

 

Σκλάβος 1Παστός 1Τσαγακανός 1

 

 

 

 

 

 

Παπαπροδρόμου 1

Σκλάβος 2 Τσαγακανός 3Σκλάβος 3

 

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση