Πασχαλινή ιστορία, Παντελής Καλιότσος (1925-2016)

img4 7

Πασχαλινή ιστορία, Π. Κολότσιου – Εμπλουτισμένο βιβλίο μαθητή/Βιογραφία

Βασικά σημεία του διηγήματος

Τα περιστατικά

Στο συγκεκριμένο διήγημα ο συγγραφέας παρουσιάζει τα γεγονότα με έναν απλό και συνηθισμένο τρόπο: ξεκινά από την αρχή της ιστορίας και προχωρά την αφήγηση ως το τέλος της, την κορύφωσή της. Ας δούμε τα βασικά περιστατικά με βάση τις χρονικές ενδείξεις:

(α) έναν μήνα πριν το Πάσχα:

Ακριβώς ένα μήνα πριν απ’ το Πάσχα απόχτησε ένα αρνί. Αυτό έγινε κυριολεχτικά στην τύχη. … Η κυρα-Μαρία κόβει βιολέτες και γαρίφαλα για τον επιτάφιο, που γίνεται άσπρος και μοβ. (σελ.64-65)

Η αρχή του διηγήματος παρουσιάζει τον πρωταγωνιστή, τον κυρ Διονυσάκη, που αναπάντεχα έχει κερδίσει ένα αρνάκι σε κάποια κλήρωση. Ένα σημαντικό διαλογικό κομμάτι δίνει λεπτομέρειες για τον χαρακτήρα του:

δείχνει την ιδιοσυγκρασία του πρωταγωνιστή: ο Διονυσάκης (προσέξτε το υποκοριστικό!) είναι ένας φιλήσυχος και συντηρητικός άνθρωπος (δεν του αρέσει να ρισκάρει, αφού δεν θέλει αρχικά να πάρει μέρος στην κλήρωση του κουρέα)·
επίσης, εισάγεται το επαναλαμβανόμενο μοτίβο: εγώ ποτέ στη ζωή μου δεν έχω σηκώσει μαχαίρι σε ζωντανό. Η φράση αυτή, που επανέρχεται αρκετές φορές στο διήγημα, υπογραμμίζει τον χαρακτήρα του Διονυσάκη και την εσωτερική σύγκρουση που βιώνει.
Ο Διονυσάκης παίρνει το αρνί και το πηγαίνει στο σπίτι του. Εδώ συναντάμε και τη μοναδική περιγραφή του διηγήματος, που αποδίδει το όμορφο σπιτάκι (σε αγρόκτημα μάλλον λίγο έξω από μια μεγάλη πόλη) του πρωταγωνιστή. Όλα φαίνονται ωραία και καλά, τα παιδιά και ο σκύλος υποδέχονται με χαρές το αρνάκι, αλλά μέσα στην ειδυλλιακή ατμόσφαιρα έχει ήδη μπει το σκοτεινό σημείο: το αρνί προορίζεται για σφαγή, το Πάσχα κοντεύει και ο κυρ Διονυσάκης δεν είναι άνθρωπος για τέτοιες δουλειές…

Εδώ όμως βρίσκεται και το μυστικό που κάνει τις ιστορίες ενδιαφέρουσες: είναι οι συγκρούσεις, οι αντιθέσεις και η απορία του αναγνώστη για το τι θα γίνει στο τέλος.

Ο Διονυσάκης προς το παρόν είναι ήσυχος, γιατί ο κουρέας τού υποσχέθηκε ότι θα έσφαζε ο ίδιος το αρνάκι.

(β) μια εβδομάδα πριν το Πάσχα:

Μια βδομάδα πιο πριν, ο κυρ Διονυσάκης τράβηξε ένα κόκκινο σημάδι πάνω στο ασπρόμαλλο αρνάκι. … — Δίχως άλλο. (σελ.65-66)

Στο τμήμα αυτό του διηγήματος ο φιλήσυχος κυρ Διονυσάκης, αφού έχει λύσει το βασικό του πρόβλημα και δε χρειάζεται να ανησυχεί, συνεννοείται με τη γυναίκα του, την κυρα-Μαρία, για τις λεπτομέρειες της προετοιμασίας.

(γ) Μεγάλη Πέμπτη:

Το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης έπαιξε ένα ταβλάκι με τον κουρέα κι έχασε…. — Όχι «καλά!». Πρέπει να ξέρεις ότι εγώ ποτέ στη ζωή μου δεν έχω σηκώσει μαχαίρι σε ζωντανό. (σελ.66)

Ο κουρέας επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του: θα σφάξει ο ίδιος το αρνάκι· επίσης, επαναλαμβάνεται το μοτίβο που μας θυμίζει την ευαισθησία του Διονυσάκη.

(δ) Μεγάλη Παρασκευή:

Την άλλη μέρα ήτανε η Μεγάλη Παρασκευή, που χτυπούσαν οι καμπάνες λυπητερά…. «Αχ, σκοτούρα μου!», αναστέναξε. Και σκέφτεται τη νηστεία, που τελειώνει τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.(σελ.66-68)

Την ημέρα αυτή συμβαίνει η ανατροπή: ο κουρέας δεν έρχεται να σφάξει το αρνί (το ξέχασε; δεν είχε εξαρχής σκοπό να το κάνει και κορόιδευε τον Διονυσάκη;) και ο Διονυσάκης πηγαίνει να τον βρει. Βρίσκει όμως το σπίτι του κλειστό· η αναπάντεχη εξέλιξη τον ρίχνει σε περισυλλογή.

«Αχ, σκοτούρα μου!», αναστέναξε. Και σκέφτεται τη νηστεία, που τελειώνει τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

(ε) Μεγάλο Σάββατο:

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου όλα σωπαίνουν. … Η κυρα-Μαρία χώθηκε ολόκληρη μες στο κελάρι κι εκεί την πήρανε τα γέλια. (σελ.68-70, τέλος)

Στο τελευταίο τμήμα του διηγήματος η αναστάτωση του πρωταγωνιστή σταδιακά κορυφώνεται. Στην αρχή, πηγαινοέρχεται και δυσανασχετεί χωρίς να παίρνει μια απόφαση:

O κυρ Διονυσάκης προσπαθεί να βρει μια σοβαρή δουλειά εκεί γύρω, πάει κι έρχεται ολόγυρα στην κορομηλιά. Η ώρα του μεσημεριού έρχεται σιγά σιγά με στεναγμούς.

Παρακαλεί έναν γείτονα να σφάξει το αρνί, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, γιατί κι εκείνος δεν μπορεί να πειράξει ζώο. Γυρίζει σπίτι θυμωμένος και ψάχνει ένα μεγάλο μαχαίρι να το τροχίσει. Μόλις τελειώνει, παίρνει το μαχαίρι και βγαίνει με αποφασιστικότητα. Η χλωμάδα του προσώπου του και η όλη εμφάνισή του πρέπει να προκαλούσαν φόβο, γιατί η γυναίκα του τον κοίταξε τρομαγμένη. Αυτός προσπαθεί να συγκεντρωθεί στο έργο του. Τελικά, η λύση του δράματος του Διονυσάκη έρχεται, όταν το κλάμα του παιδιού του, η γλυκιά αίσθηση που αφήνει η όμορφη μέρα και τα ήρεμα πλάσματα της αυλής (Τι ωραία που είναι η ζωή!) τον αναγκάζουν να καταθέσει το όπλα και να βροντοφωνάξει ότι δεν έχει τη δύναμη να σφάξει το αρνάκι.

Αφηγηματικοί τρόποι

Αφήγηση: δίνεται σε γ΄ πρόσωπο από έναν αφηγητή που δε συμμετέχει στη δράση.

Διάλογος: έντονο το διαλογικό στοιχείο στο διήγημα, αποδίδει με ζωντάνια και ταχύτητα κρίσιμα σημεία της υπόθεσης και δείχνει πιο καθαρά τον χαρακτήρα των ηρώων.

Περιγραφή: στην αρχή του διηγήματος, όπου αποδίδεται η αυλή του Διονυσάκη.

Ήταν ένα λιβαδάκι με φουντωμένες ελιές μπροστά στη γραμμή. Αυτοί που ταξιδεύανε το πρωί με το τρένο και κάθονταν στο δεξί παράθυρο βλέπανε μια στράτα από λεύκες, ένα κόκκινο αγρόχτημα, ένα πηγάδι με κληματαριές. Η κυρα-Μαρία ερχότανε στην αυλή κρατώντας ανασηκωμένες τις άκρες της ποδιάς της. Το πρωί φώναζε τις κότες. Yπήρχε κι ένας περιστερώνας και μια κατσίκα με τα παιδιά της, αλλά μόνο τ’ αρνί είχε προορισμό να σφαχτεί το Πάσχα.

Ύφος-Στοιχείο του Χιούμορ

Έντονο είναι το στοιχείο του χιούμορ ιδίως στο τελευταίο μέρος του διηγήματος, στα γεγονότα του Μεγάλου Σαββάτου. Χιουμοριστικά σημεία εντοπίζονται κυρίως:

στις άσκοπες ενέργειες του ταραγμένου Διονυσάκη γύρω από την κορομηλιά, ενώ η γυναίκα του την ίδια στιγμή τελειώνει ουσιαστικές οικιακές δουλειές.

στην προσπάθεια του Διονυσάκη να πείσει τον γείτονα να αναλάβει το έργο της σφαγής, λέγοντάς του ότι δεν είναι και τίποτε σπουδαίο να σφάξει κανείς ένα αρνί, ενώ ο ίδιος δεν μπορεί να το κάνει.

στο σχόλιο του αφηγητή ότι ο Διονυσάκης με το μαχαίρι στο χέρι σκεφτόταν τον Αττίλα-εντελώς αταίριαστη σύγκριση!

στα κρυφά γέλια της κυρα-Μαρίας μετά την εξομολόγηση του Διονυσάκη. Η κυρα-Μαρία μάλλον ήξερε από την αρχή ότι ο σύζυγός της δεν είχε το κουράγιο να σφάξει το αρνάκι!

Τα κύρια χαρακτηριστικά του διηγήματος

Το κείμενο συγκεντρώνει τα βασικά χαρακτηριστικά του διηγήματος:

(α) το διήγημα είναι ένα ολιγοσέλιδο αφήγημα.

(β) τα πρόσωπα είναι ελάχιστα και ο πρωταγωνιστής κατά κανόνα ένας.

(γ) ως προς την πλοκή, η δράση εξελίσσεται μέσα από λίγα συνήθως επεισόδια, για να κορυφωθεί σε ένα κεντρικό γεγονός, που είναι ταυτόχρονα και η λύση της υπόθεσης, το σημείο όπου ολοκληρώνεται το διήγημα. Στην περίπτωσή μας η κορύφωση (και η λύση του “δράματος”) έρχεται με την ομολογία του Διονυσάκη ότι αδυνατεί να σφάξει το αρνί.

(δ) ενότητα τόπου και χρόνου: η δράση του διηγήματος ξεδιπλώνεται σε έναν συνἠθως τόπο (εδώ είναι κυρίως η αυλή του Διονυσάκη) και μέσα σε ένα συγκεκριμένο (και κατά κανόνα σύντομο) χρονικό διάστημα: στο διήγημα αυτό του Καλιότσου τα γεγονότα εξελίσσονται έναν μήνα πριν το Πάσχα έως το Μεγάλο Σάββατο, ενώ είναι πυκνότερα τις τελευταίες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

* συλλογή λογοτεχνικών κειμένων, βυζαντινής αγιογραφίας και ύμνων σχετικών με το Πάσχα και τα Άγια Πάθη υπάρχει στη σελίδα του Φωτόδεντρου.

img4 7

Από το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, έργο οκτάχρονου παιδιού.

Κατηγορίες: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α' | Γράψτε σχόλιο

22 Απριλίου, “Ημέρα της Γης”

1

22 Απριλίου “Ημέρα τής Γης”

1

Ψηφιδωτό ελληνορωμαϊκό (περ. 27-476 μ.Χ.) “Η δόξα τής Γής” από την Shabba-Philippopolis στο Εθνικό Μουσείο Δαμασκού, Συρία.
Φωτ/φία από: Wikimedia Commons, Αρχείο : Damascus National Museum “Glorification of the Earth” 5288.

* ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ (1911-1996):

“Ο άλλος Νώε”

[…]
Και το πιο μακρινό και παραγκωνισμένο ρυάκι, κι απ’ τα πουλιά το μόνο που μ’ αφήκαν, το σπουργίτι, κι από το πενιχρό της πίκρας λεξιλόγιο, δύο, καν τρία, λόγια: ψωμί, καημός, αγάπη…
(Ω Καιροί που στρεβλώσατε το ουράνιο τόξο, κι απ’ το ραμφί του
σπουργιτιού αποσπάσατε το ψίχουλο, και δεν αφήσατε μήτε μια τόση δα φωνούλα καθαρού νερού να συλλαβίσει στη χλόη την αγάπη μου
Εγώ, που αδάκρυτος υπόμεινα την ορφάνια της λάμψης, ω Καιροί, δε συγχωρώ.) […]
(Από την ποιητική συλλογή του “Έξι και μια τύψεις για τον ουρανό”).

* ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ (1912-1991):

“Μη μου σκοτώνετε της γης το ποίημα”
Μη μου σκοτώσετε το νερό.
Μη μου σκοτώσετε τα δέντρα.
Μη μου ξεσκίστε αυτές τις θείες σελίδες
που τις γράψανε τ’ ασύλληπτο φως
κι ο ασύλληπτος χρόνος
κι όπου σταθώ με περιβάλλουν.
Μη μου σκοτώσετε της γης το ποίημα!…
Επιστρατέψετε την αιωνιότητα,
ανάβοντας το άστρο: “Αγάπη”.
[…]
Σας παρακαλούμε:
Αφήστε μας τα πράγματα.
Μη μας τα καίτε.
Αφήστε τα έντομα να βρίσκουνε τ’ άνθη τους.

* Michael Jackson – “Earth Song” (ελληνική μετάφραση).

“Το τραγούδι τής Γης”

* Οι περισσότεροι αρχαίοι πολιτισμοί έδειχναν σεβασμό για τη γη. Αυτός συνήθως έπαιρνε τη μορφή εορτασμών που ενθάρρυναν τελετουργικά τις πλούσιες καλλιέργειες για το επόμενο έτος και επαινούσαν τη γη ως καλή πηγή διατροφής.
Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, η Γαία ήταν μια αρχέγονη θεότητα και η προσωποποίηση της Γης. Θεωρούνταν ως η μητέρα τών πάντων.
Μια εκδοχή του ελληνικού μύθου της δημιουργίας , εικάζει ότι η Γαία, το Χάος και ο Έρως συνυπήρχαν στην αρχή του χρόνου. Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι αυτές οι τρεις οντότητες προέκυψαν από ένα Κοσμικό Αυγό.

Ο πιο γνωστός μύθος για τη Γαία, ωστόσο, μπορεί να βρεθεί στη ” Θ ε ο γ ο ν ί α ” του Ησιόδου, ένα ποίημα που περιγράφει την προέλευση των θεών. Σε αυτό το λογοτεχνικό έργο, η Γαία λέγεται ότι προέκυψε μετά το Χάος. Στη συνέχεια, η Γαία γέννησε τον Ουρανό, την προσωποποίηση του Ουρανού, τον οποίο πήρε για σύζυγο. Γέννησε επίσης (από μόνη της) τα Όρη και τον Πόντο (τη Θάλασσα).

“Στ᾽ αλήθεια πρώτα‒πρώτα το Χάος έγινε. Κι ύστερα
η πλατύστερνη η Γη, η σταθερή πάντοτε έδρα όλων των αθανάτων
που την κορφή κατέχουνε του χιονισμένου Ολύμπου,
και τα ζοφώδη Τάρταρα στο μυχό της γης με τους πλατιούς τους δρόμους.”

(ΗΣΙΟΔΟΥ “Θεογονία” στ. 116-119. Απόδ. Σταύρος Γκιργκένης, εκδ. Ζήτρος)

Είναι ίσως η Γαία περισσότερο γνωστή ως η μητέρα των Τιτάνων, αν και είχε επίσης αμέτρητους άλλους απογόνους. Ήταν η μητέρα όλων αυτών που γεννιόνταν από το έδαφος, αλλά και μητέρα όλων τών όντων πάνω σ΄αυτό.
Στην Αττική λατρεύονταν με το επίθετο “Κουροτρόφος”, δηλαδή αυτή που προστατεύει τα παιδιά στη γέννηση και την ανατροφή τους.
Έτσι και σε αυτή την ανάγλυφη πλάκα εικονίζεται να κρατά στην αγκαλιά της παιδιά και να περιβάλλεται από φυτά και ζώα.
Αυτός ο ανάγλυφος πίνακας βρισκόταν επάνω αριστερά στον ανατολικό τοίχο (πίσω) του A r a P a c i s Augustae

( π λ η ρ ο φ ο ρ ί ε ς: Ο Βωμός τής Ειρήνης (Ara Pacis) είναι ένας αρχαίος ρωμαϊκός βωμός αφιερωμένος στην περίφημη Pax Romana, τη Ρωμαϊκή Ειρήνη, που επιτεύχθηκε κατά την ηγεμονία τού Οκταβιανού Αυγούστου (63 π.Χ.-14 μ.Χ.). Το μνημείο ανατέθηκε από τη Ρωμαϊκή Σύγκλητο στις 4 Ιουλίου του 13 π.Χ. για να τιμήσει την επιστροφή του Αυγούστου στη Ρώμη, μετά από τρία χρόνια νικηφόρων εκστρατειών στην Ισπανία και τη Γαλατία και εγκαινιάστηκε σε μια τελετή στις 30 Ιανουαρίου 9 π.Χ.
Είναι κατασκευασμένος από μάρμαρο Carrara της Τοσκάνης και εκτός από τις παραστάσεις με πρόσωπα, φέρει πλούσια διακόσμηση από έλικες φύλλων ακάνθου, κισσού, δάφνης και αμπέλου και στις τέσσερις πλευρές, με μικρά ζώα και πουλιά να παίζουν ανάμεσά τους.
Παρέμεινε θαμμένος και κρυμμένος κάτω από κτίρια για αιώνες, ώσπου ανακαλύφθηκε ξανά τον 16ο αιώνα κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών. Τα ερείπια ανασκάφτηκαν και ανακατασκευάστηκαν στην όχθη του Τίβερη το 1938. Σήμερα προστατεύεται από μια δομή από χάλυβα και γυαλί. (περισσότερα εδώ )

Στη φωτ/φία: Ο ανατολικός τοίχος (πίσω) του Ara Pacis Augustae, μεταξύ 13-9 π.Χ., Μουσείο Ara Pacis, Ρώμη. Επάνω αριστερά η ανάγλυφη πλάκα με την παράσταση τής Tellus.), μεταξύ 13-9 π.Χ., Μουσείο Ara Pacis, Ρώμη.

Στο μέσον της παράστασης η προσωποποίηση της θεάς που προσδιορίζεται ως Tellus, Tellus Mater ή Terra Mater την υποδηλώνουν ως θεά της Γης και Μητέρα θεά. Είναι η θεά τών Ρωμαίων αντίστοιχη με την Γαία τών Ελλήνων . Είναι καθισμένη και κρατά στην αγκαλιά της δυο βρέφη. Θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν τους υιοθετημένους γιους τού αυτοκράτορα Αυγούστου την εποχή της κατασκευής του, τον Καίσαρα Γάιο και τον Λούσιο Καίσαρα , οι οποίοι με τη σειρά τους αντιπροσωπεύουν το μέλλον της Ρώμης. Στην ποδιά της έχει καρπούς από τους οποίους τής προσφέρει το ένα παιδάκι. Γύρω από τη θεά και τα παιδιά είναι μια σκηνή από οτιδήποτε μπορεί να συμβολίσει τη γονιμότητα και την Ειρήνη στη γη: ζώα και φυτά : ένα βόδι, ένα πρόβατο, παπαρούνες και άλλα λουλούδια, φρούτα και ένα πουλί. Εξαιρετικά διατηρημένες είναι οι παπαρούνες, η ίριδα, τα φύλλα και τα στελέχη κριθαριού σκαλισμένα ανάγλυφα στο βάθος. Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για υψηλής ποιότητας πρωτότυπο ανάγλυφο σκάλισμα, το καλύτερα διατηρημένο από τους 4 εικονιστικούς ανάγλυφους πίνακες στις 2 μετωπικές όψεις. Ωστόσο, έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό φάσμα επιστημονικών ερμηνειών, εστιάζοντας κυρίως στην ταυτότητα της κεντρικής μορφής.

Αριστερά, μια νύμφη που αντιπροσωπεύει τους ωφέλιμους ανέμους της γης, κάθεται σε μια ιπτάμενη χήνα ή κύκνο. Από κάτω υπάρχουν χόρτα, μια αναποδογυρισμένη κανάτα που χύνει νερό και ένας μικρός ερωδιός σκαρφαλωμένος στη λαβή του. Όπως και η απέναντι μορφή, έχει κι αυτή το μανδύα της να πετά επάνω και να την πλαισιώνει, ενώ τον συγκρατεί με το ένα χέρι της .

Στα δεξιά μια άλλη νύμφη που αντιπροσωπεύει τους ωφέλιμους ανέμους της θάλασσας, κάθεται πάνω σε ένα θαλάσσιο φίδι, που πετά πάνω από ορμητικά κύματα.

Ανάγλυφος πίνακας

Κατηγορίες: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ | Γράψτε σχόλιο

ΣΧ. ΕΤΟΣ 2024-2025 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ: «Διαβάζω, διαβάζουμε: μετάδοση ιδεών και αξιών με την αξιοποίηση της λογοτεχνίας στο σχολείο.»

ΣΧ. ΕΤΟΣ 2024-2025 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ: «Διαβάζω, διαβάζουμε: μετάδοση ιδεών και αξιών με την αξιοποίηση της λογοτεχνίας στο σχολείο.»

ΕΡΓΑΣΙΑ: Βρείτε το δικό σας χωρίο-απόσπασμα και δώστε την αφήγησή σας και τη ζωγραφιά – εικόνα που το οπτικοποιεί.
Κατόπιν, να αποσταλεί στο ptasiopou@gmail.com.
Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί στην (ηλεκτρονική) e-Συλλογή του Wakelet
της ομάδας Φιλαναγνωσίας του προγράμματος.
Αξιοποιήστε για την επιλογή του χωρίου-αποσπάσματος το Αρχείο pdf της e-Συλλογής μας.
Ή
ERGASIA

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΑΙΝΙΩΝ – ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΙΔΕΩΝ ΑΠΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το Καναρινί Ποδήλατο, του Δημήτρη Σταύρακα

Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται, Daniel Losset (στη ζωή του Celestin Freinet 1896-1966

Image

ΔΡΑΣΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΘΡΟ-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ / Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9η Φεβρουαρίου)

Κατηγορίες: ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΧ. ΕΤΟΣ 2024-2025 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ: «Διαβάζω, διαβάζουμε: μετάδοση ιδεών και αξιών με την αξιοποίηση της λογοτεχνίας στο σχολείο.»

ΙΛΙΑΔΑ-Παζλ

iliada

ΙΛΙΑΔΑ- Pazzle

iliada 1

Κατηγορίες: ΙΛΙΑΔΑ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΙΛΙΑΔΑ-Παζλ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

2ο EΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Λήψη αρχείου

PUZZLE

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-WORD ART

AD

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1η ΕΝΟΤΗΤΑ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ -ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

EKPAIDEYTIKO YLIKO-TA DIKAIVMATA MOY


Λήψη αρχείου

EKPAIDEYTIKO YLIKO TO DENTROSPITO


Λήψη αρχείου

Η ΧΑΡΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ


Λήψη αρχείου

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Λήψη αρχείου

Α

Γ. ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ (1)

Θεματική Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη Υποθεματική Αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα, Ανθρώπινα δικα



Λήψη αρχείου

Σχολικός Εκφοβισμός
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ



Λήψη αρχείου

2η ΕΝΟΤΗΤΑ
ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ -ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΕΥ ΖΗΝ



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

To Παντοπωλείο / The Grocery Store: ταινία, συμπαραγωγή της Safer Internet Hellas (saferinternet.gr)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Video της Ελληνικής Αστυνομίας «Κράτησε τον έλεγχο στους λογαριασμούς σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Μάθε πώς..»

Oδηγίες για προστασία από το διαδίκτυο – αφίσα

απάτες μέσω διαδικτύου

quizz καταναλωτες



Λήψη αρχείου

3η ΕΝΟΤΗΤΑ

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Λήψη αρχείου

Πώς κρατάμε σπόρους ντομάτας – Τα Μυστικά του Κήπου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

Πως κρατάμε σπόρους ντομάτας

ΕΤ 3 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΒΙΟ HELLAS , ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΗΜΑ

ΔΗΩ ΦΟΡΕΑΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΦΟΡΕΑΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Αυτοσχέδιος κομποστοποιητής

κομποστοποιητής

ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

4η ΕΝΟΤΗΤΑ

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Γ

καφε αρκούδα (1)



Λήψη αρχείου

καφέ αρκουδα – αρκτούρος

Κατηγορίες: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ, ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

imga0 1

-Προτάσεις,
-Παράγραφος,
-Περιγραφή, Αφήγηση, Επιχειρηματολογία,
-Ονοματική φράση – Επιθετικός προσδιορισμός,
-Κλίση ουσιαστικών – επιθέτων,
-Παραγωγή και σύνθεση,
-Ρήμα,
-Οι πτώσεις και οι λειτουργίες τους,
-Οριστικό και αόριστο άρθρο,
-Παρατακτική και υποτακτική σύνδεση, Ασύνδετο σχήμα,
-Τα σημεία στίξης

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ / Υλικό μελέτης
Konstantina Sait

imga0 1

ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ

ΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

ΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

5η ΕΝΟΤΗΤΑ

Παρακολουθήστε την ταινία «Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται »
και απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις:

1. Ποιο είναι το βασικό θέμα της ταινίας;
2. Ποια στάση τηρούν οι μαθητές στο δάσκαλο και γιατί. Ποια αντιμετώπιση έχουν οι γονείς προς το δάσκαλο και γιατί;
3. Ποιο σημείο σας άρεσε περισσότερο; Αιτιολογήστε την επιλογή σας.
4. Ποια εικόνα σας έμεινε από την προβολή της ταινίας; Αποτυπώστε την σε χαρτί.
5. Ποιο συναίσθημα σας προκάλεσε η ταινία; Γράψτε ένα στίχο, μια λέξη, μια φράση, ένα σύνθημα.
6. Σε μορφή αντιπαράθεσης και αγώνα λόγου επιχειρηματολογήστε υπέρ του παραδοσιακού ή του μοντέρνου σχολείου.

ΕΝΟΤΗΤΑ 5.1.

ΕΝΟΤΗΤΑ 5-ΘΕΩΡΙΑ

ΕΚΘΕΣΗ 1η

ΕΚΘΕΣΗ 2η

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ

ΕΝΟΤΗΤΑ 6η

@ ΟΜΟΙΟΠΤΩΤΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΑΡΑΘΕΣΗ-ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ 1η ΑΣΚΗΣΗ

ΠΑΡΑΘΕΣΗ -ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ 2η ΑΣΚΗΣΗ

ΠΑΡΑΘΕΣΗ-ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ 3η ΑΣΚΗΣΗ

@ ΕΤΕΡΟΠΤΩΤΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ

ΕΤΕΡΟΠΤΩΤΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ

ΕΤΕΡΟΠΤΩΤΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ Γενικής

@ Ασκήσεις-Παραγωγή λόγου pfilologika.gr

Κατηγορίες: NΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Πηγές- Ν. Λογοτεχνία , Α’ Γυμνασίου

Ν Λογοτεχνία

* ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

* Μελετάμε πολύχρωμα και πολυτροπικά (Α,Β,Γ,)

συν-e-μάθηση

Κατηγορίες: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α', ΠΗΓΕΣ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πηγές- Ν. Λογοτεχνία , Α’ Γυμνασίου

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Αξιολόγησης Εκπ/κής Δράσης

α

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ Φιλαναγνωσίας



Λήψη αρχείου

Κατηγορίες: ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Αξιολόγησης Εκπ/κής Δράσης

Αποφθέγματα ποιητών

poem

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται στις 21 Μαρτίου

και ανακηρύχθηκε από την Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών το 1999
«με στόχο να υποστηρίξει τη γλωσσική πολυμορφία μέσω της ποιητικής έκφρασης και να αυξήσει την ευκαιρία
να ακουστούν οι γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση». Σκοπός της είναι να προωθήσει την ανάγνωση, τη γραφή,
τη δημοσίευση και διδασκαλία της ποίησης σε όλο τον κόσμο και, όπως λέει η αρχική διακήρυξη της UNESCO,
«να προσφέρει νέα αναγνώριση και ώθηση στα εθνικά, περιφερειακά και διεθνή κινήματα ποίησης».

Tι είναι Ποίηση



Λήψη αρχείου

Αποφθέγματα ποιητών



Λήψη αρχείου

Κατηγορίες: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ' | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αποφθέγματα ποιητών

Δώρο Ασημένιο ποίημα, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ (1911-1996)

Tsaroyxis fmt

Δώρο Ασημένιο ποίημα, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ (1911-1996)

Δώρο Ασημένιο ποίημα, ΟΔ. ΕΛΥΤΗΣ



Λήψη αρχείου

Tsaroyxis fmt 1

Γιάννης Τσαρούχης, από την ποιητική συλλογή Ήλιος ο Πρώτος

Κατηγορίες: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ' | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δώρο Ασημένιο ποίημα, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ (1911-1996)